Toppdressing Av Tomater: Vilka Folkmedel För Att Mata Tomatplantor I Krukor Och I Ett Växthus Av Polykarbonat, Gödningsmedel För öppen Mark

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing Av Tomater: Vilka Folkmedel För Att Mata Tomatplantor I Krukor Och I Ett Växthus Av Polykarbonat, Gödningsmedel För öppen Mark

Video: Toppdressing Av Tomater: Vilka Folkmedel För Att Mata Tomatplantor I Krukor Och I Ett Växthus Av Polykarbonat, Gödningsmedel För öppen Mark
Video: Planteringstips för tomater 2024, April
Toppdressing Av Tomater: Vilka Folkmedel För Att Mata Tomatplantor I Krukor Och I Ett Växthus Av Polykarbonat, Gödningsmedel För öppen Mark
Toppdressing Av Tomater: Vilka Folkmedel För Att Mata Tomatplantor I Krukor Och I Ett Växthus Av Polykarbonat, Gödningsmedel För öppen Mark
Anonim

Tomater är en av de viktigaste grönsaksgrödorna som alla odlar i sina sängar och trädgårdar. Och allt för att det inte bara används i stor utsträckning i matlagning, utan också har en stor mängd vitaminer och mineraler som är mycket användbara för kroppen.

En erfaren grönsaksodlare vet att för att få en bra skörd, friska, saftiga och köttiga tomater måste de vårdas ordentligt, vattnas och befruktas . Det handlar om hur och vad man ska mata tomater som kommer att diskuteras i den här artikeln.

Gödningsöversikt

En bra skörd av utmärkt kommersiell kvalitet är varje trädgårdsmästares huvudmål. Detta mål kan vara ganska uppnåeligt, förutsatt att tomaterna befruktas i tid och balanserat.

Bild
Bild

Korrekt och snabb matning av tomater bidrar till:

  • aktiv tillväxt av tomater;
  • bra utbyte;
  • växtresistens mot skadedjur och sjukdomar.

För närvarande finns det många olika typer av gödningsmedel, både naturligt och kemiskt ursprung. Absolut hela deras sortiment kan delas in i två stora grupper: mineraliska och organiska.

Bild
Bild

Glöm inte heller folkmetoderna som kan användas vid matning av tomater. Låt oss diskutera var och en av alternativen mer i detalj.

Organisk

Organiskt gödningsmedel är ämnen av naturligt ursprung. De anses vara mycket användbara och effektiva eftersom de inte innehåller några kemikalier.

För utfodring av tomater kan du välja bland organiskt gödningsmedel

  1. Ko- eller hästgödsel - det kan appliceras på jorden först efter kompostering.
  2. Siderat i form av örtinfusion - huvudkomponenten är den gröna delen av nässlan. Växtens gröna skärs och infunderas i vatten i 2 veckor.
  3. Torv - ett universellt gödningsmedel som inte bara ger näring åt jorden och mättar tomater med användbara ämnen, utan också hjälper till att behålla fukt i jorden.
  4. Aska - rik på kalium och fosfor. Ask som erhålls genom att bränna halm, kvistar eller kol är bäst lämpad för tomater. Den innehåller många mineraler och mikronäringsämnen.
  5. Det finns organiskt gödselmedel som säljs i specialaffärer. Experter rekommenderar att du köper Vermix biohumus, Piksa superkompost och andra typer.
Bild
Bild

Mineral

Vad är mineralgödselmedel? Dessa är specialdesignade och skapade ämnen baserade på kombinationer av kemiska element. För utfodring av tomater används tre typer av gödningsmedel.

  1. Fosfat . Tomater reagerar mycket bra på dem. Säljs i pulverform eller granulat. Superfosfater rekommenderas att appliceras på jorden omedelbart eller framför såfältet.
  2. Kväve . Denna typ av gödningsmedel inkluderar det välkända ammoniumnitratet - ammoniumsulfat, urea. Dessa gödningsmedel försurar jorden, så experter rekommenderar att man kalkar jorden efter applicering.
  3. Kali … Deras sortiment är ganska varierat, men inte alla är lämpliga för att mata tomater. Erfarna agronomer rekommenderar att befrukta jorden under tomater med kaliumsulfat eller kaliumsulfat. Kaliumklorid och kaliumsalt rekommenderas kategoriskt inte för att mata grönsaken. De innehåller mycket klor i sin sammansättning, vilket kan påverka kulturen negativt.
Bild
Bild

Mineralgranulatgödselmedel är mest efterfrågat. " Sudarushka ". Den innehåller inget klor, den ger näring och mättar jorden perfekt. Används för rot- och bladmatning. Förutom att mätta kulturen med näringsrika och användbara mikroelement detta gödningsmedel är idealiskt för att förebygga olika sjukdomar.

Folkmedicin

Mycket ofta används olika folkmedicin för att mata tomater. Experter säger att de har en bra effekt på tillväxten och höjer avkastningen. Används oftast.

  1. Jod - matning med jod främjar mognad av frukter och förhindrar uppkomst av sjukdomar som senblåsa.
  2. Jäst - används uteslutande för att påskynda växternas tillväxt. I sig själva innehåller de inga näringsämnen.
  3. Fågel (kyckling) spillning - användbart, men listigt nog. Om mycket av det introduceras kan växtens rotsystem drabbas. Kycklingskräp rekommenderas att inte införas i jorden i ren form, utan blandas med halm eller torv.
  4. Bananskal - mättar grönsaken med kalium och fosfor - tomater växer snabbt och deras smak blir mer uttrycksfull. Hjälper till att hantera bladlöss, som ofta attackerar buskar.
  5. Äggskal - rik på kalium, fluor, zink och kisel. Den är idealisk för att gödsla tomater. Skalet hjälper också till att hantera skadedjur, nämligen sniglar och sniglar.
Bild
Bild

Absolut alla ovanstående metoder för att mata tomater är effektiva och effektiva. Det viktigaste är att noggrant läsa instruktionerna om du har valt mineraler som gödningsmedel . Det är nödvändigt att följa hastigheten och utfodringsperioden. Detta gäller även folkmedicin och organiska gödningsmedel. Överdriven dosering kan påverka växten negativt.

När man köper konstgödsel ge företräde åt kända tillverkare som har funnits på marknaden länge … Studera noggrant informationen på originalförpackningen, titta på gödningsmedlets utgångsdatum.

Hur förstår man vad tomater behöver?

Under hela perioden med odling av tomater måste de övervakas noga. Växten själv kan berätta exakt vilka tillsatser den behöver, vad den saknar.

Bild
Bild

Tomater kan drabbas och utvecklas dåligt av brister i mikronäringsämnen. Låt oss titta på tecknen på att tomater saknar vissa näringsämnen.

Kväve

Brist på kväve i en växt påverkar tillväxt och avkastning. Bristen på detta ämne är mest märkbar under fosterbildningsperioden. Brist tecken:

  • busken växer inte, buskar inte;
  • mjuk och tunn stam;
  • busken blommar rikligt;
  • fostret utvecklas inte bra;
  • konstant förändring av bladens färg (först är de ljusgröna, sedan blekgula);
  • helt bleka blad;
  • frukten är liten, förvrängd.
Bild
Bild

Det kan finnas flera orsaker till bristen på kväve. I de flesta fall är detta skador på rotsystemet, torka, syrebrist i jorden.

I det här fallet måste du applicera gödningsmedel som är rika på kväve. Det är bäst att tillgripa organiskt material.

Fosfor

Detta element är ansvarigt för den korrekta utvecklingen av växtens rotsystem, blomning och tillväxt. Tecken på fosfatsvält:

  • grågröna blad;
  • toppen av busken mörknar och dör;
  • lila eller röda vener;
  • dålig blomning;
  • dålig tillväxt;
  • tomater mognar inte.
Bild
Bild

Anledningen till bristen på fosfor i en växt kan vara en låg temperatur, inte riktigt en lämplig pH -nivå i jorden. Det är nödvändigt att applicera gödningsmedel som är rika på zink och fosfor för utfodring.

Kalium

Detta element är ansvarigt för vattenutbytet i anläggningen. Dess brist kan påverka tomaten negativt, fram till dess fullständiga torkning, buskens död. Om tomaterna saknar kalium, kännetecknas busken av:

  • gula blad;
  • dålig mognad av frukter;
  • uttorkning av frukten;
  • svaga stjälkar som inte kan hålla frukten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tomater, som ändå lyckades mogna även med brist på kalium, lagras inte länge och deras kött är vitt och helt smaklöst.

Om minst ett av ovanstående symtom märktes, växten måste matas med kaliumämnen med hjälp av smörgås . Ämnet löser sig i vatten och används vid vattning av växten.

När och hur man matar?

Förutom att välja rätt gödningsmedel är det mycket viktigt att veta när och hur man ska gödsla tomater hemma för att växa snabbare och få en bra skörd. Experter och erfarna bönder rekommenderar alla som har bestämt sig för att allvarligt ägna sig åt att odla tomater, strävar efter att få en bra skörd, utarbeta scheman för gödningsmedel, rita diagram och följa dem.

Bild
Bild

Växter i krukor på fönsterbrädan, i det öppna fältet, i ett växthus av polykarbonat bör matas i enlighet med reglerna.

Plantor

För att få ett bra resultat måste du börja ta hand om tomater redan från början. Starka och friska plantor är nyckeln till en utmärkt skörd. Stationärt utfodringsschema.

  1. Ta hand om jorden först … Den måste befruktas med ämnen som är lämpliga för en ung växt. Denna toppdressning anses vara den första och viktigaste. Men använd aldrig kvävegödselmedel.
  2. Det andra matningssteget bör utföras när de två första bladen dyker upp på stjälkarna . Gödsla med urea. Det är nödvändigt att förbereda en lösning - 10 liter vatten och en matsked av ämnet.
  3. Det tredje stadiet av befruktning är tillåtet på en vecka, efter det andra … Det är bäst att befrukta med en lösning av nitrofoska - 1 liter vatten och 1 matsked av ämnet.
  4. Ytterligare, var 10: e dag måste plantor matas med samma lösning som före plantering i öppen mark .
Bild
Bild

Om du gör allt korrekt, enligt schemat, kommer dina plantor att vara perfekt förberedda, acklimatisera snabbare i marken och växa aktivt.

Efter landning i marken

Innan plantor planteras i öppen mark måste den först mättas med kväve-, kalium- och fosfatsubstanser.

Efter plockningen måste växten befruktas med organiska ämnen. Växtens bladsystem är ännu inte särskilt starkt, och organiska tillsatser hjälper till att utvecklas. Detta bör inte göras i såret, än 2 veckor efter avstigning. Denna period måste väntas så att tomaterna vänjer sig vid den nya platsen, absorberar de gödningsmedel som applicerades tidigare, innan de planterades.

Bild
Bild

När buskarna börjar växa aktivt kan du gödsla med fosfat- och kvävetillskott. Detta stimulerar deras utveckling, hjälper till att få grön massa och stärker rotsystemet.

Under fruiting

Efter 2 månader efter plantering börjar buskarna blomma. Befruktning är också nödvändig under blomningstiden. Kalium- och fosfortillskott rekommenderas - de stimulerar fruktsättningen.

Under fruktsättningsperioden börjar växten behöva gödningsmedel mättade med kväve. Därför är det bättre att ge företräde åt organiska ämnen.

Tiden när frukter redan har dykt upp på buskarna är mycket svår för växten. Busken spenderar mycket spårämnen och vitaminer för mognad. Marken ska vara mättad med kalium, bor, jod, mangan.

Bild
Bild

Under fruktperioden måste växten befruktas 2-3 gånger. Som gödningsmedel rekommenderar experter att använda:

  • borsyra;
  • jodlösning;
  • saltlösning;
  • ask, mullein;
  • kaliumsulfat.

Du kan också mata jorden med mineraler som hjälper till att stärka växten och snabbt fylla frukten.

Rekommenderad: