Jord För OSB-plattor: För OSB-3 Utanför Och Inuti Lokalerna För Målning Och Under Kakel, Akryl Olimp Och Betongkontakt, Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Jord För OSB-plattor: För OSB-3 Utanför Och Inuti Lokalerna För Målning Och Under Kakel, Akryl Olimp Och Betongkontakt, Andra Typer

Video: Jord För OSB-plattor: För OSB-3 Utanför Och Inuti Lokalerna För Målning Och Under Kakel, Akryl Olimp Och Betongkontakt, Andra Typer
Video: FixarTV | Bygga Innervägg (del 2) | Sätta OSB eller Plyfa 2024, April
Jord För OSB-plattor: För OSB-3 Utanför Och Inuti Lokalerna För Målning Och Under Kakel, Akryl Olimp Och Betongkontakt, Andra Typer
Jord För OSB-plattor: För OSB-3 Utanför Och Inuti Lokalerna För Målning Och Under Kakel, Akryl Olimp Och Betongkontakt, Andra Typer
Anonim

Behovet av att välja rätt jord för OSB -plattor uppstår i de fall materialet planeras att utsättas för efterföljande dekorativ efterbehandling. Ursprungligen har detta material på grund av en speciell impregnering inte för höga vidhäftningsegenskaper.

Men med hjälp av primers för OSB-3 för utomhus- och inomhusarbete, för målning och under kakel kan detta problem enkelt lösas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Det finns ingen lösning som passar alla för att förbättra vidhäftningsprestandan hos OSB-kort. Det är möjligt att välja en lämplig jord för OSB endast med hänsyn till särdragen i metoden för vidare efterbehandling. Till exempel, under fuktiga förhållanden, krävs ett djupt penetrationsmedel med isolerande egenskaper. Antiseptisk primer hjälper till där det finns en hög risk för mögel- eller mögelbildning: främst på ytan av ytterväggar och andra strukturer som utsätts för vädret. Kompositioner av typen "betonokontakt" hjälper till att förbättra vidhäftningen med murbruk och lim för att lägga kakel. Huvudtyperna av populära jordar för OSB bör övervägas mer detaljerat.

Akryl . Denna jordtyp tillhör vattenlösliga föreningar, absolut giftfria och säkra att använda vid arbete inomhus eller utomhus. Enligt dess egenskaper kan akrylprimer förstärka och penetrera, samtidigt som den har en antiseptisk effekt på materialet. Ytan kan slipas eller målas efter bearbetning, och med preliminär färgning kanske ytterligare inredning inte behövs alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd . Primers av denna typ är uteslutande avsedda för utomhusbruk, innehåller upplösta hartser som bildar en slät polymerfilm efter torkning. Alkydbasen kan färgas, appliceras som ett lager som ökar väderbeständigheten hos materialet. Denna typ av primer är lämplig som bas för målning med emalj.

Bild
Bild

Lim . Denna kategori av jordar ger en signifikant ökning av vidhäftning, ökar ytstyrkan på OSB-plattor. Materialet blir mindre poröst och dess livslängd förlängs. Limprimer är oftast märkta med "kontakt", vilket indikerar god vidhäftning till vilken beläggning som helst.

Bild
Bild

Avgiftning . Denna typ av OSB -skivprimer har förmågan att absorbera potentiellt farliga och giftiga ångor. Den avgiftande blandningen i form av en pasta är avsedd för internt bruk, den appliceras med en spatel och bildar en film på ytan av materialet. När fenol och formaldehyd frigörs absorberar jorden dem och hindrar dem från att komma in i atmosfären. Moderna material inkluderar metalloxider och polymerbindemedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genomträngande . De är konstruerade för billiga OSB -skivor med en lös struktur som behöver ytterligare förstärkning. Dessa primers skyddar mot fukt, förbättrar materialets vidhäftningsegenskaper.

Bild
Bild

" Betonokontakt ". Sådana blandningar har i sin struktur cement- och kiselsandpartiklar kombinerade med syntetiska polymerer. Ger hög vidhäftning vid fyllning, läggning av kakel.

Bild
Bild

Innan du grundar ytan på OSB -kortet är det värt att ta reda på vilken typ av komposition som behövs för applicering. Då kommer resultatet definitivt att ge bara positiva intryck.

Populära märken

Ett brett urval av jordar för ytter- och innerväggar, golv, takkonstruktioner belagda med OSB -plattor säljs. Många av dem tillverkas av stora utländska märken, men det finns också ryska utvecklingar som förtjänar uppmärksamhet. Det finns flera märken som kan rekommenderas för val.

Ceresit . Det är en erkänd ledare på marknaden för byggnadsblandningar och beläggningar. Det är detta märke som producerar den berömda "betonokontakten", liksom ett brett utbud av andra primerprodukter.

Bild
Bild

Soppka . Ett företag från Sankt Petersburg introducerar innovativ teknik och material på marknaden. Primers av detta märke för OSB -skivor är miljövänliga, efter applicering blir de transparenta.

Bild
Bild

Olimp . Företaget tillverkar en populär vit akrylprimer för inomhus- och utomhusbruk.

Bild
Bild

TM "Primer ". Företaget är positionerat som en tillverkare av professionella byggkemikalier. Sortimentet av märket inkluderar akrylprimrar för inredningsarbeten: djup penetration, antisvamp, antiseptisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa företag har redan stått tidstestet, och deras produkter har bevisat sin effektivitet i att arbeta med OSB utanför och inne i byggnader.

Nyanser av val

För OSB -3 - de mest populära plattorna i denna grupp, lämpliga för inomhus- och utomhusarbete - måste du välja en primer med hänsyn till alla möjliga faktorer. Den viktigaste är definitionen av den efterföljande efterbehandlingsmetoden. Det är han som påverkar vilka vidhäftningsegenskaper som skivans yta ska ha. Valet av jord för OSB vid arbete inomhus måste utföras enligt vissa rekommendationer.

  • För att klistra in med papper, vinyl eller fiberduk tapeter . I det här fallet måste du använda vattenbaserade formuleringar, som sedan gör det enkelt att lösa upp det självhäftande skiktet. Den bästa lösningen är att använda akrylprimer.
  • För färgning . Om polyuretanfärger och lacker appliceras behöver skivans yta inte grundas först. Beläggningen kommer redan att ligga i ett tätt, jämnt lager. Vilken lämplig fasadprimer som helst kan appliceras under alkydfärgen, men sådana kompositioner i sig är inte det bästa valet för inredning. Akrylbaserade blandningar kräver samma primer.
  • Under kitt . Valet är upp till mästaren. Inomhus är det bättre att använda luktfria akrylprimrar och fästa ett speciellt målnät på dem. Denna kombination ger en jämn fördelning av kittet, god vidhäftning av den applicerade kompositionen till ytan av OSB -kortet.
  • Under brickorna . Det är nödvändigt att använda speciella fuktsäkra primers för att isolera OSB från effekterna av en fuktig miljö. En bra lösning skulle vara att använda epoxibaserade vattenavvisande fasadbeläggningar. En blandning av "betongkontakt" -klass appliceras ovanpå beläggningen, vilket underlättar efterföljande fastsättning av plattan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att materialet ska öka dess skyddande egenskaper kan du behandla plattan med en universell akrylprimer från början. Den transparenta kompositionen kommer inte att störa efterföljande efterbehandling. Men med dess hjälp kommer det att vara möjligt att avsevärt öka träskivans beredskap att hålla sig till andra material . Avgiftande primrar kommer också att vara ett användbart komplement till sovrum. Med deras hjälp kan du helt eliminera den eventuella negativa påverkan av fenol och formaldehyd som finns i brädorna på miljön.

Primern för OSB-kortet utanför har också sina egna egenskaper . För fasadarbete används specialiserade parkettblandningar på alkydbasis. De appliceras i flera lager, vilket ger ganska höga skyddande egenskaper hos materialytan.

Plattor belagda med sådana kompositioner kan användas under de svåraste väderförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsregler

För målning, kakel eller andra typer av ytbehandlingar förbereds OSB -skivor med primer. Den kan vara tjock, pasty, som ett spackel, som är fallet med avgiftande blandningar. Men långt oftare måste befälhavaren hantera flytande färdiga eller upplösande jordar. Funktionerna i deras användning bör diskuteras mer detaljerat. Arbetet utförs steg för steg.

  • Kontroll och inspektion av den grova delen av arket . Om det behövs utsätts det för en primer, eftersom det efter att ha fixats kommer att vara omöjligt att göra detta.
  • Installation av material . Det fästs på ytan av stocken eller den fasta basen med självgängande skruvar.
  • Bearbetning av ansiktslager . Det avlägsnas genom slipning med slipande material. Beläggningen bearbetas med P180 -munstycket. Dess slipande egenskaper är tillräckliga för att avlägsna filmen som appliceras på skivan under tillverkningsanläggningens förhållanden.
  • Dammborttagning . Alla små partiklar måste avlägsnas försiktigt för att säkerställa att ytorna är helt rena.
  • Förbereda primern . Före applicering blandas den noggrant, vid behov, späds eller tonas. Den beredda kompositionen hälls i en kyvett, varifrån det är bekvämt att samla under drift.
  • Primer applikation . Det kan spridas över brädans yta med en smal borste eller rulle. I arbetet är det viktigt att uppmärksamma hur jämnt kompositionen ligger, för att undvika bildning av ränder och ränder. Allt arbete utförs på 1 dag för att säkerställa enhetlig absorption och torkning av jorden.
  • Torkning . När blandningen är helt fördelad över hela ytan på OSB måste du lämna den en stund. Det tar vanligtvis minst 8 timmar att torka helt. Akrylversioner får hårdhet lite snabbare, alkyd tar minst en dag. Med flerskiktsapplikation är det nödvändigt att klara den tilldelade tiden varje gång, så snart en ny del av primern ligger på materialets yta.
  • Spackel . Den används för att täcka lederna, upptäckta defekter och fästpunkterna för självgängande skruvar. När kittet har torkat kan du fortsätta till det efterföljande efterbehandlingsarbetet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på alla dessa rekommendationer är det möjligt att enkelt hantera applicering av primer på ytan av OSB -kort . Om arbetet utförs korrekt skyddas materialet på ett tillförlitligt sätt från yttre påverkan. Dessutom kommer vidhäftningsprestandan för OSB att förbättras avsevärt.

Rekommenderad: