Timmerstöd (29 Bilder): 100x100, 150x150 Och Andra Storlekar, Justerbara Och Stängda, Drivna Vertikala Och Andra Typer Av Stöd

Innehållsförteckning:

Video: Timmerstöd (29 Bilder): 100x100, 150x150 Och Andra Storlekar, Justerbara Och Stängda, Drivna Vertikala Och Andra Typer Av Stöd

Video: Timmerstöd (29 Bilder): 100x100, 150x150 Och Andra Storlekar, Justerbara Och Stängda, Drivna Vertikala Och Andra Typer Av Stöd
Video: Bh-storlekar -- Storleksguide för bh:ar från BON' A PARTE 2024, April
Timmerstöd (29 Bilder): 100x100, 150x150 Och Andra Storlekar, Justerbara Och Stängda, Drivna Vertikala Och Andra Typer Av Stöd
Timmerstöd (29 Bilder): 100x100, 150x150 Och Andra Storlekar, Justerbara Och Stängda, Drivna Vertikala Och Andra Typer Av Stöd
Anonim

När man bygger byggnader av trä är det svårt att klara sig utan extra fästelement. Ett av dessa fästelement är stödet för virket. Anslutningen låter dig fästa stavarna på varandra eller på en annan yta. Artikeln kommer att diskutera funktionerna hos fästelement, deras typer, storlekar och tips för användning.

Bild
Bild

Särdrag

Trästödet är en perforerad kontakt av galvaniserad metall. Fästet har en kombinerad struktur, består av två hörn och en tvärstång i form av en platta, som fungerar som ett stöd för virket.

Detta fästelement kallas också en balkhållare. Produkten är tillverkad av tät metall och belagd med ett lager av lätt zink. Zinkbeläggningen ökar produktens livslängd avsevärt och skyddar fästet från yttre påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje sida av stödet har borrade hål för bultar, pluggar eller spikar . Flera hyllor vid fästets bas har också flera hål. På grund av dem fästs elementet på en tvärgående balk eller betongyta. Fixering sker med ankare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är huvuddragen i trästödet

  • Användningen av ett stöd för virket minskar konstruktionstiden avsevärt. Ibland tar bygget flera dagar eller till och med veckor.
  • Det är inte nödvändigt att använda tung utrustning. Det räcker med en skruvmejsel.
  • Snabb installation.
  • Det finns ingen anledning att göra snitt och hål i träkonstruktioner. Således bibehålls styrkan hos trästrukturen.
  • Möjlighet att välja produkter för fästelement: bultar, skruvar, pluggar.
  • Den speciella beläggningen på fästet förhindrar rost.
  • Lång livslängd.
  • Styrkan i anslutningarna.
Bild
Bild

Översikt av arter

Stöden har ett antal modifieringar med sina egna egenskaper, struktur och syfte. Det är värt att titta närmare på typerna av fästen.

Öppen

Öppna fästelement ser ut som en plattform med remsor som är böjda utåt. Designen har krimpsidor med hål med olika diametrar. Det finns flera modifieringar av öppna stöd: L-, Z-, U- och U-formade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett öppet stöd är det mest efterfrågade fästelementet för sammanfogning av träbjälkar i ett plan . Fästelementen är lätta att använda, reducerar drifttiden avsevärt, ökar styvheten i skarvens hörn. För fixering används pluggar, skruvar, bultar. Den anslutande produkten väljs strikt enligt metallstödets perforeringsdiameter. Öppna fästen är gjorda av en tät galvaniserad metallplåt med en tjocklek av 2 mm.

Under produktionen används speciell teknik som ökar livslängden och tillåter användning av produkter för efterbehandling utomhus.

Bild
Bild

Stängd

Dessa fästelement skiljer sig från den föregående typen genom att crimpsidorna är böjda inåt. Stödet används för att fästa en träbalk på betong eller en tegelyta. Självgängande skruvar, spikar, pluggar eller bultar fungerar som hållare . Stängd infästning produceras genom kallstämpling. Strukturen är gjord av kolmaterial med en galvaniserad beläggning, vilket indikerar produktens hållbarhet. Tack vare beläggningen utsätts de slutna konsolerna inte för rost och solljus.

Produkterna tål tung belastning och ogynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild

Vid installation av ett slutet stöd komprimeras balkarna hårt, vilket ger en tät och pålitlig fixering av anslutningsenheten . Denna typ av stöd används vid anslutning av bärande balkar. För fixering är ankare eller självgängande skruvar lämpliga, motsvarande perforeringens diameter.

Bild
Bild

Glidande

Ett glidfäste används för att minska deformationen av virkesramen. Fästelementen ger spärrarnas rörlighet genom att fästa ändarna som gångjärn. Ett glidstöd är ett metallelement från ett hörn med ett ögla och en remsa, som placeras på takbenet . Monteringsfästet är tillverkat av 2 mm tjock galvaniserad stålplåt. Användningen av ett glidstöd förutsätter installation parallellt med förskjutningen. Fästet ger tillförlitlig fixering av anslutningsnoderna, är enkel att installera och eliminerar effektivt deformation.

Bild
Bild

Körning och bolån

Drivna stöd används vid konstruktion av små staket och lätta fundament. Stödet för virket i marken är en tvådelad konstruktion . Det första elementet är utformat för att fixa virket, det andra ser ut som en tapp med en skarp spets för att köra ner i marken. Vertikala fästelement är lätta att använda. Stången sätts in och fixeras med självgängande skruvar. Den färdiga strukturen hamras i marken och kan fungera som ett pålitligt stöd för stolpen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den inbyggda konsolen har sina egna egenskaper . Det används för att fixera stödet till betongen. Trä- och betongytan rör inte på något sätt, vilket ökar strukturens hållfasthet och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Justerbar fot eller expansionsfäste

Justeringsstödet tjänar till att kompensera för krympningen av virket. Träbjälkar och stockar lägger sig när de torkar . Andelen krympning är upp till 5%, det vill säga upp till 15 cm per 3 m höjd. Kompensatorer utjämnar ramens krympning.

Bild
Bild

Kompensatorn kallas också en skruvjack . Utseendet liknar verkligen en jack. Strukturen består av flera plattor - stöd och bänk. Plattorna har hål för fastsättning. Själva plattorna fästs med en skruv eller metallskruv, vilket ger en säker och stabil position. Expansionsskarvar tål tung belastning och har en korrosionsbeständig beläggning.

Bild
Bild

End-to-end-kontakt

Denna anslutning kallas en spikplatta. Elementet ser ut som en tallrik med dubbar. Tjockleken på själva plattan är 1,5 mm, spikarnas höjd är 8 mm. Naglar formas med kallstämpling . Det finns upp till 100 taggar per 1 kvadratcentimeter. Fästelementet är en kontakt för sidoskenorna och installeras med spikarna nedåt. Plattan är helt hamrad i träytan.

Bild
Bild

Dimensioner

Vid konstruktion av träkonstruktioner behövs stänger av olika bredd och längd. Stöd av en viss storlek väljs för dem:

  1. mått på öppna fästen: 40x100, 50x50, 50x140, 50x100, 50x150, 50x200, 100x100, 100x140, 100x150, 100x200, 140x100, 150x100, 150x150, 180x80, 200x100 och 200x200 mm;
  2. slutna stöd: 100x75, 140x100, 150x75, 150x150, 160x100 mm;
  3. skjutfästen har följande storlekar: 90x40x90, 120x40x90, 160x40x90, 200x40x90 mm;
  4. några dimensioner av drivna stöd: 71x750x150, 46x550x100, 91x750x150, 101x900x150, 121x900x150 mm.
Bild
Bild

Tips för ansökan

Det vanligaste fästet anses vara ett öppet stöd. Det används vid montering av träväggar, skiljeväggar och tak. Det finns 16 standardstorlekar av öppna fästen för att rymma olika tvärsnitt av virke . Till exempel är ett stöd 100x200 mm lämpligt för rektangulära balkar. Fästelementen är anslutna till stången med hjälp av självgängande skruvar. Inga speciella fästen eller utrustning behövs.

Bild
Bild

En öppen led används för att skapa en T-bit . Strålen är fixerad med sin ände till kronmaterialet på båda sidor om ledlinjen.

Bild
Bild

Ett stängt fästelement skapar en L-formad eller hörnanslutning . Installationen av elementet skiljer sig något från installationen av den öppna fästet. Användningen av stängda fästelement innebär installation på själva kronan. Först då läggs dockningsstrålen. Använd vanliga självgängande skruvar för fixering.

Bild
Bild

Installation av skjutfästet innebär installation parallellt med spärrbenet . Vinkeln ställs in vinkelrätt för att kompensera för krympningsprocessen så mycket som möjligt. Glidfästen används inte bara vid konstruktion av nya byggnader. Det kan också användas för förfallna lokaler. Användningen av ett glidstöd ökar kraftigt trästrukturen.

Bild
Bild

Innan du installerar tryckknappar bör du först bedöma jordens kvalitet. Det är värt att veta det i sandig och vattnig jord kommer stöd för vertikala högar eller rör att vara värdelösa . De kommer inte hålla ut. De kan inte heller köras in i den steniga marken. Dessa faktorer måste beaktas.

Körning i stöd börjar med förberedelsen av virket . Stångens storlek väljs utifrån storleken på sadeln i vilken stolpen eller högen ska sättas in. Fästets placering beräknas efter storlek och en urtagning grävs. Fästet monteras i urtaget med spetsen nedåt och hamras in med en hammare. I processen måste du kontrollera högens nivå för att behålla en strikt vertikal position.

Bild
Bild

Den inbäddade kontakten används ofta i betong eller senare för att installera en stödstång . Tidigare borras hål i betongytan, som är 2 mm mindre än diametern på stiftet på det inbäddade elementet. Fästet är anslutet till betongytan med pluggar eller ankare.

Bild
Bild

Spikstödet eller plattan är lätt att använda. Den installeras med spikdelen nedåt och hamras med en slägga eller hammare. Elementet är lämpligt för anslutning av sidoskenor i ett enda plan.

Bild
Bild

Innan de justerande expansionsfogarna installeras är det nödvändigt att göra markeringar för var och en av dem. Detta tar hänsyn till längden och bredden på träbjälkarna. Därefter fixeras expansionsfogarna och höjden ställs in. Vid behov används nivån för att korrigera hörnen.

Fästelement väljs utifrån diametern på perforering av stöd och typ av anslutning . Anslutning av fästelement och virke utförs med självgängande skruvar, bultar, spikar eller ankare. Till exempel, vid installation av konventionella öppna eller slutna stöd, används självgängande skruvar. För förankring av tunga träkonstruktioner till betong eller tegel är det bäst att välja ankare eller pluggar. Produkterna tål höga belastningar och tryck.

Bild
Bild

Stöd för trä har ett antal sorter, vilket gör att du kan välja en fäste för en specifik typ av anslutning . Alla typer har sina egna egenskaper, storlekar och egenskaper. Men de har en sak gemensamt: lång livslängd och enkel användning. Denna artikel hjälper dig att förstå och välja ett stöd för ett specifikt ändamål, och tips för användning kommer att eliminera uppkomsten av fel under installationen.

Rekommenderad: