Tsinubel (9 Foton): Vad är Det? Hyvlarens Skärvinkel, Dess Struktur Och Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Tsinubel (9 Foton): Vad är Det? Hyvlarens Skärvinkel, Dess Struktur Och Egenskaper

Video: Tsinubel (9 Foton): Vad är Det? Hyvlarens Skärvinkel, Dess Struktur Och Egenskaper
Video: How to get a STUPIDLY SHARP edge on a PLANE blade 2024, Maj
Tsinubel (9 Foton): Vad är Det? Hyvlarens Skärvinkel, Dess Struktur Och Egenskaper
Tsinubel (9 Foton): Vad är Det? Hyvlarens Skärvinkel, Dess Struktur Och Egenskaper
Anonim

Nybörjare, liksom de som vill uppnå seriös framgång, behöver definitivt veta mer om arbetsverktyget. Det är också värt att förstå ett sådant ämne som enheten och tillämpningen av tsinubeln. Och först måste du förstå vilken typ av enhet det är.

Bild
Bild

Vad det är?

Efter att till och med ha vänt till populära ordböcker (eller om du frågar proffs) är det inte svårt att upptäcka att tsinubeln är en av flygplanstyperna.

Bokstavligen översatt från tyska betyder detta ord "tandplog".

Bild
Bild

Enheten används inte av sig själv, utan i kombination med andra typer av hyvlar . Med hjälp av en zinubel kan du ge arbetsstycket rätt grovhet. Det bildar också grunda spår vid kontaktpunkterna för delarna.

Bild
Bild

Ansökan

Huvudsyftet med att använda en zinubel är att jämna ut brädor och olika plattor. Senare kan de enkelt limmas ihop. Tack vare cinubel kan du enkelt eliminera:

  • översittare;
  • lockighet;
  • kvistig.

Detta verktyg är också lämpligt för arbete med plywood. Sedan kan den klistras över med faner. Resultatet är en utmärkt finish. Med sekventiell hyvling av ett obehandlat bräde längs fibrerna och tvärs över dem är det möjligt att eliminera maximalt av oegentligheter. Viktigt: vid passage med en zinubel erhålls oundvikligen medelstora axlar på ytan.

Bild
Bild

Alla möjligheter som en zinubel ger beror på användningen av en speciell kniv. Men detta skärelement måste vara tydligt exponerat. Bladet sticker ut något och bildar en lätt nedsänkning. Det är därför "skaft" dyker upp. Som standard är zinubelkniven placerad i en vinkel på 70-80 grader i förhållande till ytan.

Bild
Bild

Enheten och verktygets princip

Skärvinkeln på Zinubel är nära vinkelrätt. Egenskaperna med detta verktygs verkan gör det möjligt att använda det även för arbete med särskilt hårda stenar. Curliness kommer inte att utgöra några allvarliga problem. Den enda Zinubel -kniven som till och med fungerar med mahogny och ibenholt har en unik framkant. I området mittemot fasningen är den täckt med ett medelstort hack. Som ett resultat verkar skärkanten vara tandad. Tandhöjden kan variera mycket:

  • liten - 0,75;
  • medium zinubel - 1;
  • stort verktyg - 1, 25.
Bild
Bild

Denna enhet brukar kallas platthyvlar. Experter noterar att skärvinkeln för de flesta produktionsmodeller är 80 grader. När tänderna löper över ytan tar de bort mycket smala (från 0,8 till 1 mm) spån. Sådan bearbetning, som leder till att en korrugerad yta ser ut, liknar snarare att inte hyvla utan repa materialet.

För att få träämnet till perfektion, efter att ha passerat det med cinubel, rengörs det dessutom med en cykel . Om du byter en speciell kniv i verktyget för en standard, kommer den att kunna byta ut kvarnen. Blocket vid cinubel förkortas och förminskas.

Denna botten är vanligtvis gjord av lövträ. Sådana dimensioner gör det möjligt att arbeta både på en rak linje och på en lätt krökt yta.

Bild
Bild

Man tror att användningen av en zinubel är så skonsam som möjligt. Kombinationen av den räfflade ytan med den höjda högen ökar dragegenskaperna. Därför blir limning mycket effektivare. För att använda i slipningsläge måste du byta kniv på Zinubel. I stället för standardverktyget för detta lägger de ett dubbelblad med en spånbrytare på kanten.

Bladet är placerat i en 50 graders vinkel mot sulan. I det här fallet kan du:

  • skälla elak;
  • ta bort oegentligheter;
  • släta ändarna;
  • uppnå perfekt inriktning av raka sektioner.

Rekommenderad: