Kvarnbälten: Storlekar Och Korn. Funktioner Av Slipmedel Och Andra Typer Av Bälten För Bandslipmaskiner

Innehållsförteckning:

Kvarnbälten: Storlekar Och Korn. Funktioner Av Slipmedel Och Andra Typer Av Bälten För Bandslipmaskiner
Kvarnbälten: Storlekar Och Korn. Funktioner Av Slipmedel Och Andra Typer Av Bälten För Bandslipmaskiner
Anonim

Ofta i vardagen finns det situationer när den eller den där ytan behöver slipas, för att ta bort den gamla beläggningen av lack eller färg. Det är mycket svårt att hantera detta manuellt, särskilt med ett stort arbete. Därför är en elektrisk slipmaskin ett måste-ha-verktyg i arsenal för alla hantverkare. Beroende på rätt utrustning och förbrukningsmaterial kan du framgångsrikt lösa en mängd olika uppgifter för bearbetning av olika ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Denna typ av slipmaskin kallas så eftersom ett skinnark är fäst vid verktygets rullar, vilket ser ut som ett slutet bälte. När rullarna roterar rör sig bältet kontinuerligt. Som ett resultat av denna rörelse slipas olika ytor snabbt och effektivt. Det är lämpligt att använda en bandslipmaskin för bearbetning av stora ytor, eftersom den har en hög produktivitet. Moderna mekanismer har justerbar remhastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Ett slipband är ett tyg eller pappersunderlag på vilket ett slipande korn fästs med lim. Det håller ihop i en ring, varför det ofta kallas oändligt. För att göra det perfekta valet måste du noggrant studera typerna av sandpappersunderlag, slipmaterialets egenskaper, ha en uppfattning om slipbandets längd och bredd och också veta vad korn är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av sandpapper grunder

Slipband för en slipmaskin är det mest efterfrågade slipmedlet. Folk kallar det ett päls, eftersom de tidigare använde hajskinn för slipning. Den har liksom tejpen sin egen grund. Det är värt att titta närmare på de vanligaste hudbaserna.

  • Papper . Detta är den vanligaste och mest ekonomiska typen av fundament. Sådant papper är impregnerat med polymerer för att ge styrka och motståndskraft mot nötning eller rivning. Men det rekommenderas inte för intensiv användning.
  • Textil . Det är en elastisk bas som lätt anpassar sig till produktens form. Det är mer stabilt, det har en lång livslängd, men slipmedlet kan smula när det dras. Hudens tygbas är hållbar och motståndskraftig mot fukt. Den används för intensivt arbete med olika träslag.
  • Fiber . Det används för bearbetning av hårda material.
  • Kombinerad . Det är en kombination av tyg och papper som har belagts med slipmedel. Denna bas kombinerar de fördelaktiga egenskaperna hos papper och tyg. Det är motståndskraftigt mot böjning, nötning och fukt. En sådan bas är dyr.
Bild
Bild
Bild
Bild

Slipegenskaper

Som du vet kännetecknas slipmaterial av hög hårdhet och används för ytbehandling av olika material. Hårdare slipkorn rekommenderas för djupare skärning. Om du ordnar slipkornen i minskande hårdhet får du följande kedja: diamant - granat - kvarts - aluminiumoxid - kiselkarbid - elektrokorund. Slipmedlet appliceras på underlaget på flera sätt.

  • Öppna fyllning . Med denna metod täcks 60% av basens yta. Rekommenderas för mjuka material med låg densitet, det förhindrar igensättning av luckor och bildning av klumpar.
  • Stängd fyllning . 100% av basytan är täckt. Denna metod är avgörande vid slipning av metaller och lövträ.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

När du väljer ett band måste du noggrant studera parametrarna för dess längd och bredd. Om remmen är bred är bältsliparens effekt högre och körhastigheten långsammare. När du använder ett smalt bälte är mekanismens kraft låg och rotationshastigheten hög. Det perfekta valet skulle vara bandstorlekar av följande standard:

  • bredd 75 (76), 100 eller 115 mm;
  • längd - 457 eller 533 mm.

Viktig! När du väljer bredd bör du ta hänsyn till arbetsförhållandena, och effektiviteten beror på längden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spannmål

Kvaliteten på bearbetningen av alla ytor beror på den här egenskapen. Om slipmaterialets kornstorlek är högre är behandlingen mjukare. Kornstorleken brukar betecknas med den engelska bokstaven P. Den motsvarar ett numeriskt intervall från 12 till 2500. Ju större siffra desto finare är slipmedlet. Det finns flera typer av grova bälten.

  • Väldigt stor . Sådana band har särskilt grova korn (P22 - P36). De är nödvändiga för grovslipning av ytor och utjämning.
  • Stor . Band med P40 - P60 index. De krävs för den första bearbetningen av materialet, de är inte igensatta av damm på grund av den grova kornstorleken.
  • För första bearbetning . Tejp märkta P70 - P120 rekommenderas för att ta bort färg- och lackbaser eller rost.
  • För slutbehandling . Band med P150 - P220 index. Med deras hjälp rengör de ytan innan de poleras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Finkorniga bälten finns också i flera typer

  • För efterbehandling . De rekommenderas för den sista slipningen av lövträ. Deras kornstorlek är P240 - P280.
  • För polering . Dessa band gör målade ytor släta men kan bli igensatta av damm och färg. Deras kornstorlek är P400 - P600.
  • För finslipning . P1000 -bälten är idealiska för efterbehandling av metall, keramik eller lackat trä.

När du väljer remmar för en slipmaskin, var noga med att studera kraven för verktyget och parametrarna för det specifika materialet. Ett slipband av hög kvalitet håller dig länge, även vid frekvent användning.

Rekommenderad: