OSB-4: Beskrivning Av OSB-brädor 4 Mm, Omfattning Och Installationsråd

Innehållsförteckning:

Video: OSB-4: Beskrivning Av OSB-brädor 4 Mm, Omfattning Och Installationsråd

Video: OSB-4: Beskrivning Av OSB-brädor 4 Mm, Omfattning Och Installationsråd
Video: Journey to Quality - The Making of GP OSB Plant Tour 2024, Mars
OSB-4: Beskrivning Av OSB-brädor 4 Mm, Omfattning Och Installationsråd
OSB-4: Beskrivning Av OSB-brädor 4 Mm, Omfattning Och Installationsråd
Anonim

Konstruktionen av moderna strukturer kräver ett kompetent förhållningssätt till valet av byggmaterial. Den måste vara hållbar, klara olika belastningar, vara av naturligt ursprung och inte för tung. Samtidigt är det önskvärt att kostnaden inte är särskilt hög. Dessa egenskaper överensstämmer helt med OSB-4-plattor.

Bild
Bild

Särdrag

Materialets huvuddrag är dess styrka, som uppnås tack vare dess speciella struktur. Produktionen av produkten är baserad på avfall från träbearbetningsindustrin . Den huvudsakliga råvaran är tall- eller aspflis. Brädan består av flera lager bildade av stora chips, vars längd kan nå 15 cm. Antalet lager är 3 eller 4, ibland fler. Skivan pressas och limmas med hartser till vilka syntetiskt vax och borsyra tillsätts.

Materialets särart är den olika orienteringen av flisen i dess lager . De yttre skikten kännetecknas av chipsens längsgående orientering, de inre - de tvärgående. Därför kallas materialet orienterad strängskiva. Tack vare användningen av modern teknik är plattan homogen i sammansättning åt alla håll.

Det finns inga sprickor, hålrum eller spån i högkvalitativt material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt vissa egenskaper liknar brädet trä, OSB är inte sämre än det i lätthet, styrka, enkel bearbetning . Bearbetningen är av hög kvalitet, eftersom det inte finns några knutar och andra defekter som finns i trä i materialet. Samtidigt är produkten brandsäker, den utsätts inte för sönderfallsprocesser, mögel startar inte i den och insekter är inte rädda för den.

Det finns ingen standard för plattornas storlek. Parametrarna kan variera från tillverkare till tillverkare. Den vanligaste storleken är 2500x1250 mm, som kallas den europeiska standardstorleken. Tjockleken varierar från 6 till 40 mm.

Det finns 4 klasser av plattor . Klassificeringen tar hänsyn till styrka och fuktbeständighet.

De dyraste plattorna är OSB-4, de kännetecknas av hög densitet och hållfasthet, ökad fuktbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En betydande nackdel med OSB-material är användningen av fenolinnehållande hartser i deras produktion . Frisättningen av dess föreningar i miljön har en skadlig effekt på människors och djurs hälsa. Därför, vid tillverkning av möbler och dekoration av lokaler, är det nödvändigt att använda en OSB avsedd för dessa verk. Dessutom, när du använder produkten för interiörarbete, rekommenderas det att isolera med efterbehandlingsmaterial och beläggningar, ordna ventilation i lokalerna.

Moderna tillverkare går över till användning av formaldehydfria polymerhartser

OSB-4 används som regel endast för utomhusarbete, vilket minimerar deras potentiella fara.

Bild
Bild

Ansökningar

Materialet används flitigt, från tillverkning av behållare och möbler till byggnadsarbeten av varierande komplexitet. Den är lämplig för invändig och utvändig väggbeklädnad, skapande av inre skiljeväggar, installation av golv och utjämning av golv, den används för att göra en bas för takmaterial. OSB kombinerar bra med både metall- och träkonstruktioner.

Den ökade densiteten och styrkan, samt ytterligare bearbetning tillåter konstruktion av bärande element, väggar och tak från OSB . På grund av dess höga mekaniska egenskaper kan ramhus och uthus byggas av materialet. På grund av den utmärkta fuktmotståndet rekommenderar byggare OSB-4 för konstruktioner med små taköverhäng, vid systematisk vätning av fasaden och frånvaron av ett dräneringssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationstips

För att den konstruerade OSB-kortstrukturen ska fungera länge är det viktigt att undvika vissa misstag under installationen. Därför är det inte överflödigt att följa råd från proffs.

  • Plattor kan monteras horisontellt eller vertikalt, beroende på storlek och typ av konstruktion. Men med vilken metod som helst är det nödvändigt att göra mellanrum på 3-4 mm.
  • En annan viktig förutsättning är att flytta armarnas leder i varje nästa rad.
  • Vid extern installation av plattor är det bättre att föredra naglar för att fixa dem, eftersom självgängande skruvar ofta går sönder på grund av materialets svårighetsgrad. Naglarnas längd bör vara minst 2,5 gånger tjockleken på plattan.

Rekommenderad: