MDF -fasader I PVC -film: Vad är Bättre än Målade Köksfasader? Vad Täcker Den Här Filmen? Färgöversikt, Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: MDF -fasader I PVC -film: Vad är Bättre än Målade Köksfasader? Vad Täcker Den Här Filmen? Färgöversikt, Fördelar Och Nackdelar

Video: MDF -fasader I PVC -film: Vad är Bättre än Målade Köksfasader? Vad Täcker Den Här Filmen? Färgöversikt, Fördelar Och Nackdelar
Video: HIGH GLOSS MDF 2024, Maj
MDF -fasader I PVC -film: Vad är Bättre än Målade Köksfasader? Vad Täcker Den Här Filmen? Färgöversikt, Fördelar Och Nackdelar
MDF -fasader I PVC -film: Vad är Bättre än Målade Köksfasader? Vad Täcker Den Här Filmen? Färgöversikt, Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Möbelfasader, om de är gjorda av högkvalitativt material, förädlar interiören, vilket ger den sofistikering. Spånskivor laminerade med polymerfilm förtjänar verkligen uppmärksamhet, men för bostadslokaler, om de inte ger en minimalistisk riktning, är MDF -fasader täckta med PVC -film mycket mer relevanta. Det är värt att överväga alla styrkor och svagheter i detta material mer detaljerat.

Bild
Bild

Vad det är?

MDF är en finfördelad fraktion av träfiberskivor med medeltäthet som har genomgått högtrycksvärmebehandling. Materialet i dess sammansättning är nära naturligt trä, innehåller inga inneslutningar, förutom trädamm, men är flera gånger hårdare och starkare än naturliga träplåtar.

Bild
Bild

Externt liknar MDF -produkter tjocka kartongark . Innan PVC -beläggningen appliceras på dem ser brädorna oattraktiva ut. Men i fabriken utsätts de för slipning, 3D -avbildning, grundning och målning.

Bild
Bild

Och även massproduktion av paneler i PVC -film har etablerats. Tänk inte att detta är en vanlig dekorativ beläggning - filmfasader av MDF skapas genom ångning av polyvinylklorid i ytan av trä-rakprodukter genom verkan av termisk vakuumpressning.

Bild
Bild

Förutom styrka är sådana fasader mycket fuktbeständiga, så de används oftast för att dekorera kökets inre . Mängden färger, nyanser, imitationer av detta material gör det dock möjligt att använda det när du skapar en presentabel typ av möbler för bostadslokaler med ett annat syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fasader med polyvinylkloridfilm är först och främst en budgetlösning på frågan om efterbehandling av möbeluppsättningar, medan dess imitationer ser presentabla ut.

Bild
Bild

Detta är en tveklös fördel med materialet, men det finns andra fördelar:

  • motståndskraft mot slitage, inklusive nötning på grund av användning av rengöringsmedel;
  • ett stort urval av färgpalett och textur;
  • hygien, säkerhet på grund av den naturliga sammansättningen;
  • en mängd olika storlekar och former av produkter, särskilt komplexa element kan göras på beställning;
  • materialet är inte utsatt för den negativa påverkan av ultravioletta strålar;
  • hög temperaturbeständighet och fuktbeständighet;
  • ingen skada under mekanisk påfrestning;
  • enkelt underhåll av fasader.
Bild
Bild

Nackdelarna med filmpaneler är främst relaterade till felaktig användning av dessa produkter:

  • om rummet har en konstant hög temperatur eller hög luftfuktighet kan PVC -filmen lossna.
  • användningen av aggressiva kemikalier och produkter som innehåller slipande partiklar för rengöring leder till skador och förlust av plattornas utseende;
  • vid uppenbara defekter, repor och flis, är det inte möjligt att reparera materialet.
Bild
Bild

Naturligtvis beror många av de tekniska egenskaperna hos möbelark på tillverkarens goda tro.

De listade problemen uppstår oftast på grund av att materialet initialt är defekt . Anledningen är användningen av lågkvalitativt lim vid tillverkningen, bristande efterlevnad av teknik, till exempel är filmskiktet för tunt.

Bild
Bild

Jämförelse med andra material

För beklädnad av MDF -skivor som används som möbelfasader kan inte bara PVC -film användas. Det finns andra, lika populära beläggningar som plexiglas, plast eller färg.

Bild
Bild

Låt oss överväga varje alternativ separat

Produkter från akryl (plexiglas, plexiglas) har en ganska hög kostnad på grund av komplexiteten i produktionen. Till skillnad från plast har polymerglas en blankare och jämnare yta, är mer motståndskraftig mot deformation än PVC eller plast och påverkas inte av UV -strålar. Men dess former är standard, och ögonen börjar tröttna på den vackra glansen med tiden.

Bild
Bild

För plast kännetecknas av hög slitstyrka, brist på exponering för höga temperaturer och fukt. Färgintervallet är dock inte lika omfattande som filmens, fingeravtryck finns kvar på det och restaurering kan inte utföras vid betydande skador. Dessutom är plastfasader dyrare än folie.

Bild
Bild

Målat material kännetecknas av ett högt pris, eftersom processen för skapandet har flera steg. Emaljen är inte rädd för solen, den har ökade hållfasthetsegenskaper, det finns också möjlighet till reparation och ett stort utbud av färger och nyanser.

Bild
Bild

Vilken av produkterna som är bättre är en brännande fråga när det gäller att välja fasad, men svaret är enkelt.

Om du behöver ett budgetalternativ kan du hämta billiga men högkvalitativa möbler med en filmbeläggning.

Plast eller plexiglas är lämpligt om du vill köpa tallrikar med höghållfasta egenskaper och lång livslängd . Emalj är relevant när budgeten inte är begränsad av någonting, du behöver ett material med en icke-standardfärg och skydd mot utbrändhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Filmtyper och färger

Varianter av filmer för möbelfasader skiljer sig åt i tillämpningsmetoden och lamineras, lamineras för plattor med en slät yta och membranvakuum för krökta paneler.

Bild
Bild

Utbudet av dekorationsalternativ och färger för PVC -fasader är extremt stort

Imitationer för glas och ädla träslag som äpple, ask, lönn, blekt ek, wenge, teak

Bild
Bild

Glansiga plattor med en spektakulär metallisk glans i ljusa och ovanliga färger - guld, brons, silver, samt turkos, champagne, vinrött

Bild
Bild

Filmer "Chameleon", "Southern Night" eller "Northern Lights", beroende på typ av belysning, kan ändra färg

Bild
Bild

Det finns modeller som imiterar brindle, zebra eller leopardfärg

Bild
Bild

Matt, som blanka paneler, finns i en mängd olika färger. Om du vill kan du köpa tvåfärgade fasader som perfekt kombineras med alla typer av köksutrymmen

Bild
Bild

Speglade och monokromatiska blanka ytor som reflekterar ljus och utvidgar utrymmet är lämpliga för kök med ett litet fotavtryck

Bild
Bild

I sin form kan modellerna vara släta, tredimensionella, böjda, med frästa detaljer och tredimensionella bilder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Att ta hand om fasader med folie är enkelt. Detta kräver inga speciella medel, men vanliga tvättmedel är lämpliga.

Bild
Bild

Krav på innehållet i produkter som använder PVC:

  • undvik långvarig exponering för fukt på materialet;
  • låt inte ytor svalna under –15 grader Celsius;
  • placera möbler borta från värme- och uppvärmningsanordningar, spisar och ugnar så att filmen inte skalar av;
  • temperaturer över +70 grader Celsius är destruktiva för polyvinylkloridskivor;
  • För rengöring, använd inte klorerade och aggressiva föreningar, lösningsmedel och medel som innehåller fasta ämnen som kan skada filmprodukter.
Bild
Bild

Om PVC -skiktet på vissa ställen lämnar basen kan problemet lösas med flytande naglar, vanligt PVA tapetlim eller Moment -lim.

Vid komprimering eller fullständig deformation, som händer på grund av överhettning, är det mest rimligt att byta ut fasaden mot en ny produkt.

Rekommenderad: