Kubik Av Virke: Tabell Och Beräkning Av Antalet Brädor I En Kub, Kubikkapacitet På Timmer 6 Meter Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Kubik Av Virke: Tabell Och Beräkning Av Antalet Brädor I En Kub, Kubikkapacitet På Timmer 6 Meter Och Andra Storlekar

Video: Kubik Av Virke: Tabell Och Beräkning Av Antalet Brädor I En Kub, Kubikkapacitet På Timmer 6 Meter Och Andra Storlekar
Video: Timringskurs | Drömmer du om att bygga ditt eget hus? | LOGOSOL 2024, Maj
Kubik Av Virke: Tabell Och Beräkning Av Antalet Brädor I En Kub, Kubikkapacitet På Timmer 6 Meter Och Andra Storlekar
Kubik Av Virke: Tabell Och Beräkning Av Antalet Brädor I En Kub, Kubikkapacitet På Timmer 6 Meter Och Andra Storlekar
Anonim

Inte en enda byggarbetsplats klarar sig utan timmer, men det viktigaste är korrekt beräkning av mängden virke eller brädor som krävs. Konstruktionens framgång och arbetets hastighet beror på detta. För att undvika att utföra beräkningar från grunden rekommenderas att använda en låda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En bås kallas ett bord som gör det möjligt att beräkna mängden virke, vanligtvis är det runt trä. Samtidigt måste materialets dimensioner strikt följa alla GOST -krav för transport, lagring och bearbetning. Men trots det finns det avfall som, när det trimmas och skärs, inte går i konstruktion.

Kuberna och tabellerna hjälper till att bestämma den exakta mängden material som behövs för att slutföra ett projekt . Det är lätt att gissa att det blir annorlunda för ett ekonomiskt kvarter, ett skjul eller ett bad, för att inte tala om låga privata hus och stugor. Tabellerna hjälper dig också att navigera i kombinationen av vikt, volym och materialstorlek.

Vid förenkling av beräkningar används ibland en speciell konstruktionskalkylator, där alla nödvändiga data programmeras och matas in. Men om du behöver förstå hur du använder tabeller och data, till skillnad från en miniräknare, finns till hands, bör du vara uppmärksam på grundformeln och förstå funktionerna i beräkningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningsfunktioner

För att kunna använda räknaren för kubikkapacitet måste du beräkna enligt formeln för att bestämma volymen: multiplicera produktens höjd, längd och bredd. Formeln är universell för både brädor och rundvirke, så även en nybörjare inom konstruktion kommer att kunna beräkna korrekt. Kubikbordet gör det möjligt att beräkna flera parametrar som är viktiga för konstruktionen så snabbt som möjligt:

  • innehåll av byggmaterial eller produkt i en kubikmeter;
  • innehållet av löpmätare i en kubikmeter per område;
  • volymen av hela produkten som helhet;
  • produktområde.

Alla dessa parametrar är mycket viktiga när man bygger ett byggprojekt, oavsett typ av struktur och dess komplexitet. Detta ger tillräcklig noggrannhet för att beräkna den erforderliga mängden resurser, och som ett resultat behöver utvecklaren inte lägga pengar på inköp av ytterligare material. Dessutom påverkar volymen och storleken på trä dess pris. Vid valet beaktas det om du behöver ett virke eller en bräda, en träslag, storlek och kvalitetsnivå.

Med ett så detaljerat tillvägagångssätt finns det all chans att framgångsrikt beräkna nödvändigt material första gången för att slutföra byggprojektet.

Bild
Bild

Hur mycket material finns i en kub?

Cubature -mätbord gör det enkelt att bestämma det exakta antalet brädor eller virke i 1 m3. Tabellerna gör det möjligt för utvecklaren att inte bara misstas i produkternas dimensioner utan också att ta hänsyn till vikten. För rätt val av virke på golvet, baserat på dessa parametrar, rekommenderas att överväga trä av olika arter. Barrträd är särskilt populära.

Typer av virke kan vara olika i sina egenskaper och egenskaper. Storlekar ändras också: det finns inte bara standardkantade brädor på 4 meter och 6 meter, för vilka beräkningarna ges i tabellerna, utan också för 3 eller 5 meter inklusive. Du kan välja timmer individuellt enligt önskade dimensioner, men du måste ta hänsyn till hur mycket det väger och hur många bitar som kommer att behövas för att bygga och genomföra ett specifikt projekt. Förutom trä och brädor uppmärksammar experter även andra råvaror.

  • Obapol - har ett delvis sågat inre ansikte, det används vanligtvis för fästning i bergen och under utvecklingen av en plats. Till skillnad från standardbehandlingen av skivan har materialet ingen yttre genomhålad hålighet.
  • Obapol -platta - tvärtom sågas den yttre delen ungefär hälften av sin totala längd.
  • Promenaden sågas utifrån nästan helt och lämnar ungefär en tredjedel av det orörda området.
  • Platta - en rund stock, sågad antingen på ena sidan eller delvis. För sådana produkter normaliseras tjocklek och bredd vanligtvis från sidan av skarpa, tunna ändar.
  • Skivbräda med sågad delvis yttre yta.

Det är mycket viktigt att förstå skillnaden, eftersom tillämpningsområdet för dessa material också kommer att förändras som ett resultat; vissa tror att de inte skiljer sig från varandra, vilket är ett grovt misstag. Men det är värt att överväga att omfattningen av samma obapol är mycket smalare än plattan. Den senare används för flera ändamål:

  • vid tillverkning av ett undergolv;
  • under taksvarvning;
  • vid behov tillverkning av formar.

Men ändå är brädor och balkar mycket vanligare i konstruktion, det är på dem du måste ägna den största uppmärksamheten för att förstå hur mycket timmer som behövs för en kubikmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bjälkar

Bjälkar - virke, vars tjocklek börjar från 100 mm, höjden på stångens sektion och dess bredd varierar också. Men vanligtvis överstiger skillnaden mellan parametrarna inte två gånger värdet. Bjälkar används oftare vid konstruktion av ram- eller trähus, liksom i trappan och staket direkt inuti lokalerna. Ibland används också en stång med en mindre diameter: exakt 75 mm. Vid beräkning av volymen beaktas stångens tjocklek, genomsnittliga bredd och höjd . Därefter kan du beräkna mängden virke per yta genom att dela önskad parameter med en. Men det är mycket lättare att använda speciella tabeller än att själv beräkna data eller kontrollera beräkningarna med hjälp av data från tabellerna direkt i slutskedet.

När det gäller priset på byggmaterial, utifrån de mottagna beräkningarna, är situationen här intressant. När du väljer ett material är det mycket viktigt att uppmärksamma typen av bräda eller trä, eftersom detta kommer att förändra råvarukostnaden . Och priset på den erforderliga volymen beräknas genom att multiplicera med en kubikmeter. Det är värt att komma ihåg att när man beräknar kubikkapaciteten är det vanligt att avrunda siffror till hela värden. Därför kan priset på 1 bräda för ett specifikt material vara annorlunda än hela priset per kubikmeter. Dessutom spelar styrelsens längd också roll. Det är bra om du lyckas köpa en bräda eller timmer med en standardlängd på 6 eller 4 m, men felet kan vara annorlunda och det tas inte med i beräkningen när man tar hänsyn till volymen och utformar en prispolicy. I slutändan kan timmerpriset öka med 1-2%. Detta fel måste beaktas vid köp av ett stort antal brädor eller trä för konstruktion.

Med en stapel och en oförsedd kartong utformas prispolicyn på exakt samma sätt, värdena avrundas och medelbredden i ändarna tas för att beräkna volymen . Detta förutsätter att materialets längd kommer att vara ungefär densamma. Alla beräkningar kan utföras med ett vanligt måttband, men när man mäter en stapel och olika typer av brädor finns det alltid finesser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plankor

När det gäller brädorna är det viktigt att förstå detta: kantad bräda och okantad bräda skiljer sig från varandra . Och var och en av dessa typer har sina egna standardstorlekar och sitt eget användningsområde. För en oskuren bräda kan tjockleken vara från 25 till 50 mm med en standardlängd på 6 meter. Sådana brädor är väl lämpade för tillfälliga staket och grovkök. De används som bas för beklädnad med andra efterbehandlingsmaterial och bearbetas dessutom.

Kantad bräda propylen på ansikte och kant och används mer allmänt, även för tillverkning av alla typer av skåpstypsmöbler. Alla som är bekanta med gymnasiekursen i matematik kommer att kunna beräkna mängden och mängden material som krävs. För att göra detta är det tillräckligt att multiplicera brädans längd, bredd och tjocklek och för att få exakt antalet brädor måste du dividera enheten med den resulterande volymen. Till exempel, med en tjocklek på 25 mm, en bredd på 150 och en längd på 6000, kommer timmerns totala volym eller kubikkapacitet att vara 0,0225. Och dividera enheten med det erhållna värdet, det visar sig att vi behöver 44 hela brädor för att bygga utan rester och rester.

Vid en oklippt bräda beräkningar utförs på exakt samma sätt, bara du behöver ta hänsyn till en liten breddskillnad, eftersom den inte skärs på samma sätt på sömmarna. För beräkningar används dess medelvärde, bredden läggs till på båda sidor, sedan delas det resulterande värdet i hälften. Resultatet avrundas säkert till ett jämnt tal, men för att inte utföra beräkningar manuellt kan du alltid använda specialtabeller.

Med en så enkel teknik och specifika siffror är det inte alls svårt att beräkna mängden material som krävs.

Rekommenderad: