Business Wood: En Definition Av Vad Det är? Hur Skärs Stockar För Att Få Ved? Ledare Inom Produktion, GOST Och Upphandlingsprocess

Innehållsförteckning:

Video: Business Wood: En Definition Av Vad Det är? Hur Skärs Stockar För Att Få Ved? Ledare Inom Produktion, GOST Och Upphandlingsprocess

Video: Business Wood: En Definition Av Vad Det är? Hur Skärs Stockar För Att Få Ved? Ledare Inom Produktion, GOST Och Upphandlingsprocess
Video: Påritning tapp och tapphål 2024, Maj
Business Wood: En Definition Av Vad Det är? Hur Skärs Stockar För Att Få Ved? Ledare Inom Produktion, GOST Och Upphandlingsprocess
Business Wood: En Definition Av Vad Det är? Hur Skärs Stockar För Att Få Ved? Ledare Inom Produktion, GOST Och Upphandlingsprocess
Anonim

Idag, liksom för många år sedan, är trä ett av de högsta kvalitet, pålitliga och efterfrågade byggmaterial. Hon, särskilt av vissa raser, även trots att det finns moderna material, har varit och förblir en favorit hos både tillverkaren och konsumenten.

I processen att tillverka föremål och strukturer används det så kallade kommersiella träet. All detaljerad information om det finns i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Kommersiellt virke är det huvudsakliga i gruppen sågat virke.

Detta är en del av en trädstam av alla slag, som kännetecknas av en viss storlek och kvalitet, vilket ytterligare bestämmer den lämplig för användning i produktionen.

Olika strukturer är gjorda av det, som kan användas både i konstruktion och i den nationella ekonomin.

Om vi tar hänsyn till hela avverkningsvolymen, är nettoutbytet för industriellt trä från 73% till 86%

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Tidigare i artikeln har vi redan pratat om att detta material ska ha vissa egenskaper och högsta kvalitet. Alla egenskaper anges i regleringsdokument, nämligen GOST 32714–2014”Timmer. Villkor och definitioner”, GOST 531000” Business wood”och GOST 2292–88 *” Round timmer. Märkning.

Dessa föreskrifter indikerar att det finns vissa kategorier och klassificeringar

Bild
Bild
Bild
Bild

Så kommersiellt virke klassificeras i följande kategorier

  • Efter kategori . Det finns tre av dem. Materialet av högsta kvalitet går till 1 kategori, men den tredje tilldelas den vars egenskaper långt ifrån är idealiska.
  • Efter storlekskategori . Det finns stora, medelstora och små. Denna parameter bestäms av en sådan egenskap som piskans diameter. För stort industriellt virke är piskans diameter (exklusive bark) 26 centimeter. För medelstort trä - från 14 cm till 24 cm, men för litet trä - från 6 m till 13 cm.

Det finns också en indelning i sorter. Denna parameter beror på källmaterialets typ och kvalitet - trä. Mer information om vilka träd som används i produktionen för tillverkning av kommersiellt virke kan läsas senare i artikeln.

Bild
Bild

Vid bestämning av materialets kvalitet uppmärksammas också följande parametrar och egenskaper

  • Tvärsnittsfärg . De flesta av träden i sektionen har en annan färg på kärnorna, men det finns också de som kännetecknas av uniform. De kallas savträ. Denna färg har björk, lind, lönn, al. En enkel egenskap som kärnans färg kan hjälpa till att avgöra om stammen är frisk.
  • Kärnstat . Kärnan är den starkaste och hårdaste delen av virket.
  • Antalet trälager . Sapvedet är den del av stammen, som är baserad på unga celler. Det finns i unga träd som ännu inte har tillräcklig styrka och hårdhet för att sågat virke ska användas som kommersiellt virke.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt är också faktorn var och under vilka förhållanden växten växte, hur gammal den är och vilken sort den tillhör.

En parameter som fatlängd beaktas också. Kommersiellt virke kan vara av vilken längd som helst, men höga växter används övervägande för bearbetning, från stammen av vilken mycket material kan erhållas.

Bild
Bild

Tar emot

Materialupphandlingsprocessen sker i enlighet med GOST. Det är ganska mödosamt. Allt börjar med det faktum att det är nödvändigt att av allt virke bestämma exakt det som uppfyller ovanstående krav när det gäller kvalitet och egenskaper . Den som ligger under tredje klass när det gäller parametrar kan inte användas för tillverkning av kommersiellt sågat virke.

Kommersiellt virke erhålls från huvuddelen av trädet - stammen . Timmerstockar skärs på längden med hjälp av specialutrustning och bildar sortiment av dem. Vidare rengörs materialet också på specialmaskiner, trimmas, poleras och, om nödvändigt, täcks med specialfärger och lacker.

Processen för materialbearbetning bestäms till stor del av dess vidare användning

Bild
Bild

Hur mycket kommersiellt virke som kommer ut ur en kubikmeter skog beror på många faktorer, främst naturligtvis på träslag. Idag används följande arter för tillverkning av denna typ av virke.

  • Ek . Det är den dyraste och mest värdefulla träslag i världen. Möbler, konstruktioner för renovering är uteslutande gjorda av ek.
  • Bok . Ett utmärkt material erhålls från sin bagage, som senare används för tillverkning av golv.

Träd som tall, björk, lönn används, men ganska sällan, för tillverkning av kommersiellt virke. Detta beror på särdragen hos själva trädet.

Tall och gran är kända för att vara kådarträd som, även efter att de har fällts, kan avge harts i många år. Användningsområdet för virke från dem är ganska smalt.

De ledande inom tillverkningen av industriellt virke idag är USA, som äger 18%av den totala världsproduktionen av sågat virke, Ryssland - 11%, Kina - 9%, Brasilien - 8% . Naturligtvis upphandlas, bearbetas och levereras till marknaden endast de länder där tillräckligt med skog växer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Numera anses kommersiellt virke vara ett av de mest efterfrågade materialen. Nästan alla som till exempel sysslar med renoveringsarbete eller tillverkar skräddarsydda möbler, föredrar det . Detta är inte alls förvånande. Det är trots allt denna typ av material som håller högsta kvalitet och uppfyller standarderna.

Bild
Bild

Idag är stora massiva möbler och andra strukturer huvudsakligen tillverkade av industriträ. Det används också:

  • under konstruktion;
  • inom massa- och pappersindustrin;
  • för tillverkning av plywood, sliprar, sportutrustning som skidor eller vapen.

Träprodukter av högsta kvalitet från vissa trädslag och sorter används i skeppsbyggnad och för installation av kommunikationslinjer.

Rekommenderad: