Träborstning (37 Bilder): Gör-det-själv Borstat Trä, Verktyg Och Maskiner. Vad är Det Och Hur Man Borstar Tall- Och Björkbrädor?

Innehållsförteckning:

Video: Träborstning (37 Bilder): Gör-det-själv Borstat Trä, Verktyg Och Maskiner. Vad är Det Och Hur Man Borstar Tall- Och Björkbrädor?

Video: Träborstning (37 Bilder): Gör-det-själv Borstat Trä, Verktyg Och Maskiner. Vad är Det Och Hur Man Borstar Tall- Och Björkbrädor?
Video: Brunnsskolan -penntroll 2024, Mars
Träborstning (37 Bilder): Gör-det-själv Borstat Trä, Verktyg Och Maskiner. Vad är Det Och Hur Man Borstar Tall- Och Björkbrädor?
Träborstning (37 Bilder): Gör-det-själv Borstat Trä, Verktyg Och Maskiner. Vad är Det Och Hur Man Borstar Tall- Och Björkbrädor?
Anonim

Träborstning är en ganska original teknik som gör att du snabbt kan ge träet ett åldrat utseende. Detta kan göras även hemma med det vanligaste verktyget. Detta material är idealiskt för inredning av rum i vintagestil, Provence och land.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Användningen av trä i utformningen av lokalerna är avsedd att skapa en mysig varm atmosfär i huset, för att betona både originaliteten i hemmet och dess speciella atmosfär. Alla dessa uppgifter hanteras perfekt genom att borsta. Dessutom ger åldrat trä en speciell soliditet i interiören och verkar antyda till en rik historia.

Borstning är en teknik för mekanisk bearbetning av träämnen, under vilken antikens effekt skapas på ytan . Tekniken innebär att träet struktureras med grov bearbetningsmetod.

Det består i att ta bort alla mjuka fibrer från materialets ytskikt, på grund av vilka täta huvudringar skapar en intressant konsistens.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss markera de viktigaste fördelarna med borstning

  • Förbättra träets prestanda. Efter bearbetning blir materialet mer hållbart, mindre sprött, motståndskraftigt mot fukt, mögel och mögel.
  • Exceptionell dekorativ prestanda baserad på visuell kontrast och textur efter avlägsnande av mjuka fibrer. Sådana material ser harmoniskt ut i alla interiörer, gör det snyggt och dyrt.
  • Stort urval av råvaror för efterföljande åldrande.
  • Tonning av behandlat trä kan göras i olika färger. Det är tillåtet att använda flera nyanser samtidigt. Till exempel är basen målad över med ljusa toner, och porerna görs ljusa eller mörka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den enda nackdelen med borstning är bearbetningens komplexitet . Denna process tar mycket tid och ansträngning för befälhavaren. Dessutom, när en borstad skiva används som golv, kommer damm att lägga sig mellan fibrerna, vilket gör det svårare att rengöra.

Användningsområdet för borstat trä är brett, speciellt eftersom det färdiga materialet kan ges vilket utseende som helst baserat på interiörens allmänna stil och färgschema. Det kan vara ett kombinerat nyansområde, effekten av patina, dammighet och möglig yta. Silverprägling, imitation av chips och sprickor är mycket populär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Vad är borstning för? Det är enkelt. Strukturerat trä är ett av de mest populära materialen som används för beklädnad av alla typer av interiörer . Tack vare sådan beklädnad får interiören en original charm och unikhet. Men för utförandet av idéer om klassisk och vintageinredning, liksom Provence, är trä i sin ursprungliga form inte lämpligt.

Bild
Bild

Användningen av åldrat trä kommer att vara lämpligt här, det kan användas för att göra byråer, bord, snygga dörrar och fönsterkarmar, samt för att vända mot eldstäder och göra inredningsartiklar. Förr för att få den nödvändiga strukturen begravdes stockar i marken i många år . Under denna tid, under påverkan av fukt och mikroorganismer, ruttnade de mjuka fibrerna i de övre skikten något, varefter ämnena utsattes för rengöring och slipning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat dök en lättnadstekstur av årringar upp på ytan . Emellertid bildas de ursprungliga mönstren på träytan under naturliga förhållanden mycket långsamt, och materialets åldringsprocess försenas i många år. Under påverkan av nederbörd, vind, ultraviolett strålning och temperaturfluktuationer blir materialet dessutom mindre tätt och hållbart, det utsätts lätt för sönderfall, deformation och förstörelse.

Det är därför som de idag använder sig av borstning, det vill säga konstgjord lagring av trä. Intresset för denna teknik visas inte bara av älskare av vintage-produkter, utan också av anhängare av ekostil i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man ett material?

Man bör komma ihåg att inte alla träslag kan penslas - detta beror på skillnaden i fibrernas struktur. Mjuka träslag, liksom trä av medelhårdhet, utsätts väl för åldrande, eftersom årringarnas struktur är mer uttalad i dem. Dessa inkluderar:

  • ek;
  • wenge;
  • aska;
  • nöt;
  • Tall;
  • lärkträd;
  • Björkträd;
  • ceder;
  • akacia;
  • Äppelträd;
  • asp;
  • al;
  • akacia.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter bearbetning har sådana brädor en tydlig lättnad, mönstret får ett uttrycksfullt utseende. Fårornas struktur är synlig på ytan, färgkontraster uppträder. Ju mjukare berg, desto mer strukturerad blir ytan. Oftast utsätts typinställning eller oslagigt virke för bearbetning. Vissa träslag är inte lämpliga för artificiellt åldrande:

  • teak;
  • bok;
  • lönn;
  • päron;
  • Körsbär;
  • Lind.

Fibrerna i sådana träd uttrycks dåligt. Tekniken kommer också att vara ineffektiv för tropiska träd - på grund av klimatets särdrag har de inga årliga ringar alls. Lätt åldrande kan utföras på foder eller plywood. Borstning förändrar inte materialets prestanda, det förblir lika tätt. Men samtidigt blir ytan så uttrycksfull som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

En plats och minsta utrustning bör förberedas för strukturering

En uppsättning borstar med borst av olika tjocklek och hårdhetsgrad . De behövs för grov primär träbearbetning och avlägsnande av mjuka fibrer.

Bild
Bild

Smärgel . För grovslipning används grovkornigt sandpapper, för finpolering är finkornigt sandpapper lämpligt.

Bild
Bild

Dekorativa färgämnen . Oftast är arbetsstyckena täckta med fläckar, färgningsimpregneringar, vax och oljor.

Bild
Bild

Lack . Lämplig för fixering av tonade lager.

Bild
Bild

Med hjälp av en sådan uppsättning arbetsverktyg är det möjligt att strukturera små materialområden, till exempel vid tillverkning av miniatyrinredningsartiklar och små element i möbelstrukturer . Vid konstgjord lagring av trä i betydande volymer (golvbrädor och väggpaneler) är det att föredra att använda professionella slipmaskiner eller specialiserade maskiner för borstning.

Alternativt kan du använda en borr- eller slipmaskin. Användningen av ett elverktyg kommer att underlätta struktureringsprocessen mycket, spara mästarens tid och ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur borstar man?

Tekniken för strukturering och konstgjord lagring av trä används ofta av designers när de skapar exklusiva projekt. Denna efterfrågan förklaras helt enkelt: materialet får ett ganska originellt och snyggt utseende, men behåller samtidigt alla sina tekniska och operativa egenskaper fullt ut . Samtidigt kan du göra allt arbete med dina egna händer.

Bild
Bild

Metallborste

Oftast görs borstningen manuellt. I det här fallet bearbetas träet med en borste i metall - det tar bort det mjuka toppskiktet, vilket resulterar i att texturen får en lättnad. För strukturering används borstar med borst av järn eller mässing . Skivborstar används, det är önskvärt att de liknar rullar med en utsträckt ändsida i form. Denna struktur gör att du kan uppnå enhetlig bearbetning.

Bild
Bild

Hårens tjocklek väljs med hänsyn till trädslagets egenskaper . Det är viktigt att borsten är minst 7-10 gånger tunnare än de mjukaste venerna. Det är bättre att föredra borstar med raka hår, krullade ger inte den nödvändiga renheten i resultatet. Om borsten är för styva eller breda kommer detta att skada materialets naturliga struktur, vilket resulterar i att den färdiga produkten kommer att vara oestetisk. Penseln ska styras längs kornlinjen.

Under arbetet ska rörelserna vara extremt lätta, utan starkt tryck.

Bild
Bild

En metallborste utför grov strukturering, efter mekanisk bearbetning med borstar är skivans yta grov. För att förbättra resultatet förs de genom materialet igen, men den här gången med en nylonborste med slippulver . Som ett resultat blir ytan renare och jämnare, hårighet neutraliseras. Under bearbetning är det ibland nödvändigt att knacka på arbetsstycket från baksidan för att ta bort allt damm. För att få hög kvalitet, läggs ett efterbehandlingslack.

I det här fallet behöver du en borste med en naturlig men hård borst (till exempel ull eller sisal) . Alternativt kan du använda den grova sidan av disksvampen. I detta skede får träet en lätt glansig glans och jämnhet. Om du riktar borsten över kornlinjerna kan du uppnå intressanta repmönster.

En sådan teknik bör dock inte missbrukas; i en stor volym ger en sådan inredning det färdiga trädet ett oreda utseende. Det är bättre att tillgripa det på små skär, detta kommer att ge brädan ytterligare inredning.

Bild
Bild

Borra och slipa skivor

Den höga kvaliteten på träkonstruktion och tidsbesparingar tillhandahålls genom användning av ett elverktyg. När du väljer mellan en kvarn och en borr är det bättre att föredra det andra alternativet, eftersom borren låter dig styra materialbearbetningsriktningen och antalet varv.

För att utföra djupborstning med elverktyg krävs specialtillbehör och de måste matcha samma borsttyper som för manuell borstning. Dessutom är det viktigt att ta hand om styrkan i att fixera arbetsstyckena med klämmor i förväg.

Viktigt: När du arbetar med en borr eller CMM genereras mycket trädamm, så allt arbete bör utföras med PPE (glasögon, andningsskydd och handskar). Allt damm efter bearbetning samlas upp med en konventionell dammsugare.

Bild
Bild

Förbränningsmetod

För att öka borstningens effektivitet används ofta förbränning av materialet. Detta underlättar grovt avlägsnande av mjuka fibrer och ger produkterna ovanliga nyanser. Det finns två typer av vedeldning för att åldra materialet.

Kemisk - en speciell lösning appliceras på ytan, inklusive ammoniak eller alkali. Frätande föreningar förändrar skuggan av de översta lagren av lövträ.

Bild
Bild

Termisk - användning av svag förbränning av alla träslag med eld och ytterligare slipning med en stålborste. Den kombinerade användningen av förbränning och mekanisk borstning ger ovanliga mönster och ger materialet ett exklusivt utseende. För att göra detta passerar de genom träämnet med en blåslampa eller en gasbrännare. Genom att justera eldens kraft och antalet pass kan du uppnå en mängd olika färger: från ljusgul till kolsvart. Efter avfyrning utförs manuell eller elektromekanisk borstning med en borste. Som ett resultat förblir täta årsringar mörka efter avfyrning, och ränder av ljusa nyanser bildas i stället för de avlägsnade mjuka hårstrån.

Bild
Bild

Du kan också använda sandbränningstekniken. För att göra detta värms det upp till 200 grader och arbetsstyckena är täckta tills träet mörknar. Därefter avlägsnas alla mjuka fibrer med en vanlig borste. Det sista steget i ett artificiellt åldrande är toningen av det bearbetade materialet . Oftast är träet täckt med en vattenbaserad fläck - en sådan yta är mer präglad och texturerad. Kompositionen appliceras med en pensel eller svamp, och sedan gnids färgen försiktigt in längs linjen av fibrerna.

Det är nödvändigt att måla den borstade ytan på ett sådant sätt att du kan kopiera avskärningsmönstret för oegentligheter . För att göra detta är ytan först täckt med en fläck av mörka eller färgade nyanser, särskilt noggrant utarbetar fördjupningarna. Sedan, utan att vänta på att kompositionen stelnar och stelnar, avlägsnas dess rester så att den inte hinner absorberas i fasta fibrer. Därefter måste ytan täckas med en ljus färg, med särskild uppmärksamhet åt åsarna.

Bild
Bild

När du målar ett stort område, till exempel en golvbräda eller plywood, torkas det mörka färgskiktet . Sedan korsas de över ytan med en kronbladskiva med kornstorleksparametrar P400–800. I slutet av behandlingen appliceras en lätt lack. Vid första anblicken kan det tyckas att borstningstekniken inte är särskilt svår. Och faktiskt: om en liten yta är strukturerad uppstår problem som regel inte. Men om stora ytor bearbetas, finns det många fallgropar.

Så, när du arbetar med imponerande volymer av trä, kanske inte standardprestanda för en borr eller slipmaskin är tillräckligt . Verktyget är slitet, därför kan det misslyckas. Att minska antalet varv kan delvis hantera detta problem, men detta minskar den totala produktiviteten för arbetet. Att hålla ett elverktyg i hög hastighet kräver hård fysisk ansträngning. Dessutom är borstning en ganska lång process i samband med vaksam kontroll över maskinens drift, annars kan lättnaden visa sig vara heterogen.

Endast en fysiskt utvecklad person som har förmågan att arbeta med instrumentet klarar sådant arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips: för nybörjare är det bäst att först bekanta sig med masterklasserna -de innehåller steg-för-steg-instruktioner för att utföra arbete på ett artificiellt åldrande av ett träd. Du hittar dem på Internet. Det finns vissa särdrag vid borstning av tall eller andra hartsartade träslag. På grund av den höga friktionen värmer borsten upp träet som ska behandlas. Som ett resultat visas hartser på ytan, och detta skapar många svårigheter i samband med ytterligare efterbehandling.

I alla fall, Trots komplexiteten i konstgjord lagring av trä är tekniken idag fortfarande ett av de vanligaste alternativen för dekorativ ytbehandling . Det har blivit utbrett vid tillverkning av parkett i antik stil, dörrblad, trappsteg, tak- och väggpaneler samt fönsteröppningar. Denna typ av finish är populär för studior, butiker, konstgallerier och cafeterior. Borstat material används ofta vid dekoration av bostadslokaler. Det strukturerade träet ger varje inredning en stor uttrycksfullhet och verkar antyda platsens "historicitet".

Rekommenderad: