Halvcirkelformade Mejslar: Träsniderier. Hur Vässar Man En Mejsel Hemma? Mönsteralternativ

Innehållsförteckning:

Video: Halvcirkelformade Mejslar: Träsniderier. Hur Vässar Man En Mejsel Hemma? Mönsteralternativ

Video: Halvcirkelformade Mejslar: Träsniderier. Hur Vässar Man En Mejsel Hemma? Mönsteralternativ
Video: Sharpening curved chisels. 2024, Mars
Halvcirkelformade Mejslar: Träsniderier. Hur Vässar Man En Mejsel Hemma? Mönsteralternativ
Halvcirkelformade Mejslar: Träsniderier. Hur Vässar Man En Mejsel Hemma? Mönsteralternativ
Anonim

Det mest lättanvända verktyget i verkstaden är mejseln. Men i verkligheten är inte allt så enkelt. Det är ett mycket känsligt och mångsidigt instrument utformat för de minsta och skickligaste manipulationerna. För närvarande används detta verktyg ofta bland snidare och snickare. I popularitet passerar en halvcirkelmejsel en rak linje. Ett liknande verktyg används av hantverkare för att få hack, samt skapa en mängd olika mönster i konstnärlig träsnideri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje professionell trähantverkare har en mejsel i lager . Baserat på erfarenhet kan vi med säkerhet säga att det bästa och högkvalitativa verktyget är ett som är tillverkat av dig själv och för hand av bra stål. Från följande material kommer du att lära dig mycket om det här verktyget och börja förstå det.

Bild
Bild

Karakteristisk

Det bör understrykas att en uppsättning halvcirkelformade mejslar används för bearbetning av olika träämnen. Till exempel, med hjälp av sådana verktyg, kan vackra dekorativa mönster skapas på olika konsthantverk.

I allmänhet är mejslarna av olika slag. Låt oss lista de viktigaste:

  • rak mejsel;
  • snett (avfasningsvinkel - 45 grader);
  • kantig (för att skapa spår);
  • tranbär (har en avrundning längs staven);
  • kejsarsnitt (med en mycket smal arbetsyta);
  • halvcirkelformig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den halvcirkelformade versionen används för att klippa smycken . Med hjälp av det appliceras serif. Bland de halvcirkelformade mejslarna finns runda, medelstora och sluttande. Det finns också följande typer av mejslar: shtiheli, nitar och ringblomma. Dessa är mer snävt fokuserade typer av instrument, inte relaterade till halvcirkelformade, men värda att nämnas. Alla ovanstående typer av mejslar används av hantverkare i en eller annan grad och kan ha en mängd olika variationer i prestanda.

Bild
Bild

Det bör också noteras att färdiga kit har olika konfigurationer . Det är därför många snickare brukar göra några av de nödvändiga mejslarna själva. Samtidigt skiljer sig kvaliteten på arbetet inte från fabriksverktyget och överträffar ibland till och med det. Standardstorlekar har följande betydelser: längd med handtag - i intervallet 125-290 mm, bladmått - i intervallet 110-145 mm, bredd - i intervallet 4-50 mm.

Verktygets definierande dimensioner är höjd och böjningsradie.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Detta verktyg används både i volymetriska och platta träsniderier . Halvcirkelmejseln består av 2 delar. Den första delen är ett trähandtag, som är tillverkat av mjukt trä. Dessa är vanligtvis lönn, alm eller aska. Den andra delen är en metallskärare som slipas från änden. Det bör noteras att graden av avrundning av mejseln bestämmer hackets jämnhet under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av en halvcirkelmejsel är det möjligt att utföra följande operationer: bearbeta trä längs fibrerna, göra spår och vinkelräta skåror . Dessutom är en halvcirkelmejsel nödvändig när du behöver göra ett mönster eller en prydnad på ytan. Träsnideri är trots allt en konst som tar tid, uthållighet och skicklighet. Och för en kvalitetsprodukt kan du behöva en omfattande uppsättning mejslar med olika diametrar och grader av avrundning, gjorda av bra och hållbart material.

Man måste också komma ihåg att instrumentet behöver vård. Det är bättre att förvara halvcirkelformade mejslar i en speciell låda eller fodral, skyddad mot fukt.

Bild
Bild

Val

En halvcirkelmejsel är ett snickeriverktyg som består av ett trä- eller plasthandtag och själva bladet . På grund av den halvcirkelformade sektionen erhålls skärningen från ett sådant verktyg med en liten fördjupning. Ett liknande verktyg, som redan nämnts, används för volymetriska och plattavlastande träsniderier, för att hugga halvcirkelformade spår, göra runda hål och ta bort längsgående avfasningar.

Det måste sägas att bredden på skärdelen av ett sådant verktyg sträcker sig från 6 till 25 mm . För finare arbete behövs en mycket liten modell. Ju tunnare bladet är, desto mer känsligt arbete kan utföras. I allmänhet bör varje hantverkare ha mejslar med flera blad i olika storlekar i sin arsenal. När du väljer en halvcirkelmejsel är kvaliteten på det stål som det är tillverkat av en mycket viktig faktor. Högkolstål med en skyddande beläggning är ett bra material. Det är ofta därför konsthantverkare konstruerar ett verktyg på egen hand. Fabrikssatser är tillverkade av material av låg kvalitet som lätt går sönder och försämras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallklassen och tillverkarens namn appliceras på ytan på metalldelen av det fabrikstillverkade verktyget . Ett kvalitetsverktyg är inte billigt. Det bör också noteras att varje halvcirkelmejsel har sin egen beteckning för klassificering och enkel val. Exempelvis är halvcirkelformade träjärn betecknade med frimärken nr 1 eller nr 2 etc. Dessa siffror bestämmer skärhornens dimensioner.

Det genomsnittliga prisintervallet för halvcirkelformade mejslar är varierat . Ett enda verktyg kan kosta från 500 till 6000 rubel: allt beror på dess egenskaper och kvalitet. Men uppsättningarna är mycket dyrare. Bland fabriksverktygen kan följande beprövade märken och märken särskiljas: Biber, Dexx, Fit, Hardax.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slipande regler

Vilket verktyg som helst behöver skärpa över tiden. därför denna skicklighet måste förr eller senare läras om du snickrar . För att slipa en mejsel hemma behöver du följande verktyg: skruvstång, hammare, diamantstenar, brynstenar, slippasta och sandpapper. Först och främst kommer det att vara nödvändigt att ta bort rosten från det gamla verktyget. Detta kan till exempel göras med en stålborste som fästs på borren.

Det gamla verktyget är fixerat i en skruvstång . Och glöm inte säkerheten: handskar på händerna och glasögon över ögonen. Det är inte så svårt att vässa skäret för hand på en halvcirkelformad mejsel. Men för att vässa den konkava sidan av en halvcirkelmejsel behöver du lite knep. Vi ger en liten stång med en bredd enligt mejselns dimensioner i en halvcirkelformad form. Sedan, med dubbelsidig tejp, fäster vi sandpapper med olika kornstorlekar på flera staplar. Sedan börjar vi slipa verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör understrykas att skärpning av ett verktyg för närvarande är möjligt på flera olika sätt . Den vanligaste är slipmetoden med vattenstenar, eftersom det är denna metod som gör att du kan uppnå det bästa resultatet. Verktyget slipas med flera stenar som var och en har sin egen korn.

Med denna skärpningsmetod måste stenar behandlas med vatten. Förutom vatten används också olja för detta. Ett annat sätt att slipa är att använda en slipsten . Kvarnen används för grov bearbetning av verktyget. Skärpa på maskinen kräver noggrannhet. Detta för att undvika skador på den halvcirkelformade mejseln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att övervaka varvtalet på maskinen och kyla verktyget i tid . Vid slipning, tryck inte kniven hårt mot den roterande skivan. Det bör understrykas att verktyget måste slipas minst 2 gånger per år. Skärpningsvinkeln för mejslar är vanligtvis 20 grader i genomsnitt. Efter slipning kan verktygets skärpa kontrolleras med ljus. Om mejseln är väl vässad kommer den inte att lysa.

Generellt måste det sägas att slipning av mejslar är en ganska komplicerad fråga. Därför är det bättre att använda en speciell skärpningsanordning som professionellt och automatiskt gör allt som behövs.

Rekommenderad: