Lärkbrädor (19 Foton): Hur Skiljer Man Sig Från Tallbrädor? Torka Massiva Brädor, 50x150x6000 Och 30x150x6000, Andra Kvaliteter Och Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Lärkbrädor (19 Foton): Hur Skiljer Man Sig Från Tallbrädor? Torka Massiva Brädor, 50x150x6000 Och 30x150x6000, Andra Kvaliteter Och Storlekar

Video: Lärkbrädor (19 Foton): Hur Skiljer Man Sig Från Tallbrädor? Torka Massiva Brädor, 50x150x6000 Och 30x150x6000, Andra Kvaliteter Och Storlekar
Video: ”Jag tänkte att ’nu dör jag’” – Angelicas skilsmässa tog henne till psykakuten - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Lärkbrädor (19 Foton): Hur Skiljer Man Sig Från Tallbrädor? Torka Massiva Brädor, 50x150x6000 Och 30x150x6000, Andra Kvaliteter Och Storlekar
Lärkbrädor (19 Foton): Hur Skiljer Man Sig Från Tallbrädor? Torka Massiva Brädor, 50x150x6000 Och 30x150x6000, Andra Kvaliteter Och Storlekar
Anonim

Många människor vill använda högkvalitativt virke för inredning. Lärkbrädor har alla fördelar med ek och teak, men de är billigare. Naturligt miljövänligt material gör interiören mer naturlig och ädel. Träarten har goda ljudisoleringsegenskaper, håller en normal luftfuktighet i rummet. Lärktavla kräver inte särskild vård, eftersom det inte ruttnar och inte torkar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Många människor är helt enkelt rädda för att använda den i inredningen, fruktar deformation, arga och andra problem. Att välja en ras med bra prestanda är dock inte alls svårt. Lärk är en av dem, högar från detta trä används för att bygga broar. Även under konstant fuktpåverkan tjänar sådana strukturer i många år.

Lärkbrädor har attraktiva egenskaper. Trä är starkare än allas favorit ek. På snittet kan du observera en tydlig struktur av en rödaktig nyans med praktiskt taget inga knutkärnor. Sapved och kärndelar skiljer sig åt i färg, områdena med cyklisk tillväxt är tydligt synliga. Lärka är ledaren bland alla barrträd som växer på Rysslands territorium. Det finns 4 träslag, men Siberian och Daurian används för tillverkning av virke. Låt oss notera rasens speciella egenskaper.

  • Hög dekorativitet . Träet ser sofistikerat ut och skapar en varm atmosfär tack vare sin ljusa rödaktiga nyans.
  • Styrka . Mekaniska stötar av varierande intensitet lämnar inte bucklor och deformationer på brädan. Det bör noteras att hållbarhet och styrka blir högre under drift.
  • Ingen tendens att förfalla . Träet är impregnerat med naturharts, vilket gör att det tål kontakt med hög luftfuktighet och vatten. Samma ämne skyddar brädorna från skadedjur. Tandköttet gör att lärken härdar under långvarig exponering för vatten. Dessutom uppvisar ett sådant motstånd både färsk och havsvätska.
  • Låg värmeledningsförmåga . Dessutom har materialet en hög volymetrisk värmekapacitet.

Möjligheten att ackumulera värme gör rasen oumbärlig för beklädnadshus. Ett hus av detta material kommer alltid att ha en behaglig temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man från tallbrädor?

Det är ganska svårt för en person utan erfarenhet att skilja mellan olika träslag. Tall och lärk liknar nyans och konsistens. Det är dock fortfarande möjligt att bestämma rasen. Här är dess huvudsakliga egenskaper.

  • Arom . En uttalad barrträ luktar ut från tallskivan. Lärken har en lättare doft, nästan omärklig.
  • Färg . Tallen är ljus, med tiden uppstår en lätt gul nyans. Larken är mörk och blir röd under solen.
  • Vikt . Om du tar brädor av samma storlek, men från olika material, kommer skillnaden att vara uppenbar. Lärk väger mer.
  • Styrka . Kan svepas över brädan med ett vasst föremål. Ett spår kommer att finnas kvar på tall, men inte på löv.
  • Eldtålig . Tall ska inte användas inomhus där det finns hög risk för brand. Lärken är mer motståndskraftig mot eld.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Lärk finns i olika sorter. Vid tillverkning av virke är Daurian och Siberian särskilt populära. Den första är mycket frostbeständig, växer även i dålig jord . Sibirisk lärk upptar nästan hälften av skogarna i Ryssland. Den skiljer sig från andra i grenar som ligger i rät vinkel mot stammen och böjer sig upp mot slutet. Själva styrelsen kan vara vanlig eller euro. Den senare kännetecknas av dess höga kvalitet och ventilationslägen på båda sidor. Detta möjliggör en längre livslängd på grund av lastbalansering. Om den används som parkett är det oftast en bräda med fas.

Inom byggbranschen används vanligtvis en torrskiva med en fukthalt på högst 20% . Dessutom har varje typ av arbete sina egna krav. Dessutom används vanligtvis polerad skiva för dekoration, dekorativa golv. Materialet kan vara kantat eller ej kantat. Kantad bräda skärs av lärktimmer, bearbetade från alla sidor. Kanterna bearbetas på ett sådant sätt att materialet har en tät fog. En oförgrenad bräda bildas som en följd av den längsgående sågningen av en massiv träbit. Det är avtagande på kanterna på sådant virke.

Trä varierar bland annat efter betyg. En högkvalitativ bräda kommer att kosta mer, men den kommer att ha höga dekorativa och driftsegenskaper. Varje typ väljs uteslutande för att lösa specifika problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träbetyg kan vara så här

  • Prima . Det är tillåtet att ha tre lätta knop högst 8 mm i storlek per materiallager. För varje 1,5 meters längd kan det också finnas 2 hartsfickor. Dessutom är denna sort av högsta kvalitet. Det kan inte finnas några brister på brädans framsida. Ljusdefekter är endast tillåtna inifrån och ut. Sådana brister påverkar inte alls funktionens funktioner.
  • Extra . Den dyra sorten av lärkgolv har inga defekter. Under installationen krävs ingen justering, eftersom alla standarder följs även i tillverkningsskedet. Det finns inga defekter på framsidan. Förekomsten av knutar av en annan nyans är tillåten på baksidan. Ytan av hartsfickor och fläckar överstiger inte 5% av den totala ytan. Det är inte täckt med färgämnen, bara skyddande.
  • Först en) . Kan användas som efterbehandlingsgolv. Flera knop, ansiktssprickor, bucklor, tjärfickor och fläckar är acceptabla. Det finns inga defekter på framsidan, förekomst av fransar och röta är oacceptabelt. Samtidigt, på baksidan, kan sådana nackdelar vara. Golvet från en sådan bräda är målad och täckt med ett skyddande ämne. Detta ökar de dekorativa egenskaperna och livslängden.
  • Andra (B) . På en löpmeter kan det finnas 2-3 knop, sprickor och andra mekaniska skador, hartsfickor, rodnad och fläckar. Det finns ingen ruttning, fransar, maskhål på framsidan. Den sömlösa sidan kan ha alla ovanstående defekter. Används vid tillverkning av undergolv, målade i valfri färg om det behövs.
  • Tredje (C) . En sådan tavla kan redan ha betydande nackdelar. Alla nyanser som finns i andra sorter kan observeras. Färgdefekter som fläckar och blues upptar inte mer än 50% av den totala ytan. Denna sort har en oattraktiv framsida, den kan ha spår av knutar, röta och andra problem. Denna typ av bräda är vanligtvis underlag, den används uteslutande för svarv och grov efterbehandling. Lämplig i grovkök där golvets dekorativa egenskaper inte spelar någon roll.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Som standard används en stor skiva 50x150x6000, 50x200x6000 och 30x150x6000 mm för golv . Längden kan vara olika, för ett litet rum är ett material med en längd på 2-4 meter lämpligt. Typiskt varierar bredden från 85-200 mm och tjockleken varierar från 19 mm till 60 mm. Andra alternativ är möjliga på begäran av kunden, till exempel 50x100.

Många är intresserade av hur mycket en kub av trä väger . Detta beror direkt på brädans fukthalt och lärkarterna. Men dess storlek spelar ingen roll. Vikten av en kub med en fukthalt på 10-18% är cirka 600 kg, med en indikator på 18-23%-650 kg. Om du tar en standardbräda i ett våtare tillstånd, kommer vikten att öka. Om nivån överstiger 45%kan vikten överstiga 900 kg. Detta trä används inte för hushållsändamål.

Fuktighet bör beaktas vid köp, eftersom dess kostnad också kan bero på kubens vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Lärkbräda har många fördelar, vilket gör den extremt populär. Högkvalitativt virke tjänar i många år och sviker inte sina ägare. Det är värt att i förväg bestämma användningsändamålet. Så, olika material krävs för golv eller beklädnad. Här är kriterierna för att välja en lärkbräda.

  • En sats måste innehålla material med rätt geometri . Böjning bryter webben, vilket bidrar till ojämn lastfördelning. Som ett resultat kommer beläggningen snabbt att försämras. Du bör också se till att längd, bredd och tjocklek motsvarar deklarerade parametrarna.
  • Golvbrädan bör också kontrolleras för korrekta beslag . Spikarna och spåren måste passa ihop och vara ordentligt anslutna till låset.
  • Trä av god kvalitet är slät och behaglig vid beröring . Chips och defekter på framsidan är oacceptabla. Varje skada på integriteten kommer att försämra prestanda.
  • Extra kvalitet är lämplig för inredning i bostadslokaler . Denna bräda är den dyraste. Virke i tredje klass kostar hälften så mycket. Kvaliteten lämnar också mycket att önska. Det finns bara ett användningsfall för efterbehandling. Om en bräda av bättre kvalitet inte räckte till kan oskadade fragment klippas ut från en tredje klassskiva.
  • Luftfuktigheten väljs i enlighet med behoven och användningsområdet . Materialet ska transporteras och förvaras under ett skjul under lämpliga förhållanden. Det finns en speciell enhet för att mäta fuktnivån, som kan användas redan innan köpet för att kontrollera brädans kvalitet.
  • Efter köpet får materialet inte läggas omedelbart . Du bör lämna brädorna inomhus i ett par dagar. Träet måste mogna och anpassa sig till mikroklimatet.
  • Efter läggning av golvbrädan kan den lackeras eller oljas . Detta förbättrar utseendet och ger ytterligare skydd mot yttre påverkan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsfall

Lärkskiva används i stor utsträckning för hushåll och industriella ändamål. Materialets praktiska och tillgänglighet gör det så populärt som möjligt. Höga dekorativa egenskaper och naturlig impregnering gör det möjligt att inte använda kemiska kompositioner för bearbetning. Som ett resultat är lärk ett verkligt naturligt material, helt säkert och giftfritt.

För golv

Denna applikation är den vanligaste. Golvbrädan har spikar och spår för ett sömlöst överdrag. När man ligger nära den visar det sig att göra installationen så osynlig som möjligt. Vanligtvis placeras sådana brädor på stockar eller när man anordnar ett undergolv.

Bild
Bild

Däck

En däckbräda används. Avrundade fasningar görs i hörnen, och själva materialet läggs med ett litet gap. Denna design gör att smuts och vatten kan rinna nedåt. Det är ett idealiskt material för hög luftfuktighet . Snidade brädor kan användas till verandan. Ibland görs luckor för att göra golvet mindre halt. Verandaskivan är hållbar och motståndskraftig mot yttre påverkan.

Materialet skyddas inte av impregnering eftersom det är impregnerat med harts och tuggummi.

Bild
Bild

Parkettskapande

Lärken har i detta fall en liten tjocklek och storlek. När man lägger sådan parkett används inte stockar. Med hjälp av sådant material kan du göra ett intressant mönster på golvet . En bra lösning för ett sovrum, arbetsrum, vardagsrum, matsal. I detta fall kan lärks dekorativa egenskaper användas särskilt framgångsrikt.

Bild
Bild

Övrig

Särskilt populärt är isolering av golv på balkonger och loggior med lärkbrädor. Det kommer att hålla dig bekväm länge. Trä är inte rädd för svamp och insekter, direkt solljus och till och med nederbörd. Sådana egenskaper gör materialet oumbärligt för arrangemang av bad, bastur och badrum. Här finns andra användningsområden för lärkplankor.

  • Snidat virke används för dekorativa ändamål. Du kan göra en väggbeklädnad eller bara en panel.
  • Byggnadens fasadbeklädnad.
  • Stegar. Både stegen själva och de dekorativa räckena är gjorda av lärk.
  • Pallar och behållare är mycket hållbara.
  • Staket. Du kan göra fullvärdiga staket eller bara dekorativa grindar.

Rekommenderad: