Vägg- Och Takslip: Funktioner I Teleskopslipmaskin Med Dammsugare. Betyg Av De Bästa Modellerna För Slipning

Innehållsförteckning:

Video: Vägg- Och Takslip: Funktioner I Teleskopslipmaskin Med Dammsugare. Betyg Av De Bästa Modellerna För Slipning

Video: Vägg- Och Takslip: Funktioner I Teleskopslipmaskin Med Dammsugare. Betyg Av De Bästa Modellerna För Slipning
Video: Vägg- & takslip | PLANEX 2 - Festool 2024, April
Vägg- Och Takslip: Funktioner I Teleskopslipmaskin Med Dammsugare. Betyg Av De Bästa Modellerna För Slipning
Vägg- Och Takslip: Funktioner I Teleskopslipmaskin Med Dammsugare. Betyg Av De Bästa Modellerna För Slipning
Anonim

Användningen av en slipmaskin för tak och väggar påskyndar och förenklar arbetet på bearbetningsunderlag avsevärt. Även om du noggrant utförde spacklingen, kommer ränder från spateln, alla typer av hängande och andra små defekter som kommer att vara särskilt märkbara efter målningen fortfarande att finnas kvar på beläggningen.

Funktionsprincip

Det viktigaste arbetselementet i en kvarn är ett horisontellt plan med slippapper fixerat på det. Det kan fixas på två huvudsakliga sätt.

  • Med en klämma . Detta är det vanligaste alternativet och används främst på hushållsmaskiner. Klippet liknar visuellt en fjäderlås. För sådana modeller måste sliparket beredas oberoende av sandpapper, vilket möjliggör betydande besparingar på förbrukningsmaterial.
  • Med kardborreband . Sådana produkter är något dyrare, de kräver inte ytterligare skärning av slipmedlet. Varje verktyg ger dammborttagning - som regel används en dammuppsamlare eller en dammsugare för detta, vissa modifieringar är utrustade med båda. Anslutning av en dammsugare anses vara ett mycket användbart alternativ, eftersom det gör att du kan arbeta utan att ta en paus för att rengöra tanken, vilket i allmänhet ökar hastigheten på arbetet avsevärt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Vägg- och takslipmaskiner tillverkas i flera versioner.

Tejp

Dessa anordningar används för att förbereda beläggningen för ytterligare, finare slipning. Tejpmaskiner är inte lämpliga för putsade och spacklade ytor, men de kan effektivt ta bort ett lager gammal färg. Hushållsmodeller har en relativt låg kostnad, men de är konstruerade för kortvarig sällsynt användning, och professionella modeller fungerar även under de svåraste förhållandena och i en intensiv lastrytm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Excentrisk orbital

Sådana slipmaskiner används för den finaste ytbehandlingen. Orbitalinstrumentets sula rör sig längs en komplex bana, på grund av vilken den lämnar efter sig en nästan perfekt yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vibrerande platt

När det gäller finishens kvalitet är dessa maskiner nära excentriska, men de fungerar mycket mer grovt, samtidigt är priset på både PSHM själv och förbrukningsmaterial för dem mycket lägre. Det är i dessa maskiner som sandpapper fixeras med en klämma, medan kardborreband används för tejp- och orbitalmodeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper för slipning

Det är möjligt att påbörja ytbehandling med en kvarn först efter att kittet är helt torrt och hårt vid beröring, vanligtvis händer detta inte tidigare än 24 timmar efter applicering av byggmassan. Innan arbetet påbörjas måste du noggrant inspektera väggarna såväl som taket för att upptäcka alla utskott och ytdefekter - det är bäst att använda en sidobelysning med en liten ficklampa för detta, i det här fallet börjar oegentligheterna kasta skuggor.

Det finns ett annat sätt: sätt bara en lång linjal mot väggen och markera den med en ficklampa på baksidan, så kommer ljuset att tränga in i alla luckor och oegentligheterna kommer att vara tydligt synliga. De upptäckta defekterna är markerade med en enkel penna, varigenom en slags ytkarta kommer att ritas upp. Om du märker djupa fördjupningar, måste de dessutom vara kitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett nät är fäst på kvarnen, vars kornstorlek beror på vilken typ av arbete som valts:

  • Nr 60-80 - används för grov rengöring av väggar före tapeter;
  • Nr 100 - optimal för efterbehandling av takslipning.

Beroende på CMM: s designegenskaper bearbetas taket direkt från golvet om enheten är utrustad med ett teleskophandtag, eller om en trappstege eller något annat stöd ersätts för att nå önskat område.

Bild
Bild

Slipa ytan med roterande rörelser tills platsen är helt plan, det vill säga att den inte kastar ljusa skuggor från ficklampan . Det översta lagret av kitt är vanligtvis mycket känsligt, så du behöver inte trycka på maskinen med kraft - du behöver bara köra den över ytan utan att trycka ner. Se till att klipparens yta är stadigt mot väggen eller taket. Samtidigt bör emeriet vara placerat exakt parallellt med basen som ska behandlas, och maskinen måste köras jämnt, annars kan störningen av arbetsytan inte undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Slipning av väggar och tak anses vara det mest dammiga av alla typer av renoveringsarbeten, varför det är mycket viktigt att skydda dina ögon och andningsorgan under slipning. Använd skyddsglasögon och andningsskydd för att göra detta. Det är bättre att ta bort alla möbler från rummet i förväg och täcka golvet med en film - annars kommer de att täckas med ett tätt lager kalkstoft, vilket blir ganska problematiskt att bli av med.

Var noga med att röra dig säkert i rummet med ett arbetsverktyg i handen . Om du tvingas arbeta i svagt ljus, finns det risk för skada. De flesta professionella modellerna är utrustade med ett förlängt handtag, vilket minskar risken att falla av trappor och stegar under arbetet.

Bild
Bild

Precis som alla andra elektriska konstruktionsverktyg är slipmaskiner en gnistkälla, så det är strängt förbjudet att slipa nära brandfarliga föremål, vätskor och ångor. Slipningsprocessen bör inte avbrytas, därför bör barn och husdjur tas ut ur rummet i förväg.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt elsäkerhet. Verktygets kontakt måste passa bra med uttaget, det är strängt förbjudet att byta det på något sätt, endast originalpluggar garanterar operatörens säkerhet, vilket minskar risken för elchock till noll.

Bild
Bild

Om maskinen har en jordanslutning är det oacceptabelt att använda adaptrar.

Arbeta inte med verktyget med locket borttaget

Om det uppstår främmande ljud eller stark lukt, stäng omedelbart av enheten - den är felaktig och du bör kontakta servicecenteret.

Och, naturligtvis, föredra verktyg från betrodda tillverkare. Klassificeringen av de mest praktiska och pålitliga slipmaskinerna inkluderar Makita, Sturm och Interskol.

Rekommenderad: