Sandpapper För Slipmaskiner: Valet Av Sandpapper För Band, Platt- Och Vibrationsslipmaskiner För Trä. Hur Byter Man Kardborrebandspapper?

Innehållsförteckning:

Video: Sandpapper För Slipmaskiner: Valet Av Sandpapper För Band, Platt- Och Vibrationsslipmaskiner För Trä. Hur Byter Man Kardborrebandspapper?

Video: Sandpapper För Slipmaskiner: Valet Av Sandpapper För Band, Platt- Och Vibrationsslipmaskiner För Trä. Hur Byter Man Kardborrebandspapper?
Video: Which Electric Sander to Use? 2024, April
Sandpapper För Slipmaskiner: Valet Av Sandpapper För Band, Platt- Och Vibrationsslipmaskiner För Trä. Hur Byter Man Kardborrebandspapper?
Sandpapper För Slipmaskiner: Valet Av Sandpapper För Band, Platt- Och Vibrationsslipmaskiner För Trä. Hur Byter Man Kardborrebandspapper?
Anonim

Ibland uppstår situationer när du behöver slipa något plan hemma, ta bort den gamla färgen eller lackbeläggningen. Det är ganska svårt att göra det för hand, särskilt med en imponerande omfattning.

Med tanke på rätt val av utrustning och förbrukningsmaterial kan du enkelt lösa en mängd olika uppgifter för bearbetning av alla typer av ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Sandpapper är ett flexibelt slipmedel. Det kallas också slipning, smyckeduk eller helt enkelt sandpapper. Den är gjord av en tyg- eller pappersbas och ett lager slipmedel limmat på den. Den är avsedd för slipning av ytor av tegel, betong, glas, plast, perfekt för arbete på trä, stål och andra ytor.

Genom det kan du:

  • ta bort gammal beläggning (till exempel lack, färg) och deras spår;
  • förbereda basen för jord och målning;
  • ta bort skav och flis från delar av olika material;
  • polera, slipa, jämna ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumentegenskaper

De flesta tror felaktigt att det finns två typer av sandpapper: rulle och ark. Men materialmängden är inte begränsad till detta. Sandpappers markeringstabeller erbjuder många variationer i prestanda.

  • Slipband . Det är ett tätt limmat ändlöst bälte för installation i skrapor och slipmaskiner, enheter för bearbetning av delar. Prover har geometriska parametrar definierade av utrustningstillverkaren.
  • Runt sandpapper . Det övas på specialiserade hjul för en borr eller en vinkelslip. En kardborreyta används.
  • Trianglar . De används på samma sätt som den runda sorten. Monteras på specialiserade vinkelslipar. Kan ha rundade dammutsugningshål.
  • Rulla . En bit av den önskade längden skärs från spolen, som sätts in i sandpapperhållaren. Det kan antingen vara ett handverktyg eller en orbitalslipmaskin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För remslipmaskiner

Det finns några viktiga aspekter att tänka på när du väljer sandpapper.

  • Storleken . Utan att känna honom är det meningslöst att göra ett val. Bredden på förbrukningsvaran måste matcha sulan. I extrema fall kan det vara smalare. För individuella ändringar kommer det inte att vara lätt att välja utrustning: inte varje uttag har sandpapper, till exempel med måtten 100x620 (100x610 är ett mycket mer "populärt" alternativ) eller 30x533. Därför måste du ta hand om detta även när du köper en kvarn.
  • Slipande kornstorlek . Det är markerat med ett nummer. Ju större den är, desto mjukare är sandpappret. Det är inte svårt att förstå att den hårda förbrukningsvaran är avsedd för avlägsnande av lager, inte för polering. Helst bör du ha flera remmar med olika slipstorlekar, eftersom slipningsproceduren vanligtvis utförs i flera steg: först grovbearbetning och sedan efterbehandling (med ett material med en liten kornstorlek).
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sömmen . Inte bara sandpapprets livslängd beror på det, utan också kvaliteten på slipningen. Fogen måste vara stark, annars kan det visa sig att sandpapper inte slits ut ännu, men kommer redan att förlora sin funktionalitet på grund av brottet. Det är också nödvändigt att kontrollera sömmens enhetlighet. Om den är högre än banan, vibrerar enheten under drift. Och det är inte det värsta. Ånger väntar dig när du, efter att ha bearbetat planet med material av låg kvalitet, kommer att känna med handen de otaliga spåren som har uppstått efter stöten. Speciellt billiga förbrukningsmaterial syndar med detta, därför är det också nödvändigt att iaktta besparingar klokt. Det är viktigt att titta på fogens kvalitet: det ska inte finnas något utsprång. Du behöver bara köra fingret längs baksidan, lägga sandpapper på en plan yta, då blir allt klart.
  • Separat bör det sägas om utseendet på förbrukningsmaterialets kanter . Utrustning av god kvalitet har släta kanter, utan hängande trådar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Centrering . Innan arbetet "kör" en kunnig användare kvarnen utan last, tar reda på om det finns några brister, avbryter dem och startar sedan processen.
  • Stelhet . Exempel på sandpapper måste vara spänstigt och starkt. Prover med hård duk är benägna att deformeras, vilket inte bäst reflekteras över resursen för förbrukningsvaror, vilket kan sätta avtryck på kvaliteten på arbetet. Märkningarna på sandpapper och på produktlådan måste matcha, annars kan du få utrustning av låg kvalitet.
  • Lagring . Idealiska förhållanden: temperatur 18 ° C och luftfuktighet 50-60%. Slipmedel i den här frågan är ganska knepiga, om några månader kan de bli oanvändbara.
Bild
Bild

För platta (vibrations) slipmaskiner

Låt oss prata om förbrukningsmaterial för platta kvarnar. Som utrustning för ytslipningsenheter används ark med slipbeläggning, med andra ord sandpapper. Komprimerat papper används ofta som bas, och aluminiumoxid eller korund används som slipmedel. Arken har hål för dammborttagning. Deras antal och plats kan variera. Därför är det viktigt att använda exakt utrustningen, vars hål sammanfaller med hålen i slipmaskinens bas.

Ibland används en stearisk beläggning för att eliminera vidhäftning av sandpapper till planet och jämna bearbetningen vid arbete med mjukt trä . Förbrukningsartiklar på sulan fixeras antingen med klämmor eller med hjälp av tejp. Kardborreband är ett luddliknande tyg och är en samling av många krokar. Detta är ett enkelt och snabbt sätt att byta utrustning, det kan bara vara svårt att hitta prover av lämplig storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För enheter med vanliga klämmor är det lättare att välja en förbrukningsvara . Det finns färdiga lakan i handeln. Du kan också köpa vanliga snitt av slipmaterial och göra ett sandpapper på egen hand. Först måste du klippa ett ark av lämplig storlek. Därefter bör perforering göras antingen med hjälp av en hemgjord enhet, till exempel med ett ihåligt rör med erforderlig diameter med en vässad ände, eller med hjälp av ett fabrikshålslag, som du kan köpa dessutom. Det finns också slipmaskiner på marknaden som har en utbytbar slipplatta. På grund av detta kan sandpappret fixas på olika sätt.

Det är värt att notera att sandpapper för slipmaskiner är gjorda med olika storlekar av slipmedel. Detta gör det möjligt att använda enheten för att skrapa ytor, slipa, avsluta.

Bild
Bild

Genom att sammanfatta ovanstående kan vi dra slutsatsen att sandpapper är ett idealiskt material för slipning. För att ytbehandlingen ska vara av hög kvalitet är det dock värt att välja de mest lämpliga förbrukningsmaterialen för varje specifikt fall.

Rekommenderad: