Stichel: För Metallgravering Och Träsnideri, En Uppsättning För Handgravering, Elektriska Sömmar Och Andra Verktyg. Hur Man Ritar En Teckning?

Innehållsförteckning:

Video: Stichel: För Metallgravering Och Träsnideri, En Uppsättning För Handgravering, Elektriska Sömmar Och Andra Verktyg. Hur Man Ritar En Teckning?

Video: Stichel: För Metallgravering Och Träsnideri, En Uppsättning För Handgravering, Elektriska Sömmar Och Andra Verktyg. Hur Man Ritar En Teckning?
Video: Hand Engraving a Sample Plate- Episode 1 Engraving Basics 2024, April
Stichel: För Metallgravering Och Träsnideri, En Uppsättning För Handgravering, Elektriska Sömmar Och Andra Verktyg. Hur Man Ritar En Teckning?
Stichel: För Metallgravering Och Träsnideri, En Uppsättning För Handgravering, Elektriska Sömmar Och Andra Verktyg. Hur Man Ritar En Teckning?
Anonim

Inte alla känner till ordet "shtikhel", eller snarare dess betydelse. Om du visar detta verktyg för en person kan han bli förvånad - ett konstigt namn på en vanlig mejsel. Men mästarristare vet hur en graver skiljer sig från en mejsel, och varför ett bra verktyg bokstavligen kan bli en förlängning av mästarens hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Från tyska översätts detta ord som "skärare", vilket förklarar verktygets funktionalitet. Den moderna väghyveln förkroppsligar den optimala kombinationen av 3 delar: ett blad, ett bekvämt handtag, en ring . Handtaget är oftast i form av en svamp, påslagen en svarv från björk, bok eller annat lämpligt trä. En stark bussning är monterad på handtagets tunna spets, som skyddar handtaget från sprickor när det fästs på bladet. Ett bladskaft drivs in i handtaget från ändringen. På bladets nedre kant skärs ett fragment av handtaget av. Detta hjälper hantverkaren att hålla graven i en låg vinkel mot metallytan, vilket hjälper till att ta bort mycket tunna chips.

Vilka andra funktioner i verktyget bör noteras:

  • handtagets längd är från 3 till 7 cm, gravern väljer alltid det individuellt;
  • i en uppsättning skär måste alla handtag vara lika stora;
  • blad är olika både i form och i sektionsparametrar;
  • huvudkravet för ett verktyg är stabiliteten hos dess arbetsdel, som kan uppnås genom bra skärpning och kompetent härdning;
  • när skärdelen slits ut måste skäraren slipas om.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Människor som bestämmer sig för gravyr är främst bestämda med arbetsytan. Träsnitt är inte alls detsamma som metallstick. För metalltransformation används ofta mässing och koppar. Klippning med en graver börjar alltid med att kontrollera hur skarp fräsen är. För att göra detta måste du lätt köra snittet längs miniatyrspetsen, rita exakt längs tangenten och försöka klippa av kanten. En bra, skarp graver kommer att skära chipsen enkelt.

Det finns flera gravyrtekniker, de behärskar gradvis, en efter en. Mest troligt kommer mästaren att ha en dominerande teknik som kommer att vara den mest praktiska och effektiva för honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Och nu - en liten översikt över typerna av fortänder.

Spitzshtiheli

Detta är namnet på skäraren, som är triangulär och spetsig i tvärsnitt, välvd på båda sidor. Objektet har en platt rygg, ett rakt blad och sidokanter med en utbuktning. Bladet slipas i en vinkel på 30-45 grader. Detta är, kan man säga, den mest efterfrågade versionen av rivjärn. Det är nödvändigt för olika typer av manuellt arbete: det här är markering och kontur, och skapandet av bildkonturer och bildandet av djupa linjer, starka slag.

Du behöver det om du behöver klippa hörn i typverk, om du behöver städa upp och justera något. De gör också kalligrafiska inskriptioner. Om skärspetsen fördjupas eller omvänt bringas närmare ytan kan du justera spårets bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flachshtiheli

Denna skärare har en platt skärkant (ordet "flach" i sig översätts som "slät" eller "platt"). Verktygets bakre platta kant är parallell med baksidan. Platta och breda linjer appliceras på dem, planen är jämna, de tar också bort materialet mellan bokstäverna och linjerna. De kan klippa eller jämna ut bakgrunder, raka metall och göra glansiga detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Messershtikheli

Detta verktyg blir det tunnaste i uppsättningen . Verktygets tvärsnitt är en förlängd spetsig triangel, vilket är fallet med bladet på en enkel kniv. Förresten betyder "messer" "kniv". Det gör ett utmärkt jobb med att skapa hårlinjer med tillräckligt djup. Verktyget är utrustat med ett rakt blad, en kilformad profil med raka väggar och en bladradie på 0,1-0,2 mm. Om Messerschtikhel nummer noll köps kommer det att vara en triangel med en spetsig vinkel vid spetsen (i tvärsnitt) och en bas på 2,5 millimeter, vilket säkerställer tillförlitlig drift av enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bolstikheli

Och det här är en halvcirkelformad skärare, utan vilken det är svårt att utföra strikta teckensnitt, att gravera bokstäver, siffror och andra symboler med runda, halvcirkelformade och ovala former. De graverar spår, gör raderingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Shatirstikheli

Detta är namnet på trådklipparen, som påminner mycket om en flachshtihel . Verktygets bakkant, såväl som framkanten, har utskjutningar, tänder, så att du kan göra en serie slag parallellt. Verktyget klarar trådliknande slag, och även perfekt nyanser och nyanser. Allt ovanstående är gravörens grundläggande verktyg, men arsenalen för betyg är naturligtvis inte begränsad till dem.

Till exempel används ett fasningsverktyg som skapar breda, exakta, inte särskilt djupa linjer, och gör också mönster för plan gravering. Yustirshtikhel används också, även om det oftare är efterfrågat inom smycken, eftersom det kan skapa ett gediget stöd under stenen. En grabstikhel har ett diamantformat tvärsnitt och ett krökt blad.

I smyckesbranschen är elektriska sömmar och pneumatiska sömmar populära (det senare görs ofta oberoende, och till och med på grundval av författarens scheman och experiment).

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storleksutbudet av verktyg är ganska stort, vissa har minst två dussin storlekar. Arbetsdelens bredd, bladets längd och handtagets storlek beaktas i storlek. Till exempel kan en platt skärare ha 4 mm arbetsbredd, 7 mm bladlängd och 82 mm x 40 mm handtagslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Skäraren som används för gravering måste vara starkare än metallen den bearbetar. Helst bör du försöka arbeta med ett rivjärn under överinseende av en erfaren specialist. Handgravering är ett känsligt hantverk, varje graver vänjer sig vid sitt instrument, men du kan bara förstå hur den ena är bättre än den andra i praktiken. En nybörjare har vanligtvis inte möjligheter och onödiga medel för ett oändligt sökande efter en kvalitetsprodukt: därför hjälper han till en mästarklass från en erfaren graverare.

Experter delar sin erfarenhet med nybörjare

  • Väghyvelns längd måste alltid väljas under din arm . Detta är en bekvämlighetsfråga, så du måste prova verktyget i en liten bit - och dra slutsatser.
  • Helst måste du göra första klassningen själv .… Naturligtvis går inte alla till det, men ingenting ger en sådan snabb kurs i att behärska skärning, som att göra verktyg för det självständigt.
  • Du måste leta efter svar på forum och grupper av carvers - det finns ständigt uppdaterad information om varumärken, uppsättningar, framgångsrika förvärv.
  • Har inte provat - köp inte … Detta är en järnregel, för mer än en gång hände det att släktingar skaffade en uppsättning coola gravers för en nybörjargraver, men hans händer kunde inte "arbeta tillsammans" med dem på något sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja en väghyvel är som att välja en pensel. Och det, och det finns vissa standarder, vissa uppsättningar och alternativ.

Men även de bästa borstarna från de bästa tillverkarna passar inte alla - igen, det handlar om personlig komfort . Och utmärkta penslar garanterar inte en begåvad ritning. Så de shrikheli - oavsett hur dyra de är, kommer de inte att ersätta färdigheten att klippa, dess konstnärliga komponent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar de?

Detta är den viktigaste punkten i den här översynen: det räcker inte med ett bra verktyg (det spelar ingen roll, för trä, metall eller sten), teknik och verktygsinnehav är viktiga vid carving och gravering. Här är 10 tips för en nybörjare.

  • Verktyget (om befälhavaren är högerhänt) hålls i höger hand så att så att greppet vilar på handflatan , och tummen och pekfingret tog tag i instrumentets duk en och en halv centimeter från framkanten. Andra fingrar hjälper till att greppa duken och handtaget på produkten åt sidan och något under.
  • Armbågen är upphängd under arbetet , stödet för handen är bara en tumme som glider längs arbetsytan. Han är också en broms, han är också en begränsare för att hoppa ur verktyget framåt.
  • I början av graveringen är fingrarna placerade så så att den stora vilade mot slutet av indexet (höger stort och följaktligen det vänstra indexet) . Verktygets framkant ska gå mellan fingrarna.
  • Verktyget sätts in i metallen med en vinkel på 40 grader mot ytan … Sedan går handtaget ner, redan i en vinkel på 10 grader, och du kan gravera.
  • Kuttern går alltid uteslutande i en rak linje från höger till vänster , i små intervaller måste den skjutas framåt.
  • Om du måste gravera böjda linjer och avrunda svängar kan allt detta göras endast i begränsad omfattning . Böjar och svängar utförs av vänster hand, eftersom det vänder arbetet, som fästs i en skruvstång. Och hon vänder sig mot instrumentets väg.
  • Handgravering börjar vanligtvis med en bult .… Början ska vara enkel och säker, och därför är det logiskt att inte träna en rak linje utan en sicksack. Verktygets spets sätts in i det övre metallskiktet, och den skjuts i en sicksack från höger, vilket gör en parallell lutning mot ytan.
  • När långa och raka linjer är graverade på metall kommer det att vara bekvämt för en nybörjare att placera en liten mässingsplatta under fräsen . Då fungerar verktyget enligt principen om en hävstång, vilket är en bra hjälp för en nybörjare graver i att lära sig att arbeta.
  • Så att det inte finns några nedbrytningar av verktyget, för att säkerställa noggrannheten i dess rörelse, rivjärnet måste skjutas framåt i små steg .
  • Om väghyveln har smulat avbryts arbetet omedelbart och verktyget slipas .… Om detta inte görs kommer verktyget lätt att falla av linan och till och med repa ytan.

Endast ett fåtal kan självständigt behärska gravyr. De flesta behöver lektioner, även om de är i videoformat. Men det är också bekvämt: du kan återvända till det problematiska ögonblicket mer än en gång och upprepa tills felet är rättat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instrumentvård

Den viktigaste aspekten av vården är skärpning … Verktyg blir tråkiga snabbt och ofta, det är normalt, onormalt att skjuta upp skärpningen till senare. Den vässade graven kommer lätt att skära i metallen, "lyda" den högra handen väl, röra sig i riktning mot bildplanen eller inskriptionen. En trubbig graver är inte bara en risk för att verktyget går sönder och repas i metallen, utan också risken för skada på den arbetande handen under graveringsprocessen.

Slipnings- och poleringsstenarna bör också hållas rena och i ordning. Detta kan vara diamantslipning, korund, Arkansas, och så vidare. Varje mästare har sina egna preferenser. Instrument, om de är från samma uppsättning, bör förvaras på sin plats. Naturligtvis är allt säkert, utan risk att råka stöta på eller kliva på kanten. Framgångsrika insatser!

Rekommenderad: