Antiseptiska Brädor: Virke Impregnerat Med Ett Antiseptiskt, Bearbetade Kantade Och Okantade Brädor, GOST

Innehållsförteckning:

Video: Antiseptiska Brädor: Virke Impregnerat Med Ett Antiseptiskt, Bearbetade Kantade Och Okantade Brädor, GOST

Video: Antiseptiska Brädor: Virke Impregnerat Med Ett Antiseptiskt, Bearbetade Kantade Och Okantade Brädor, GOST
Video: Tryckimpregnerat - Processen 2024, April
Antiseptiska Brädor: Virke Impregnerat Med Ett Antiseptiskt, Bearbetade Kantade Och Okantade Brädor, GOST
Antiseptiska Brädor: Virke Impregnerat Med Ett Antiseptiskt, Bearbetade Kantade Och Okantade Brädor, GOST
Anonim

Antiseptiska brädor är kantmaterial som genomgår särskild behandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Appliceringen av en antiseptisk substans på virket gör att träet skyddas mot mögelbildning, ruttnande processer och skadliga effekter av insekter. Brädorna är impregnerade med ett antiseptiskt medel uteslutande under produktionsförhållanden i enlighet med de standarder och föreskrifter som fastställs i lag.

Vid kontakt med en speciell lösning får träet en speciell rödaktig nyans. Efter denna operation blir timret resistent mot förstörelse i minst 30 år på grund av bildandet av ett skydd på tre nivåer.

Bild
Bild

Det är ingen mening att behandla brädor med fukt över 30% med en antiseptisk lösning, eftersom det inte kommer att mätta träet. Virket måste vara torrt, dess fukthalt måste vara mindre än 30%.

Det finns flera typer av antiseptika: vattenbaserade, oljebaserade, organiska lösningsmedelsbaserade . Oljelösningar är de mest föredragna, eftersom de inte tvättas ut med tiden, har en hög skyddsnivå och inte kräver periodisk förnyelse. Lagen föreskriver dock något annat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsynskrav

Lagkrav för industriell bearbetning av sågat virke med ett antiseptiskt medel föreskrivs i texten i GOST 10950-2013.

Detta dokument säger att för antiseptisk behandling av virke är det nödvändigt att använda vattenlösningar av ett antiseptiskt medel . Mekanisk bearbetning (hyvling, sågning etc.) utförs dock utan att misslyckas före kemisk bearbetning.

Detta dokument beskriver perioderna med antiseptisk behandling . Deras skillnader beror på klassen i en viss klimatzon där antiseptisk behandling utförs.

Och kvaliteten på det antiseptiska medlet styrs genom att beräkna koefficienten för dess kvarhållande i virke. Behållandet av det skyddande ämnet på den hyvlade ytan bör vara minst 120 gram per meter, icke -hyvlat - minst 200 g / m.

Denna förordning anger också ett sätt att avgöra om trä har behandlats med en antiseptisk lösning eller inte.

Bild
Bild

En speciell indikator för detta test är zirkon-alizarinlack . När detta ämne appliceras på ett antiseptiskt material blir kontaktpunkten syragul i flera minuter.

Om träet inte bearbetas visas en röd fläck tillfälligt vid kontaktpunkten med zirkonalizarinlacken.

För beredning av antiseptiska lösningar är det nödvändigt att uteslutande använda flod- eller kranvatten som inte är förorenat med kemiska föroreningar och industriavfall från företag.

Koncentrationen av det skyddande ämnet styrs av densitet med en densimeter och regleras i enlighet med de fastställda standarderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Standardmåtten för antiseptiska skivor på ett sågverk är desamma som för obehandlat sågat virke.

Oftast kan du hitta en bräda med måtten 50x100x6000 mm.

Samtidigt kan den skäras i nödvändiga bitar i förväg före bearbetning, om kunden så önskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Under hela mänsklighetens historia är trä fortfarande ett av de viktigaste materialen inom konstruktion. Det är miljövänligt, skadar inte hälsan och ser estetiskt tilltalande ut. Dessutom kan den ges vilken form som helst. men användningen av obehandlat trä utomhus är extremt svårt på grund av dess nästan noll motståndskraft mot väderförhållanden och biologiska skador . Då kommer antiseptiskt virke till undsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brädor behandlade med en antiseptisk lösning används där kontakt med fukt är oundviklig

  • Taket är av trä . Detta material är perfekt för slädar, spärrar och lådor. Mögel kan inte bildas på antiseptiska brädor, vilket förstör hela strukturen.
  • Markkontaktande struktur . Antiseptiskt impregnerade brädor används för att skapa golvbjälkar och svarvning av undergolvet i ett hus framför fundamentet eller källaren. De kan också användas för att skapa utomhusscener, för att täcka golv i ett lågt lusthus, badhus och andra liknande strukturer.
  • Entrédörrar och yttre fönsterkarmar . Dessa element i byggnaden är naturligtvis utsatta för de destruktiva effekterna av naturlig nederbörd. Det är därför antiseptiska plankor är ett bra alternativ för att förhindra att mögel och utseende försämras. Dessutom är användningen av antiseptiska material en utmärkt lösning för att skydda mot olika insekter som kan klättra in i fönstren.

Förutom att skära timmer finns det också bearbetade balkar som kan användas som material för utomhuskonstruktioner som lusthus eller bad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett antiseptiskt medel eliminerar behovet av utgifter för ytterligare årlig behandling med lack eller färg.

När du arbetar med sådant material är det värt att komma ihåg säkerhetsåtgärder:

  • När du arbetar med trä impregnerat med ett antiseptiskt medel måste du använda andningsskydd, skyddsglasögon och handskar;
  • efter arbete måste du tvätta händerna och utsatt hud noggrant med tvål;
  • sticklingar får inte brännas - giftigt avfall genereras vid bränning.

Rekommenderad: