Bubblebyggnadsnivåer: Vilket är Bättre? Hur Man Använder? Hur Ställer Jag In? Modeller Med Tre "ögon", Betyg På De Bästa Modellerna

Innehållsförteckning:

Video: Bubblebyggnadsnivåer: Vilket är Bättre? Hur Man Använder? Hur Ställer Jag In? Modeller Med Tre "ögon", Betyg På De Bästa Modellerna

Video: Bubblebyggnadsnivåer: Vilket är Bättre? Hur Man Använder? Hur Ställer Jag In? Modeller Med Tre
Video: STRANGER TRIES TO KIDNAP KIDS AT THE PARK Ep.1 | The Prince Family Clubhouse 2024, Maj
Bubblebyggnadsnivåer: Vilket är Bättre? Hur Man Använder? Hur Ställer Jag In? Modeller Med Tre "ögon", Betyg På De Bästa Modellerna
Bubblebyggnadsnivåer: Vilket är Bättre? Hur Man Använder? Hur Ställer Jag In? Modeller Med Tre "ögon", Betyg På De Bästa Modellerna
Anonim

Syftet med byggnadsnivån är förmågan att kontrollera byggnadskonstruktionernas strikta horisontalitet och vertikalitet. Det är ett oumbärligt verktyg för att gjuta betongfundament och golvbeläggning, bygga väggar, installera fönster och dörrar, pelare i närområdet, bygga tillhörande byggnader etc. Även korrekt installation av tvättmaskin och kylskåp är inte komplett utan användning av en byggnivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syfte och funktionsprincip

Den enklaste bubbelnivån inkluderar en aluminiumbas (sluten profil), som är en perfekt platt rektangulär kropp med ett väl valt masscentrum. Det senare är nödvändigt så att verktyget rör sig och faller så lite som möjligt från den uppmätta ytan. 3 ampuller hjälper till att spåra den horisontella, vertikala och diagonala (45 grader) nivån fylld med en lätt och mycket flytande vätska (till exempel alkohol), på vilken en central och två sidomärken appliceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

När åtminstone en liten mikrospricka dyker upp i ampullen med vätska börjar den senare avdunsta och användningen av nivån blir omöjlig.

Fyllningen av nivåampuller med vätska är cirka 95%. Det här räcker så att luftbubblan är något större än en droppe vatten eller i volym lika med flera sådana droppar . Den rör sig längs den inre ytan av ampullens övre vägg, utan att täcka allt. Gränserna för de extrema märkena motsvarar bubblans kanter - med ampullens strikt horisontella läge är det mellan dem.

Byggprinciperna för byggnadsnivåerna baseras på tyngdkraften . Under påverkan av jordens gravitation tenderar ett tyngre och tätare medium att inta en lägre position. Den lättare går upp. Luftens densitet är hundratals gånger mindre än vattnets densitet - bubblan är alltid ovanpå, inte under eller någonstans i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Jämfört med vattenhalter fördelarna med enkla bubbelnivåer är uppenbara.

  1. Ingen slang krävs som lätt kan punkteras eller skäras av misstag.
  2. Det finns inget behov av ett U-format rör, vars närvaro gör nivån svårare att lagra och transportera på grund av dess höga höjd. Den långa och plana nivån är lättare att transportera i en resväska eller ett fodral med resten av verktygen. Förpackad i en väska eller ett fodral med stötsäkra skär, passar den i ett gemensamt fack tillsammans med långa borrar och borrar, bända stänger, trådbitar, långhanterad metall sax, etc.
Bild
Bild

Jämfört med lasernivåer har vätskenivåer också fördelar

  1. Ingen strömförsörjning eller speciella elektroniska sensorer krävs.
  2. Inget behov av att hantera en laserstråle. Dess oavsiktliga kontakt med ögat är oönskad.
  3. Damm okänsligt.
  4. Dimma och dagsljus (solljus) stör inte arbetet.

Nackdelarna med bubblanivåer är följande

  1. Jämfört med hydrauliska nivåer, i slangen som du till och med kan hälla vatten från kranen, är förlusten av teknisk alkohol när kapseln går sönder ersättbar.
  2. Bubblenivåer, som lasernivåer, tolererar inte skakningar, vibrationer, stötar och bör inte tappas.

Alla nivåer är föremål för obligatorisk verifiering på fabriken. Med hjälp av en ny nivåmätare av alla slag och varianter är det enkelt att justera den gamla.

Bild
Bild

Vyer

Beroende på funktionaliteten är nivåerna följande.

  1. Med en ampull - endast planetens överensstämmelse med horisonten kontrolleras. Nivån kan också vara rent vertikal.
  2. Med två - Med enheten kan du kontrollera och ställa in de horisontella och vertikala planen.
  3. Med tre eller fler - används främst för att lägga rör och stöd i en vinkel på 30, 45 och 60 grader. Tre ampuller är den vanligaste typen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av någon av ovanstående typer av nivåer kan modifieras enligt följande

  1. Det finns en linjalskala. Sådana nivåmätare är de vanligaste.
  2. Den komplexa formen på ramen, som skiljer sig från den enkla kuggstången. Skenan är ofta tillverkad av aluminium, men det finns plast- och tränivåer. Detta förhindrar att instrumentet tappar. Men nivån i sig ska inte vara tyngre än några hundra gram i totalvikt.
  3. Det finns gummerade stötsäkra (ampull) insatser.
  4. Fönster kan vara rektangulära, men nivåmätare med runda ögon är vanligare.
  5. Rälsens nedre kant kan vara konkav, vilket gör det bekvämt att justera rören i nivå.
  6. Vätskan är tonad för mätning av svagt ljus.
  7. Magneter är monterade i skenan - detta förhindrar att nivån faller från en vertikal och cirkulär horisontell yta, till exempel från stålrör eller profiler. Den magnetiska nivån kommer bokstavligen att skydda sig från förstörelse när den tappas.
  8. Linsen, installerad i ögat på ett visst avstånd från ampullen, gör det möjligt att snabbt och bättre bestämma luftbubblans överensstämmelse med de centrala och laterala märkena.
  9. Det finns en elektronisk sensor med display. Använder ett gyroskop, kompletterar en bubbla-vätskenivåmätare. Denna enhet är en hybridanordning som låter dig bestämma förskjutningen av en kolv eller ampull i en skena.
Bild
Bild

Ovanstående förbättringar och förbättringar gör att arbetsledaren kan arbeta snabbt och exakt.

Tillverkares översikt

Bland inhemska tillverkare av konstruktionsnivåmätare har följande bevisat sig bra: " Granit", "Ermak", "Zubr", "Cobalt", "Resanta", "Soyuz", "Steel", "Enkor". "Topp" från utländska: 888, Bosch, Dewalt, Eurotex, Kapro, Stabila, Schneider … Alla dessa företag deltar regelbundet i betygsättningen av de bästa bubblanivåmätarna med tre mätampuller. Produkterna överensstämmer med internationella standarder. Dessa listor sammanställs årligen av de största nätbutikerna och välkända hantverkare som regelbundet förekommer i program om konstruktion och reparation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Under det senaste året, den högsta efterfrågan i Ryssland använd följande produkter:

  • Capro Kapro Mini-246;
  • Kapro PLUMBSITE GENESIS 781-40-60PM;
  • Kapro PLUMBSITE HERCUKES 986-44P-2500;
  • STABILA POCKET ELECTRIC-17775;
  • STABILA 96-2M 15854-80;
  • STABILA 80A-2 16062-200;
  • Stanley Torpedo FatMax Pro Box XTHT0-42495;
  • Stanley STHT1-43111-60;
  • STANLEY FATMAX XL 0-43-681;
  • Ada Titan 40 Plus ProLevel 100;
  • Ada A00393;
  • Ada Titan 2000 A00390.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns dussintals tillverkare, ungefär hälften av företagen överförde sin produktion till Kina. Inte alla producerar nivåmätare som uppfyller moderna krav på kvalitetsprestanda.

Urvalstips

Om du behöver en nivåmätare som är liten i längd, är en 300 mm produkt optimal. Det klarar de flesta uppgifter som är förknippade med interiören. Denna nivå är användbar när du installerar hushållsapparater och möblerar rum med möbler . Att sätta ett kylskåp, en tvättmaskin rakt upp, hänga en hylla eller ordna om ett skåp är bara några av applikationerna för en liten byggnivå. Ett alternativ till en liten rack-and-pinion-nivå är en platt kapselnivå som inte har ett rack. Men det här kontrollerar bara det horisontella - luftbubblan här ska vara i mitten av den cirkulära (tvådimensionella) markeringen. Tidigare användes denna "horisontella" i stor utsträckning på fartyg.

Bild
Bild

För mer allvarliga uppgifter - till och med att lägga kakel i bad, toalett eller på gården, installera kompletta fönster och dörrar - är en genomsnittlig nivå på minst 600 mm lämplig.

Standardlängden för stora plattor och sektioner av armstrong undertak har i de flesta fall en sida på en kvadrat på 60 cm . För att justera en dörr eller ett fönster fungerar en vanlig lodrör också. Och ändå är det lättare och snabbare att ställa in ett fönster eller en dörrs vertikal till bubblanivån - det kräver inte att vänta på att luftbubblan lugnar ner sig, vilket skulle krävas från en lod eller en vattenkolonn med en vattenhalt mätare.

Bild
Bild

Slutligen, för att jämna ut golvet och trägolvet horisontellt, putsa vertikalt och snett arrangerade rörpartier diagonalt, krävs en stor, mest exakt av nivåerna, från 80 cm till 2 m. Alternativet här är bara en professionell lasernivåmätare eller hydro -nivå . För dekoration av små rum och områden, när lasernivåer i de närmaste butikerna inte är tillgängliga, och det utförda arbetet är brådskande och brådskande, är en stor bubblanivå ditt bästa val.

Bild
Bild

När du köper en nivå, var noga med att kontrollera dess huvudfunktion - noggrannheten hos den horisontella, vertikala eller sneda (i en viss vinkel) linje. Säljaren kommer att justera flera nivåmätare i olika längder . Om köparen tvivlar kan säljaren jämföra kvaliteten på inställningen av bubbelnivån med valfri laser eller hydraulisk. Du kan justera den tidigare köpta nivån av vilken typ som helst till den för närvarande köpta bubblanivån. I det här fallet kontrolleras om den tidigare nivåmätarens noggrannhet inte har kränkts, i vilken utsträckning den fortfarande är användbar.

Bild
Bild

Driftsregler

Efter den slutliga kontrollen (och justering om det behövs) kan du använda denna produkt, d.v.s. fortsätta med preliminära mätningar. Utan att kontrollera byggnadsnivån är arbetet med det fullt med betydande fel i mätningarna, och detta är inte tillåtet av någon konstruktion eller reparation . Vilken nivå som ska användas - med tre bubbelmätare eller föredrar en eller två, beror på din nuvarande uppgift.

Horisontskontroll

Många lägre prisklasser byggnivåer har inte en konkav bottenyta. På grund av dess frånvaro kommer fel i mätningarna att öka avsevärt. Nivåer med ett pris över medelbetyget har inte denna nackdel - den tillämpade sidan är redan i full beredskap. Nivån appliceras på ytan som ska mätas med denna sida, och inte tvärtom . Om du fäster verktyget med den övre, och inte den nedre, fasetten, är en fasning möjlig även på en helt horisontell eller samma vertikala yta.

Ampullen har två laterala markeringar, utöver vilka bubblan inte ska avvika. De dyraste nivåerna har redan fyra sådana märken.

Bild
Bild

Ett par motsatta märken i förhållande till varandra plottas i form av tydliga indelningar, det andra är redan knappt synliga linjer. De senare krävs för att detektera det värde med vilket den uppmätta horisontaliteten skiljer sig från den perfekta. För att klargöra horisontell position, till exempel när du installerar en hängande hylla, gör följande.

  1. Markera önskad punkt på väggen med en penna eller markör.
  2. Fäst ena änden av nivån till det märke du just gjort.
  3. Vrid nivån i förhållande till ditt märke så att bubblan i den horisontella kapseln pekar på den perfekta överensstämmelsen mellan den dragna linjen och horisonten.
  4. Rita en linje längs den horisontella nivån.
  5. Du kan installera armaturer och hänga hyllan. Det kommer att hänga helt rakt.
Bild
Bild

Vertikal inriktning

Antag att du vill lägga ut en ny vägg helt jämnt eller gipsa den lika jämnt. Den andra ampullen, installerad över nivån, är vertikal. Det är horisontellt i förhållande till jordens yta. Placera en vattenpass på en vertikal yta. Om bubblan inte skjuts tillbaka till mitten av ampullen, på vilken det finns märken, är gipset eller väggen på denna plats inte idealisk . Ampullen med själva bubblan, längs vilken vertikalen bestäms, ska vara ovanpå, inte under - precis som den horisontella ampullen ska vara så hög som möjligt, och inte tvärtom. Nivåmätaren är utformad på ett sådant sätt att vändningen kommer att öka felet avsevärt - placera det inte upp och ner.

Bild
Bild

Diagonal ampull

Om allt är omedelbart klart med horisontella och vertikala ampuller, så är "snett" ett slags stötesten för nybörjare. Det finns inga svårigheter här - det här är en diagonal löpning i en vinkel på 45 grader. Det är nödvändigt på platser där du behöver dra en tydlig avfasning mellan två specifika punkter. Ersätter vinkelmätaren i det här fallet - du behöver inte först avbryta värdet i en halv rät vinkel.

En nivå utrustad med en sådan goniometer kallas en goniometer

Bild
Bild
Bild
Bild

I billiga "trippel" nivåmätare är vinkelmätaren stift fixerad i mitten av den rätta vinkeln, medan de dyra har en blinkers med en speciell skala som gör att du kan justera en godtycklig vinkel, till exempel 57 grader.

Följ stegen nedan för att ställa in önskad vinkel

  1. Vrid vridkolven till önskat märke genom att lossa fästskruvarna på instrumentet.
  2. Ställ in ampullen i önskad vinkel med hjälp av en färdig skala. När du vrider på ampullen, håll den i varje grad för ökad mätnoggrannhet.
  3. Placera nivåmätaren på en yta som ett rör i en viss vinkel. I detta fall ska luftbubblan vara i mitten av ampullen - som i sin tur är placerad horisontellt.

Efter att ha ställt in önskad vinkel, rita en ledlinje. Ett rör eller en struktur kommer att ledas längs den, vars vinkel redan har valts.

Rekommenderad: