DIY Kartong: Hur Man Gör En Låda Med Lock Av Tyg Och Kartong? Funktioner För Att Göra En Boklåda Hemma

Innehållsförteckning:

Video: DIY Kartong: Hur Man Gör En Låda Med Lock Av Tyg Och Kartong? Funktioner För Att Göra En Boklåda Hemma

Video: DIY Kartong: Hur Man Gör En Låda Med Lock Av Tyg Och Kartong? Funktioner För Att Göra En Boklåda Hemma
Video: HOW TO MAKE A LID FOR A CARDBOARD BOX/ CARDBOARD BOX LID MAKING IDEA EASY/ DIY STORAGE BOX 2024, April
DIY Kartong: Hur Man Gör En Låda Med Lock Av Tyg Och Kartong? Funktioner För Att Göra En Boklåda Hemma
DIY Kartong: Hur Man Gör En Låda Med Lock Av Tyg Och Kartong? Funktioner För Att Göra En Boklåda Hemma
Anonim

I alla hem kan du hitta en mängd olika lådor och lådor. Sådana gizmos paradiseras ofta, särskilt om de är gjorda för hand eller genom ansträngningar från nära och kära. För att skapa något som inte bara är vackert utan också användbart måste du inkludera kreativitet, smak och lite ansträngning.

Bild
Bild

Särdrag

Många anser att lådorna är nackdelar som bara tar plats. De är faktiskt ganska funktionella.

  • De används ofta för inredning. Dessutom, om stilen kräver ett stort antal små detaljer, kan du helt enkelt inte klara dig utan korgar. För att sådana dekorationer ska vara lämpliga måste du noga utarbeta deras design.
  • De hjälper till att hålla ordning, ordnar lagringen av olika saker ordentligt. Praktiken hos en sådan behållare bestäms av dess styrka, storlek och form.
  • Frukterna av ditt arbete kan säkert användas som en gåva. Dessutom kommer en sådan present att tilltala både en mycket ung flicka och en ganska vuxen kvinna. Dessutom kan lådan, beroende på dess design och syfte, presenteras för en man. Ibland samlar människor en massa småsaker som bara måste läggas i lämpliga lådor.
Bild
Bild

För nybörjare som står inför tillverkning av lådor för första gången bör du vara uppmärksam på kartong. Det är ingen slump att detta material är populärt. Bland fördelarna med kartong är:

  • miljövänlighet;
  • enkel hantering;
  • låg kostnad;
  • tillgänglighet.

Kartong finns i vilken kontorsmaterielbutik som helst. Dessutom kan den säkert återanvändas. För en redan färdig kartongprodukt finns det många sätt att dekorera; du kan välja vilken som passar din styrka och förmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av form och storlek

När du gör lådor är det viktigt att utföra alla åtgärder i etapper - på detta sätt kommer arbetet att gå smidigare och tar inte för mycket tid. Det första steget är att bestämma form och storlek. Dessa parametrar beror på mängden material, placering och syfte. Dessutom måste graden av komplexitet matcha tillverkarens skicklighet. För nybörjare passar enklare alternativ bättre:

  • fyrkant;
  • rektangulär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter kan du försöka göra en rund låda eller i form av en polyhedron. Dessa är de vanligaste och traditionella sorterna.

Eftersom kartongen är ganska bra på att klippa, böja och rynka kan du hitta mer komplexa produkter i form av ett hjärta, ett skal, en resväska, en klocka och till och med ett piano. I samma veva kan du utföra en cache förklädd till en bok eller basen på vilken statyett som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan lådan ha:

  • konkava eller krökta sidor, lock;
  • ben, handtag, gångjärn, lås och andra tillbehör;
  • lådor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa lådor är avsedda för förvaring:

  • av pengar;
  • dokument och fotografier;
  • smycken och smycken;
  • visitkort och brevpapper;
  • timmar och mycket mer.
Bild
Bild
Bild
Bild

För personer som har att göra med många små delar behövs arrangörer med inre fack. Lådor för handarbete eller kreativitet tillverkas enligt samma princip.

Lådorna kan vara mycket små - upp till 5-7 cm och stora - upp till 20 cm eller mer. Små kan placeras på små ytor - öppna hyllor, sängbord, bord . Skrymmande tar plats i garderoben. I princip begränsas deras parametrar av kartongens mått.

Dessutom är det värt att överväga att väggarna och botten på breda arrangörer måste förstärkas, eftersom kartongen böjer sig. Och att dekorera små lådor är mycket bekvämare och inte så tråkigt.

Bild
Bild

Material och verktyg som krävs

Även hemma, innan du börjar arbeta, bör du förbereda allt du behöver. Om du inte tar hand om detta i förväg måste du avbryta på jakt efter nödvändiga föremål eller en resa till butiken. Dessutom är det bättre att köpa alla material, speciellt för dekoration, med en marginal, annars kanske något inte räcker, och den här produkten kan ta slut i butiken.

Basen för lådan, det vill säga dess botten, sidoväggar och lock, är gjorda av kartong . Mycket beror på dess densitet. Ju tätare, desto svårare är det att arbeta, men strukturen blir mer hållbar. I butiker kan du hitta kartong med olika hårdhet, tjocklek, struktur och beläggningstyp. Dessutom kan du i dina hantverk säkert använda lådor, lock och andra bitar som redan har använts. Kartongens utseende är oviktigt om det överlappar med ett dekorativt lager ovanpå.

I det inledande skedet av kartongen måste du rita och klippa ut alla nödvändiga ämnen. För att göra detta behöver du följande saker:

  • penna och linjal;
  • papperskniv, sax i olika storlekar;
  • falzbein är ett verktyg som är nödvändigt för utjämning, böjning och andra liknande operationer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör du förbereda ett arbetsområde i förväg med tillräckligt med utrymme för kartong och verktyg. För att skära med en prästkniv är det bättre att använda en specialbräda.

För limning är både enkel pasta och valfritt butikslim lämpligt för pappersprodukter lämpliga. För att applicera det behöver du borstar av olika bredd. Limmet appliceras från mitten till kanterna och jämnar också ut de delar som limmas ihop senare . Dess mängd bör doseras så att överskott inte sticker ut från sömmarna. Om de dyker upp ska de tas bort med en servett eller svamp. I vissa fall är det mer bekvämt att använda en limpistol eller till och med tejp (målning, dubbelsidig). Det är bättre att fästa sömmarna med ytterligare klipp, eller placera dem under pressen.

För att strukturen ska hålla fastare och behålla sin form kan kanterna förstärkas med tandpetare eller träspett. Ofta används plywood med lämplig tjocklek som botten av lådan eller dess sidor - det går bra med kartong och ger styvhet till hantverket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg tillverkningsinstruktioner

Med allt du behöver för att göra lådor kan du börja arbeta. Eftersom det finns en hel del modifieringar av sådana lådor kan du överväga flera modeller med varierande grad av komplexitet.

Det vanligaste alternativet är en rektangulär låda . Det första steget är att rita upp ett diagram. Utseendet beror på dess noggrannhet. Vanligtvis är korgar gjorda med ett gångjärnslock. I det här fallet kan du klara dig med en stor ritning. Den skärs längs konturen, böjes längs de prickade linjerna och limmas vid korsningen.

Bild
Bild

Om locket läggs på är detaljerna för de övre och nedre delarna uppställda och gjorda separat . Sådana scheman är ganska vanliga och dimensionerna i dem kan ändras, men proportionerna måste förbli desamma. Locket ska vara något bredare, annars passar det helt enkelt inte ovanpå.

Målning, klistring och annat arbete bör endast utföras efter att alla sömmar och delar av lådorna är helt torra, annars kan de böjas eller lossna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat vanligt alternativ är hjärtlådan. Det är ganska enkelt att göra det, det viktigaste är att agera mycket försiktigt. Tänk på hur arbetet fortskrider.

  1. Först måste du skära ut två identiska delar - botten och locket. För att göra detta kan du rita ett symmetriskt hjärta eller ringa ett objekt med en lämplig form.
  2. Sedan ska pappstejpen skäras, vars bredd är lika med lådans höjd, plus en ökning av limning (den måste skäras i form av en bred frans eller trianglar). Tejpens längd är lika med hjärtkanten eller något mindre om det finns ett inslag från kanten. Du kan ta en lång tejp och klippa den på rätt plats efter att ha provat eller redan börjat limma.
  3. Den tandade delen av sidoväggen måste böjas, och du kan börja limma. Tänderna kan förskjutas något - detta gör att sidstycket kan placeras i önskat läge. Du kan limma den ena halvan först och sedan den andra, men sedan måste du arbeta med lederna.
  4. Sedan bör du vänta tills det är helt torrt och du kan börja limma locket. Så snart hela strukturen torkar väl kan du dekorera den efter eget tycke.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Boklådor är av särskilt intresse. Naturligtvis kan den göras av en lämplig bokstorlek. Men den här metoden är inte alls den enklaste, och det är synd att förstöra den riktiga boken. Därför är det bättre att göra det av kartong.

  • Först måste du göra locket (botten och lock). Du behöver mycket tjock kartong för det. Du kan använda flera lager vanligt eller tjockt wellpapp. En tryckt bild limmas på ämnet och baksidan är dekorerad.
  • När delarna har limmats och torkats, ta tag i den mellersta delen. Sidor kan ritas på sidorna, arken kan limmas ihop tätt eller i form av ett dragspel. För att förhindra att boken ser för ny ut är sidorna artificiellt åldrade.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ovanstående scheman kan ändras, modifieras efter eget gottfinnande eller användas för tillverkning av liknande produkter, men i en annan form.

Hur man dekorerar?

Det finns ganska många sätt att dekorera en låda, och här måste du återigen fokusera på dina möjligheter. En enkel färgning hjälper till att avsevärt förbättra utseendet på den limmade basen för lådan. För att göra detta måste du utföra flera steg.

  • Limma veck, fogar och limningssömmar med maskeringstejp.
  • Applicera en primer på alla yttre sidor. Slät kartong kräver bara ett lager. Om det finns oegentligheter måste primern appliceras flera gånger efter att det föregående lagret har torkat helt.
  • Den torkade primern ska slipas med sandpapper, och du kan börja måla. Ett jämnare lager erhålls från en sprayburk, men du kan använda en vanlig borste.

Det kan också finnas flera lager färg - det måste helt och jämnt täcka basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom monokromatisk färgning används olika tekniker, inklusive målning. En alternativ metod är omslag med trasa eller papper. På ett papper eller tygduk måste du göra ett mönster med kvoter - det kommer att se ut som en ritning av en låda. Om du tar ett tyg är det bättre att applicera lim både på det och på basen. Efter limning ska tyget slätas väl för att släppa ut luft.

Ett annat sätt att dekorera är decoupage, så att du kan ordna en målad eller klistrad låda

  • En lämplig bild väljs bland ett decoupagekort, servett eller någon tryckt upplaga. En lämplig bild kan användas i sin helhet eller klippa ut önskad del. Med flerskiktsservetter skalas det översta lagret av.
  • Bilden överlagras på rätt plats och täcks noggrant med lim, samtidigt som rynkor, tårar och bubblor undviks.
  • Efter torkning kan ytan förädlas - mer noggrant rita några detaljer, fyll i den omgivande bakgrunden. Slutligen appliceras ett lager lack.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorerade lådor kan dekoreras med pärlor, strass, band, spetsar och till och med blomsterarrangemang. Vilket naturmaterial som helst - skal, kaffebönor, småsten. Det ska inte vara för många dekorationer, två eller tre sorter räcker.

Rekommenderad: