Musiklådor (34 Bilder): Jakos Mekaniska Låda Med Egen Melodi Och Andra Modeller. Skapelsens Historia. Hur Fungerar De?

Innehållsförteckning:

Video: Musiklådor (34 Bilder): Jakos Mekaniska Låda Med Egen Melodi Och Andra Modeller. Skapelsens Historia. Hur Fungerar De?

Video: Musiklådor (34 Bilder): Jakos Mekaniska Låda Med Egen Melodi Och Andra Modeller. Skapelsens Historia. Hur Fungerar De?
Video: Minecraft Live 2020: Full Show 2024, Maj
Musiklådor (34 Bilder): Jakos Mekaniska Låda Med Egen Melodi Och Andra Modeller. Skapelsens Historia. Hur Fungerar De?
Musiklådor (34 Bilder): Jakos Mekaniska Låda Med Egen Melodi Och Andra Modeller. Skapelsens Historia. Hur Fungerar De?
Anonim

Musiklådan är ett vintagestycke förknippat med romantik, antikviteter, fullt av hemligheter och familjehistorier och graciös antikvitet. Och det finns verkligen lite magi i musiklådan, en speciell känsla. En fantastisk sak från förr passar perfekt in i den moderna interiören och blir en ljus dekorativ del av den . Och även en musiklåda är en stor gåva och ett sätt att på ett trevligt sätt överraska en älskad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skapelsens historia

De första jukeboxliknande maskinerna har varit kända sedan tidig medeltid. Utmärkta exempel på sådana anordningar hittades i Byzantium och i några arabiska länder i öst. Mode för musiklådor kom till Europa på 1700 -talet . Och detta beror på utvecklingen av klockmekanismer. Först fanns det musikaliska snuslådor, som senare förvandlades till lådor.

Tack till Genève urmakare Antoine Favre för den första musikaliska mekanismen. Han byggde in mekanismen i klockan och, mer intressant, i parfymflaskan. Unika snusboxar var kompakta och gömde lätt i fickan. År 1815 öppnades den första fabriken i Genève, som specialiserade sig på tillverkning av korgar . Grenar av denna produktion etablerades snart i USA. Men den antika konsten kanske inte nått oss. Den "stora depressionen" som väst upplevde under förra seklet lämnade ingen chans för riktningen. Efter ett par decennier började antika lådor efterfrågas, och dessa enheter började dyka upp i företagarnas affärsplaner igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

De första lådorna skapades på en metallskiva; i början av 1800 -talet dök en rulle upp i mekanismen. Vid korsningen av 1800- och 1900 -talen kom automater på papper med tejp på marknaden . Det här är pianoforte-tillägg som blev till pianoreproducenter: högteknologiska apparater för den tiden gjorde det möjligt att njuta av framträdandet av kända pianister. Musikerns pjäs spelades också in på stansat band. Men grammofoner började konkurrera med denna teknik, de kunde återge rösten och vann därför denna strid. Idag produceras musiklådor med en egen melodi för varje smak: de kan vara förvaring för smycken som också låter. Modeller finns i en mängd olika stilar - från högteknologisk till retro, från lakoniska och enkla enheter till kompletta kopior av antikviteter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Det finns 4 baser i en vanlig musiklåda: ett handtag, en cylinder med stift och en platt kam och säng (alla delar finns på den). Produktens mekanism kan vara manuell eller lindad . Som du kanske gissar måste en manuell eller upprullningsanordning vridas medan en mekanisk låter automatiskt. Och även om det andra alternativet verkar lättare, föredrar faktiskt många älskare av sådana retro -dimser modeller med ett handtag som måste vridas.

Hur fungerar det:

  • ett roterande handtag roterar en cylinder med stift, de nypar en stålkam av många tänder av olika längd;
  • handtaget eller nyckeln lindar fjädermekanismen, vilket förlänger spelningen av melodin.

Och mer komplexa stycken har också en trumma och små klockor som gör melodin uttrycksfull.

Om rutan inte spelar en, utan flera melodier, betyder det att enheten innehåller mer än en stiftuppsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Ljud skapas av tunna stålplåtar som skiljer sig i längd och tjocklek. De är placerade i den akustiska lådan i en viss sekvens - en harmonisk skala. För att extrahera ljud från lådan måste du rotera trumman . Det fungerar så här: pinnarna på trumman är placerade enligt den avsedda melodin. Om du roterar trumman jämnt kommer pinnarna att röra plattan i exakt rätt ordning. Och om du ordnar om stiften får du en annan melodi.

Skapandet av en musikalisk konstruktion är en så graciös och noggrann process som skapandet av själva musiken. Till exempel skapas cylinderpinnar rent för hand. Scenen är smycken, eftersom den inte kan mekaniseras.

Kvaliteten på det stål som används för framställning av kammen är också viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Traditionellt var musiklådor gjorda av trä. Endast värdefulla träslag användes, därför är det inte förvånande att unika produkter överfördes från generation till generation, och tiden förstörde dem inte. De var utsökt dekorerade, och detta var huvudkonkurrensen mellan modellerna: inlagd med stenar, band, pärlor, användning av dyra tyger och elfenben.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallådor tävlade med träprover . Några av dem representerade en liten byrå med två eller till och med tre lådor. Som en dockprodukt lockade den och tvingades öppna alla lådor omedelbart: den övre delen upptogs av lådans mekanism, och i de två nedre var det möjligt att lagra smycken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separata lådor gjordes i form av ett piano, lite senare - i form av en grammofon . Moderna massproducerade lådor ser mycket mer blygsam ut än sina föregångare, men de är också mer prisvärda. Om du vill ge en present till en vuxen, borde det vara en vintagestycke, men tjejer under 12 år tar gärna emot en modern låda med känsliga nyanser med dansande ballerinor eller till exempel enhörningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkares översikt

Om du är en samlare av musiklådor, kommer du säkert att sträva efter att se till att alla storheterna i produktionen av dessa utsökta föremål fanns på din hylla. Schweizarna ger en känsla inte bara i produktionen av högprecision dyra klockor, utan också i skapandet av musiklådor. Ta ett företag till exempel Reuge musik : varumärket är redan ett och ett halvt sekel. Och historien började med urmakaren Charles Rouge, vars son flyttade från urmakning till produktion av fashionabla musiklådor.

Ett italienskt företag konkurrerar med det schweiziska märket Ercolando , vars huvudsakliga hit är modell "White glory " … Till denna dag arbetar hantverkare för hand efter gammal teknik. Skåp är ett lika utmärkt val. Kulle , som är stiliserade som de bästa exemplen på 1700 -talet. Kan inte klaga på bristande efterfrågan och företagsmodeller Jakos : Sant, det finns ingen antik elegans från dem. Det här är mer lakoniska modeller, men alla med samma härliga teman - ballerinor, älvor, prinsessor, tjejer och björnar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Och här börjar det mest intressanta valet: vilket tema boxen kommer att ha, oavsett om du bestämmer dig för kopior av gamla produkter och mer moderna alternativ. De mest populära modellerna är följande.

Piano . Det som kallas en klassiker i genren. Det kommer att dekorera den klassiska och nyklassicistiska interiören, kommer att vara en stor present för finsmakaren av retro och små eleganta presenter. En underbar present till en musiklärare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pirates of the Caribbean . Den berömda filmen i flera delar inspirerar tonåringar än idag. Och om ditt barn (eller du själv) inte är motvilligt att "skydda" en sådan fläkt hemma, var uppmärksam på de brutala upprullningsboxarna med bilden av Jack Sparrow.

Bild
Bild
Bild
Bild

Två hjärtan . En romantisk låda som vanligtvis ges till älskare, nygifta eller dem som firar bröllopsdag. Tillverkad i olika färger är den mest populära modellen i ett mörkt fodral med en guldröd "kärna".

Bild
Bild
Bild
Bild

Swan Lake . Skåp med graciösa ballerinor är en igenkännlig bild älskad av många generationer. En underbar present från förr. Har många variationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med ett dansande par . Ett annat klassiskt alternativ som kan påminna dig om början på ett förhållande, en vacker och sorglös tid. En vinn-vinn-present för romantisk natur.

Bild
Bild
Bild
Bild

En liten låda är något intimt, varmt, med en touch av antiken och nostalgi för den utgående naturen av vackra tider. Det kommer att vara en påminnelse om ljusa drömmar, ögonblickets värde och unikahet, musikens livgivande kraft . Och hon kommer också att påminna dig om vem som presenterade en så rörande sak.

Rekommenderad: