Lövträ: Sortiment Och Vikt, Dimensioner Enligt GOST, Kantvirke Och Allmänt ändamål, Tekniska Förhållanden

Innehållsförteckning:

Video: Lövträ: Sortiment Och Vikt, Dimensioner Enligt GOST, Kantvirke Och Allmänt ändamål, Tekniska Förhållanden

Video: Lövträ: Sortiment Och Vikt, Dimensioner Enligt GOST, Kantvirke Och Allmänt ändamål, Tekniska Förhållanden
Video: Så funkar samhällsbyggnadsprocessen 2024, April
Lövträ: Sortiment Och Vikt, Dimensioner Enligt GOST, Kantvirke Och Allmänt ändamål, Tekniska Förhållanden
Lövträ: Sortiment Och Vikt, Dimensioner Enligt GOST, Kantvirke Och Allmänt ändamål, Tekniska Förhållanden
Anonim

Lövträ skiljer sig från lövträ i en huvudparameter - närvaron av naturligt harts i sammansättningen av tuggummi. Tack vare tuggummi rensas luften i ett rum klädd med plankor eller barrträd från bakterier som orsakar sjukdom. Det finns andra skillnader, men det är barrträd som anses vara de mest fördelaktiga för människors hälsa.

Särdrag

I vår tid är dålig ekologi ett av huvudproblemen. Jag vill inte bo i ett hus eller tvätta mig i ett bad av icke-ekologiska byggmaterial. Trä är det mest naturliga av dem. Om vi pratar om barrträd används sibirisk lärk oftast för konstruktion (men furu, gran och ceder är också efterfrågade).

Bild
Bild

Fördelarna med barrträd framför lövträd är:

  • längre livslängd;
  • på grund av närvaron av hartser i kompositionen absorberar trä mindre fukt;
  • av samma anledning desinficerar det luften i rummet;
  • lätt och bekvämt att arbeta med;
  • har hög hållfasthet;
  • har en original attraktiv konsistens;
  • visar bra motståndskraft mot deformation;
  • perfekt ljudisolerat rummet;
  • håller värmen.

Nackdelen med något trä (även löv, även barr) är dess tendens att fatta eld. Du kan minska sannolikheten för detta genom att behandla varje element med en brandskyddsmedel. Från barrsågt virke byggs ramar och timmerhus viks, de är bra för inredning och yttre dekoration av byggnader, de används i bärande strukturer på tak och skiljeväggar, det vill säga användningsområdet är extremt brett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör sägas separat om efterbehandling ute och inne - det är barrträd som är mest efterfrågade för dessa verk . Detta beror på både utmärkta prestandaegenskaper och estetiska egenskaper. Den inre träfinishen ger den en mysig och unik atmosfär. Terrasser, verandor, lusthus dekorerade med en bräda ser också vackra ut. Högkvalitativa och attraktiva skåpmöbler erhålls av barrträd. Naturligtvis, om trä av första klass används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

När du väljer byggmaterial måste du ta hänsyn till de krav som ställs på dem av den nuvarande GOST. Om du vill att en byggnad eller en produkt av barrträd ska tjäna länge och under hela livslängden inte förlorar sina yttre attraktiva egenskaper, är det bättre att välja trä av första klass. Vilka parametrar kännetecknar högkvalitativt lövträ av hög kvalitet?

Bild
Bild
  • Det högsta tillåtna antalet knop per 1 m längd är två, medan knuten måste vara frisk.
  • Om knuten är rutten anses sådant trä inte vara av hög kvalitet.
  • Sprickor är acceptabla längs kanten eller längs ansiktena, men av litet djup. Om sprickan i ändområdet är ett material av dålig kvalitet.
  • Det ska inte finnas några rötter i materialet.
  • Förekomsten av en hartsficka är tillåten, men endast en per 1 meters längd.
  • Om virket har en grodd, svamp, mögel, främmande inneslutningar, är det av låg kvalitet.
Bild
Bild

Översikt över raser och sorter

För timmervirke finns det 5 olika sortiment. Trä av högsta kvalitet anses vara av första klass. Det är också det dyraste. Det rekommenderas att endast använda förstklassigt virke för efterbehandling.

Träsågade produkter bildas som ett resultat av sågstammar längs riktningen . Från vilken konfiguration timret har kan det kallas kärna, centrum, sida eller platta. Materialet som erhålls från fatets centrum anses vara det starkaste och mest pålitliga. Det kommer också att stödja stödstrukturen.

Brädor och balkar av sidomaterial är mycket vackra; de används oftast för att dekorera rum inuti och utvändigt. Plåtvirke används för grovt arbete.

Klassificeringen av lövträ kan också ske efter typen av sågning

En kantad eller okantad bräda utmärks, och den kantade brädan innehåller en stång, en remsa eller ett litet block, även en limmad stång och en hyvlad stång. Den sista kategorin inkluderar foder, plattor, golvbrädor, blockhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden i utseende och geometrisk form ger upphov till en annan klassificering

  • Styrelse - det finns flera storlekar, de mest "populära" och standard - 200x100 mm. Brädor används i vart och ett av konstruktionsområdena, eftersom det finns ett stort antal typer av brädor - golv, kantade, hyvlade, etc.
  • Bjälkar - detta är namnet på stockarna som skärs från varje sida. Timmerhus viks från en bar eller ramar sätts upp. De används också i stöd för byggnader och strukturer. Varje konstruktionsteknik använder sin egen typ av virke.
  • Barer - de så kallade brädorna som har sågats på längden och bearbetats med en speciell teknik. En kalibrerad bar är lämplig för inredning, och en hyvlad bar används för att skapa möbler.
  • Olyckskorp kallade det avfall som fanns kvar efter träbearbetning. De används vid grovarbete eller takläggning.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper trä bör du alltid vara uppmärksam på dess överensstämmelse med den deklarerade sorten . Sortering av virke omedelbart efter att varusatsen har tillverkats. De undersöks, geometrin mäts och fukt är obligatorisk. Defekter syns omedelbart, så det finns ingen anledning att leta efter dem. Detaljerna om kriterierna som bör följas vid bestämning av träkvaliteten är förankrade i GOSTs.

När det gäller barrträ finns kraven för det i GOST 8486-86.

Det finns specifika tekniska förutsättningar för träbearbetning och mycket mer. Varje inhemsk timmerproducent (det spelar ingen roll om den är avsedd för företag eller export) bör i sitt arbete vägledas av bestämmelserna i denna specifika GOST. Det är mycket bekvämt, eftersom tabellerna i texten innehåller en uttömmande lista över veddefekter, på grundval av vilka sorteringen av trävirke utförs.

Bild
Bild

Trots de deklarerade 5 sorterna är det bara de två första som efterfrågas inom inhemsk konstruktion . Allmänna kantade brädor av klass 1 och 2 är tillräckligt för att helt täcka befolkningens behov av sågt virke som brädor och balkar. Deras kvalitet är hög, och priset är relativt rimligt. När det gäller det utvalda torra sågade virket så efterfrågas det inte av konsumenterna på grund av det höga priset. Om vi pratar om låga träslag (3, 4), gör deras kvalitet strukturerna för kortlivade, vilket igen inte passar konsumenten.

Förstklassigt trä (liksom alla andra) måste ha ett intyg om överensstämmelse och ett pass som anger egenskaperna.

Fuktnivån för ordentligt torkat trä av första klass kan inte understiga 20 och över 22%. Planen ska vara parallella, ruttna, sprickor, svampinfektioner bör vara frånvarande. Det ska inte finnas några tecken på att ruttna på befintliga knutar.

Om det ens finns den minsta avvikelse från standarden som fastställts av GOST, indikerar detta att träet ska tillskrivas en lägre kvalitet . Du kan inte bygga ett hus av andra klassens virke, men det är mycket lämpligt för tillfälliga billiga strukturer. Det gör billiga formar, baldakin, staket, etc.

Bild
Bild

Mått och vikt

Att köpa timmer utan att veta sin exakta vikt och storlek är inte bara dumt, utan också riskabelt. För varje konstruktionsobjekt måste faktiskt ett projekt med en uppskattning upprättas, som anger den exakta mängden av vart och ett av de material som krävs för konstruktion . Volymen av virke mäts i kubikmeter. Du kan ibland höra ordet "gjuten", men det tillämpas huvudsakligen på materialets längd.

Att ta reda på hur många brädor som finns i en kubikmeter är inte så lätt.

Observera att brädans standardlängd är 6 meter . Det är denna längd som är lättast att transportera och lasta. Längre föremål passar till exempel inte i en vagn. De kan bara transporteras med vägtåg, vilket är dyrare och svårare. Du kan ta reda på hur många brädor 6 m långa i 1 m3 med hjälp av formeln: 1 / (A x B x C) = N.

A, B, C i denna formel är brädans tjocklek, bredd och längd (allt anges i meter) och N är den nödvändiga mängden virke (bräda, virke, stång, etc.) . Med denna formel kan du beräkna inte bara antalet brädor med en längd av 6 m. Men ytan på allt detta virke måste vara plant. Tresorten för beräkningar spelar ingen roll.

När det gäller timmermassan är den inte konstant . Beroende på egenskaper som fukthalt, struktur och träslag, i vilket skede av bearbetning det är, metod och område för att erhålla materialet, kan den specifika vikten variera. Därför bör massan endast bestämmas genom vägning.

Rekommenderad: