Dubbelvirke (35 Bilder): Fördelarna Och Nackdelarna Med Finsk Konstruktionsteknik, Projekt, Desto Bättre Ram, ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Dubbelvirke (35 Bilder): Fördelarna Och Nackdelarna Med Finsk Konstruktionsteknik, Projekt, Desto Bättre Ram, ägarrecensioner

Video: Dubbelvirke (35 Bilder): Fördelarna Och Nackdelarna Med Finsk Konstruktionsteknik, Projekt, Desto Bättre Ram, ägarrecensioner
Video: Byta RAM-minnesmodul 2024, April
Dubbelvirke (35 Bilder): Fördelarna Och Nackdelarna Med Finsk Konstruktionsteknik, Projekt, Desto Bättre Ram, ägarrecensioner
Dubbelvirke (35 Bilder): Fördelarna Och Nackdelarna Med Finsk Konstruktionsteknik, Projekt, Desto Bättre Ram, ägarrecensioner
Anonim

”Hus byggt med finsk dubbelstångsteknik” - dessa ord kan ses i reklam. Men vad betyder detta? Hur starka är sådana strukturer, pålitliga och hållbara? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ryska folket är ofta anhängare av traditionell konstruktion. Om ett hus eller ett badhus - sedan från en stock, avrundad eller profilerad . Men om tidigare sådana hus var relativt billiga, eftersom det fanns mer än tillräckligt med skogar, är nu både stockar och balkar, särskilt välbearbetade och torkade, inte billiga nöjen. Därför tänker även de mest ivriga anhängarna av naturmaterial inte bara om byggnadens miljövänlighet utan också om dess ekonomi.

Och här kommer den finska konstruktionstekniken, som kallas "dubbelstråle", till undsättning . Naturligtvis, medan denna metod inte är alltför utbredd i vårt land, vilket är skeptiskt och knappast accepterar ny utländsk teknik, men redan nu finns det människor som har uppskattat fördelarna med denna konstruktionsmetod. En dubbel balk är i själva verket en "smörgås" av två torkade profilerade balkar, i utrymmet mellan vilken en värmare läggs. Det kan vara av två typer - cellulosa eller mineral.

Ecowool används som cellulosaisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ecowool används mycket oftare än mineralisolering . Dess sammansättning är naturlig cellulosa och antiseptika med brandskyddsmedel i förhållandet 4: 1. Antiseptiska tillsatser är effektiva för att skydda mot möss och råttor, svamp och sönderfall. I de flesta fall fungerar borax som ett antiseptiskt medel. En brandskyddsmedel är nödvändig för att minska risken för antändning och förbränning av isoleringen. Ecowool används oftare på grund av dess fritt flödande struktur. Den kan hällas eller, med hjälp av specialanordningar, blåsa in i tomrummet mellan de två strålarna.

Det är ecowoolens flytbarhet som hjälper den att fylla tomrum i alla konfigurationer, varje spricka, gap. På grund av detta bildas en kontinuerlig isoleringsslinga . Ecowool är bland annat fuktbeständigt och ånggenomsläppligt. Därför behövs inte ytterligare ångspärrutrustning när du använder den. För att isolera golv är ecowool också lämpligt, men det fungerar inte att utrusta ett flytande golv med dess hjälp. För takisolering i ett hus med finsk teknik används i de flesta fall mineralull.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är bättre: en dubbelstång eller en ram?

"Double bar" -tekniken har många fördelar

  • Det kräver inte krympning.
  • Materialet är lätt att transportera.
  • Du kan börja bygga omedelbart, installationen är inte så svår. Leverans av element sker omedelbart i önskad storlek, medan alla element är utrustade med fästelås. Det är lätt att montera ett hus eller ett badhus - nästan som detaljerna i en byggsats.
  • Ingen ytterligare konstruktionsutrustning krävs.
  • Materialet spricker inte, vrider sig inte.
  • Strukturen kräver inte en ångspärr - väggarna "andas" själva.
  • Du behöver inte använda tätningar eller pluggar mellan ledningar.
  • Byggnaden har god värmeisolering, eftersom det inte finns ett enda gap.
  • Att klara byggandet av ett badhus eller ett hus är inte särskilt svårt, även en nybörjare kan göra det med egna händer.
  • Materialet är miljövänligt, avger inte skadliga ångor även vid uppvärmning.
  • På grund av materialets låga vikt är den färdiga strukturen också lätt. Därför kan den placeras på en bandfundament eller skruvhögar; det är inte nödvändigt att lägga en kapitalfundament.
  • Utseendets attraktivitet är en viktig faktor. Och tack vare förekomsten av tomrum mellan två lager av timmer kan du dölja kablar och kommunikationslinjer där.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis finns det också nackdelar som inte kan ignoreras

  • Det kan finnas en skillnad i krympningen av träets yttre och inre lager, särskilt om klimatet förutsätter kraftiga temperaturförändringar. Därför bör endast material av mycket hög kvalitet användas.
  • Valet av isolering är ett mycket viktigt steg. Om du gör fel val blir det kallt i byggnaden i slutet av arbetet, och ingenting kan ändras.
  • Behovet av obligatorisk impregnering av varje träelement med speciella föreningar från svamp och mögel. Om detta inte görs eller görs i tid kommer träet att försämras. Att byta ut samma element är mycket svårt, eftersom de alla är låsta med lås.

Det är inte helt korrekt att jämföra byggnader som uppförts med finsk teknik med rambyggnader. Alla byggstadier är olika. Ramstrukturen kräver en solid, pålitlig, genomtänkt pålskruvfundament.

Om fundamentet sjunker till och med 1 cm blir rambyggnaden helt sned och kan förlora sin form. "Dubbelstången" behöver inte detta, eftersom det inte är tungt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I hus och bad, för konstruktion av vilken ramteknologi användes, är det absolut nödvändigt att utrusta en ångspärr och som ett resultat av högkvalitativ ventilation, annars kan luften bli antingen för fuktig eller torr. Byggnader av dubbelvirke behöver inte detta, eftersom naturmaterialet själv reglerar processerna för absorption eller utsläpp av fukt.

Ramkonstruktioner är mantlade med fiberplattor eller spånskivor, annat arkmaterial. Var och en av dem innehåller lim, vilket betyder kemi som är osäkert för en person att andas in. Hus av dubbelvirke är helt miljövänliga, de skadar inte människor på något sätt. Dessutom förstärks de av golvbalkar, om de skärs i väggarna när man monterar strukturen. Men det finns ett trick - endast helt torkat trä är lämpligt för detta. Dess storlek bör vara 160 x 50. Endast i detta fall kommer deformation inte att inträffa. Trots att tjockleken på de bärande balkarna bara är 45 mm är byggnaderna enligt finsk teknik hållbara, vrider sig inte, deformeras inte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

I produktionen erbjuder tillverkarna oftast miniatyr i storlekarna 45x130 och 45x140 mm. När du använder en balk av denna storlek har de färdiga väggarna en tjocklek på 200 till 220 mm, isoleringsskiktet är cirka 130 mm. Träet kan också ha en sektion på 44 x 135 mm, 70x140 eller 150 mm, 70 x 190 mm, 65 x 142 mm . Det är möjligt att beställa ett hussats enligt individuella storlekar, men det kommer att kosta mycket mer.

Varje virke måste vara väl torkat, dess fukthalt kan inte överstiga 12%. Först efter torkning till önskat fuktinnehåll utförs profilering på högteknologisk utrustning, varefter ytan behandlas noggrant. Det färdiga materialet är helt homogent - både i struktur, i nyans och i kvalitet . Delarna sammanfogas med "thorn-groove" -metoden.

På grund av grundlig torkning bildar den färdiga strukturen inte sprickor och dess krympning är försumbar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggprocess

Varje konstruktion börjar med skapandet av ett projekt. Det är nödvändigt för ett lanthus, för ett bad, för ett sommarkök och för någon annan struktur . Tillverkare av hus som använder finsk teknik har färdiga projekt (med kits som kan köpas omedelbart). Det kan vara både projekt som utvecklats av dem och lånat från andra. Många företag ger möjlighet att göra mindre ändringar av projekt och hussatser i enlighet med kundens behov, men i de flesta fall gör detta byggandet dyrare.

Efter att projektet har godkänts börjar skapandet av detaljerna i strukturen i enlighet med ritningen . (det spelar ingen roll om projektet var typiskt eller individuellt). Innan du bygger ett hus måste du lägga grunden. Även om en djup och dyr grund inte krävs, behövs fortfarande en grund remsefundament. Eller, om kunden redan har en färdig grund, kan byggnaden monteras på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att föra det framtida huset, demonterat i delar, till monteringsplatsen krävs ingen särskild transport - varken måtten eller vikten på delarna är stora. Att bygga en struktur är också enkelt. Först läggs en bas av skenor, den första nivån på stången läggs på den . Polyuretanskum hjälper till att täta sprickorna. Därefter monteras timmerhuset - som i konstruktören. Eftersom hörnen är låsta ihop behövs inget lim eller spik. Mellankronanslutningen hålls stadigt tack vare profilen, som är baserad på tänder och spår. För en operation behöver du fortfarande både specialutrustning och en professionell mästare. Detta är processen med att blåsa isolering, som inte kan placeras jämnt i tomrum utan specialutrustning.

När isoleringen är placerad monteras blockhuset, installationen av taket börjar . För detta är ett taksystem installerat. Det är bra om du på designstadiet tänkte på var kommunikationen kommer att ligga. I slutet av installationen av taket kan du gå vidare till husets exteriör och inredning. Det bör noteras att virket som används i byggnader som använder finsk teknik ser attraktivt ut även utan ytterligare efterbehandling. Därför, för väggdekoration, kan du använda glas, färgning eller lack. Detta kommer att räcka.

När det gäller behandling med antiseptika och brandskyddsmedel bör den utföras under tillverkning av delar av huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Recensioner av ägare till hus och bad från en dubbelbar är 90% positiva. OCH även de som inte är 100% nöjda med konstruktionen noterar värme, torrhet och utmärkt utseende . Invånarna i de norra regionerna tillägger att separat värmeisolering av fönster och dörrar fortfarande kommer att krävas, annars måste ytterligare värmekällor installeras, vilket kommer att leda till en ökning av elräkningarna. Däremot rapporterar husägare i tempererade regioner om utmärkt värmeisolering och lägre elräkningar. Nästan alla användare noterar behovet av rätt val av isolering, eftersom det spelar en avgörande roll för att svara på frågan om det blir varmt i huset eller badet. Krympning är det vanligaste klagomålet från ägarna.

Utvecklare lovar en krympning på 2%, men till exempel i ett hus med en höjd av 7 m är 2% av höjden 14 cm, vilket är mycket . Därför rekommenderar experter och användare själva att beställa byggande av hus och bad från en dubbelstång endast från de utvecklare som har specialiserat sig på sådan konstruktion i minst 5 år och har ett gott rykte på marknaden. Jaga inte de låga priserna på fly-by-night-företag som stänger ett år efter öppnandet. Ett hus är en seriös och dyr struktur. För att inte vara så snål som betalar två gånger är det bättre att köpa lite dyrare, men från en betrodd utvecklare som ger en garanti för sitt arbete.

Rekommenderad: