Impregnerad Kartong: Vad är Det? Terrassvirke Och Däcksvirke, Andra Sorters Tall Och Lärk. Kan De Målas?

Innehållsförteckning:

Video: Impregnerad Kartong: Vad är Det? Terrassvirke Och Däcksvirke, Andra Sorters Tall Och Lärk. Kan De Målas?

Video: Impregnerad Kartong: Vad är Det? Terrassvirke Och Däcksvirke, Andra Sorters Tall Och Lärk. Kan De Målas?
Video: Aaron and Daniella present Ekodeck+ Designer Series 2024, April
Impregnerad Kartong: Vad är Det? Terrassvirke Och Däcksvirke, Andra Sorters Tall Och Lärk. Kan De Målas?
Impregnerad Kartong: Vad är Det? Terrassvirke Och Däcksvirke, Andra Sorters Tall Och Lärk. Kan De Målas?
Anonim

Naturligt trä är mycket efterfrågat inom byggbranschen. Detta material har många positiva egenskaper och ett antal fördelar. Tack vare modern teknik finns det många sätt att behandla trä för att förbättra dess prestanda. Impregnering är en av de viktiga processerna för att den framtida produkten ska förvärva de kvaliteter som krävs. Sådant trä används för olika ändamål, som du kan lära dig mer om senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Impregnering är processen för impregnering av trä med speciella föreningar som är utformade för att skydda materialet från mögel, ruttnande och olika insekter. Denna metod låter dig förlänga produktens livslängd från brädorna, som kommer att förbli presentabel i många år. Trots att veden kan torkas väl kan man inte vara helt säker på att det inte finns någon skadlig svamp kvar inuti.

Därför kan vi med säkerhet säga att impregnering är en speciell behandlingsmetod, med vilken alla rester som påverkar trädets struktur negativt förstörs. Tack vare denna process är det möjligt att förlänga livslängden på terrassvirke till och med 60 år.

Det bör dock noteras att proceduren inte skyddar mot mekanisk skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många möbeltillverkare använder färger och lacker som är utformade för att bevara strukturens utseende . Ett sådant lager försvinner dock med tiden, så det måste uppdateras. När det gäller impregnering når den ett större djup av materialets struktur, därför skyddas graden av skydd flera gånger. De främsta fördelarna med proceduren inkluderar det faktum att säkra formuleringar används som inte skadar levande varelser och miljön.

Under drift avger inte trä gifter, vilket också är ett stort plus. Den impregnerade brädan erbjuds till ett överkomligt pris, till skillnad från andra analoger gjorda av komposit eller lärk.

Det bör noteras att efter en impregneringsprocess kräver materialet inte återimpregnering, bearbetning är tillräcklig för hela produktens livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Impregnering metoder

Impregnerar är indelade i flera typer, som alla har sina egna egenskaper. Väderskyddsimpregnering stärker träet och förbättrar dess motståndskraft mot säsongens klimatförändringar, väderförhållanden, ultraviolett ljus och långvarig uppvärmning. Många antiseptiska formuleringar är utformade för att undertrycka parasitisk mikroflora . De innehåller biocider som hindrar bakterier och svampar från att växa. Dessa formuleringar är lämpliga för behandling av golvbalkar, mantelbrädor och lister.

Det finns brandskyddsmedel på marknaden, vars främsta drag är brandmotstånd . Trä är lättantändligt, därför bör just ett sådant ämne användas för att skydda mot brand - det minskar riskerna och eliminerar ofta risken för brandfarlighet helt. Många tillverkare använder kombinationsformuleringar som efterfrågas högt. De kan tränga djupt in i trästrukturen och skapa en skyddande hydrofob film, så materialet kommer inte att vara rädd för hög luftfuktighet. Det finns två impregneringsalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Djup

Denna metod är den största efterfrågan, eftersom tack vare den bearbetas trä från nästan alla sidor. Djupt impregnering kan dock också utföras på olika sätt . Dykningen kan göras även hemma utan någon speciell kunskap eller erfarenhet. För att göra detta behöver du en behållare med läkemedlet. Träet kommer snabbt att tränga in i kompositionen, graden av impregnering beror direkt på den tid under vilken brädan förblir i tanken. Om djupimpregnering krävs, räcker det med en vecka för att få önskat resultat.

Den andra metoden är tryckimpregnering . Denna procedur kräver specialutrustning. Kompositionen kommer att tränga djupt och snabbt in i träet, därför är 30% fuktinnehåll i det sågade virket tillåtet. Diffusionsimpregnering är också ganska effektiv, men den används inte så ofta som de tidigare alternativen. Huvuduppgiften är att hälla blandningen av sand och beredning i rätt proportion, täcka staplarna och sedan vira in träet i folie. Denna impregnering kommer att pågå i cirka 10 dagar.

Det bör noteras att denna metod kräver seriösa investeringar i färdiga produkter och tar mycket tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Yta

Sådan impregnering är den enklaste, men inte lika effektiv som djupimpregnering. Trots detta används metoden ganska ofta om produkten bara behöver täckas med ett skyddande skikt ovanpå. För detta används rullar eller penslar för att måla horisontellt lagt trä. Det maximala impregneringsdjupet med lösningen når 5 mm, och för att uppnå bästa effekt rekommenderas det att utföra proceduren flera gånger.

Om brädorna har många grader och ytan inte bearbetas, därför är det grovt, måste impregneringen gnidas in, eftersom färgningen blir svår . Täta pinnar doppas i en lösning som gnids in i träet. I vissa fall kan en spray användas - denna metod är lämplig för att täcka fasader och golv. Penetrationen kommer att vara grund, men den kan fungera i svåråtkomliga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Impregnerade barrträd är mycket efterfrågade, men tall, gran och andra träslag kan impregneras. Oftast är det barrträd som används, eftersom de ofta används vid konstruktion av bastur och bad, liksom olika möbelprodukter som kan utsättas för fukt och ogynnsamma väderförhållanden. Larkbrädor har egenskapen att motstå sönderfallsprocessen, men om det krävs för att förbättra de naturliga egenskaperna kan impregnering göras . Dessutom kan en del av virket förbli oskyddat, så det är bättre att genomföra ett impregneringsförfarande som förlänger materialets livslängd.

Lärketrä används ofta för staket, och du kan också göra ett däck eller däckplanka att lägga under ett takdäck . Det är ett massivt material utan reliefer med rundade kanter. Produkten kommer att utsättas för extrema temperaturer, frost och dåliga väderförhållanden, så den måste bearbetas för att förlänga dess livslängd. När det gäller brädans storlek beror allt på tillämpningens omfattning, dessutom erbjuder tillverkarna ofta olika alternativ, till exempel 50x200x6000, 20x95x6000 och 50x150x6000 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Virke impregnerat med ett antiseptiskt medel används i stor utsträckning, inte bara i vardagen, utan också i industrin. Till exempel är trästolpar installerade som stödkonstruktioner för kraftledningar. Tack vare sammansättningen säkerställs en lång livslängd, dessutom är stolparna skyddade från biologiska skadedjur. Impregnerade material används ofta vid framställning av sliprar. För att öka impregneringens effektivitet prickas och impregneras arbetsstyckena i en autoklav.

Under det senaste decenniet har träbyggnadsindustrin blivit mycket populär, vilket har lett till en ökad efterfrågan på impregnerat virke. Staket sätts upp av sådant trä, terrasser görs, bryggor och lusthus byggs, lekplatser är utrustade. Och även detta material är idealiskt för invändig och utvändig beklädnad av lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller däck är det avsett att lägga golvet i öppna ytor, till exempel verandor. Brädan klarar tung belastning, därför är den lämplig som golv på platser och i garage. Materialet används ofta för att göra vackra trädgårdsmöbler.

Således är det säkert att säga att impregnerat trä är mycket efterfrågat på olika områden på grund av dess prestanda och kvalitetsegenskaper.

Dessutom kan du på marknaden hitta material i alla storlekar och tjocklekar och välja vad som passar dina personliga krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan du måla?

Efter användning av impregnering kan träet få en tjock grön nyans, som liknar en träskfärg, och i knutområdet kommer det att finnas en blåaktig nyans. Några veckor efter proceduren börjar ultraviolett ljus att verka på materialet, så intensiteten sjunker något och den gröna färgen får en behaglig gul nyans. Många undrar om sådana konsekvenser kan förebyggas genom färgning . Svaret blir ja, men proportionerna måste vara korrekta för att få önskad färg.

Under beredningen av den impregnerande kompositionen kan färg tillsättas, då blir materialet brunt . När det gäller påverkan på prestanda kommer de inte att äventyras, dessutom kommer träet att se mycket dyrare och lyxigare ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det bör förstås att solens strålar och atmosfäriska förändringar har en effekt, så färgen ändras så småningom till en grå nyans. För att undvika sådana olägenheter rekommenderar experter att skydda det impregnerade träet med en glasyrbeläggning och oljor som har en UV -filtereffekt.

Du ska inte skynda dig för att måla den impregnerade produkten, du kan vänta på att den ska brinna ut i solen, för den gröna färgen blir snart en vacker honungsskugga som du kanske gillar . För arbete med gröna och bruna däckskivor är det bättre att använda speciella skyddande oljor, till vilka ett färgämne tillsätts. Som du kan se kan träets egenskaper ibland förbättras även hemma om materialet är impregnerat med en speciell förening.

Rekommenderad: