Bandsågslipningsmaskin: Hur Väljer Man Ett Verktyg För Slipning Av Breda Sågar För Trä Och Metall? Inställning Och Val Av Slipmaskiner

Innehållsförteckning:

Video: Bandsågslipningsmaskin: Hur Väljer Man Ett Verktyg För Slipning Av Breda Sågar För Trä Och Metall? Inställning Och Val Av Slipmaskiner

Video: Bandsågslipningsmaskin: Hur Väljer Man Ett Verktyg För Slipning Av Breda Sågar För Trä Och Metall? Inställning Och Val Av Slipmaskiner
Video: Alla behöver läkt! 2024, April
Bandsågslipningsmaskin: Hur Väljer Man Ett Verktyg För Slipning Av Breda Sågar För Trä Och Metall? Inställning Och Val Av Slipmaskiner
Bandsågslipningsmaskin: Hur Väljer Man Ett Verktyg För Slipning Av Breda Sågar För Trä Och Metall? Inställning Och Val Av Slipmaskiner
Anonim

Sågning och svarvning av trä, liksom annat sågat virke, sker med cirkelsågar eller bandsågar. Användningen av en bandsåg är dock mycket mer tekniskt avancerad. Sådana sorter tillåter flera gånger att påskynda arbetsprocessen, samt lämna mycket mindre avfall efter arbetsaktiviteter.

En bandsåg är ett arbetsverktyg för specialmaskiner som gör att du kan klippa många material. Men precis som andra skärverktyg tenderar en sådan såg att bli tråkig, vilket innebär att för ytterligare normal användning är det nödvändigt att slipa kniven.

Bild
Bild

Särdrag

En såg av denna typ är ett slutet tänderband. Denna design har flera fördelar jämfört med andra sågar.

En bandsåg är användbar i situationer där du behöver skära upp några dyra råvaror, eftersom tänderna skapar ett snyggt och smalt snitt, vilket håller maximal mängd material intakt. Till exempel kan du använda en träbandsåg när du arbetar med högvärdiga trämaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du skärper tänderna på en sådan såg korrekt och med konstant frekvens, kommer verktyget att utföra sin uppgift effektivt, nämligen: omedelbart, exakt och med en liten mängd avfall, skär delar från nästan vilket material som helst.

Vad kan du vässa?

Ett litet blad med små tänder kan slipas med en speciell fil eller maskinens vanliga munstycke. Sådan slipning är dock mycket lång och ineffektiv och orsakar också ofta ett antal sågavbrott. Med tanke på dessa problem har många hantverkare länge använt en elektrisk slipmaskin, som vässar alla tänder på en bandsåg ganska snabbt och lika jämnt.

Sådana maskiner är indelade i flera grupper

  • Helautomatiska centra , de använder ett specialiserat matnings- och skärpningsprogram, sådana maskiner används främst av stora verkstäder för slipning eller restaurering av stora och massiva bandsågar. Processen sker med användning av kylande kemiska vätskor och under strikt kontroll.
  • Halvmanuella maskiner med specialverktygskonsoler.
  • Små automatiska centra , i dem är steget att flytta webben konfigurerat och processen övervakas.
Bild
Bild
Bild
Bild

En slipmaskin är ett aggregat som hjälper till att slipa sågen med hög kvalitet med hjälp av ett slipskiva. Oftast väljs en viss enhet för en viss typ av såg.

Maskinen innehåller:

  • bas och yttre struktur;
  • verktygshållare;
  • speciella drivenheter som används för att flytta bladet och rotera sliphjulen.
Bild
Bild

Slipningsprocess

Underskärningen är indelad i 2 typer:

  • skärpning av kanter;
  • slipning i full profil.

Processen kan utföras utan att använda en speciell maskin, men med en sådan process kan du stöta på ett antal svårigheter. Och om med den första typen av skärpning blir sådana problem obetydliga, med den andra kan du helt enkelt inte göra utan att använda en speciell slipmaskin.

Arbetet utförs med speciella slipskivor, som alla har vissa parametrar, vilket innebär att de måste väljas individuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man utrustning för slipning?

Det är ganska svårt att välja en slipmaskin av hög kvalitet, men på den moderna marknaden finns det allt mer verkligt högkvalitativa verktyg. Med tillkomsten av automatiska skärpningsverktyg har processens kvalitet också ökat, eftersom den mänskliga faktorn i denna process minimeras, vilket innebär att felaktiga lutningsvinklar för vässade tänder eller nedfällande bihålor utesluts.

Bland de högkvalitativa maskinerna kan modeller av flera märken urskiljas

" Ceder ". Ett av de mest utbredda och välkända märkena. Detta verktyg hänvisar till ett helautomatiskt verktygsmaskin som använder arbete på grund av ett installerat program. Det innebär också konstant övervakning och användning av kylvätskan för normal drift. "Cedar" är ganska lätt att använda och passar även nybörjare. Det är inte heller svårt att ställa in vinkeln manuellt, bara lossa de två specialbultarna på verktygets baksida och justera vinkeln du behöver nära basen med en skruv. Dessutom har verktyget en bladhastighetsregulator.

Mer moderna varianter tillåter användning av diamantslipande hjul.

Bild
Bild

" Taiga " … Varumärket är inte mindre känt än det föregående, har praktiskt taget samma egenskaper, kontrollen i det är ännu lite lättare. Bladmatningsvinkeln och hastigheten kan också enkelt justeras på verktyget.

Denna maskin kan användas för både breda och smala bandsågar.

Bild
Bild

" AZU-02 " … Den mest modifierade av alla tidigare maskiner. Alla modeller har en speciell enhet för automatisk kylvätsketillförsel. Det finns flera omkopplare på verktyget som ger full kontroll över slipmaskinens funktion. Och även i alla modeller används diamantskivor, som påskyndar arbetet och förbättrar dess kvalitet.

På AZU-02 är det fortfarande möjligt att justera hastighetslägena för duken, vilket också förenklar processen mycket.

Bild
Bild

" PZSL 30/60 Profi " … En modern helautomatisk maskin med hög skärpningshastighet. En speciell kylolja används för att kyla denna maskin. För att arbeta med en sådan maskin krävs ingen professionalism; i arbetet krävs bara ytkontroll, eftersom maskinen stänger av sig själv vid slipning av en cirkel av sågtänder.

Bild
Bild

" PZSL 10/2 " … Automatisk maskin för smala bandsågar, lämplig för både trä- och metallsågar. Denna enhet, liksom den föregående, är oljekyld. Processen är helt automatiserad, befälhavarens uppgift är bara att upprätta den nödvändiga processen och föra in duken i maskinen, då kommer själva maskinen att göra allt arbete.

Bild
Bild

Astron (A-1) … En helprofil borazonmaskin, processen att arbeta med en sådan enhet är helt automatiserad. Maskinen skär igenom hela sågbandet i 1 helpassning. För slipning används en CBN -skiva, som är av hög kvalitet och hållbarhet. Att konfigurera processen är mycket enkelt och kräver inte hög professionalism.

Bild
Bild

På den moderna marknaden för verktyg finns det ett stort antal av en mängd olika slipmaskiner för sågar, ovanstående är de mest grundläggande och populära slipmaskinerna.

Användbara tips

Om du vill slipa verktyget med hög kvalitet och lätthet, måste du observera följande under arbetet:

  • i helautomatiska enheter är det nödvändigt att använda en speciell vätska, annars överhettas enheten och kan gå sönder;
  • ett lika lager material måste avlägsnas från varje kryddnejlika under slipning;
  • efter arbete bör det inte finnas några oegentligheter och grader på tänderna;
  • allt arbete måste utföras med samma tryck på verktyget och i samma vinkel;
  • arbetsplatsen ska rengöras, och ingenting bör störa;
  • det bör alltid finnas ett första hjälpen-kit till hands;
  • under arbetet är det nödvändigt att använda skyddskläder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du utför arbete av en person utan särskild utbildning och erfarenhet kan vissa svårigheter uppstå, därför är det bättre att skärpa det med åtminstone viss kunskap och färdigheter inom detta område.

Sammanfattningsvis kan vi säga att användningen av speciella slipmaskiner för bandsågar förenklar och påskyndar arbetsprocessen, men det är viktigt att följa instruktionerna och alla rekommendationer och inte heller glömma säkerhetsregler.

Rekommenderad: