Sortiment Av Sågat Virke: Trä Av 1 Och 2 Sorter, Kvalitet Och Skillnader, GOST 24454-80, Krav

Innehållsförteckning:

Video: Sortiment Av Sågat Virke: Trä Av 1 Och 2 Sorter, Kvalitet Och Skillnader, GOST 24454-80, Krav

Video: Sortiment Av Sågat Virke: Trä Av 1 Och 2 Sorter, Kvalitet Och Skillnader, GOST 24454-80, Krav
Video: Kjell sågar virke med Norwood Lumbermate LM29 2024, April
Sortiment Av Sågat Virke: Trä Av 1 Och 2 Sorter, Kvalitet Och Skillnader, GOST 24454-80, Krav
Sortiment Av Sågat Virke: Trä Av 1 Och 2 Sorter, Kvalitet Och Skillnader, GOST 24454-80, Krav
Anonim

När man väljer virke självständigt är det nödvändigt att ta hänsyn till dess kvalitet, eftersom konsumentegenskaperna hos industriellt virke skiljer sig åt. I materialet i denna artikel kommer vi att överväga de grundläggande kraven, bearbetningsmetoderna, skillnaden mellan sorter och de viktigaste nyanserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Virke innehåller trä i olika storlekar och kvaliteter. Under tillverkningen delas stockarna i delar och skärs ut. Varje typ av virke är föremål för allmänt accepterade statliga standarder . (till exempel GOST 24454-80, GOST 8486-86, GOST 2140-81, etc.).

Bild
Bild

Kvaliteten på export och kantmaterial på gården bedöms utifrån ansiktet eller den värsta kanten. Samtidigt uppmärksammas ett antal viktiga kriterier:

  • materialfel (grovhet, sprickor, strukturella brister);
  • tillåtet luftfuktighetsvärde;
  • snittets kvalitet och lutningsvinkeln;
  • trä densitet och kärna kvalitet;
  • antalet knop per ytenhet av materialet;
  • ämnenas utseende och nyans;
  • materialets ålder, platsen för dess skärning;
  • skador av insekter (barkbaggar, skalbaggar);
  • närvaron av svamp, mögel, röta;
  • vridning längs kanten;
  • spiralkrökning.
Bild
Bild

Dessutom beror betyget på vikten, timmerets dimensioner, förhållandet mellan brädans tjocklek och bredd. Gradering av sortimentet tar hänsyn till affärskvaliteter, dekorativitet, styrka, motståndskraft mot ruttning av olika arter, mängden krympning till den verkliga storleken.

GOST föreskriver kraven för sådana träslag som gran, cederträ, gran, poppel, tall, lind, asp, al, björk, bok, ask, lärk, ek, hornbalk . När det gäller knotty tas inte hänsyn till knutar, vars område inte når hälften av toleransen. Men ju högre betyg desto strängare betygskrav.

Samma krav gäller för sprickbildning av arbetsstycken längs kanterna och fasetterna. Sprickor får inte skada timmerets integritet.

Bild
Bild

Bearbetningsmetoder

Enligt typen av bearbetning är timmer hyvlad, flisad, rund, skalad, sågad . Baserat på typen av sågning är timmer indelat i tangentiellt och radiellt. Arbetsstyckena i den första gruppen skapas genom att klippa längs linjer som inte vidrör kärnan. Analoger från den andra gruppen sågar igenom den.

Fasetterad virke är behandlat trä med en specifik längd. Otrimmad analoger har inte bearbetning från framsidan. Kalibrerade sorter torkas till ett visst fuktvärde, bearbetas till specifika storlekar. Konstruktionerna erhålls från lövträ (ek, lärk).

Bild
Bild

Allt sågat virke som utsätts för sortering är indelat i 2 typer: kantad och oförsedd. Varje art har sina egna egenskaper.

Trimmad

Skärgruppens arbetsstycken har en vanlig rektangulär form . De görs genom hyvling (genom att ta bort spån från båda kanterna eller från ett plan). Varje sådan bräda är en enda, barkfri träplåt med släta kanter. Tack vare slipning av hög kvalitet installeras sådant virke direkt på den valda platsen, utan att utsättas för ytterligare bearbetning.

Bild
Bild

Oskadad

Okantat material har grova kanter. Dess yta är slät på båda sidor, på sidorna finns obehandlade områden av rundad form, täckta med bark. Sådant virke har det sämsta utseendet, det kostar 2-3 gånger billigare än den kantade motsvarigheten . Tvärsnittet av sådana ämnen är rektangulärt eller fyrkantigt.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera typer av virke. Betyget beror på kvaliteten på lövträd eller barrträ och dess bearbetning. Lövmaterial är indelade i 4 sorter, klassificeringen av barrträd består av 5 (en utvald sort läggs till).

Vald

Det bästa betyget anses vara utvalt virke . Högklassigt trä (grad 0) används inom skeppsbyggnad, bilkonstruktion och möbelproduktion. Den har inga defekter (knutar, styvbarn, genomgående och djupa sprickor, rester av trädbark, röta, avtagande, rötter). Utländska inneslutningar är uteslutna, fibrernas lutning är 5%, hålet är ensidigt. Minimala krympsprickor är tillåtna.

Bild
Bild

1

Förstklassigt virke används inom bygg- och möbelindustrin … Detta är den mest populära produkten med ett minimum av defekter (knop, sprickor). Den har inte torra, lösa, tappade knop, friska kvistar, sprickor mer än 1 cm breda och djupa. Den totala längden på sprickor bör inte överstiga 1⁄4 av arbetsstyckets längd.

Den har inte röta, genom sprickor och bakterier, mögel och andra element. Sapwood är uteslutet, virke av första klass har inte blå fläckar, ruttnen, spår av parasiter, mörka fläckar.

Det är torrt trä utan synliga skador. Hon har ett hälsosamt utseende.

Bild
Bild

2

Det andra klassens virke som används vid möbelproduktion har fler defekter än det selektiva . De är föremål för mindre stränga krav, så deras kvalitet är lägre. Dessa ämnen kan ha sprickor med en total längd på upp till 1/3 av brädans längd, samt knutiga med en liten knutdiameter. Förekomsten av 2-3 spår av maskhål per 1 m längd (eller 1 stor) är tillåten.

Virket i andra klass bör inte ha mögel, mögel, ruttspår, genom sprickor och sprickor. Dess skillnader med produkterna från första klass är små. Drop-out, ruttnande knutar utesluts, storleken på friska bör inte överstiga 2 cm. Ruttna är inte tillåtet, mekanisk skada, såväl som främmande inneslutningar, utesluts.

Bild
Bild

3

Virke av tredje klass används för tillverkning av transportförpackningar och behållare (inklusive engångslådor, golv, pallar) . Faktum är att det här är tillbehör från timmer i klass 1 och 2. Mängden defekter är ännu större här, detta är trä av låg kvalitet, som kännetecknas av en låg kostnad.

Huvudkravet för sådant material - frånvaro av stora sammanväxta knutar och sprickor i djupa ändar. En skarp lutningsvinkel för fibrerna, mekanisk skada på träskiktet, mögel, maskhål är tillåtna. Förekomsten av internt savträ, brunning är möjlig.

Den totala längden på sprickor får inte överstiga 1⁄2 av arbetsstyckets längd.

Bild
Bild

4

Virke i fjärde klass kan ha nästan alla defekter som anges i GOST, inklusive vågighet och vridning … I det här fallet kan sprickornas längd, knutarnas storlek vara valfri. Antalet maskhål får inte överstiga 6 per 1 m av arbetsstycket. Sådant material används för tillverkning av staket, formverk, pallar, bruksblock, bytehus, skjul, lusthus.

Han kan ha en färgförändring, liksom mekanisk skada. Avtagning av det övre lagret och bevingning är också tillåtet. Förekomst av röta och främmande inneslutningar är uteslutet. Grundens integritet måste upprätthållas. Ytan kan vara grov, det kan finnas sammanväxta knutar.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Sortimentet av virke som levereras till hemmamarknaden är varierat, vilket ofta förvirrar den genomsnittliga köparen. Det finns ett antal faktorer att tänka på när man köper virke.

  • Plankor och stänger kan ha 5 grader, och balkar endast 4.
  • Träets fukthalt bör inte överstiga 22%. Om det är större kommer det inte att vara möjligt att torka virket.
  • Arbetsstyckena har olika grovhet. Ju högre indikator, desto lägre betyg.
  • Materialet ska inte ha stora avvikelser från längden.
  • Prioriteten är för raser som odlas i en kall klimatzon.
Bild
Bild

Sorterna skiljer sig från varandra inte bara i pris och kvalitet . När du köper måste du tänka på omfattningen. Som regel är de tre första kvaliteterna lämpliga för konstruktion, de lägre används för beklädnad och golv. Du bör inte köpa utvalt virke för fall där andra eller tredje klassens råvaror används.

Det är viktigt att ta hänsyn till densiteten: för trappor och golv måste du ta produkter från hårda arter (ek, lärk) av första klass. I ett sådant material är ringarna i en vertikal sektion belägna nära varandra. Dessutom löper de parallellt, vilket gör det möjligt att använda materialet för tillverkning av möbler.

Bild
Bild

Virke för utomhusbruk ska vara fritt från genomgående och djupa sprickor. Ju fler knop ett trä har desto sämre är dess mekaniska egenskaper . Grovheten i ett kvalitetsmaterial bör inte överstiga 1250 mikron. Tätt kantmaterial är starkare och mer fuktbeständigt.

Sorterat virke är markerat i slutet i form av en”0” -ikon, prickar eller linjer (från 1 till 3) . Samtidigt är det bara produkter från 4: e klass som inte är märkta. Märkning kan betecknas med siffror och bokstäver "A", "B", "C". Virke upp till 2,5 cm tjockt är markerat med linjer, tjockare - med prickar.

Materialet kontrolleras för brister innan det går in i lagret .… Förutom standardkontroll, när du köper, måste du vara uppmärksam på olika egenskaper. Det är bäst att köpa material från en pålitlig leverantör. Betyget bestäms på valfri 1 m bräda från vardera sidan. I detta fall bestäms sorten av den värsta sidan.

Rekommenderad: