Borrchuck: Beskrivning Av Snabbspänning Och Självklämning, Koniska Och Hylsemodeller. Hur Väljer Jag En Mini -chuck? Typer Och Deras Designfunktioner

Innehållsförteckning:

Video: Borrchuck: Beskrivning Av Snabbspänning Och Självklämning, Koniska Och Hylsemodeller. Hur Väljer Jag En Mini -chuck? Typer Och Deras Designfunktioner

Video: Borrchuck: Beskrivning Av Snabbspänning Och Självklämning, Koniska Och Hylsemodeller. Hur Väljer Jag En Mini -chuck? Typer Och Deras Designfunktioner
Video: #Unboxing #drillchuck #sdsadapter unboxing Xtremepower Drill Chuck size SDS adaptor key set 2024, April
Borrchuck: Beskrivning Av Snabbspänning Och Självklämning, Koniska Och Hylsemodeller. Hur Väljer Jag En Mini -chuck? Typer Och Deras Designfunktioner
Borrchuck: Beskrivning Av Snabbspänning Och Självklämning, Koniska Och Hylsemodeller. Hur Väljer Jag En Mini -chuck? Typer Och Deras Designfunktioner
Anonim

Utan en chuck kommer borren inte att hålla sig väl till verktygets design och utföra den tilldelade uppgiften. Detta element skiljer sig åt i design och egenskaper, och för att välja det korrekt måste du förstå både det ena och det andra.

Bild
Bild

Vad behövs det för?

Borrchucken är en viktig del som ansvarar för tillförlitlig fastsättning av utrustningen. Dess design är utformad för att hålla borren tätt utan att släppa den även vid högt vridmoment. Chucken kan användas för att rotera en skruvmejsel eller någon annan enhet.

Bild
Bild

Ett nyckelobjekt antar att en valfri komponent används för utbyte . Nyckeln är gjord i en T-form, den ligger bredvid chucken. När den vrids, flyttar du växeln, vilket får kragen att rotera runt låset, som är ansvarigt för att öppna eller stänga.

Bild
Bild

Ibland, i chuckdesign, vrider användaren hylsan vid borrens ände för att öppna och stänga låskamrarna. Ett sådant fästelement håller arbetsverktyget bättre, det är lätt att dra åt det för hand med mindre kraft.

På vissa lås i chuckens design når antalet kammar sex, och ju fler det är, desto hårdare sitter borren på sin plats. Av dessa behövs 4 för att hålla kvadratbiten. Om verktyget används för hushållsuppgifter är kammarna 3 och de är självcentrerande.

Bild
Bild

Egenskaper

En användare som ofta använder en borr bör känna till och förstå chuckstorlekarna som finns på marknaden. Förutom att de skiljer sig åt i skaftdiameter, kräver vissa att en adapter eller adapter köps separat.

Bild
Bild

Den maximala skaftdiametern visar hur breda spännflikarna är.

I det här fallet är dessa:

  • 0,6 cm;
  • 0,635 cm;
  • 0,65 cm;
  • 0,1 cm;
  • 0,13 cm;
  • 0,16 cm.

De första storlekarna är sällsynta, resten är mycket vanligare. Baserat på borrens kraft och storlek väljer tillverkaren den bästa tillgängliga skaftdiametern. Om detta är ett litet verktyg, vars effekt bara är 300 W, är det meningslöst att sätta en patron på 0,16 cm på den. Om användaren inte kan klämma in det nödvändiga munstycket med den befintliga patronen, eftersom måtten inte matchar, då blir det nödvändigt att välja en annan större diameter.

Det är värt att ta hänsyn till det minsta tillåtna värdet på skaftets diameter, som kan vara 0,5, 0,8, 1, 1,5, 2, 3 millimeter. Det bör noteras att värdet på 0,5 mm finns på patroner med ett maximivärde på 6,5 mm och så vidare - i stigande ordning.

Bild
Bild

Av de andra egenskaperna som man måste vara uppmärksam på när man väljer en lämplig patron är sätet. Det kan vara av två typer: gängad och avsmalnande.

Moderna tillverkare föredrar att använda det första alternativet i verktygets design, det andra används på de borrar där den maximala skaftdiametern är 16 mm.

Den gängade anslutningen spelar en lika viktig roll. Det kan vara:

  • metrisk;
  • tum (1 * 4, 3 * 8, 5 * 8, 1 * 2).
Bild
Bild

De mest populära storlekarna är 3 * 8 och 1 * 2. De används på skaftdiametrar på 0,10 och 0,13 cm.

Det finns bara en typ av metrisk tråd - M12, den används för patroner med en skaftdiameter på 0,1, 0,13, 0,16 cm.

Bild
Bild

För patroner, från egenskaperna, kan du också skilja ett säte, som är betecknat som:

  • VID 12;
  • B16;
  • B18.

I detta fall är siffrorna diametern, som är skriven i millimeter.

Sliphuvudet spelar också en viktig roll, vars konstruktion beror på hålets längd och diameter.

De är för hål:

  • kort;
  • medium;
  • djup;
  • döv.
Bild
Bild

Sist men inte minst är axeln, som kan vara stationär eller flexibel. Den första är placerad i borrkroppen, den andra skruvas in, det finns en flexibel slang i dess design, den låter dig använda verktyget på svåråtkomliga platser.

Bild
Bild

Design egenskaper

Chuckens enhet är baserad på användningen av en kam- eller spännmekanism i dess design. Tack vare elementet på verktyget kan munstycken med olika former och diametrar enkelt spännas fast.

Patronen består av flera delar:

  • cylindrisk kropp;
  • ärm roterande på utsidan;
  • 3 klämmor.

Det sista elementet spelar en mycket viktig roll i patronens design, därför är det tillverkat av högkvalitativt och höghållfast stål. Alla kronblad är av samma storlek och form, när ärmen roterar stängs de och fixerar det använda munstycket.

En sådan mekanism är helt enkelt oersättlig när man använder runda borrar, eftersom den hindrar dem från att vända inuti chucken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns flera typer av spännhylsor med käkar inuti:

  • snabbklämning;
  • nyckel (växelkrona);
  • minikassetter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Snabbspänningsanordningar används utan en extra nyckel, vilket är deras främsta fördel. Användaren har möjlighet att byta chucken snabbt och utan ytterligare verktyg. Klämningen görs automatiskt, vilket gör att du avsevärt kan minska tiden för byte av munstycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med chucken är instabilitet vid långvarig användning. Med tiden lossnar mekanismen och kan inte längre ge den nödvändiga fästnivån, vilket resulterar i att de runda skaften roterar.

Mer erfarna hantverkare föredrar nyckelpatroner eftersom de är mer pålitliga och måste dras åt för hand. Det är dock inte svårt att tappa bort nyckeln under drift.

Minichuckar, som är installerade på en liten borr- eller borrmaskin, är inte mindre efterfrågade idag. Oftast använder juvelerare små patroner.

Dessa huvudtyper har underarter:

  • självstramande;
  • vändning;
  • vinkel;
  • med morse avsmalnande;
  • med en spärr.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av infästning kan patronen vara:

  • konisk;
  • gängad.
Bild
Bild

Självlåset, liksom snabblåset, har sina egna fördelar: du behöver inte en nyckel för att använda den. Till skillnad från den andra, där fastspänningen sker automatiskt, med en självklämmande chuck, måste du använda handen. För hand skjuter användaren elementet mot sig själv och lossar därigenom fästet, och du kan ta bort munstycket. Denna position hålls tills en annan borr placeras, släpps sedan och chucken fixerar munstycket igen och håller det tätt. I designen spelar en blockerare rollen som en koppling.

Bild
Bild

Konchucken sätts på utan att använda en tråd, den gängade chucken skruvas på spindeln. Detta är deras huvudsakliga skillnad.

Svarvchucken kan vara manuell tre- eller fyrkäft, liksom mekanisk två- eller trekäke . Vissa modeller är självcentrerande. De är installerade på den främre spindelflänsen eller på adapterflänsen.

Hörn används när det är nödvändigt att göra ett hål i en vinkel på exakt 90 grader eller på en svåråtkomlig plats. Det ser ut som ett specialiserat munstycke med en nyckelpatron i designen.

Bild
Bild

Morse -avsmalningselementet används för utrustning med lämpligt fäste. Utrustningen måste nödvändigtvis uppfylla kraven i GOST. Huvudsyftet är att minska borrens radiella utlopp och avståndet på vilket borren är fixerad i chucken. Det är ett obligatoriskt krav att konens dimensioner på verktyget och inuti chucken sammanfaller.

Få av användarna vet vad en spärrchuck är, och vad är dess särart . En spärr i designen används för att justera vridmomentet. Det är tack vare henne som användaren får möjlighet att justera djupet till vilket borrmaskinen kommer in eller skruven skruvas in, vilket är mycket viktigt när man arbetar med gips, när det är lätt att dra igenom skruven.

Val

De flesta bärbara borrarna har chuckarna skruvade på en gängad spindel som är ansluten till borren och sedan hålls på plats med en inställningsskruv. För att förstå vilket element du behöver köpa för att ersätta det gamla, måste du öppna kronbladen till den bredaste punkten och titta in i basen med en ficklampa. Om du kan se skruven längst ner på chucken bör du vara uppmärksam på typen av huvud. Om det saknas är det förmodligen en avsmalnande spindel.

Bild
Bild

När du köper är det också värt att överväga att elementet måste säkerställa fastsättningens korrekta styvhet, med hänsyn till antalet varv. Dyrare modeller minskar den radiella utströmningen.

Sist men inte minst, patronens användbarhet , i det här fallet snabbkoppling i första positionen, men när det gäller hållbarhet är det bättre att köpa med en nyckel.

Om hårdmetallborrar används måste chucken självcentreras eftersom det här verktyget har dåligt knäckmotstånd. Det är viktigt att veta att styvheten i redskapet alltid jämförs med munstyckets längd och materialet från vilket det är tillverkat.

Tips för användning

Under drift uppstår ofta störningar, till exempel i koniska arter kan delar falla ut. Om elementet flög av instrumentet kan situationen enkelt korrigeras. För att göra detta måste den värmas upp i olja till en temperatur på 110 C. Därefter sätts på en kon.

Om klämflikarna fastnar måste användaren ta bort chucken, demontera, rengöra och smörja väl.

Bild
Bild

Men vid en slutkörning är det bättre att ersätta delen med en ny än att leta efter orsaken till haveriet, eftersom det ofta inte är möjligt att återställa den tidigare funktionaliteten.

Det är värt att komma ihåg att det beror på användaren hur länge patronen håller.

Dessutom spelar det en roll:

  • kvalitet;
  • funktioner i drift;
  • hur användaren arbetar med verktyget.

Rekommenderad: