Amaryllis (87 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma Hemma, Arter Av Amaryllisröd Och Belladonna, Växer Från En Lök Och Transplanterar

Innehållsförteckning:

Video: Amaryllis (87 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma Hemma, Arter Av Amaryllisröd Och Belladonna, Växer Från En Lök Och Transplanterar

Video: Amaryllis (87 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma Hemma, Arter Av Amaryllisröd Och Belladonna, Växer Från En Lök Och Transplanterar
Video: Burke's Backyard, Belladonna Lily 2024, April
Amaryllis (87 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma Hemma, Arter Av Amaryllisröd Och Belladonna, Växer Från En Lök Och Transplanterar
Amaryllis (87 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma Hemma, Arter Av Amaryllisröd Och Belladonna, Växer Från En Lök Och Transplanterar
Anonim

Amaryllis är en växt med vackra stora blommor som ligger på en hög och nästan bladlös stam. På grund av denna funktion kallas han också "naken dam" eller "naken dam". Men en riktig amaryllis, trots sitt ljusa utseende och opretentiösa innehåll, kan sällan ses på fönsterbrädorna i ryska lägenheter. Oftare bebos det av hans "tvillingbror" - hippeastrum. Vi kommer att prata om likheterna och skillnaderna mellan de två färgerna i artikeln. Och du kommer också att lära dig att ta hand om amaryllis, hur man planterar och förökar det, vilka sorter av denna fantastiska inomhusblomma är.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Amaryllis är en flerårig växt av familjen Amaryllis. Det beskrevs och pekades ut som ett separat släkte av den svenska forskaren Karl Linné på 1700 -talet - innan dess uppfattades amaryllis som en av sorterna liljor.

Han kom till oss från Sydafrika, där han växer på torra ökenställen, så blomman älskar solen, men tål inte frost.

På grund av detta odlas det i Ryssland främst som en krukväxt - plantering av amaryllis i öppen mark är endast möjlig i de södra regionerna, till exempel i Krasnodar -territoriet … Amaryllis tillhör glödlampsklassen: den utvecklas från en ovalformad glödlampa som kan vara 4 till 12 cm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Raka smala mörkgröna blad finns i par på stammen och når en längd på 50-60 cm, deras bredd är 3 cm. I naturen, under blomningen av amaryllis, är löv i allmänhet frånvarande, i rumsförhållanden är de vanligtvis där, även om de är få till antalet. Hemma blommar amaryllis oftast på senvåren, denna fas varar 1, 5 månader . I Ryssland uppträder dock blommor i augusti - september och varar bara upp till tre veckor. Först växer en peduncle från glödlampan. Den sträcker sig upp till 40-60 cm i höjd och en blomställning bildas på den. Amaryllis kan ha 3 stjälkar samtidigt, var och en med 4 till 12 blommor med en diameter på 10 cm. Färgen kan vara rosa, lila, röd eller vit.

Det är viktigt att komma ihåg att amaryllis inte bara är vacker, utan också farlig, eftersom gift finns i glödlampan och delvis i skotten.

I minimala doser ger det en positiv effekt - det dödar skadliga mikroorganismer (bakterier och virus). Men om koncentrationen överskrids kan konsekvenserna vara allvarliga: från hudirritation till kräkningar, yrsel och till och med andningsproblem. Amaryllis är särskilt farligt för barn och husdjur. Håll därför växten borta från dem, och efter kontakt med blomman, tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.

Bild
Bild

Hur skiljer man från hippeastrum?

Utåt ser amaryllis nästan ut som ett hippeastrum. Ofta förvirrar även amatörblomsterodlare dem, och i affärer går den andra växten ofta bort som den första, eftersom den är vanligare. Emellertid är likheten mellan de två blommorna förståelig, eftersom de är de närmaste släktingarna: de tillhör samma släkt Amaryllis. Särskilda egenskaper hos "bröderna" är också tillräckligt, de är bara inte alltid uppenbara. Låt oss ta en titt på dem.

Amaryllis hemland är Sydafrika, medan hippeastrum är infödd i Sydamerika . Därför vänjer sig den andra blomman snabbt vid det ryska klimatet, i motsats till det första, för vilket dess ursprung i landet "evig sommar" gör det svårt att anpassa sig till svårare förhållanden. På grund av detta är amaryllis något mer kräsen om vård och växande förhållanden än sin släkting.

Bild
Bild
Bild
Bild

De har olika former och storlekar på glödlampan: i hippeastrum är den rund, liknande en vanlig lök, 7–9 cm lång, och amaryllis har en långsträckt och långsträckt päronformad glödlampa som når en diameter på upp till 12 cm och ännu mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hippeastrumets peduncle är tom inuti, därför, med en liten kompression, rör kanterna på stången . Den är cirka 60–70 cm lång och har en rödbrun nyans. I amaryllis är stammen grönbrun i färgen och kortare - den växer bara upp till 60 cm, men den är mycket tätare, eftersom den inte har något tomt utrymme inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amaryllis blommar bara en gång om året - detta händer på sensommaren eller tidig höst . Hippeastrum trivs med sina blommor i slutet av vintern eller tidig vår, och återblommande kan inträffa i slutet av sommaren - det beror på vårdförhållandena och växtens sort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amaryllis blommor finns i bara rosa färger: från ljusrosa och till och med vit till ljusröd. Dess släkting har en rikare och mer varierad färgpalett: alla röda nyanser, inklusive vinrött, dessutom gul, grön, orange, lila, det finns till och med tvåfärgade och prickiga varianter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor i amaryllis är trattformade och i hippeastrum ser de ut som en orkidé och som regel större - i vissa sorter kan de överstiga 20 cm i diameter. Antalet kronblad i en blomma är detsamma - 6, men knopparna själva är större i amaryllis - deras antal når ibland 12 stycken, även om vanligtvis finns det 5-7. Hippeastrum har vanligtvis 2–4 blommor per blomställning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amaryllis utstrålar en stark och behaglig doft under blomningen , men dess släkting förlorar här - det luktar praktiskt taget ingen hippeastrum eller det är mycket svagt, knappt märkbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amaryllis har bara 2 huvudtyper . (enligt vissa klassificeringar - 4) är de andra många sorterna resultatet av urvalet. Och i hippeastrum bara i naturen finns det cirka 80-90 sorter, plus mer än 2000 har artificiellt uppfödts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är bara de viktigaste skillnaderna mellan de två färgerna. Andra, mindre, särdrag kan särskiljas.

Olika sorter

Fram till nyligen trodde man att amaryllis bara har en art - belladonna. Det är en växt med blekrosa eller bleka lila blommor, liknande formen som en klocka.

Men i slutet av 90 -talet av 1900 -talet upptäcktes en annan representant för Amaryllis -släktet i Afrikas berg - det fick namnet paradisikola.

Den skilde sig från belladonna genom bredare löv, närvaron av ett större antal rosa knoppar (21) och en mer intensiv och rik lukt.

För närvarande växer det upp till fyra arter av amaryllis i naturen. Och på deras grund, särskilt från förfadern till belladonna, som sällan syns på hyllorna i ryska blomsterbutiker och följaktligen på fönsterbrädorna i lägenheterna, har ett stort antal sorter fötts upp. De skiljer sig från varandra i färg och textur av blommor, liksom deras form, storlek och antal kronblad. Följande populära hybrider är värda att överväga:

" Nymf "- dubbel vit blomma med tunna rosa ådror på kronbladen;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rött lejon " - kungligt lyxig stor ljus röd blomma, upp till fyra knoppar sitter på en stjälk;

Bild
Bild

" Tro " -känsliga miniatyr blekrosa blommor med en pärlemor nyans;

Bild
Bild

" Macarena " - en stor blomma med ljusröda dubbelblad och vita längsgående ränder;

Bild
Bild

" Durban " - Terry ljusröda blommor med vita "strålar" i mitten, kronbladen är långa och spetsiga med spetsiga kanter;

Bild
Bild

" Parker " - ljusrosa blommor av stor storlek med ett gult centrum;

Bild
Bild

" Snödrottningen " - stora snövita blommor med vågiga kanter och en blank blomma;

Bild
Bild

" Dubbel dröm " - stora dubbla ljusa korallblommor med en vit kant runt kronbladens kanter;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Afrodite " - kan ha olika färger, men oftast finns det vita blommor med röda eller rosa ådror och kanter;

Bild
Bild
Bild
Bild

Gervase - på en peduncle, som kan nå upp till 80 cm i höjd, finns det 25 centimeter blommor; de kan ha olika färger: körsbär, rosa, rött, vitt och till och med orange;

Bild
Bild

Ferrari - sammetslen eldröda blommor på en hög stjälk.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Det är inte så svårt att ge amaryllis lämpliga förvaringsförhållanden. Det bör dock komma ihåg att den har en växtsäsong och en vilofas. Och under dessa perioder kommer kraven på placering, belysning och temperatur samt vattning och utfodring att skilja sig avsevärt.

Ljus och temperatur

En växt som föddes i ett hett afrikanskt klimat är avgörande för strålande sol, så en kruka med amaryllis bör placeras i husets södra zon. Det är bättre att det var sydväst eller sydost, eftersom alltför "raka" solstrålar kan bränna bladen, så försök att göra belysningen diffus.

Dagsljuset ska vara minst 14 timmar, medan dagtemperaturen bör vara från +20 till +25 grader, och nattemperaturen bör vara cirka 5 grader under den.

Det är nödvändigt att ge samma del av solljuset till alla delar av växten. För att göra detta, under dagen, måste krukan vändas så att blomman får en jämn "solbränna" på alla sidor, och stammen inte vrider sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Luftfuktigheten ska vara proportionell mot temperaturen - ju högre termometern är desto mer fukt bör blomman få. Därför måste amaryllis inte bara vattnas utan också sprayas under de hetaste perioderna. Blomman gillar inte drag, men behöver periodisk ventilation.

Bild
Bild

Vilande period

När växten har blommat och dess yttre del har avlidit bör glödlampan flyttas till en skuggig sval zon med en temperatur på + 10– + 13 grader. Under sådana förhållanden kommer amaryllis att "vila" och få styrka för en ny aktiv fas. En perfekt livsmiljö för en växt under "viloläge" är till exempel en källare eller källare.

Bild
Bild

Plantera och transplantera

Urval av kruka

Att hitta rätt kruka för plantering är mycket viktigt. Det är bättre att föredra tunga alternativ av keramik eller lera - de är mer stabila, därför mer lämpliga för en hög och tjock amaryllisstam, vilket minskar risken för att blomman välter tillsammans med behållaren.

Dessutom förses rötterna till en växt som sitter i ett "hus" av naturmaterial väl med syre och blir av med överflödigt vatten.

Grytan ska vara hög och ha en sådan bredd att avståndet från kanten till glödlampan är 2–3 cm. I en större blomkruka kan det förekomma riklig bebisbildning. Därför är det bättre att plantera flera lökar i en behållare på ett avstånd av 3 cm från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundning

Det enklaste sättet att köpa jord för att plantera amaryllis är i en blomsterbutik - ett substrat för lökväxter är lämpligt som sådant. Du kan dock förbereda jorden själv genom att följa följande recept:

  • torvmark (2 timmar) + lövmark (2 timmar) + sand (1 timme) + humus (1 timme);
  • torvmark (1 timme) + trädgårdsmark (1 timme) + flodsand (1 timme) + humus (1 timme) + torv (1 timme).

Viktig! Oavsett vilket jordalternativ du väljer, glöm inte att sterilisera det innan du planterar genom att strö det med kokande vatten - detta är nödvändigt för att förstöra skadliga mikroorganismer.

Bild
Bild

Val av glödlampa

Planteringsmaterial måste väljas noggrant. Glödlampan måste vara frisk i utseende, slät och jämn: fri från fläckar, mögel, mjuka bucklor, röta och andra skador. En obehaglig lukt ska inte heller komma från det. Den optimala planteringslökstorleken är 7 cm i diameter.

Bild
Bild

Landningsalgoritm

Planteringsprocessen innehåller följande steg:

  1. före plantering avlägsnas mörka skalor från glödlampan tills allt blir en enhetlig ljusgrön färg; sedan blötläggs den i 30 minuter i kaliumpermanganat eller någon annan fungicid, varefter den skickas till torkning i en dag;
  2. dränering placeras på krukans botten, för vilken expanderad lera är bäst lämpad;
  3. det valda substratet hälls över dräneringen och glödlampan begravs i det så att 2/3 av dess "kropp" blir kvar på ytan;
  4. marken runt lampans omkrets krossas och fuktas sedan.

Viktig! Amaryllis -glödlampan innehåller gift, så alla manipulationer med den utförs endast med handskar.

Amaryllis -transplantation utförs vanligtvis en gång vart tredje år. Men om blomman har växt mycket kan den transplanteras tidigare. Du behöver bara vänta till slutet av blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om en planta hemma är enkelt. Under viloperioden behöver du inte göra något speciellt. Först när amaryllis går in i blomningsfasen kräver det regelbunden vattning och regelbunden matning för att knopparna ska bildas och blommorna blommar.

Vattning

Amaryllis, som invånare i de afrikanska öknarna, gillar inte överflödigt vatten. Fukta jorden först när den har torkat.

Du måste vattna växten med sedimenterat vatten vid rumstemperatur, och den hälls inte ovanpå blomman, men helst i en kastrull så att glödlampan inte blir fuktig.

Under vilande period reduceras vattningen till 1 gång på 1, 5-2 månader. Minskningen i deras frekvens är dock inte skarp och 3-4 dagar efter att bladen började blekna. Full vattning återupptas på sommaren när pedunkeln når en höjd av 10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Den produceras endast under växtsäsongen. Gödsel appliceras en gång var 14-15 dagar för att ge växten näringsämnen för effektiv tillväxt och blomning. Som toppdressing är en mullein utspädd i vatten lämplig. Du kan också köpa ekologiska och mineraliska blandningar från blomsterbutiker och ge dem till blomman en i taget. Se bara till att sådant gödselmedel inte innehåller för mycket kväve.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Vid korsningen av sommar och höst växer stora vackra blommor på amaryllis, som varar upp till 25 dagar. Växten kan dock få en viss tid att blomma om lampan transplanteras 2 månader före önskat spirande datum. Det är värt att överväga mer detaljerat vad som behöver göras när alla kronbladen vissnar och faller av.

Bild
Bild

Skära

Efter slutet av växtsäsongen är det absolut nödvändigt att klippa av peduncle och börja gradvis minska vattningsfrekvensen. När de sista bladen lämnar stammen överförs glödlampan i en kruka eller grävd ur den till en sval plats där den "vilar" i tre månader.

En god vila är en av förutsättningarna för produktiv blomning.

Men amaryllis får inte blomma på fönsterkanten i hemmet. Det kan finnas många anledningar till detta, nämligen:

  • felaktig vård av växten under vilande period, otillräcklig vilofas;
  • krukan som blomman växer i är för stor för honom;
  • glödlampan är fortfarande ung, ännu inte tre år gammal (och när den planterats med frön - sju);
  • glödlampan är begravd för djupt i marken;
  • brist på eller överskott av gödselmedel, en stor mängd kväve i dess sammansättning;
  • växten är infekterad med en svamp eller skadliga mikroorganismer lever på den;
  • olämplig jordkomposition för amaryllis;
  • brist på solljus, vilket är viktigt för växtens tillväxt och utveckling;
  • låg temperatur, särskilt under växtsäsongen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns tre sätt att reproducera amaryllis: genom frön, av barn (vegetativ) och genom att dela glödlampan. Låt oss prata om var och en av dem.

Nyskapande

Detta är det mest mödosamma och tidskrävande sättet att få nya kopior av amaryllis, därför används det sällan hemma. Konstgjord korsbestämning måste göras för att producera utsäde för sådd. För att göra detta måste du samla pollen från pistill från en växt (det är bättre att göra detta med en pensel) och placera det på en annan stammare. Det tar ungefär en månad att mogna fröna. Sedan samlas de upp och planteras omedelbart i en behållare med jord till ett djup av 1 cm.

Det är bäst att använda en jordblandning för plantering, bestående av gräs, lövmark och humus i proportionerna 1: 2: 1.

Innan du planterar måste du vattna jorden lite

Därefter täcks behållaren med frön med plastfolie för att skapa en växthuseffekt och placeras på en mörk plats där temperaturen inte kommer att vara lägre än +23 grader. En månad senare bör de första skotten visas. Det är endast möjligt att transplantera dem i separata krukor när två blad växer på groddarna. Detta kommer att hända om 2, 5–3 månader. Tänk på att fröodlad amaryllis först kommer att blomma efter 5-8 år. Därför är andra metoder mer lämpade för avel inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetativ

Amaryllis är en mycket produktiv "stor" växt, så det är bäst att få nya kopior av den med vegetativa medel. Dessutom är detta ganska snabbt och enkelt att göra. Det är nödvändigt att skilja de små "barnen" från sina "föräldrar" och plantera dem i separata krukor.

Det är lämpligt att ta behållare för plantering något större än de där de "vuxna" individerna sitter - i "bebisarna" under det första levnadsåret kommer rotsystemet aktivt att utvecklas.

För framgångsrik tillväxt måste de placeras på en varm, solig plats, vattnas regelbundet och regelbundet matas. Med förbehåll för alla ovanstående villkor, redan under andra eller tredje året av sitt liv, kommer de att glädja dig med vackra blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela glödlampan

Denna metod tillämpas efter slutet av blomperioden, när växten har gått in i en vilande fas. En vuxen hälsosam glödlampa grävs upp, dess topp skärs av tillsammans med bladen och en liten skärning från botten. Dela sedan löken i 4-12 vertikala delar. Var och en av dem läggs först i en desinfektionslösning, till exempel fungicid, i en halvtimme och planteras sedan i jorden. Experter rekommenderar dock att du placerar den i våt flodsand i 1 månad innan du planterar i marken, och efter det första parets löv utträder, transplanterar du det i jorden.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Amaryllis kan påverkas av skadedjur och olika sjukdomar, särskilt svamp. Det är värt att överväga de farligaste sjukdomarna för den afrikanska blomman.

Stagonosporos (röd brännskada)

Tecken: röda fläckar på glödlampan och skott. Orsaker: överfuktning, hypotermi eller kraftig temperaturförändring. Behandling: sjukdomen är allvarlig, blomman kan dö av den, så behandlingen bör bestå av följande steg:

  • det är nödvändigt att plantera växten från andra inomhusinvånare, eftersom denna svamp är smittsam;
  • då ska alla skadade områden avlägsnas, men innan det kan växten placeras i en lösning av kaliumpermanganat i 1 timme;
  • vidare tar vi ut amaryllis till frisk luft och torkar den i 1 vecka;
  • vi behandlar blomman med en desinfektionspreparat, till exempel "Fundazol";
  • vattning minimeras.
Bild
Bild

Antraknos

Tecken: Blad utvecklar mörkbruna fläckar omgivna av en lila kant och börjar sedan torka ut. Om växten lämnas obehandlad dör den. Behandlingen inkluderar följande:

  1. skär av delar av växten skadad av svampen;
  2. behandla blomman med "Fungicid" eller ett annat svampdödande läkemedel;
  3. minska vattningsfrekvensen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grå röta

Tecken: gråbruna fläckar på bladen och lökarna, ruttnande av växten, åtföljd av en obehaglig lukt. Orsak: för mycket vattning eller överkylning av jorden. Behandlingen är följande:

  1. gräva upp löken;
  2. ta bort skadade områden;
  3. spraya växten med "Fundazol" eller behandla med lysande grönt;
  4. lägg på tork i 2 dagar;
  5. transplantera den i en annan kruka på ny jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fusarium (rotröta)

Tecken: Rotskador får växten att torka ut och vissna. Orsaker: en kraftig temperaturförändring eller brist på näringsämnen i jorden. Behandlingen består i att utföra följande åtgärder:

  1. isolera från andra växter så att de inte blir smittade;
  2. gräva upp löken och behandla den med "Fundazol" eller andra insekticida preparat;
  3. det är lämpligt att transplantera växten till ny jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att överväga de skadedjur som oftast angriper amaryllis

Trips - det här är små bruna buggar som sätter sig på bladen och ser ut som svarta prickar. Från sin vitala aktivitet visas områden med en silvervit färg på bladet, och sedan börjar det bli gult och torrt. Växten "bebodd" med thrips bör tvättas med varmt vatten, transplanteras sedan till ny jord och behandlas med "Fitoverm" eller annat insekticidmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mealybug lägger sig på löv och rötter och täcker dem med vita bomullstussar och slem. Det är inte svårt att hantera det: du måste torka amaryllis med en svamp doppad i varmt vatten. Om denna metod inte hjälper måste du behandla växten med något insektsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelkvalster - dess närvaro kan bestämmas av dess karakteristiska drag: en vit spindelnät på bladen, vilket framkallar en gradvis vissnande av växten. För att bli av med en spindelkvalster måste du spruta skotten med insektsmedel, till exempel "Kleschevit", "Neoron" eller "Oberon".

Bild
Bild
Bild
Bild

Lök kvalster skadar mycket växtdelar, särskilt glödlampan, på grund av vilken den börjar ruttna och smula, bladen blir gula och faller av, och plantans tillväxt stannar. För denna skadedjur är insektsmedel som innehåller fosfor skadliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amaryllis bugg påverkar plantans glödlampa, på grund av vilken bladbildningsprocessen helt stoppas. Du kan bota växten genom att skära av alla skadade områden och behandla den med insektsmedel. Det är lämpligt att inte begränsa sig till det utförda enda förfarandet, utan att utföra insekticid sprutning inom en månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladlus - en liten insekt som suger näringsrika juicer från växten, från detta börjar bladen bli gula och krulla. Du kan förstöra bladlöss genom att torka av den löviga delen med en svamp doppad i tvålvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Falsk sköld . Dess utseende indikeras av vita eller bruna fläckar på bladen, täckta med fjäll, inuti vilka det finns insekter. De livnär sig på växtsaft, vilket gör att lövverket och sedan hela växten blir gul och torr. Falska sköldar förstörs lätt - tvättas av med tvålvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Legtail (collembola) - en vit insekt som lever i det övre lagret av jorden och livnär sig på både rester av ruttna växter och delar av levande växtorganismer. För att bli av med vårstjärtar utförs insekticidbehandling och matjorden förnyas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amaryllis kommer att bli en riktig "diamant" i din samling av inomhusväxter och varje år kommer det att glädja hushåll och gäster med lyxiga blommor och en utsökt doft.

Rekommenderad: