En Uppsättning Mejslar: För Träsnideri Och Lockigt Arbete, Platta, Professionella Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: En Uppsättning Mejslar: För Träsnideri Och Lockigt Arbete, Platta, Professionella Och Andra Alternativ

Video: En Uppsättning Mejslar: För Träsnideri Och Lockigt Arbete, Platta, Professionella Och Andra Alternativ
Video: Stenhus - Grunden & Plattan 2024, Mars
En Uppsättning Mejslar: För Träsnideri Och Lockigt Arbete, Platta, Professionella Och Andra Alternativ
En Uppsättning Mejslar: För Träsnideri Och Lockigt Arbete, Platta, Professionella Och Andra Alternativ
Anonim

En mejsel är ett ganska enkelt och välkänt skärverktyg. I skickliga händer kan han utföra nästan vilken uppgift som helst: att bearbeta ett spår eller fasa, göra en tråd eller göra en depression.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Mejseln används för hyvling, den tar bort ett litet lager av den bearbetade ytan. Under arbetet måste du sätta press på den med handen eller slå med en klubba. Slagmejsel kallas mejslar . De har ett massivt förstärkt handtag och en tjockare arbetsyta för att förhindra verktygsbrott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Justering av träämnet görs med en snickarmejsel. Lockiga används för konstnärlig lockig skärning. Bearbetningen av ett träämne på en svarv utförs med hjälp av en svarvmejsel.

Snickartypen kan delas in i flera grupper

  • Den raka mejseln har en platt arbetsyta . Med dess hjälp kan du ta bort överskott på produktens yttre plan eller göra en rektangulär fördjupning. Detta är den enda typen av instrument som kan användas med armarnas muskelstyrka eller med en klubba.
  • Skillnaden mellan en underskuren mejsel och en rak mejsel är bladets längd ., vilket är nästan dubbelt så långt som det raka bladet. Verktygstypen används för bearbetning av ett långt eller djupt spår.
  • Spåret eller tungan kan bearbetas med en rak "armbåge" mejsel . Handtaget har en vinkel mot arbetsytan på cirka 120 grader och minskar sannolikheten för handskador från produktens yta.
  • Den böjda mejseln är en platt typ av verktyg , som har en böj längs hela bladets längd och skärdelen.
  • " Klukarza" - ett verktyg med en skarp krökning av bladet i början i framkant . Det används ofta i vardagen. Med dess hjälp skärs dörrlås in.
  • En sned mejsel, som en rak mejsel, har en platt arbetsyta men har en fasad skärkant. Denna typ används för att utföra arbete i svåråtkomliga eller halvstängda delar av produkten, till exempel "svansvans". Vanligtvis krävs två fasade mejslar: en med vänster och höger fasad kant. Det finns en specialiserad fishtail mejsel, som kombinerar vänster fasad och höger fasad.
  • Vinkelmejseln är ett V-format verktyg med en vinkel på 60 till 90 grader . Detta är ett verktyg för prägling eller konturristning.
  • Om verktyget är tillverkat i form av en halvcirkel kallas det en radie eller "halvcirkelformad ". Detta är det mest efterfrågade verktyget. Med sin hjälp uppnår de en smidig, exakt övergång när de fördjupas i produktens material.
  • Ett smalt urval av material görs med häftklammer . Deras kanter har stötfångare med olika höjder och olika vinklar.
  • Cerazik används för konstnärlig skärning av produkter . Arbetsdelen av ett sådant verktyg är gjord av tunnare metall och har en halvcirkelformad form.
Bild
Bild

Trots att alla ovanstående typer av mejslar används för träsnideri är deras avsedda syfte annorlunda.

Vid köp av ett snävt fokuserat verktyg av en annan typ kan en situation uppstå när en uppsättning mejslar av samma typ, men med olika parametrar, kan behövas för att utföra en typ av arbete.

Tillverkares översikt

Tillverkare från Kanada, Japan och USA har med rätta de ledande positionerna i premiumklassen. Deras produkter är anmärkningsvärda för den höga kvaliteten på de använda materialen, balans, användarvänlighet - "de passar in i handen. "Tillverkare av ryska, schweiziska, tjeckiska, nederländska, tyska och latinamerikanska märken kan hänföras till den mellersta (andra) gruppen. Deras verktyg är tillverkade på en hög nivå, material av hög kvalitet används. Livslängden är något sämre än verktyg från premiumsegmentet och kräver minimal omarbetning innan användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mindre attraktiva för professionella snickare är verktyg från den tredje gruppen, tillverkade utan användning av moderna material eller teknik, med en trasig geometri hos skärdelen, obalanserad. En del av ett sådant verktyg kräver betydande förbättringar eller kan inte utföra dess funktioner alls. När det gäller deras kostnad kan de vara jämförbara med instrumenten från den andra gruppen eller vara mycket billigare. De flesta tillverkare från denna grupp finns i det post-sovjetiska territoriet, i Kina och Taiwan, Polen och Serbien.

Bild
Bild
Bild
Bild

Premium mejslar är mycket dyrare, deras kostnad kan överstiga kostnaden för analoger från den andra gruppen med flera dussin gånger. De säger om ett sådant verktyg: "Han skär sig själv." I praktiken innebär detta att verktygets skärdel tar emot och omfördelar kraften som appliceras på handtaget över hela mejselns skärdel.

Tillverkare Blå gran - handgjorda verktyg från USA . Begagnat höghastighetsstål A2, korrugerat lönnhandtag, perfekt geometri. För en uppsättning med fyra mejslar måste du betala nästan $ 500.

Bild
Bild
Bild
Bild

Handgjorda mejslar erbjuds också av Lie-nielson, USA . Verktygets egenskaper liknar nästan den tidigare tillverkaren, men skärdelen har en så kallad kjol vid basen - en konisk urtagning för att fästa ett handtag. Kit med 5, 6 och 7 kostar mellan $ 300 och $ 400.

I denna priskategori finns verktyg från Veritas, Kanada . Deras senaste utveckling är ett skärblad av PM-V11-legering. Detta pulverstål håller skärpa mer än 2 gånger längre jämfört med höghastighetsstål A2, är mer slitstark, har ökad hållfasthet och enkel skärpning. Säljs i en uppsättning av 5.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska tillverkare av premiumsegmentet representeras av flera företag. Shirigami erbjuder en uppsättning med 10 platta mejslar för över $ 650 . Dessa är handsmidda mejslar av tvåskiktsstål på ett speciellt sätt. Handtagen är gjorda av röd ek och avslutas med en metallring. Akatsuki har introducerat en 10-delad handgjord snittuppsättning på marknaden. Verktygen är gjorda av dubbelskiktsstål med ett trähandtag och kostar över $ 800.

Bild
Bild

Mellansegmentet är mycket bredare. Deras prisklass ligger i intervallet $ 100 - $ 220. De ledande positionerna intas av schweiziska Pfeil -mejslarna . Deras arbetsyta är väl polerad och kanten är perfekt vässad. När det gäller driftstid är de minimalt sämre än premiumsegmentet. Deras arbetsdel är gjord av 01 högkolstål och handtagen är gjorda av alm.

Schweizernas huvudkonkurrent är den mexikanska tillverkaren Stanley Sweetheart . De erbjuder uppsättningar av 4 eller 8 krom vanadin stål mejslar. Mejlar från Lee valley, Ashley iles, Robert sorby, Kirschen och några andra är ganska lika i sina egenskaper och problem. Deras kostnad överstiger inte $ 130.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många tillverkare från det tredje segmentet . Skärytans kvalitet är låg, så de blir snabbt trubbiga. Instrumentet är dåligt balanserat eller obalanserat, ligger inte bra i handen och kräver långsiktig ytterligare bearbetning.

En uppsättning av Woodriver mejlar värda cirka $ 90 kan särskiljas. Efter långa många ändringar kan de göras för att utföra sina funktioner.

Hur väljer man?

Du behöver bara köpa snickeriverktyg i specialaffärer. Det är nödvändigt att bestämma: för vilka ändamål och för vilken typ av arbete ett verktyg behövs, vilken uppsättning verktyg kommer att användas för att slutföra uppgiften. Till exempel, om utförandet av arbetet kräver rengöring av ytorna på 6 mm, 12 mm och 40 mm, måste du självklart köpa minst 3 mejslar för varje storlek. Ingen mästare kommer att kunna jämna ut ett plan 40 mm brett med en mejsel med en bredd på 5 mm.

Analysera arbetet framåt, studera alla etapper på egen hand, rådfråga specialister inom detta område och med konsulter i en specialaffär. Nu när hela arbetsomfånget redan är klart och den mejsel som måste köpas har tänkts ut, välj lämpligt prissegment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av de viktigaste utvärderingskriterierna vid val av mejsel är den tid mejseln kan utföra sina funktioner. Om mejseln blir trubbig under arbetsdagen betyder det att den är antingen dåligt vässad eller olämplig för arbete.

Det är viktigt att förstå att mejslar utan premium kommer att ta lite tid att få dem att fungera som de ska. De måste slipas korrekt i rätt vinkel. Baksidan av mejseln måste vara perfekt inriktad och polerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snittkvaliteten och skärets hållbarhet beror på detta. Var uppmärksam på bredden på mejselbladet . Om den ändras med mer än 0,05 mm är det knappast möjligt att vässa den kvalitativt.

Bild
Bild

Nästa viktiga faktor vid val av mejsel är skärpningsvinkeln . Den bestäms utifrån kvaliteten och sammansättningen av mejselns arbetsdel och de nödvändiga uppgifterna. Den vanliga skärpningsvinkeln för en platt mejsel är 25-27 grader för europeiska och amerikanska tillverkare. Japanska tillverkare vässar sina verktyg i en vinkel på 30-32 grader. Om skärpningsvinkeln reduceras skadas skärkanten på grund av metallens hårdhet i den nedre skärkanten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärmejslar när du arbetar med mjukt trä skärps i en vinkel på 25 grader, om det är nödvändigt att arbeta med hårda träslag - 30 grader. Alla slagmejslar med tjock arbetsyta måste slipas i en vinkel på minst 35 grader.

Rekommenderad: