Gamla Brädor (52 Foton): Vad Kan Du Göra Av Dem? Möbler I Det Inre, Textur Av Brädor Och Läggning Av Stigar På Landet, Hyllor Av Trä Och Bänkskivor, Annat Hantverk

Innehållsförteckning:

Video: Gamla Brädor (52 Foton): Vad Kan Du Göra Av Dem? Möbler I Det Inre, Textur Av Brädor Och Läggning Av Stigar På Landet, Hyllor Av Trä Och Bänkskivor, Annat Hantverk

Video: Gamla Brädor (52 Foton): Vad Kan Du Göra Av Dem? Möbler I Det Inre, Textur Av Brädor Och Läggning Av Stigar På Landet, Hyllor Av Trä Och Bänkskivor, Annat Hantverk
Video: Bygga eget utebord. Du kan göra det själv! 2024, April
Gamla Brädor (52 Foton): Vad Kan Du Göra Av Dem? Möbler I Det Inre, Textur Av Brädor Och Läggning Av Stigar På Landet, Hyllor Av Trä Och Bänkskivor, Annat Hantverk
Gamla Brädor (52 Foton): Vad Kan Du Göra Av Dem? Möbler I Det Inre, Textur Av Brädor Och Läggning Av Stigar På Landet, Hyllor Av Trä Och Bänkskivor, Annat Hantverk
Anonim

I dagens värld är det på modet att inte slänga föremål som kan återanvändas, och det här är rätt tillvägagångssätt. Faktum är att i de flesta fall kommer gamla saker att hitta nya användningsområden. Även om vi talar om flera brädor som låg i landet och låg under ofullkomliga förhållanden i flera år, efter att ha tappat sitt ursprungliga estetiska utseende. Med lite fantasi kan du hitta massor av sätt att använda dem på ett sätt som är fördelaktigt både estetiskt och praktiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur återställer man trä?

I vissa fall kan gamla brädor naturligtvis ruttna och helt, men modern kvalitet brukar tyda på att det tog flera år från det att de släpptes. Ägarna undrar hur man använder det inaktuella materialet, vanligtvis bara om det fortfarande inte råder någon tvekan om möjligheten att återställa produktens ursprungliga utseende, vilket begränsar sig till att ta bort det översta lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall räcker det med att slipa den lätt skadade ytan för att förnya produktens utseende och göra den värdig igen. Denna teknik låter dig eliminera svullna områden, onödig lindring, fläckar av vilket ursprung som helst . En vinkelslipare behövs inte alltid för detta - i många fall är det tillräckligt att gå över produkten med sandpapper, på grund av vilket det praktiskt taget inte minskar i storlek, men det kommer att se ut som nytt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av samma logik kan de brädor som tidigare användes och till och med målades återanvändas . - du behöver bara försiktigt demontera den gamla strukturen och rengöra träet från lack eller färg.

Detta görs ofta med gamla golv, bord och staket - oförmögen att uppfylla sin ursprungliga funktion, träbitarna kan fortfarande vara användbara någon annanstans.

Bild
Bild

Vilken typ av möbler kan du göra?

Återanvändning (eller primär - efter långtidsförvaring) av brädor är relevant för både en skicklig hantverkare och en nybörjare, med den enda skillnaden att den andra kanske inte ska räkna med ett resultat som kan skryta. En annan sak är att även en oerfaren hantverkare kan bygga enkla trämöbler för ett garage eller sin egen verkstad med egna händer.

Det enklaste exemplet är en hylla där du kan lagra verktyg och kvarvarande byggmaterial. Vanligtvis är sådana möbler i princip obeskrivliga, så att mindre designfel inte stör någon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av samma logik kan du göra en bänkskiva för en verkstad . - om ingen äter vid detta bord, så är den ultimata estetiken inte grundläggande för honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om brädorna från början såg bra ut , eller befälhavaren kunde återställa dem till sitt normala utseende, kan du gå längre och göra mer seriösa möbler, som i princip inte kommer att skämmas för. Ett vanligt exempel är en bänk för ett sommarboende, som kan installeras både utomhus, under ett träd och någonstans i ett lusthus för sittande potentiella gäster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av samma logik kan du bygga en lantlig säng . - Det kan vara svårt och dyrt att transportera en butiksversion från staden, så varför inte sätta ihop möblerna själv? Man bör komma ihåg att belastningen på träet i de två sista fallen kommer att vara mycket betydande, vilket innebär att du måste välja materialet noggrant och vara säker på attsom han definitivt kommer att stå emot och hålla länge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du går ännu längre kan du hitta absolut användning för gamla brädor . - alla möbler av trä kan realiseras. Till exempel kommer en hemmabarräknare att bli en mycket ljus och mycket fashionabel lösning på problemet med att använda gammalt material - din lägenhet kommer dramatiskt att bli en favoritplats för gäster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att lägga trädgårdsvägar

Ett annat mycket vanligt sätt att använda gammalt virke är att anlägga trädgårdsvägar i landet. Det finns troligtvis ingen asfalt utanför staden, och ännu mer inom det personliga området, men detta är inte alls en anledning att sjunka knädjupt i lera varje gång du går ut på en promenad, helt enkelt för att det nyligen har regnat.

Bekvämlighet när du skapar en sådan struktur är åtminstone det faktum att ingen kommer att se brädornas undersida - den kommer att vända mot marken, och det är osannolikt att du vänder den. Detta innebär att även ofullkomliga brädor kan väljas för konstruktion, som i många fall inte kräver särskild bearbetning.

Trots att människor kommer att gå på det nedlagda trädet ställs inte heller höga krav på brädornas styrka, om inte en bro görs av dem .- i alla andra fall kommer träspännen att ha ett pålitligt stöd i form av jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall är det klokt att inte bara lägga brädorna i rätt riktning, utan först hälla ett dräneringslager av spillror eller porslinstengods och först därefter täcka det med ett träskikt. En sådan lösning kommer att möjliggöra mer effektiv dränering av vatten från trädet, tack vare vilket det kommer att kunna motstå ruttning längre . Samtidigt innebär gatukonstruktionen nödvändigtvis impregnering med föreningar som skyddar både från fukt och från skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av gamla brädor i inredningen

Idag finns det många stilar av klassisk och "rustik" riktning, som bokstavligen behöver den "gamla" konsistensen av träprodukter.

Specialister har dykt upp som medvetet åldrar trä i färg och konsistens, och till ditt förfogande kanske det finns ett sådant material i sin ursprungliga form - och du vet fortfarande inte var du ska lägga det.

Faktiskt hemlagade föremål kommer osannolikt att passa in i de konventionella barock- och rokokostilarna , men det finns många idéer om hur man applicerar dem i country- och loftstilar, upp till montering av grovkammardörrar från tidigare golvbrädor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling

En träklädd vägg är ett populärt drag inom modern inredning, och det kan också bli dyrt om det inte luras med alla spånskivor och MDF. En skicklig ägare till inaktuella brädor kan bygga en sådan struktur själv, praktiskt taget utan att spendera pengar, och resultatet blir mycket ljusare och mer naturligt än några designtrick . I det här fallet kan du experimentera med platsen som du tänker på det - till exempel genom att sy hela väggen eller dekorera bara en del av den med trä. Delvis träbeklädnad görs ofta vid sängens huvud och fungerar som en fortsättning på det, och i badhuset, om det finns en på bakgården, kan och bör du trimma hela rummet med trä!

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall är till och med golvet lagt ut från gamla brädor, men här kan du inte göra med brädor ensam . - ett fullgott substrat behövs, vilket ofta kräver att man häller en cementbeläggning. Rent teoretiskt kan du göra en liten podium som monteras ovanpå andra våningen.

En sådan lösning med ett steg inuti rummet gör att du kan zonera utrymmet och kan betraktas som ett mycket framgångsrikt designdrag.

Förutom, i storlek, bör den idealiskt anpassas till storleken på de intilliggande väggarna - detta är också användbart för frånvaro av motreaktion . Om podiet är tillverkat som ett oberoende golv av endast trä, bör endast pålitliga, fortfarande starka och hållbara brädor användas för montering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hyllor

Från gamla brädor, som har ett eftertryckligt antikt utseende, är det ganska enkelt och snabbt att bygga en skymning av hyllor för olika hushållsbehov, och från under skickliga händer kan det inte komma ut alls oansenliga garagemöbler, men en fullvärdig öppen designskåp, säg, för böcker och blommor. Tinker med det, verkligen du måste noggrant - här är det redan önskvärt att använda fläckar och metoder för artificiellt åldrande, som samma borstning, men resultatet kommer helt att motivera sig själv och göra dig stolt över ditt eget hantverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den främsta charmen med att montera hyllor för loftstil är att det inte finns något behov av att perfekt passa och slicka de färdiga möblerna - tvärtom ligger skillnaden i designriktningen i det faktum att hela inredningen är gjord, om än med flit, men inte för skickligt. På ett ungefär, du kan inte vara rädd för att göra ett misstag och göra det ofullkomligt - om hela rummet är utformat i den här stilen, kommer en hylla, till och med en stor, inte bara att förstöra den övergripande bilden, utan kommer också att betona den allmänna trenden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor

Att skapa hantverk med ett dekorativt syfte kräver ett fullfjädrat kreativt tillvägagångssätt - här kan du ge individuella råd eller kasta upp idéer, men det kan inte vara fråga om en omfattande instruktion. Men du kan bygga på antalet, storleken och formen på materialfragment som du har.

Ett av de typiska alternativen för inaktuell träväggdekor är en panel . I själva verket kommer det att vara en tredimensionell bild, som med tanke på dess skapande av improviserade medel troligen inte kommer att ha en klassisk handling, som är en abstraktion. Vad författaren ville säga är upp till dig att bestämma, vika de enskilda fragmenten i en annan ordning och trimma dem så att det ser ut som det du vill se i det slutliga resultatet. För väggdekoration i vardagsrummet eller korridoren kommer en sådan lösning att vara mycket användbar, och i slutändan kan det visa sig vara nästan huvudattraktionen i bostaden som helhet. Vill inte ha något för komplicerat - måla bara brädorna i olika färger och mantla väggen med dem i valfri ordning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat intressant alternativ är att skapa bildramar med craquelure -tekniken . Först måste du få en målning eller en reproduktion av den och sätta ihop en ram från gamla brädor - du behöver inte försöka jakta efter den perfekta formen, för vi vill skapa intrycket av otroligt värdefulla antikviteter, som är alltid lite illa. Därefter målas produkten över med mörk akrylfärg i det första lagret och ovanifrån är den ojämnt (men strikt i en riktning) belagd med vanligt PVA -lim. Vidare torkas limmet med en hårtork tills en yttre skorpa bildas, men med bevarande av vätska droppar under det, varefter det målas igen - redan med en ljus fasadfärg. Efter återtorkning med en hårtork kommer det översta färglagret att spricka mycket konstnärligt, vilket gör att bilden verkar mycket dyrare och mer värdefull än den faktiskt är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan kombinera skönhet med fördel genom att göra en planter med dina egna händer - användningen av trä i det här fallet kommer att komplettera det "gröna" konceptet med heminredning . För detta ändamål är absolut vilken trästruktur som helst lämplig - från helt slät till betonad grov och obehandlad, och det enda kravet för materialet är att det är tillräckligt starkt och pålitligt för att klara krukans vikt och inte vara rädd för fukt.

Bild
Bild

Hur bearbetar man materialet?

Varje virke har sin egen hållbarhet och livslängd, och det kan bara förlängas genom att använda särskild bearbetning av hantverk. Detta gäller särskilt i en situation där du använder material som redan har använts eller har legat ledigt länge, även om det är under perfekta lagringsförhållanden.

Under alla omständigheter kommer impregneringar och färger, valda i enlighet med de potentiella driftförhållandena, att vara mycket användbara.

Att färga trä de senaste decennierna är inte särskilt relevant - de som vill ha ljusa färger kommer förmodligen att gilla plast mer, men trä är helt naturligt i sin nyans . Av denna anledning används vattenavvisande färg relativt sällan och nästan alltid - endast i situationer där produkten installeras utomhus och regelbundet utsätts för de negativa effekterna av klimatförhållanden. I alla andra situationer är det klokare att täcka träet med ett transparent lack - skydda det mot fukt och skadedjur, det ljusöverförande skiktet hjälper till att uppskatta materialets naturliga komfort. Om du vill att träets färg ska vara lite djupare och mörkare kan materialet impregneras med träfläck innan lackering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom trädet är en potentiell livsmiljö för olika skadedjur är det värt att separat impregnera det med antiseptika . - de kommer att driva bort olika insekter och förhindra tillväxt av bakterier. Vid tillverkning av möbler för hemmet, särskilt när det installeras på platser med ökad brandrisk, kommer impregnering av materialet med brandskyddsmedel - speciella ämnen som förhindrar förbränning, också att vara ett mycket försiktigt steg. Observera att alla impregneringar appliceras på en ren träyta och att ett lager lack eller färg appliceras sist, efter impregnering.

Rekommenderad: