Ekvirke: Torrt Trä 50x50 Och 40x40, 80x80 Och 100x100, 200x200 Och Andra Storlekar, Funktioner I Massiva Ekskivor

Innehållsförteckning:

Video: Ekvirke: Torrt Trä 50x50 Och 40x40, 80x80 Och 100x100, 200x200 Och Andra Storlekar, Funktioner I Massiva Ekskivor

Video: Ekvirke: Torrt Trä 50x50 Och 40x40, 80x80 Och 100x100, 200x200 Och Andra Storlekar, Funktioner I Massiva Ekskivor
Video: Presentation av Animal Riding 2024, April
Ekvirke: Torrt Trä 50x50 Och 40x40, 80x80 Och 100x100, 200x200 Och Andra Storlekar, Funktioner I Massiva Ekskivor
Ekvirke: Torrt Trä 50x50 Och 40x40, 80x80 Och 100x100, 200x200 Och Andra Storlekar, Funktioner I Massiva Ekskivor
Anonim

När du skapar olika byggnadskonstruktioner används trämaterial. Det mest populära alternativet är virke. Det kan tillverkas av en mängd olika träslag. Exemplar gjorda av ek anses vara de mest hållbara. Idag kommer vi att prata om vilka funktioner de har och vilka sorter de kan vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ekvirke är ett ganska starkt och hållbart byggmaterial. Massiv ek har en hög densitet. Denna råvara ruttnar praktiskt taget inte. Den har en vacker naturlig struktur och är lätt att bearbeta.

Denna träslag böjer sig bra, så det används ofta för att skapa olika dekorativa mönster

Bild
Bild

Men det bör noteras att kostnaden för sådant trä är ganska hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ekbjälkar har många viktiga fördelar

  • Hög motståndskraft mot fukt . Sådant virke ruttnar praktiskt taget inte under påverkan av vatten. Han kommer att kunna överföra direktkontakt med henne.
  • Varaktighet . Detta ekvirke kan hålla i många år, behålla sitt vackra utseende och inte kollapsa.
  • Attraktivt utseende . Ekytor anses vara ganska vackra och intressanta. De har en ljus ljus färg och naturligt mönster, så de används ofta i inredning, olika möbeldesigner.
  • Hög hållbarhet . Denna träslag tål lätt tung belastning, medan brädorna inte går sönder och deformeras.
  • Stor variation . För närvarande produceras ett stort antal olika typer av sådant ekvirke. I sortimentet kan du hitta modeller med olika storlekar, typer av bearbetning.

Bland nackdelarna med sådana träbaserade material kan man peka ut den höga kostnaden. De kommer inte att vara överkomliga för varje person.

Men samtidigt kan det hävdas att kvalitetsnivån på sådant sågat virke är helt förenligt med dess ganska stora pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

I järnaffärer kan du hitta ett stort antal ekbjälkar. De viktigaste sorterna inkluderar följande modeller: limmade, kantade och profilerade. Låt oss överväga mer detaljerat vart och ett av de listade alternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Limmad

Denna typ anses vara det mest hållbara och pålitliga virket. Limt laminerat virke tillverkas i några steg.

  • Urval av råvaror . I detta skede sorteras de ursprungliga ekmaterialen. Alla är indelade i flera kategorier beroende på sort, storlek och andra viktiga parametrar. Råvarorna av högsta kvalitet skickas för vidare bearbetning.
  • Torkning . I detta skede placeras ekmaterialet i specialiserade torkamrar. Där blir virket torrt (medan andelen fukt efter sådan bearbetning fortfarande bör vara minst 10-15%). Den naturliga torkmetoden används ibland, men den är mycket mindre effektiv.
  • Skapande av träämnen . Först skickas det torra materialet till maskinerna, där alla knutar, repor och andra oegentligheter avlägsnas från ytan. Sedan skärs ekbaserna som bearbetas på detta sätt på andra maskiner.
  • Förening . Ytorna på ämnena är noggrant belagda med speciellt lim och fäster sedan varandra så tätt som möjligt.
  • Profilering . Materialen justeras till önskade dimensioner och hyvlas sedan.
  • Paket . I det sista tillverkningsskedet packas det färdiga limmade laminerade virket. Detta skyddar deras yta från mekaniska skador under transport.

Sådant högkvalitativt material kan köpas i järnaffärer eller tillverkas för hand med ett speciellt lim.

Eklimmat material är särskilt motståndskraftigt mot mekaniska skador, hållbarhet och tunga belastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trimmad

En sådan stång är ett fyrkantigt eller rektangulärt sågat virke, vars tjocklek är minst 50 millimeter. Det bildas med hjälp av ett längsgående snitt från en hel stock.

Massiva ekkantade balkar bearbetas djupt i tillverkningsprocessen från alla sidor. Det ska praktiskt taget inte finnas några defekter på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profilerad

Denna typ av virke genomgår också noggrann trimning och bearbetning, medan den måste ges en förutbestämd sektionsstorlek. Råvaran skärs från alla sidor med hög precision.

Dessutom ger det profilerade virket en speciell fjäderanslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Ekbjälkar kan tillverkas i olika storlekar. Modeller med värdena 100x100, 50x50, 40x40, 200x200, 80x80, 150x150 anses vara standard.

Dimensioner måste beaktas vid val av sådant virke, eftersom olika typer kan vara lämpliga för konstruktion av vissa strukturer.

De största proverna köps bäst för att skapa hus, badrum, hållbara och solida uthus

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Idag har ekvirke fått sin breda tillämpning vid konstruktion av trappor, fönster- eller dörröppningar, individuella element i möbelkonstruktioner. För dessa ändamål används oftast modeller med en sektion på 100x100.

Ekvirke med en sektion på 150x150 är det mest populära av alla modeller. Det är han som oftast används för konstruktion av hållbara timmerstugor.

Bild
Bild

Sådant virke skärs från en hel stock, medan bearbetning utförs från alla sidor samtidigt får produkten en exakt geometrisk form. Tack vare bearbetningen blir sådana ekbjälkar maximalt resistenta mot ruttning och skador av insekter . Dessutom kommer de att vara enkla att installera, vilket förenklar tekniken för att göra ett timmerhus.

De största ekbjälkarna köps bäst för byggande av fritidshus . Dessutom kommer de att vara det bästa alternativet för en ovanlig och vacker inredning. Ofta ger denna ras en ovanlig "antik" effekt.

Materialet som bearbetas på detta sätt kommer att se bra ut i en klassisk inredningsstil och kan bli en accent i den övergripande designen.

Bild
Bild

Virket används ofta i landskapsdesign, bland annat för att skapa vackra trädgårdsbänkar, lusthus, bord och andra liknande föremål som kommer att placeras utanför rummet. Ekvirke kan också användas för uppförande av industribyggnader, vattenkraftverk, gruvor.

Rekommenderad: