Verktygsställ: Välj Ett Verktygsförvaringsställ Och Gör Ett Väggställ Med Lådor

Innehållsförteckning:

Video: Verktygsställ: Välj Ett Verktygsförvaringsställ Och Gör Ett Väggställ Med Lådor

Video: Verktygsställ: Välj Ett Verktygsförvaringsställ Och Gör Ett Väggställ Med Lådor
Video: Pela Verktygsvagn och låda från Verktygsboden 2024, April
Verktygsställ: Välj Ett Verktygsförvaringsställ Och Gör Ett Väggställ Med Lådor
Verktygsställ: Välj Ett Verktygsförvaringsställ Och Gör Ett Väggställ Med Lådor
Anonim

Många män drömmer om ett rymligt verktygsställ. Närvaron av sådana hyllor gör att du kan lagra alla verktyg på ett bekvämt sätt för ägaren, och kommer också att hjälpa till att kompetent organisera arbetsplatsen. Idag finns det ett stort utbud av väggmonterade, rörliga, metall- eller massiva trähyllor med lådor, brickor för hårdvara och många andra ytterligare strukturella element. Läs om alla typer, funktioner i valet av hyllor och hur man gör dem hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygsställ: typer

Först och främst måste du förstå vilka typer av hyllor för att förvara verktyg. Det finns flera klassificeringar av mönster. Först och främst kännetecknas verktygsförvaringsställen av deras typ av redskap.

  1. Väggmonterad . De är gjorda av valfritt material och kan monteras på speciella platser på väggen. Lagringselementen kan ordnas på det mest praktiska sättet för dig. Nackdelarna inkluderar den tidskrävande processen att flytta hyllan. För genomförandet är det nödvändigt att borra nya hål i väggen.
  2. Stationär . Den klassiska versionen, som kännetecknas av sin mångsidighet. Som regel är det fäst på golvet med speciella hörn och ankare. Om konstruktionens dimensioner inte är för stora kan den flyttas. Annars kan det uppstå svårigheter.
  3. Mobil (på hjul) . Den största fördelen är designmobiliteten, tack vare vilken du alltid har alla nödvändiga verktyg till hands. Det är viktigt att stället står stadigt på ytan.
  4. Tak . Bekväm design som inte upptar arbetsytan i rummet där den är installerad. Sådan utrustning är mer lämplig för förvaring av verktyg som inte används för ofta.
  5. Transformatorer . De är färdiga strukturer med flera ställ och hyllstöd som kan placeras på valfri plats för dig. Det är bara viktigt att fixa ställen väl, och du kan placera hyllorna på valfritt ställe som passar dig. Deras position förändras snabbt och enkelt.
  6. Perforerad . Sådana modeller innebär en metallplåt med speciella hål eller ett nät. De installeras på en plan yta, varefter hyllor, klämmor och alla nödvändiga verktyg kan placeras på dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande klassificering är baserad på de material som strukturen är tillverkad av. Vanligtvis finns det två huvudalternativ.

  1. Trä . Det används ofta på grund av dess flexibilitet vid bearbetning. Det kommer inte att finnas några problem med trädet under installationen av även den mest komplexa strukturen. Den låga kostnaden för materialet gör att många väljer detta alternativ. Ett brett utbud av storlekar på barer och brädor är karakteristiskt, vilket gör att du kan bygga ett ställ av vilken form och volym som helst. Den största nackdelen är behovet av snabb och högkvalitativ bearbetning av materialet, eftersom det inte tål plötsliga förändringar i temperatur och fukt.
  2. Metall . Hållbart material. Jämfört med trä är metallbearbetning mer tidskrävande. Att skapa ett rack själv är omöjligt utan metallbearbetning. För konstruktionen av strukturen används profilrör som är sammankopplade med hörn. Oftast köps färdiga produkter från detta material, som helt enkelt behöver monteras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns ett stort utbud av hyllor. Även om du har valt en viss typ av utrustning bör du inte försumma råd från erfarna hantverkare. Det finns ingen anledning att skrämmas av ett brett utbud av produkter. Det viktigaste är att inte glömma att uppmärksamma följande kriterier.

  1. Material . Om du bestämmer dig för att köpa en färdig struktur, är det bättre att föredra metallmodeller. För självkonstruktion av hyllor skulle en mer praktisk lösning vara att välja träelement.
  2. Mått . Det är bättre att inte välja och inte bygga för stor struktur, vilket i slutändan inte kommer att vara särskilt bekvämt att använda. Den mest optimala hyllbredden är 50 centimeter. Om deras storlek är större kommer verktygen att vara svåra att nå, och om de är mindre kanske de inte passar och faller.
  3. Konfiguration . Du måste fokusera på dina personliga krav. Var uppmärksam på förekomsten av olika typer av hyllor och lådor. Under installationen och den efterföljande driftstiden måste strukturen passa bra och vara lätt att använda.
  4. Ladda . Det är nödvändigt att bekanta dig med parametrarna för den modell du vill köpa. Om elektriska apparater lagras på hyllorna blir belastningen på hyllorna många gånger större. Om du räknar fel kommer hyllorna att sjunka och stället kommer inte att hålla länge för dig.
  5. Möjlighet till reglering . Om detta kriterium är viktigt för dig, köp färdiga metallstrukturer. Självkonstruerade strukturer kan inte flyttas, eftersom de är fästa vid en styv fast ram.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Att ha ett ställ med hyllor i garaget eller i din verkstad är drömmen för alla hantverkare, eftersom alla nödvändiga verktyg alltid finns till hands. Om du av en eller annan anledning vill skapa en hylla för att lagra verktyg själv, måste du följa denna sekvens av åtgärder.

  1. Material . Det är bäst att använda trä eftersom det är mycket lättare att bearbeta hemma. Detta material är också billigare.
  2. Teckning . Det är nästan omöjligt att göra en stabil konstruktion av hög kvalitet utan en skiss. Tack vare den utvecklade ritningen kommer du att kunna förstå vad det slutliga resultatet ska vara och vilka parametrar produktens element ska ha.
  3. Elementmarkering . För en komplett struktur krävs vertikala stag och tvärstänger. Det är nödvändigt att göra markeringar på staplarna i enlighet med din ritning.
  4. Skärstänger . Det är bättre att göra enskilda element i en viss ordning, så att du inte blir förvirrad. Du behöver stolpar och hoppare för både breda och smala delar av stället. Deras antal och parametrar beror på det uppskattade antalet hyllor och strukturens övergripande dimensioner.
  5. Orienterad skärbräda (OSB) . En platta används, vars tjocklek är från 16 till 20 millimeter. Detta material är inte rädd för en ökad fuktnivå, det är ganska tufft och hållbart. Glöm inte att mäta och markera innan du skär.
  6. Inställning av sidostöd . Det är nödvändigt att placera vertikala stolpar på golvet och anpassa dem. Därefter placeras hoppare på dem. Därefter görs hål för självgängande skruvar. Det är viktigt att borren är 1 millimeter mindre än fixeringsdiametern.
  7. Fäst hopparna . De måste skruvas in med självgängande skruvar. Varje anslutning måste ha mer än två fästelement. På varje stolpe måste fästelementen installeras på olika sidor.
  8. Rackfixering . Stolparna måste anpassas exakt till ritningens bredd. För att göra detta kan du använda redan gjorda hyllelement.
  9. Fästning av hoppare . Först fästs de övre och nedre hopparna med självgängande skruvar. Så ramen blir omedelbart resistent. Efter det måste du fixa alla andra hoppare. En konstruktionstriangel kan användas för att göra fixeringen exakt. Det är nödvändigt att vända strukturen och sätta in hyllramen i den. Sätt sedan in blocket och säkra med självgängande skruvar.
  10. Installation av OSB -hyllor . Du måste infoga ämnena och justera dem. Fixering sker på bekostnad av självgängande skruvar. Steget mellan fästena bör vara cirka 30 centimeter.
  11. Installation av hjul . Det är bäst att använda hjul med bromsar. Självgängande skruvar med en diameter på 6 millimeter är lämpliga för fixering. Hålen på produkten ska vara 1 millimeter mindre i diameter. För konstruktionens stabilitet är det bäst att placera hjulen i hörnen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av tillverkningen av hyllstället, se till att den slutliga versionen matchar din idé och skiss.

Kontrollera sedan strukturens hållfasthet och stabilitet. Om allt är i ordning kan du börja arbeta.

Rekommenderad: