Hardwoods: Vilka Träslag är Bland Dem Och Vilka är De Hårdaste I Världen? Lista över Lövträ Och Andra Täta Arter

Innehållsförteckning:

Video: Hardwoods: Vilka Träslag är Bland Dem Och Vilka är De Hårdaste I Världen? Lista över Lövträ Och Andra Täta Arter

Video: Hardwoods: Vilka Träslag är Bland Dem Och Vilka är De Hårdaste I Världen? Lista över Lövträ Och Andra Täta Arter
Video: The Difference Between Hardwoods and Softwoods (I Swear, More Interesting Than It Sounds) 2024, April
Hardwoods: Vilka Träslag är Bland Dem Och Vilka är De Hårdaste I Världen? Lista över Lövträ Och Andra Täta Arter
Hardwoods: Vilka Träslag är Bland Dem Och Vilka är De Hårdaste I Världen? Lista över Lövträ Och Andra Täta Arter
Anonim

Träets hårdhetsgrad beror till stor del på den specifika träslagstypen. Många är säkra på att ek är ledande i denna parameter, men så är det inte alls - det finns också hårdare sorter. I den här artikeln kommer vi att lära oss allt om befintliga hårda stenar och bekanta sig med deras funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Träets hårdhetsgrad innebär deras förmåga att ge effektivt motstånd vid ögonblick av penetration av kroppar som är mer styva och starka. Sådana kroppar inkluderar spikar och andra fästelement.

Hårdheten hos olika arter kan variera beroende på riktningen på träsnittet. För närvarande är det vanligt att skilja på flera typer av hårdhet.

  • Slutet … Detta är en subtyp av hårdhet som kan bestämmas genom att bädda in en metallstam i materialet. Den senare kännetecknas av en halvklotformad ände med en diameter på 11, 28 mm. Stången pressas till ett djup som motsvarar en radie på 5,64 mm. Detta görs gradvis, inom 2 minuter. Utskriftens mått är lika med 1 kvadratcentimeter. Det är därför själva hårdhetsindikatorn mäts i kg / m³.
  • Radiell .
  • Tangentiell .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den laterala hårdhetsnivån i barrträd är i de flesta fall 40% mindre än den sista. När det gäller lövande sorter når denna siffra bara 30%. Den tangentiella parametern för hårdhet, till exempel för ek-, palm- eller alm-material visar sig vara högre än slutet med nästan 5-10%. Lejonparten av befintliga trädslag kännetecknas av ungefär lika tangentiell och radiell hårdhet.

För att göra en högkvalitativ och attraktiv produkt av ett naturligt och miljövänligt material är det mycket viktigt att bestämma graden av dess hårdhet i förväg . I grund och botten, för att ta reda på sådan information om trä, använder de en speciell Brinell -metod. Innebörden med denna metod är att du måste trycka in en metallkula med en diameter på 10 mm i botten av en viss träbit med en kraft på minst 100 kg. Baserat på den identifierade typen av deformation och diametern på den återstående fördjupningen är det lätt att bestämma värdet på materialets hårdhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid beräkning av träets hårdhetsgrad används inte bara Brinell -metoden. Många specialister och erfarna hantverkare som arbetar med detta miljövänliga material tar också hänsyn till hur dess hårdhet kan förändras under vissa arbeten, till exempel beroende på typ av skärning.

Hardwoods är mycket efterfrågade idag. Det är ingen hemlighet att tätare och mer hållbara brädor är de mest föredragna i byggnadsarbeten eller vid tillverkning av möbelkonstruktioner. Sådana material har sina egna styrkor och svagheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga vad de främsta fördelarna med lövträ är:

  • sådana naturmaterial behöver inte ytterligare skyddande impregneringar;
  • mer hållbara och slitstarka brädor av hög kvalitet erhålls från dem;
  • lövträmöbler har en mycket vacker, unik konsistens.

Nackdelarna inkluderar följande egenskaper

  • Träskivor är inte lätta att arbeta med. De är ganska nyckfulla i behandlingen, så det är inte alltid möjligt att hantera dem med en enkel fil.
  • Sådana material är mycket dyrare.
  • Ej lämplig för alla typer av möbler eller golv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det hårdaste träet i världen

Som tidigare nämnts tror många att ek är den hårdaste trädarten i världen. I själva verket är detta inte fallet. I detta fall är ledaren det så kallade järnträdet. Denna sort kännetecknas av makalös styrka. Enligt vissa kriterier ligger järnved före järn i sin densitet och tillförlitlighet!

Ironwood kan användas för att tillverka bildelar eller spikar. Alla raser kan inte skryta med sådana förmågor. Det finns flera typer av järnträd totalt och de växer i olika delar av vår planet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rasöversikt

Det finns många lövträ. Var och en av dem har sina egna särdrag och yttre egenskaper. Låt oss överväga dem i detalj.

Akacia

Acacia är en av de mest värdefulla och hårdaste trädarterna . Den har utmärkt vattenbeständighet. Acacia är mycket lätt att slipa och polera. Produkter tillverkade av torkad akacia kan behålla nästan vilken form som helst. De olika delarna kan fästas sömlöst på varandra med lim eller skruvar. Acacia är ett lövträ. Det är mycket tätt, men elastiskt på samma gång. Själva trästrukturen är mångriktad. Fibrerna riktas mot varandra.

Berget motstår friktion väl, så det är inte så lätt att bearbeta det när det är torrt.

Bild
Bild

Amarant

Ett träd som kommer från Centralamerika. Den har tätt men flexibelt trä. Den har en mycket vacker rödviolett nyans, samt en uttalad, attraktiv konsistens … Träet är vattentätt. Tyvärr är amarant, trots sin hårdhet, en bräcklig ras.

Enligt experter är det mycket enkelt att bearbeta eftersom detta material är formbart. Idag är det bara mycket dyra möbler eller sällsynta tillbehör som tillverkas av rasen i fråga, som har en mycket "bitande" prislapp.

Bild
Bild

Afromosia

Nästa ras på listan över de hårdaste är Afrorosia. Detta är en exotisk sort. Trädet växer mycket högt och tillhör familjen baljväxter. Den växer i blandade skogar, till exempel i Elfenbenskusten, Kamerun och Ghana. Mycket stora träd har ofta en ensam, stark stam, på vilken det inte finns några grenar.

Nysågat trä av arten som övervägs väcker uppmärksamhet med sin ljusgula färg i hjärtdelen. Safor av Afrorosia är ljusare. Med tiden försvinner den gula färgen bara från trädet. Fibrerna av denna ras är raka och något sammanflätade. Det finns en fin konsistens. Afromosia är mycket tät och värdefull. Det anses vara en av de mest stabila raserna.

Resistent mot angrepp av skadedjur, röta eller svamp. Kan fungera som ett alternativ till tic.

Bild
Bild

Bambu

Bambu läggs också till i listan över lövträarter. Formellt sett är det inte ett träd, det tillhör familjen spannmål. Den har en trädliknande stjälk, som är ett sugrör, vars höjd i vissa fall når 40 cm i höjd och 30 cm i diameter. Bambun har en gyllene halmfärg, utspädd med kontrasterande ränder av en mörk nyans. Strukturen hos denna fasta sten är homogen och mycket tät. I sitt naturliga tillstånd kan bambu inte användas i produktionsprocesser - det är inte lämpligt för detta . Vissa produkter, till exempel parkettplankor, tillverkas i fabriker av individuella remsor av bambu.

Materialet utsätts inte för mekanisk skada. Även extrema klimatförhållanden är inte skrämmande för honom. Det är sant att för högkvalitativ slipning av bambu måste hantverkare särskilt noggrant välja lämpliga slipmaterial och använda dem korrekt. Detta kräver lämplig kompetens och erfarenhet.

Bild
Bild

Balau

Balau (eller bangkirai) är en mycket stark träslag. Växer i Sydostasiens territorier. Har ett karakteristiskt, knappt urskiljbart mönster. Träet av denna art kan skryta med att det nästan inte ruttnar . Mycket ofta är det balau som används vid tillverkning av terrassbrädor, badrumsgolv eller trädgårdsmöbler.

Bild
Bild

Karelsk björk

Listan över de hårdaste raserna innehåller också underarter av björkar. Den karelska arten tillhör björkfamiljen. Det är en av sorterna av hängande björk. I naturen kan detta träd inte hittas så ofta, men oftast växer det i Karelen, Sverige, Norge, Polen, Vitryssland. Karelsk björk har ett intressant träaktigt tryck, som bildas på grund av patologier för kambiumets funktion.

Trädet har ganska obeskrivliga blommor som samlas i separata blomställningar. Både hon- och hankattor växer på samma björk. Karelskt björkträ är ett av de mest dekorativa. Utåt är det mycket likt äkta trämarmor. Trädet är mycket hårt, visköst och tungt. Det spricker praktiskt taget inte. Samtidigt är den karelska björken vackert målad och tonad. Ursprungligen har den en mörk naturlig nyans, särskilt i jämförelse med hängande björk.

Bild
Bild

Svart björk

Ett mycket hårt trä som kännetecknas av en otroligt delikat, behaglig färgpalett. Detta trä ger en riktigt elegant parkett som är svår att missa i alla miljöer. Massivet av svart björk har en imponerande densitet.

Detta kraftfulla träd växer i Ryssland, nämligen i södra delzonen i Fjärran Östern och på Transbaikalias territorium . Rasen har en mörkbrun bark eller brunaktig björkbark, som spricker betydligt längs dess längd. Mestadels består massan av det ansedda träet av celler med tjocka väggar. Svart björk torkar mycket dåligt och kan till och med skeva på grund av detta.

Bild
Bild

Biling

Ett träd som kan variera i färg från gyllengult till orange-skarlet. Bilinga är en tropisk ras som växer i ekvatorialafrika … Trä av denna sort visar tillräckligt motståndskraft mot fukt. Hon börjar inte ruttna och "fruktar" inte attacker från skadedjur.

Från fakturering får du chica möbler och inte mindre elegant parkett av oklanderlig kvalitet. Produkter från denna ras är särskilt värdefulla eftersom de har en fantastisk ovanlig färg och en mycket trevlig konsistens.

Bild
Bild

Övrig

Det finns andra lövträ också

Bok … Den bredbladiga sorten har samma hårdhet som ek. Stammen på detta träd är slät, täckt med ett tunt lager grå bark. Bok gör utmärkta golv, möbler, gitarrer och många andra aktuella produkter.

Bild
Bild

Buxbom … Detta är namnet på ett vintergröna buskträd. Växer i Centralafrika, Centralamerika, Eurasien. Skiljer sig i närvaro av en frodig och elegant krona med utmärkt styrka och densitet. Det finns ingen kärna i boxwood -stammen, så den används väldigt ofta för konstnärlig skärning.

Bild
Bild

Ek … En av de mest populära och välkända träslag. Nästan varje person har hört om henne som den svåraste. Ek har en karakteristisk brun nyans blandad med beige. En uttalad trästruktur är bekant för honom. Trädet är känt för sin färghållfasthet och skarpa, vackra konsistens.

Bild
Bild

Avenbok … Ett verkligt unikt massivt trä. Det används ofta inte bara som ett utmärkt timmer, utan tas också i drift i levande form. Hårstrålen är fullt möjligt att hitta på den fria marknaden. Den växer på norra halvklotet och är särskilt utbredd i Kina. Dess struktur liknar en stor buske, men den växer extremt långsamt.

Bild
Bild

Zebrano … Ett intressant träd som lockar uppmärksamhet med sin icke-standardiserade dubbelfärg. Bakgrunden kan vara gråbrun eller gulbrun. Mörka ränder syns omedelbart på den. Rasen tillhör kategorin dekorativa, mycket välpolerade. Zebrano -beläggningar är mycket ljusa och rika. Detta material levereras till Ryssland i begränsade mängder.

Bild
Bild

Iroko … Annars kallas denna ras flundra. Har en gulbrun färg. Iroko är inte rädd för några klimatförändringar. Detta träd kan inte skadas av skadedjur.

I många situationer används denna ras som en lämplig ersättning för teak, eftersom den inte försämras under påverkan av hög luftfuktighet.

Bild
Bild

kastanj … Sapved av denna ras är ljus, men kärnan är mörkbrun. Kastanj finns i hela Europa. Strukturen på detta träd är som ek med mycket tydliga och tunna ringar. När det gäller dess fysiska egenskaper är dock kastanjen sämre än de nämnda trädarterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kekatong … En av de sällsynta raserna. Den har en intressant och attraktiv färg - rosa -bruna vener - och ett mönster som liknar en nöt. Kekatong har mycket hög hållfasthet. Trädet är stabilt, inte rädd för fukt. Den används inom en mängd olika områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kempas … Ett vackert och levande träd med en guldröd eller mörkorange färg. Kempas -trä kännetecknas av dess enhetlighet och goda densitet. Materialet är tungt, mycket starkt. Rasen i fråga kan dock inte skryta med en tillräcklig resistens mot deformation vid kontakt med fukt.

Bild
Bild

Keranzhi … Ännu ett vackert träd som kan vara gyllene orange eller rött. Keranzhi växer vid Indiska oceanens kust. Träet har en vacker fibrös randig konsistens som fångar ögat direkt. Kerangis yta är blank, på grund av vilken den ofta används för att producera fantastiskt vackra golvbeläggningar eller möbelkonstruktioner.

Bild
Bild

Lönn … Det är vitt. Ibland finns det träd med en lätt gulaktig nyans. Lönn anses vara ett utsökt material som ser dyrt och attraktivt ut. Det är dock benäget att spricka, så du måste torka det särskilt noggrant och noggrant.

Bild
Bild

Ansökningar

Lövträ används i en mängd olika tillämpningar:

  • används vid skeppsbyggnad;
  • lämplig för tillverkning av lyxiga golvbeläggningar, både standard och mosaik;
  • många av raserna är idealiska för inredning;
  • speciellt högkvalitativa och lyxiga möbler av alla slag erhålls från hårda raser;
  • olika musikinstrument produceras av dem;
  • lövträ används framgångsrikt i konstruktionen;
  • kan användas för medicinska ändamål, till exempel för att bekämpa astma (vi pratar om redwood).

Rekommenderad: