Det Mjukaste Träet: Vilka Barrträdslag är Mjuka? Mjukbladiga Raser, Deras Lista. Använd För Carving Och Papperstillverkning

Innehållsförteckning:

Video: Det Mjukaste Träet: Vilka Barrträdslag är Mjuka? Mjukbladiga Raser, Deras Lista. Använd För Carving Och Papperstillverkning

Video: Det Mjukaste Träet: Vilka Barrträdslag är Mjuka? Mjukbladiga Raser, Deras Lista. Använd För Carving Och Papperstillverkning
Video: Lär känna lövträden: ”Alm är som två dagars skäggstubb” - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Mars
Det Mjukaste Träet: Vilka Barrträdslag är Mjuka? Mjukbladiga Raser, Deras Lista. Använd För Carving Och Papperstillverkning
Det Mjukaste Träet: Vilka Barrträdslag är Mjuka? Mjukbladiga Raser, Deras Lista. Använd För Carving Och Papperstillverkning
Anonim

Träets kvalitet beror på träslag, som bestäms av huvuddragen och skillnaderna. Varje ras kännetecknas av specifika yttre tecken. För att bestämma dem måste du överväga tvärsnittet av den avverkade stammen.

Bild
Bild

Särdrag

Mjukt trä skiljer sig från hårt trä i lägre densitet . Det måste behandlas med speciella föreningar för att förhindra ruttning och skadedjur på det. Det finns en stark efterfrågan på barrträvarianter inom byggbranschen. Materialet säljs i form av brädor, balkar, profiler, stockar eller foder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä av mjuka sorter skördas i stora volymer genom skogsbruk. Storskaliga trädplantager etableras regelbundet för att fylla på minskande resurser, med tanke på att sådana träd har en slutlig mognadscykel på cirka 60 år .… Att bearbeta mjuka träslag är inte svårt. Men implementeringen av vissa komplexa element misslyckas fortfarande.

Optimala egenskaper demonstreras av medelhårda raser: alm och björk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mjukaste träet i världen är från sydamerikansk balsa . Detta skogsträd användes en gång aktivt av indianerna för tillverkning av flottar. Balsa växer så snabbt att den inte ens har de typiska trädringarna. Dess struktur är fast fiber fylld med vatten. Torkat trä blir hårdare än ek, medan dess vikt per 1 kubikmeter. m är bara 120 g. Denna siffra är hälften av barken på ett korkträd. Balsa används inom flyg- och skeppsindustrin och är också ett utmärkt isoleringsmaterial.

Lövväxter som kastanj, lind, poppel tillhör mjuka skogar med en koefficient på upp till 40 MPa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträd översikt

Olika träslag skiljer sig åt i färg. Det påverkas av sådana faktorer:

  • ras;
  • trädets ålder;
  • tillväxthastighet;
  • mängden innehåll av färgpigment.

Strukturen skiljer sig inte åt i den sort som är karakteristisk för hårda sorter. I grund och botten är detta ett lätt, knutigt tyg med fibrer tätt intill varandra.

De flesta barrträd klassificeras som mjuka raser . De växer ganska snabbt, så deras kostnad är lägre än för andra liknande material. Med tanke på det faktum att sådant trä är lätt att bearbeta på grund av dess mjukhet, är det förståeligt varför det används så mycket i möbelproduktion. Denna träslag är också lämplig som råvara för tillverkning av faner, papper och plywood.

Det bearbetas villigt av hantverkare och tillverkar produkter med invecklade snidade element och alla slags handgjord inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lista över områden där barrträd växer:

  • Kanada;
  • Skandinaviska länder;
  • Storbritannien;
  • norra regionerna i Amerika och Ryssland, många regioner på fd Sovjetunionens territorium.

När det gäller kvaliteten är trä från de kalla områdena i norr något överlägset liknande material från regioner där klimatet är varmare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gran

Gran används i massa- och pappersindustrin, byggindustrin och för att skapa musikinstrument. Inom medicin används gran för att göra helande olja. Egenskaperna hos granved liknar de hos gran: ljus, inte resistent mot förfall.

Detta begränsar avsevärt tillämpningsområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sibirisk tall (cederträ)

Den används inom konstruktion, snickeri, för tillverkning av brevpennor, möbler. Fysiska och mekaniska egenskaper är i allmänhet identiska med gran och gran, men tall är mer resistent mot förfall. Dessutom är träet lätt att bearbeta. Cederträ används ofta i möbelproduktion för att tillverka olika typer av konsthantverk. Tallämnen är optimalt lätta, men starka samtidigt.

När det är torrt, vrider träet något, det impregneras och målas med hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gran

Det används främst inom massa-, pappers- och byggindustrin. Det är det optimala materialet för att skapa möbelprodukter, musikinstrument. Dessutom används den för att skapa tanniner. Som material är gran något sämre än tall … Trots att träet är homogent i struktur, är det mer knytigt, det är mindre mottagligt för bearbetning och är dåligt impregnerat med antiseptika.

På grund av det lägre hartsinnehållet håller gran fint lim och torkar snabbare än tall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka lövträ finns det?

Enligt strukturen särskiljer man bland sådana raser ring- och spridda kärl . Den första typen av konstruktion är i lövträ, och typerna av diffus kärl är både barrved och lövträ. Mjuka träiga sorter inkluderar al, lind, björk och asp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Al

Det finns två typer av alträd: svart och grå homogen struktur. Växtkulturen fick sitt namn på grund av barkens färg. Alder föredrar fuktig jord. Endast hugget trä är vitt på sågsnittet, men det blir rött vid kontakt med luft. När den är torr får den en ovanlig attraktiv rosa nyans. Alder utsätts inte för krympning, den är väldigt mjuk, spricker inte och är inte rädd för fukt.

Alder används för att tillverka plywood, vända produkter och souvenirer. Alder används i stor skala för tillverkning av snickeriprodukter. Visade sig perfekt när man inredde badrum.

Dessutom används den i stor utsträckning i containerproduktion, för tillverkning av souvenirer är det ett lämpligt material för konstnärlig carving.

Bild
Bild

Lind

Mjukbladiga arter med ljust trä, benägna att lätt krympa, men deformeras eller spricker praktiskt taget inte, är flexibla och lätta att skära . Därför tillverkas vanligtvis en mängd olika bordsartiklar, ritbrädor, pennor, förpackningsbehållare och mycket mer av lind.

Bild
Bild

Asp

Ett träd med trä av en homogen struktur, praktiskt taget inte utsatt för krympning. Aspen sticker lätt, behåller sina kvaliteter länge även vid hög luftfuktighet . Alved präglas av en vit färg, som senare blir silvergrå. Överallt anses asp vara det bästa materialet för konstruktion av privata bad; aspfoder används traditionellt för att täcka ångrummets väggar. För hyllor och bänkar i badet är det också bättre att föredra denna trädslag.

Aspen är också lämplig för tillverkning av behållare, förpackningsspån, olika leksaker, tändstickor, tallrikar, viskosfiber för att skapa konstgjord siden.

Bild
Bild

Björk

Avser stenar med måttlig hårdhet. I världen används den i stor utsträckning vid tillverkning av skidor, gevärrumpor, parkettbrädor, spånskivor, fiberplattor, cellulosa . Det används också vid konstruktion av bostadshus, i möbel- och plywoodindustrin. Björkved rekommenderas inte för användning på platser med hög luftfuktighet. Skiljer sig i enhetlig densitet, lätt att bearbeta. En imitation av värdefullt trä skapas ofta av materialet, björkämnen är lätta att polera, impregnera och måla.

I detta fall kan rasen ruttna och skeva, vilket uppenbarligen begränsar tillämpningsområdet för björkved.

Bild
Bild

Användningsområden

Mjukt trä används främst i konstruktion: konstruktionselement, snickerier, snickerier och annat "dolt" arbete. Detta material är särskilt efterfrågat, därför säljs det ofta redan i sågad form, enligt de efterfrågade standarderna: stockar, i form av brädor, profiler och stänger.

Nu köps de flesta mjuka sorterna från lagliga plantager, medan stora producenter garanterar att trä endast används från certifierade leverantörer. Dessutom växer barrträd ganska snabbt och når den önskade höjden under en period av cirka 60 år.

Barrträ är perfekt för carving, papperstillverkning, leksaker, möbler, byggnadsstrukturer, byggnader för olika ändamål, tillfälliga och permanenta strukturer.

För att välja rätt material måste du vara uppmärksam på trä av hög kvalitet.

Bild
Bild

Lövträ är mest lämpligt för lutande takbjälkar (förutom björk) och läktar, interna snickerimellor och formverk. Ställningar, fästelement i gropar, staket, dörrar och akterspegel (endast inte utvändiga) är gjorda av det, inklusive används i rum med en luftfuktighet som inte överstiger 70%. Dessutom är detta material lämpligt för tillverkning av plattband, golvlister, golvbrädor och trappsteg, träskivor för installation av golv och skiljeväggar i rum. I detta fall är en förutsättning för träskyddsmedel lager för lager.

När du väljer det mest lämpliga materialet är det viktigt att överväga egenskaperna och egenskaperna hos en viss trädslag. Hållbarheten hos strukturen eller föremålet som skapas av det beror på hur korrekt träet väljs.

Därför måste denna fråga behandlas med uppmärksamhet.

Rekommenderad: