Bränning Av Ved: Hur Täcker Man Eldat Ved? Japansk Och Annan Teknik, Bearbetar Brädan Med Eld Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Bränning Av Ved: Hur Täcker Man Eldat Ved? Japansk Och Annan Teknik, Bearbetar Brädan Med Eld Hemma

Video: Bränning Av Ved: Hur Täcker Man Eldat Ved? Japansk Och Annan Teknik, Bearbetar Brädan Med Eld Hemma
Video: Stapla ved i kamin rätt sätt få minska utsläpp och håller mer värme - del 2 2024, April
Bränning Av Ved: Hur Täcker Man Eldat Ved? Japansk Och Annan Teknik, Bearbetar Brädan Med Eld Hemma
Bränning Av Ved: Hur Täcker Man Eldat Ved? Japansk Och Annan Teknik, Bearbetar Brädan Med Eld Hemma
Anonim

Att bränna ved är en uråldrig metod som är helt hållbar, men kanske lite orättvist glömd. En gång märkte folk att bränt trä behåller sina naturliga egenskaper längre, och denna teknik var naturlig och ofarlig och därför efterfrågad. Idag kan trä behandlas med en mängd olika impregneringar, lackerade eller målade. Dess egenskaper kommer att förändras, materialet blir mer hållbart och pålitligt, men sådan bearbetning har sina nackdelar. Detta innebär att ett alternativ som avfyrning också bör övervägas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Att gå till en byggmarknad, köpa lack och täcka en träprodukt med det är naturligtvis det enklaste sättet. Men lackets kemiska sammansättning släpper ständigt ut ångor i miljön, om än små, men skadliga för människors hälsa. Detta underlättas av temperatureffekter, solljus och till och med drift av värmeradiatorer. Slutligen är inte alla material enkla att bearbeta; ett annat tillvägagångssätt krävs. Det är här vedeldning kommer till undsättning.

Det fungerar så här: under uppvärmning, som ständigt är under kontroll av befälhavaren, påbörjas processer i det yttre trälagret som stimulerar förminskningen av fibrerna . Och de yttre porerna är täckta med sot och tjära.

Därför kommer det övre träskiktet inte längre att ge efter för effekterna av bakterier, samma eld, ultraviolett strålning och sönderfall. Och det eldade virket ser väldigt vackert ut, därför används eldning också som dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sådant dekorativt sätt att ändra träets egenskaper är fortfarande inte särskilt svårt . Och även om du måste hantera eld, är själva tekniken elementär. Vanligtvis används gasbrännare för eldning. Det ska finnas säkerhetsutrustning i närheten: en brandsläckare och en hink med sand. I forna tider klarade hantverkare med facklor, stocken vändes gradvis på läderband. Detta kan kallas både rostning och slöhet. Cederträ, aska, bok och lönn togs oftare än andra arter.

Det är mycket viktigt att själva materialet inte brinner under avfyrningsprocessen, nämligen att det bränns … Detta tillförde den en speciell skönhet, skyddade den från fukt och sönderfall, patogena organismer. Efter bränningen var det nödvändigt att ta bort kolavlagringar, skölja arbetsstyckena och blötlägg dem i olja. Förutom skydd fick trädet en speciell nyans. Idag får träprodukter på detta sätt en "antik" effekt. Livslängden för en sådan produkt ökar avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

I konstruktion och andra områden används ofta eldning. Förutom att ge träet en speciell konsistens är denna metod bra av andra skäl.

De uppenbara fördelarna med att elda ved:

  • komplexa kemikalier behöver inte användas - allt kommer att vara naturligt;
  • om du följer tekniken är metoden inte komplicerad och det krävs ingen särskild avfyrningsverkstad;
  • materialet blir brandbeständigt, slitstarkt och slutar vara sårbart för mikroorganismer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Höga temperaturer leder till sönderdelning av hemicellulosformationer i trä under deras inflytande. Under förbränningen bildar de pyrolysgaser, vars huvudsakliga drag är lätt antändning. Det vill säga att trädet blir motståndskraftigt mot eld. Det visar sig att problemet med brand löses med "kil för kil" -metoden.

Det finns bara ett betydande minus - mödosam process.

Förutom avfyrning måste ytan rengöras och bearbetas.

Bild
Bild

Träkrav

Cederträ var ursprungligen den mest mottagliga för rostning. Bok och hornbalk kan också betraktas som träd med samma struktur som böjlig cederträ. Träd har skikt med hög densitet, så det är det översta lagret som brinner. Detta är huvudkravet för att materialet ska avfyras.

Den vanliga poppel och lönn får efter brandbehandling ett mycket intressant mönster av träig struktur. Ritningen av barrträd är särskilt vacker. Denna struktur är oändlig, unik och denna dekorativitet uppskattas särskilt.

Om du behandlar björk med eld minskar trädet värmekapaciteten och bränner nästan inte huden - det betyder att en sådan björk kan användas för att trimma väggarna i ett badhus eller bastu.

Bild
Bild

Typer

Det finns minst tre värmebehandlingsalternativ. Typen av behandling beror inte bara på skuggan, utan också på trädets egenskaper.

Yta

Detta alternativ används oftare än andra. Du behöver inte spendera mycket tid, speciell utbildning behövs inte, liksom stora utgifter. Sådan eldning utförs hemma: de tar en blåslampa eller en gasbrännare. Träet bränns till ett djup av högst 5 mm.

Bild
Bild

Djup

Denna metod är populär bland dem som vill artificiellt åldra trä. Denna typ av eldning används vanligtvis för att dekorera virket. Skuggan av träet beror mer på exponeringstiden . Träet kan bli grafit, eller det kan bli kolsvart, det vill säga förändringarna kommer att bli dramatiska. Ett sådant mörkt träd används för att dekorera paneler, trädgårdsvägar. Skjutdjupet kan vara upp till 20 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Full

Och denna bearbetningsmetod är mindre efterfrågad, men bara på grund av att den inte är tillgänglig för alla. Faktum är att det kommer att fungera så här att bränna ved. bara vid en temperatur på cirka 400 grader … Och detta kräver vakuumugnar. Därför kommer denna typ av behandling inte att vara massiv. Och det är ingen mening att använda det för stora volymer trä: de kommer att halveras efter bearbetning.

Men för olika dekorativa element används full avfyrning av specialister mer aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

I industriell skala eldas stora volymer trä i vakuumugnar. Trälager upp till 20 mm tjocka kan brinna av. Det är svårt att uppnå en sådan effekt hemma, men andra, mer blygsamma resultat är också imponerande. Och viktigast av allt, de kan uppnås med hjälp av mer tillgängliga verktyg.

En eldkälla för eldning kan vara:

  • högeffektsblåsare;
  • gasbrännare;
  • konstruktion hårtork;
  • gasflaska med munstycke etc.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du behöver också ett verktyg som rensar bort de brända lagren. Om små plankor ska brännas är arbetsmängden inte särskilt stor, du kan klara dig med en enkel metallborste. Men det är bekvämt att anta massiva strukturer, till exempel möbler, trappor, golv och till och med byggnader, med hjälp av en slipmaskin, en slipsåg eller till och med en borr med ett munstycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rester av bränning måste också sopas, och en flöjt, mjuk borste klarar det bra. Naturligtvis måste allt arbete utföras i enlighet med alla säkerhetsåtgärder . Det är absolut nödvändigt att skydda dina ögon, kläder och händer så att gnistor och ångor inte hotar dem. En hink med sand, vatten och en brandsläckare ska vara inom räckhåll.

Bild
Bild

Arbetstrinn

Hur man utför eldning hemma kan ses med hjälp av en standardbrännare som exempel. Låt oss överväga steg för steg bearbetningen av ett träämne med en gasbrännare.

  1. Enhetens låga måste hållas lugn, jämn, blåaktig . Men de brinner inte med gul eld.
  2. För att bearbeta träet jämnt måste du köra verktyget över ytan flera gånger .… Rörelserna ska vara desamma som om brädet målades med en pensel. Det är bekvämare att börja från den övre delen. Den brända brädan måste vara 4 mm djup.
  3. Använd en pensel eller en slipmaskin för att gå längs trädets korn, var noga med att inte skada materialets struktur . Samtidigt används även flöjter.
  4. Rengöringsprocessen (du måste vara förberedd på detta) är mycket noggrann och mödosam . Det fristående sotet måste tas bort helt. Om du ignorerar det här ögonblicket kommer arbetsstycket inte att se vackert ut.
  5. Du kan kontrollera kvaliteten på arbetet själv enligt följande: träet torkas av med en servett och en mjuk trasa. För att förbättra lättnaden kan du använda eldning igen, följt av borstning.

Resultatet av sådant arbete är en reliefyta, vars nyans kan vara från delikat gyllene till rik choklad. Ibland placeras ett lager av anilinfärg bredvid ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bearbetar trä med japansk pyrolysteknik

  1. Det övre askskiktet måste avlägsnas från träet . Brädorna måste sköljas i vatten och sedan blötläggas noggrant i vegetabilisk olja. Detta hjälper trädet att bli fuktavvisande och antiseptiskt.
  2. Det färdiga materialet blir mörkt silverfärgat, glänsande . I gamla dagar uppnåddes denna effekt genom att helt enkelt skicka trädet till spisen eller eld, idag vänder de sig till brännaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska hantverkare, som brände träytor på detta sätt, skyddade hus från bränder. Ett lager aska är inte rädd för eld, därför är föremål och föremål på gatan den japanska eldsmetoden optimal.

Bearbetning av träprodukter blåslampa utförs med ett extremt hett instrument. Eld riktas endast vinkelrätt mot ytan. Hur länge det kommer att pågå beror på arbetsstycket och slutanvändningen av avfyrningen. Alla manipulationer måste utföras mätt, utan brådska. Ytan bör gradvis få kontrast . Därefter slipas produkten, behandlas med linolja eller med samma lack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bearbetas?

I princip kan materialet lämnas i samma form, utan att ändra någonting, utan att ta till några impregneringar. Men många mästare är säkra på att det är samma sak lack, mätt med olja ett vackert, uppdaterat träd kommer inte att vara överflödigt. Speciellt med tanke på det detta kommer att öka säkerhetsnivån för materialet.

Oljan betonar också bättre trädets dekorativa egenskaper. Och det kommer att användas i denna form ännu längre. Och sedan kan du också applicera lack ovanpå denna behandlade yta, gärna nitrocellulosa. En blandning av lack och konstgjord vax är också lämplig. Men om det är det främre virket som måste bearbetas, kommer en terpentinvaxlösning att vara en utmärkt komposition.

Det bästa sättet att impregnera bränt ved är olja . Tunga, linfrö och hampa är idealiska. Det är bekvämare att applicera vätskan med en borste, även om en sprutpistol fungerar. Och detta är det mest miljövänliga bearbetningsalternativet (i samband med avfyrning).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tonade syntetiska oljekompositioner används också, de kan visuellt förvandla enkla träslag till ädla. De framhäver trästrukturen mycket positivt, skyddar den från yttre aggressiva påverkan.

Det eldade materialet används för att göra vackra lådor, stora väggpaneler och baguetter. Från det kommer det att visa sig att göra extravaganta bord, stolar, rejäla byråer och skåp. Att dekorera väggarna med sådant texturerat trä är också attraktivt, särskilt i interiörer som gynnar detta - från en stuga till ett loft.

Rekommenderad: