Alved (16 Bilder): Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar Med Hackad Alved. Vad är Bättre än Björk? Väljer För Spis Och Bad

Innehållsförteckning:

Video: Alved (16 Bilder): Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar Med Hackad Alved. Vad är Bättre än Björk? Väljer För Spis Och Bad

Video: Alved (16 Bilder): Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar Med Hackad Alved. Vad är Bättre än Björk? Väljer För Spis Och Bad
Video: IOS vs ANDROID | Vilket är bättre? | Nackdelar och fördelar | Animering 2024, April
Alved (16 Bilder): Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar Med Hackad Alved. Vad är Bättre än Björk? Väljer För Spis Och Bad
Alved (16 Bilder): Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar Med Hackad Alved. Vad är Bättre än Björk? Väljer För Spis Och Bad
Anonim

Olika typer av ved används för att värma olika rum, inklusive bad. De kan tillverkas av olika träslag. De är ofta gjorda av al, som har många viktiga fördelar jämfört med andra träslag. Du bör vara medveten om egenskaperna hos alved och på vilka områden de kan användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Ålved kallas ofta kungligt ved. De torkar så snabbt som möjligt och behåller samtidigt sin behagliga doft. Alder värms upp snabbt och enkelt, och viktigast av allt - ger en stor mängd värme.

Sådan ved brinner långsamt ut. I förbränningsprocessen kommer materialet att producera en minimal mängd sot och rök . Dessa alprodukter anses vara ett föredraget alternativ jämfört med många andra ämnen, inklusive björk. Al kan skördas och lagras under mycket lång tid. Det är bättre att inte lagra björk i mer än 2 år, eftersom det snabbt blir fuktigt och börjar ruttna. I denna form kommer den inte längre att kunna tillhandahålla korrekt värmeöverföring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alträ anses helande; speciella infusioner bereds ofta av det för att bekämpa olika sjukdomar. Dessutom innehåller röken från den inte skadliga föroreningar; den kan samla och ta bort all ackumulerad sot från skorstenen.

Detta trä har god vattenbeständighet . Det ruttnar praktiskt taget inte, men samtidigt ska det inte placeras i dåligt ventilerade rum. Torkade produkter kommer inte att spricka och deformeras även efter lång tid. De är relativt lätta och därför bekväma att arbeta med.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Älved kan skryta med många betydande fördelar

  • Enkel hantering . Alder kräver ingen ytterligare specialtorkning. För tändspisar säljer de som regel produkter från träd som växte långt från vattenförekomster, så träet torkar snabbt av sig själv till önskat tillstånd. Men för detta måste du försåga arbetsstyckena.
  • Arom . Under bränningen av sådant ved kommer en diskret och behaglig lukt att avges. Alved används ofta för grillning av fisk, kött och grönsaker.
  • Fint utseende . När du skär elämnen kan du se en mängd olika färger, inklusive blått, gult, rött. Färgen beror på typen av al, liksom på den plats där den växer. När sådan ved bränns kan en fantastisk bild ses.
  • Långsam förbränning . Detta gör att du kan spara betydligt på träråvaror.
  • Miljövänlighet . Vid bränning kommer materialet inte att avge ämnen som är skadliga för människor och deras hälsa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan ved har praktiskt taget inga nackdelar. Det är bara värt att notera att alla ovanstående viktiga egenskaper endast kommer att gälla för de arter som växte i torra områden.

Swampalved är inte lämplig för uppvärmning.

Bild
Bild

Ansökan

Sådana träbaserade material kan användas för olika ändamål

  • Det är fullt möjligt att värma bad med dem. När allt kommer omkring, förutom att generera värme, kommer de också att ha en helande effekt på en person.
  • Dessutom kan hackad alved tas för att tända en hushållsugn. Ibland köps de för rengöring av skorstenen och för ventilation, eftersom röken de släpper ut tar bort allt ackumulerat sot som fanns kvar efter att ha använt annat virke.
  • Ibland görs små chips från sådana produkter, som senare används för att röka kött och fisk. Rätter som tillagas på detta sätt kommer att ha en unik smak och arom.
  • Aldersämnen kan också vara lämpliga för byggnadsarbeten. De kan användas för att bygga små uthus på platsen, badrum. Material som genomgår noggrann bearbetning och utjämning används för att skapa trädgårdsmöbler och lusthus.
  • Sällan används sådan ved för bearbetning till kol. Den resulterande massan kan därefter tas för tillverkning av krut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lagring

För att förhindra att alor tappar alla viktiga och användbara egenskaper bör du komma ihåg några lagringsregler

  • För skydd skulle det bästa alternativet vara skiffer, takpapp eller helt enkelt den mest täta filmen. Sådana material hjälper till att skydda träämnen från nederbörd. I detta fall blir träet inte fuktigt och kommer inte att kollapsa.
  • Glöm inte konstant ventilation. Ved kan endast täckas med skyddande material, det rekommenderas inte att täcka dem helt. I detta fall kommer luftcirkulationen som är nödvändig för träet att inträffa. Om du har vikt material inomhus och täckt dem helt, kan även torra element bli fuktiga.
  • Det rekommenderas inte att stapla virket för hårt mot väggen. Avståndet bör vara minst 20 cm. Var försiktig i förväg för att skapa en solid bas. Den nedre raden får inte läggas direkt på marken eller på golvet i rummet, eftersom träet snabbt kan bli fuktigt.
  • Det är bättre att lägga ett lager tegelstenar på ytan först. Om de inte finns där, kommer en vanlig träskiva eller block att göra. Var noga med att kontrollera att den fodrade vedstrukturen är ganska stabil. Om det behövs kan den fästas säkert med metallkablar som är fixerade direkt i marken eller snyggt fästa på andra robusta strukturer.
  • Al stockar bör vikas på ett sådant sätt att det finns lite öppet utrymme mellan dem. Skicka inte för stora arbetsstycken för förvaring. Det är bäst att skära dem i medelstora bitar. De måste placeras nära huset så att det är bekvämt att ta materialet efter behov.

Rekommenderad: