Installation Av PVC -paneler (81 Bilder): Hur Man Fixar Och Limar, Avslutar De Inre Ytorna I Rummet Och Installerar Plastpaneler, Monteringsalternativ

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av PVC -paneler (81 Bilder): Hur Man Fixar Och Limar, Avslutar De Inre Ytorna I Rummet Och Installerar Plastpaneler, Monteringsalternativ

Video: Installation Av PVC -paneler (81 Bilder): Hur Man Fixar Och Limar, Avslutar De Inre Ytorna I Rummet Och Installerar Plastpaneler, Monteringsalternativ
Video: M1 PVC Panelling Overview & Installation 2024, Maj
Installation Av PVC -paneler (81 Bilder): Hur Man Fixar Och Limar, Avslutar De Inre Ytorna I Rummet Och Installerar Plastpaneler, Monteringsalternativ
Installation Av PVC -paneler (81 Bilder): Hur Man Fixar Och Limar, Avslutar De Inre Ytorna I Rummet Och Installerar Plastpaneler, Monteringsalternativ
Anonim

PVC -paneler är ett billigt material som vanligtvis används för dekoration av bostadskvarter och bruksblock. Till en relativt låg kostnad för sådan beklädnad är beläggningens dekorativa egenskaper ganska höga. Dessa är praktiska och hållbara material, som också är enkla att installera - även en nybörjare kan eftermontera panelerna med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Låt oss bo på fördelarna med plastpaneler:

  • Hygroskopicitet . Plast absorberar inte fukt, det utsätts inte för sönderfall, mögel förekommer inte i det och svampar förökar sig inte, varför panelerna huvudsakligen används i rum med hög luftfuktighet (i köket / i duschrummet och badrummet).
  • Material har en lång livslängd, är slitstark och tålig mot små stötar. Naturligtvis, om skador görs med en hammare eller en yxa, kommer panelerna att spricka, men små mekaniska stötar kommer inte att lämna några märken på ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • PVC -paneler behåller sitt estetiska utseende i många år - de blir inte gula med tiden och bleknar inte under påverkan av direkt solljus.
  • Lätt att använda Det är också en betydande fördel-panelerna är opretentiösa i underhåll, för sin högkvalitativa rengöring kan du använda de enklaste tvättmedlen, men du bör inte använda slipmedel och starka syra-baskompositioner.
  • Att lägga panelerna tar inte mycket tid och kräver inte speciella färdigheter och ansträngningar, även en icke-professionell kommer att klara arbetet.
  • Lågt pris . Detta är dessutom fallet när en kostnadsminskning inte medför en försämrad kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Säkerhet . Vid tillverkning av paneler används den mest avancerade tekniken för bearbetning av råvaror, på grund av vilken produkten inte avger skadliga och giftiga ämnen. Farliga material är svåra att hitta även bland förfalskningar.
  • Beläggningen är lätt att reparera - för detta räcker det att byta ut en trasig panel och inte att ta bort hela locket.
  • Panelerna är mycket estetiska - tillverkare marknadsför produkter i det bredaste sortimentet, ett överflöd av färger och texturer. Konsumenterna kan välja plattor som imiterar strukturen av trä och sten. Många företag använder fototryck på panelerna, och vissa tillverkare tillverkar icke-standardiserade produkter som skiljer sig väsentligt i sitt utseende från de vanliga "officiella" alternativen.
Bild
Bild
  • Möjlighet till installation i små utrymmen - väggpaneler är bra för att skapa nischer i sådana hörn av lägenheter där det är svårt att arbeta med andra material.
  • PVC -paneler installeras tillsammans med ventilationsgaller och uttag, de är inte slående och ser harmoniska ut i det övergripande interiörkonceptet.
  • Många fördelar med beklädnad med PVC -paneler är förknippade med installationen av ramen . På grund av bildandet av en luftdyna mellan väggen och panelerna, tillhandahålls ytterligare ljudisolering, och själva utrymmet kan framgångsrikt användas för att genomföra kommunikation eller isolera en bostad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också nackdelar med användningen av PVC -paneler:

  • När det utsätts för eld stöder materialet förbränning och frigör samtidigt ämnen som är hälsofarliga.
  • Panelerna tillåter inte luft att passera, vilket helt blockerar dess cirkulation och nödvändig ventilation. Det är därför panelernas tillämpningsområde är begränsat - de rekommenderas inte att installeras i sovrum och barnrum.
  • I de södra regionerna bosätter sig insekter i tomrummen mellan panelerna och väggen, som är ganska svåra att ta bort.
  • När panelerna installeras krävs ett specialverktyg och detta anses också vara en nackdel. Men all nödvändig utrustning kan köpas i vilken järnaffär som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Valet av plastpaneler är stort, i alla byggmarknader kan du hitta ett brett utbud av modeller i alla färger och texturer. Tack vare modern teknik skapas sådana produkter som kan lägga till glans och betona konceptualiteten i alla rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad du bör vara särskilt uppmärksam på när du väljer paneler:

  • PVC-produkter är lätta, men om de köpta panelerna är för lätta kan det innebära att du har en falsk kvalitet av låg kvalitet;
  • det bör inte finnas några beläggningsdefekter på båda sidor: flis, sprickor och repor indikerar produktens otillräckliga kvalitet;
  • när du köper paneler bör du förtydliga släppdatum och märkning - det är optimalt att köpa sådana där dessa värden är ungefär desamma - även inom samma modell kan det vara en betydande skillnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -paneler tillverkas i överväldigande majoritet av fallen i Europa och Kina. Beroende på tillverkaren kan de tekniska parametrarna för produkten dock variera Följande anses vara optimala egenskaper:

  • tjocklek på frontpanelen - i intervallet från 1,5 till 2 mm;
  • antalet förstyvningar - från 20 till 29;
  • lamellvikt - från 1, 7 till 2 kg per kvm. m.

Experter rekommenderar inte att göra ett köp om:

  • förstyvningar är skadade och böjda;
  • ritningens linje uttrycks inte tydligt;
  • färgen på panelerna i en stapel skiljer sig åt;
  • ytan har sprickor och repor;
  • segmenten är av olika storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska enkelt att kontrollera hur starkt materialet är - tryck bara lite på det: normalt böjer framsidan och återgår sedan till sin tidigare position. Om detta inte händer, då deformeras panelen, det finns en stor mängd krita i dess sammansättning och livslängden för en sådan produkt blir kort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och några ytterligare rekommendationer:

  • plastens tjocklek ska vara densamma överallt, eventuell förtjockning och, tvärtom, tunnare platser indikerar låg kvalitet;
  • ju tjockare bygeln vid snittet, desto starkare och mer hållbar blir strukturen;
  • cellerna måste vara helt plana, utan klumpar eller bucklor, därför bör alla paneler inspekteras, även om de är packade.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och naturligtvis måste du välja rätt textur och färg . Mönstrade alternativ är mycket attraktiva. I de flesta fall appliceras ett mönster på PVC -plåtar. Normalt skrivs det ut på film och limmas sedan på en panel och lamineras. Sådana paneler kan ha en slät yta eller struktur, de är mycket hållbara och priset överstiger avsevärt sina motsvarigheter utan mönster.

De vanligaste panelalternativen är vägg och tak. Dessa modifieringar är inte utbytbara, plåten med väggpaneler är inte universell, det rekommenderas inte att använda det för att bekläda taket, och vice versa, takplattor är inte lämpliga för installation på väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inga strikta styvhetskrav för paneler för slutbehandling av tak - de utsätts praktiskt taget inte för fysisk belastning. Deras standardstorlekar är:

  • tjocklek - från 3 till 5 mm;
  • bredd - från 125 till 380 mm;
  • längd - upp till 10 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Parametrarna på väggplattorna är olika:

  • tjocklek - i intervallet 6-10 mm;
  • bredd - från 250 till 300 mm;
  • längd - mindre än 6 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggpaneler är ofta tjockare, för när mantel med breda plattor verkar beläggningen visuellt mjukare och mer intakt (eftersom antalet fogar är mindre). Samtidigt föredrar många efterbehandlare ett smalt ark, eftersom det är lättare och snabbare att arbeta med det.

Det finns en märkbar variation i priserna på PVC -paneler - kostnaden för produkten påverkas av väggarnas tjocklek, liksom typen av tryck och märke.

Bild
Bild

Förberedelse och beräkning

I förberedelsestadiet är det mycket viktigt att korrekt mäta och göra en korrekt beräkning av det erforderliga antalet paneler och relaterade material. Detta är nödvändigt för att undvika onödiga kostnader för inköp av onödiga produkter.

Installation av PVC -paneler ger plats för dem vertikalt och horisontellt - det beror helt på individuella smakpreferenser.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att stanna vid plattornas vertikala arrangemang utförs beräkningen enligt följande: rummets omkrets mäts, dörrens och fönsteröppningarnas bredd subtraheras från det erhållna värdet och skillnaden delas med panelens bredd. Som ett resultat av sådana beräkningar erhålls det antal paneler som krävs för efterbehandling. Du måste dock lägga till cirka 10% för utrymmet ovanför och under öppningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ett horisontellt arrangemang beräknas rummets yta, från vilket ytornas yta subtraheras och det resulterande värdet divideras med panelens yta.

Återigen läggs 10-15% till den mottagna privata vid skador på beläggningen, det vill säga i reserv. Tänk på att när du monterar horisontellt måste du skära panelerna så att du kan få många sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga ett exempel på horisontellt arrangemang av paneler. Antag att vi behöver vägga väggarna i ett 6x8 meter stort rum med en takhöjd på 2,5 m. Rummet har 4 fönster med en storlek på 1, 2x1, 8 m och en båge med parametrarna 2, 2x0, 9.

För efterbehandling köptes paneler på 250x30 cm.

Väggarnas totala S kommer att vara:

(6 + 6 + 8 + 8) x2, 5 = 70 kvm m.

S fönster och dörröppningar:

1, 8x1, 2x4 + 2, 2x0, 9 = 8, 64 + 1, 98 = 10, 62 kvm. m.

S till mål kommer att vara lika med:

70 kvm m. -10, 62 kvm. m. = 59, 38 kvm. m.

Bild
Bild

Därefter beräknar vi panelens S:

2,5x0,3 = 0,75 kvm m.

Följaktligen måste du köpa för arbete:

59, 38/0, 75 = 79, 17 paneler.

Efter att ha avrundat det resulterande värdet uppåt har vi 80 stycken, 10-15% bör läggas till här och vi får cirka 100 paneler.

Verktyg och tillbehör

Det är nödvändigt att förbereda för arbete med PVC -paneler. Som redan nämnts, användningen av detta efterbehandlingsmaterial innebär användning av professionella verktyg, nämligen:

  • perforator - kommer att behövas när ramen bildas;
  • skruvmejsel - det används när du fäster paneler på stänger eller metallprofiler (en perforator kan också klara denna uppgift, men det är ganska tungt, så det kommer inte att vara lätt för en efterbehandlare med liten arbetserfarenhet att klara det);
  • kontursåg med små tänder eller en cirkelsåg;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • skrubba med en vinkel på 90 och 45 g;
  • häftapparat - används för installation av träläkter;
  • gummiklubba - krävs för att ta bort fastna plattor; om ett sådant förfarande utförs manuellt är det stor sannolikhet för att kassen och själva panelen går sönder;
  • spackel - den används för att böja profilen när den allra sista panelen måste sättas in. Det är optimalt att använda ett verktyg med en längd på 80 till 120 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpverktyg:

  • måttband för mätning;
  • penna eller markör - för att göra anteckningar på panelerna;
  • nivå - för att mäta avvikelser från beläggningens ideala geometri;
  • kvadrat, lister, klipp, kant;
  • element för fästelement (pluggar, skruvar och klossar).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att foga fogarna mellan panelerna, använd ett tätningsmedel och ett verktyg för att applicera det. Många experter rekommenderar att man lägger till ett antiseptiskt medel för att förhindra eventuell tillväxt av mögel och andra patogener.

Bild
Bild

Installationsmetoder

Arbetet med plastpaneler börjar med ytbehandling. För att göra detta, ta bort den gamla beläggningen, stäng alla befintliga sprickor, flis och sprickor - först då kommer ytbeläggningen att få ett perfekt jämnt och smidigt utseende, och viktigast av allt, det kommer att bli hållbart. För att förhindra uppkomst av mögel och mossa, rekommenderas att basen beläggs med lösningar med fungicider Är ett starkt antiseptiskt medel som kommer att skydda huset från utseendet på "oinbjudna gäster" i många år.

Vid detta slutar det inledande arbetssteget, sedan monteras ramen och panelerna läggs direkt, och för detta bör ramhållarnas placering bestämmas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tak och väggar utförs markeringarna i följande ordning:

  1. Först fixeras en punkt på ett avstånd av 2 cm från golvet eller väggen, och redan genom den dras en rak linje längs hela omkretsen. Det är i detta skede som du behöver en byggnadsnivå och en färgtråd.
  2. Vid markering av väggar dras exakt samma linje under taket.
  3. Vidare, med ett steg på 30-40 cm, ritar de tvärgående linjer - de kommer att bli "fyrar" för konstruktionen av ramen.
Bild
Bild

Väggar

Vid dekoration av väggar med PVC -paneler installeras först en låda. Oftast används trälister för det, mindre ofta - en metallprofil (den andra kan böjas, den första kan inte).

Exakt enligt markeringen, med hjälp av en perforator, görs hål för fästelement med ett steg på cirka 40-50 cm, varefter ramelementet monteras på väggen. I detta skede är det nödvändigt att tillhandahålla platser för fixering av trådarna och se till att de inte sticker ut bortom lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa ett extra lager av ljud- och värmeisolering mellan lamellerna bör specialmaterial läggas. De kan ha en annan struktur och är därför också fästa på olika sätt (med pluggar eller lim). Därefter placeras panelerna direkt på lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill kan du använda den ramlösa metoden och limma plattorna direkt på väggarna - direkt på betongen Det är snabbt och bekvämt. Man bör dock komma ihåg att ytan som ska behandlas måste ha en idealisk geometri - eventuella oegentligheter försämrar vidhäftningskvaliteten och minskar slutligen ytans livslängd.

Bild
Bild

I den ramlösa metoden används flytande naglar eller speciellt lim för PVC. Det är mycket viktigt att använda formuleringar som inte innehåller lösningsmedel. Annars försämras plasten gradvis.

Arbetet med denna typ av installation utförs i följande ordning:

  • rengöring av den gamla beläggningen, grundning och torkning;
  • framställning av en limlösning med obligatorisk iakttagande av instruktionerna och de angivna proportionerna av ämnet;
  • beroende på lösningens konsistens väljs ett verktyg för applikation - det kan vara en pensel eller en färgrulle eller en spatel;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • med hjälp av lim fixeras hörnstycket på betongväggen, till vilken det vanliga elementet sedan fästs med de inbyggda spåren;
  • panelerna pressas med ansträngning i 10-15 sekunder och får ta tag i;
  • analogt är alla återstående brickor monterade;
  • fäst ett dekorativt element;
  • sömmar behandlas med injekteringsmedel eller tätningsmedel, som fungerar som en dekorativ koppling.
Bild
Bild

Denna metod rekommenderas för beklädnadskorridorer och andra rum med normal luftfuktighet. Var noga med att klippa ut hål för uttagen och försök komma runt rör och liknande.

Bild
Bild

Tak

Det är möjligt att mantla taket med plastpaneler på samma sätt som för väggar - med och utan ram.

Det är nödvändigt att montera ramen i rum med högt luftfuktighetsindex och i lågt uppvärmda utrymmen. Plattorna är fixerade med fästelement och en profil, så fixeringsplatsen försvagas inte under påverkan av yttre ogynnsamma påverkan.

Ramen är inget annat än en låda med ett steg på 40-60 cm . Som regel utförs dess montering av trälister, metallprofiler eller plast. Paneler skruvas fast i lådan. Denna reparation är tidskrävande, men den kan utföras av en hantverkare, även med liten erfarenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramlös fixering är ett enklare sätt, det innebär preliminär rengöring av basen och ytterligare fixering av plattorna på en speciell förening, det vill säga plattorna kan enkelt limas.

Detta är ett ganska enkelt och snabbt sätt att mantla ytan, men det begränsar väsentligt inredningslösningar när det gäller belysning, eftersom det inte tillåter montering av strålkastare och LED-remsor, samt utförande av gips för att bygga fler- nivåstrukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fönster

PVC -paneler används ofta vid installation av sluttningar på fönster. Detta är verkligen en utmärkt lösning som gör att du snabbt, enkelt och billigt kan göra en estetisk dekorativ beläggning. Tack vare ett stort utbud av paneler kommer alla att kunna välja exakt den modifiering som verkligen kan förändra deras fönster.

Det finns flera sätt att trimma backar.

Med hjälp av en metallprofil

Med denna metod installeras profiler som blir en ram för montering av paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsordningen med denna metod är följande:

  • längs kanten på fönsterramen är en startstång installerad med självgängande skruvar;
  • lameller är monterade på den motsatta kanten av fönstret, det skapar fullständigheten av konturen.

Den förberedda panelen skärs i önskad storlek, sätts sedan in i profilen och fästs på skenan från den andra kanten. Panelerna måste dockas med varandra. En F-profil används som hölje. Fördelen med denna metod är dess höga hastighet och enkla installation. Denna teknik kräver dock ytterligare utläggning av tomrum som kan bildas under arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fixering med lim

Allt är enkelt här - panelerna måste limmas på sluttningarna med polyuretanskum eller lim.

Förfarandet är följande:

  • först bör du förbereda fönstret väl, ta bort överflödigt skum, kitt och jämna ut ytan;
  • paneler skärs i enlighet med parametrarna för backarna;
  • varje del är noggrant belagd med lim, sedan pressas fragmentet mot ytan i några sekunder och rivs av - den sista fixeringen utförs efter ett par minuter;
  • i slutskedet behandlas sömmarna med ett tätningsmedel och stängs med hörn av lämplig färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att fästa backarna på detta sätt utförs mycket snabbt, men kräver en perfekt plan basyta.

Det finns flera fler sätt att lägga plattor på sluttningar, men de kräver längre tid och ett sovrum med kunskap.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Man tror att plastpaneler kräver särskild omsorg. Detta har dock absolut ingen anledning - av alla typer av efterbehandlingsmaterial är det kanske svårt att hitta en enklare och "opretentiös" sådan. Oavsett om de är i korridoren eller på loggian räcker det att tvätta dem ett par gånger om året med något traditionellt diskmedel eller tvålösning.

Bild
Bild

Men ibland under service visas allvarligare smuts på ytan - ritningar gjorda med tuschpennor och markörer, fläckar från motorolja, rester av skraptejp och andra. Rengöring av slipdukar hjälper till att rengöra dem, och om märkena är betydande, då flytande rengöringsmedel som Synto-Forte, Graffiti Flussig, etc.

Innan du tar bort smuts, försök ta reda på hur den valda produkten kommer att påverka plasten. Kom ihåg att starka syra-basföreningar kan försämra deras utseende avsevärt.

Det finns flera föreningar som inte rekommenderas för rengöring av PVC -paneler:

  • klor;
  • avfettningsföreningar;
  • alkalisk tvål;
  • Nagellacks bortagning;
  • aceton;
  • alla typer av polermedel.
Bild
Bild

Rekommendationer

När du köper varor uppmärksammar alla tillverkaren. Bild och rykte betyder mycket och är ett slags kvalitetsindikator. PVC -paneler i denna mening är inget undantag, det finns hundratals tillverkare på marknaden, men bara några har vunnit erkännande av konsumenter.

Venta (Belgien) . Företaget är ledande på marknaden för efterbehandlingsmaterial i Europa och över hela världen. Företaget öppnar regelbundet nya produktionsanläggningar i olika länder och 2003 började en anläggning att verka i Ryssland. Detta gjorde det möjligt att sänka kostnaden för tallrikar för den inhemska köparen - nu kan ryssar köpa modeller av europeisk kvalitet till överkomliga priser. Sortimentlistan innehåller ett stort urval av paneler i alla färger och nyanser, produkter har egenskapen ökad styrka och tryckta paneler finns också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forte (Italien). Företaget anses vara en av de största tillverkarna av PVC -paneler i världen, dess produkter säljs i 50 länder runt om i världen. Företaget driver ständigt den striktaste kvalitetskontrollen och teknologierna förbättras ständigt. Till stor del på grund av detta lanserar företaget regelbundet nya varor på marknaden - till exempel helt nyligen erbjöds dekorativa paneler tillverkade med stenflis till konsumenterna. Detta ger beläggningen ett elegant och mycket estetiskt utseende, vilket gör den sofistikerad och lyxig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deceuninck (Frankrike-Storbritannien). Ett internationellt företag med produktionsanläggningar i alla delar av världen - tillverkaren av PVC -paneler har mer än 10 fabriker som framgångsrikt säljer sina produkter i 90 länder i världen. Bedriftens representationskontor verkar också i vårt land, tack vare vilken den inhemska konsumenten har möjlighet att bekanta sig med panelerna från Deceuninck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Shanghai Zhuan (Kina). Under de senaste åren har kinesiska produkter tagit ett starkt steg mot förbättrad kvalitet. Naturligtvis kan inte alla modeller märkta "tillverkade i Kina" lita på, men produkter från Shanghai Zhuan Qin Co. Ltd anses vara ett erkänt exempel på en pålitlig leverantör. Företaget säljer väggpaneler i olika färger, texturer, medan priserna på produkter är tillgängliga för ett brett segment av befolkningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön linje … Och naturligtvis kan man inte låta bli att nämna den ryska tillverkaren av plastplattor. Green Line är en anläggning i Vladimir -regionen som levererar sina varor inte bara till Ryssland utan även till europeiska länder. Tillverkarens sortimentlista innehåller mer än tusen modifieringar av paneler, medan priset förblir på en alltid låg nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur du inte gör ett misstag när du väljer paneler, se den här videon.

Rekommenderad: