Brädor 40x150x6000: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantade Och Hyvlade Brädor 150 X 40 Mm, Deras Vikt, Torka Lärkbrädor Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Brädor 40x150x6000: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantade Och Hyvlade Brädor 150 X 40 Mm, Deras Vikt, Torka Lärkbrädor Och Andra Alternativ

Video: Brädor 40x150x6000: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantade Och Hyvlade Brädor 150 X 40 Mm, Deras Vikt, Torka Lärkbrädor Och Andra Alternativ
Video: Alextimber lay-out mill. 2024, April
Brädor 40x150x6000: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantade Och Hyvlade Brädor 150 X 40 Mm, Deras Vikt, Torka Lärkbrädor Och Andra Alternativ
Brädor 40x150x6000: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantade Och Hyvlade Brädor 150 X 40 Mm, Deras Vikt, Torka Lärkbrädor Och Andra Alternativ
Anonim

Naturligt trävirke är ett nödvändigt element som används för bygg- eller renoveringsarbete. Träskivor kan hyvlas eller kantas, varje typ har sina egna egenskaper … Virke kan tillverkas av olika trädslag - detta bestämmer dess omfattning. Oftast används tall eller gran för arbete, från vilket kantbrädan är gjord . Och för produktion av hyvlade brädor används cederträ, lärk, sandelträ och andra värdefulla träslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland virke är en bräda med måtten 40x150x6000 mm, som har ett brett användningsområde, särskilt efterfrågad.

Särdrag

För att få en bräda på 40x150x6000 mm, vid ett träbearbetningsföretag, utsätts virket för särskild bearbetning från 4 sidor, vilket resulterar i att de så kallade kantade brädorna erhålls . Idag producerar sådana industrier sågade trävaror i stora mängder, men endast högkvalitativa kantade brädor skickas till ett ytterligare bearbetningsskede, vilket resulterar i att det kantade brädet blir till hyvlat och lågkvalitat sågat virke används för grov konstruktion arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virkens vikt beror direkt på träets storlek, fukthalt och densitet. Till exempel har en bräda på 40x150x6000 mm naturlig fukt från tall en vikt på 18,8 kg, och virke från ek med samma dimensioner väger redan 26 kg.

Bild
Bild

För att bestämma träets vikt finns det en enda standardmetod: träets densitet multipliceras med brädets volym.

Industriellt trä är indelat enligt kvalitetskriterier i 1 och 2 klass … Sådan sortering regleras av den statliga standarden-GOST 8486-86, som tillåter avvikelser i dimensioner på högst 2-3 mm i virke med naturlig fukt. Enligt standarderna är en trubbig avtagning tillåten längs hela trämaterialets längd, men den kan endast placeras på ena sidan av brädet. Enligt GOST är bredden på en sådan avtagning tillåten i storlekar som inte överstiger 1/3 av brädans bredd. Dessutom kan materialet ha sprickor av kant- eller skiktyp, men högst 1/3 av brädans bredd. Förekomsten av genomgående sprickor är också tillåten, men deras storlek bör inte överstiga 300 mm.

Enligt GOST-standarder kan virke ha sprickor under torkningsprocessen, särskilt denna nackdel uttrycks på balkar med en stor tvärsnittsstorlek … När det gäller vågighet eller förekomst av tårar, tillåts de i materialet i proportioner bestämda enligt GOST, i förhållande till timmerets storlek. Ruttna områden av knutar kan finnas på alla materialstycken inom en längd av 1 m, belägna på varje sida av virket, men inte mer än 1 sådant område och ett område på högst ¼ av tjockleken eller bredden på styrelsen.

Bild
Bild

För timmer av 1 eller 2 kvaliteter, med sitt naturliga fuktinnehåll, är förekomsten av blått trä eller närvaron av mögliga områden tillåtet, men möglans penetrationsdjup bör inte överstiga 15% av brädans hela yta . Utseendet på mögel och blåaktiga fläckar på träet beror på träets naturliga fuktinnehåll, men trots detta tappar timret inte sina kvalitetsegenskaper, det tål alla tillåtna belastningar och är helt lämpligt att använda.

När det gäller belastningarna, alltså en bräda med måtten 40x150x6000 mm, placerad i ett vertikalt läge och fixerat längs planen från nedböjningar, tål i genomsnitt 400 till 500 kg , dessa indikatorer beror på trävaror och träslag som används som ämne. Till exempel kommer belastningen på ekvirke att vara betydligt högre än på barrträd.

Genom fästmetoden skiljer sig trämaterial med måtten 40x150x6000 mm inte från andra produkter - deras installation innebär användning av skruvar, spikar, bultar och andra fästelement. Dessutom kan detta virke fogas med lim, som används i möbelindustrin.

Bild
Bild

Översikt av arter

Som ämnen för produktion av kantade eller hyvlade brädor som mäter 40x150 mm, vars längd är 6000 mm, används oftast torrt trä av billiga barrträd - det kan vara gran, tall, men dyr lärk, ceder, sandelträ används ofta. Slipad bräda kan användas vid möbeltillverkning, och icke-hyvlade kanter eller okantade produkter används som konstruktionsvirke. Kantat och hyvlat virke har inte bara sina fördelar, utan också nackdelar. Med kunskap om skillnaderna mellan dessa typer av produkter kan du välja rätt för en viss typ av arbete.

Bild
Bild

Trim

Tekniken för tillverkning av kantade brädor är följande : när arbetsstycket anländer skärs stocken till produkter med angivna dimensionella parametrar. Kanterna på en sådan bräda har oftast en ojämn konsistens och ytan på brädans sidor är grov. I detta skede av bearbetningen har brädan naturlig fukt, så materialet går igenom en torkningsprocess, vilket ofta leder till sprickbildning eller deformation.

Virke som har genomgått deformation under den naturliga torkningsprocessen kan användas i följande fall:

  • för att ordna ett tak eller en preliminär bas-svarvning under installationen av efterbehandlingsmaterial;
  • att skapa golv;
  • som förpackningsmaterial för att skydda varor under långväga transporter.

Kantade brädor har vissa fördelar:

  • trä är ett miljövänligt och helt naturligt material;
  • kostnaden för brädet är låg;
  • användningen av materialet innebär inte ytterligare förberedelser och kräver ingen särskild utrustning.
Bild
Bild

I det fall då den kantade brädan är gjord av dyra träslag och har en högklassig klass, är dess användning möjlig vid möbelproduktion vid tillverkning av hushålls- eller kontorsmöbler, dörrar och efterbehandlingsprodukter.

Hyvlad

Vid bearbetning av ämnen i form av en logg trimmas det och sedan skickas materialet till nästa steg : avlägsnande av barkområdet, formning av produkter i önskad storlek, slipning av alla ytor och torkning. Sådana brädor kallas hyvlade brädor, eftersom alla deras ytor har en slät och jämn struktur.

Ett viktigt steg i produktionen av hyvlade brädor är deras torkning, vars varaktighet kan ta en tid från 1 till 3 veckor, vilket direkt beror på arbetsstyckets sektion och träslag . När brädan är helt torr utsätts den för slipning för att slutligen ta bort eventuella oegentligheter.

Fördelarna med ett hyvlat bräda är:

  • exakt överensstämmelse med produktens dimensionella parametrar och geometri;
  • hög grad av jämnhet på brädans arbetsytor;
  • den färdiga brädan efter torkningsprocessen utsätts inte för krympning, vridning och sprickbildning.
Bild
Bild

Skivad timmer används mycket ofta för efterbehandling av golv, för efterbehandling av väggar, tak samt för tillverkning av möbelprodukter i de fall trä med hög kvalitet krävs.

Vid avslutningsarbete kan hyvlade brädor utsättas för ytterligare ett bearbetningssteg, applicera lackkompositioner eller blandningar på deras jämna och släta yta som skyddar träet från fukt, mögel eller ultravioletta strålar.

Användningsområden

Virke med måtten 150 x 40 mm och en längd på 6000 mm är alltid efterfrågat bland både byggare och möbeltillverkare, även om det oftast används vid efterbehandling och när man ordnar taket. Ofta används brädan för att skapa väggar i gropar som skyddar deras ytor från att smula och förstöras. Dessutom används timmer för golv, förläggning av byggnadsställningar, eller kan användas som råvara för efterbehandling av foder.

Vanligtvis, brädor med måtten 40x150x6000 mm tenderar att böja väl därför kan detta virke användas för tillverkning av parkett- eller möbelprodukter. Med tanke på att skivan är motståndskraftig mot fukt och är platt och slät vid hyvling kan materialet användas för montering av trätrappor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur många bitar är det i en kub?

Ofta, innan du använder 6-meters sågat trä 150x40 mm, är det nödvändigt att beräkna mängden material som innehåller en volym lika med 1 kubikmeter. Beräkningen i detta fall är enkel och utförs enligt följande.

  1. Skivdimensioner krävs konvertera till centimeter , medan vi får storleken på virket i form av 0, 04x0, 15x6 cm.
  2. Om vi multiplicerar alla tre parametrar för brädets storlek, det vill säga 0, 04 multiplicera med 0, 15 och multiplicera med 6, vi får en volym på 0, 036 m³ .
  3. För att ta reda på hur många brädor som finns i 1 m³, du måste dela 1 med 0, 036, som ett resultat får vi talet 27, 8 , vilket betyder mängden virke i bitar.
Bild
Bild

För att inte slösa tid på att utföra den här typen av beräkningar finns det en speciell tabell, kallad en kubikmeter, som innehåller alla nödvändiga data: området som täcks av trä, liksom antalet brädor i 1 m³ … För virke med måtten 40x150x6000 mm blir täckningsområdet således 24,3 kvadratmeter.

Rekommenderad: