Brunfelsia (24 Bilder): Hemvård, Funktioner Hos Den Amerikanska Och Storblommiga Arten. Vad Ska Jag Göra Om Blomman Efter övervintringen Ger Ut Knoppar Utan Löv?

Innehållsförteckning:

Video: Brunfelsia (24 Bilder): Hemvård, Funktioner Hos Den Amerikanska Och Storblommiga Arten. Vad Ska Jag Göra Om Blomman Efter övervintringen Ger Ut Knoppar Utan Löv?

Video: Brunfelsia (24 Bilder): Hemvård, Funktioner Hos Den Amerikanska Och Storblommiga Arten. Vad Ska Jag Göra Om Blomman Efter övervintringen Ger Ut Knoppar Utan Löv?
Video: Trädgårdsdesign -20 smarta genvägar för din trädgård 2024, April
Brunfelsia (24 Bilder): Hemvård, Funktioner Hos Den Amerikanska Och Storblommiga Arten. Vad Ska Jag Göra Om Blomman Efter övervintringen Ger Ut Knoppar Utan Löv?
Brunfelsia (24 Bilder): Hemvård, Funktioner Hos Den Amerikanska Och Storblommiga Arten. Vad Ska Jag Göra Om Blomman Efter övervintringen Ger Ut Knoppar Utan Löv?
Anonim

Brunfelsia (Latin Brunfelsia, Brunfelsiopsis) är en tropisk buskeväxt som tillhör familjen Solanaceae. Den växer på platser som till exempel öarna i Karibiska havet, i länderna i Latinamerika - Jamaica, Puerto Rico, Kuba. Baserat på detta kan det med rätta kallas en exotisk växt.

Brunfelsia är en ovanligt vacker och intressant växt som kommer att glädja dig med sitt utseende under dagen och glatt överraska dig på natten med sin intressanta doft, jämförbar med dyra parfymer.

Bild
Bild

Var ska man placera blomman för att göra den bekväm?

Brunfelsia är en ganska opretentiös växt och kan under mycket lång tid vara i mörka områden (gör utan solljus), medan direkt solljus har en skadlig effekt på brunfelsia. Därför placeras den ofta på mindre upplysta platser. En mörkare plats på fönsterbrädan eller det bortre hörnet i rummet kommer att räcka för henne . Men om det ständigt är grumligt utanför fönstret och solen inte alls vill kika ut bakom molnen, kan växten sakna bristen på solljus.

Glöm inte det faktum att växten är ganska stor och växer upp till en meter i höjd (beroende på sort och typ av växt). Därför måste blomman stå på tillräckligt rymlig plats.

Var försiktig - växten är giftig!

Bild
Bild

Innan du köper brunfelsia måste du förstå att detta är en giftig växt. Följ säkerhetsåtgärder när du växer brunfelsia och låt inte växtens saft komma på din hud.

Även om det finns en nackdel med myntet: Brunfelsia används också i medicin för smärtlindring, desinfektion av sår, problem med anfall och till och med för rengöring av levern.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Brunfelsia är en stor älskare av vatten, eftersom denna blomma är tropisk och vattning ska vara konstant (periodisk), den tolererar inte lång torka och torr jord. Undvik samtidigt stillastående vatten. Helst bör jorden vara mestadels fuktig.

Eftersom växten kom till oss direkt från tropiska länder, älskar Brunfelsia följaktligen ett fuktigt klimat . Strö ofta vatten på bladen och försök att hålla luften fuktig. I extrema fall kan du använda en luftfuktare eller lägga en behållare med vatten bredvid den.

Bild
Bild

Beskärning

Om du vill behålla ditt brunfelsias snygga utseende måste det trimmas regelbundet. Börja beskära din växt omedelbart efter blomningsperioden och före vilande säsong. Det är nödvändigt att klippa grenarna i hälften eller en tredjedel av längden, och glöm inte att ta bort redan vuxna eller torkade skott.

Beskärning av Brunfelsia hjälper den att bilda nya grenar och förnya knoppar så att den kommer att glädja dig med sin skönhet igen under nästa blomningssäsong.

Bild
Bild

Överföra

För att din blomma ska genomgå en transplantationsbrunn bör du bara transplantera den i slutet av blomningen, under en vilande period. I det här fallet är det lättare för växten att överföra transplantationen och slå rot på en ny plats.

Ung Brunfelsia transplanteras en gång om året, en äldre blomma bör inte störas så ofta och det är lämpligt att transplantera bara vart tredje år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av arter och sorter

Brunfelsia grandiflorum

En ganska vanlig sort, med stora och vackra blommor. Blomningsperioden för storblommig brunfelsia börjar i mars och slutar i oktober. Många noterar den trevliga doften av denna sort och blommornas utsökta utseende.

Bild
Bild

Brunfelsia americana

Om du vill ha en stor och vacker blomma i ditt hem eller din trädgård, välj gärna en mängd brunfelsia som heter americana. Den växer upp till sex meter i höjd och kommer att glädja dig på natten med sin trevliga och välsmakande doft.

Ett särdrag är bladen, som har formen av en ellips, och kronan mäter upp till tio centimeter.

Bild
Bild

Brunfelsia småblommig

För uppfödning inomhus har typen av småblommiga Brunfelsia blivit mycket populär. Denna art är mindre nyckfull för miljön och anpassar sig väl till rummets atmosfär. Den lilla blommiga brunfelsian kännetecknas också av livslängd.

Småblommig brunfelsia har många sorter, till exempel är den mörklila, ljuslila och violettblommiga.

Bild
Bild

Brunfelsia "Isola"

Detta är en av de nya hybridsorterna, sorterna Brunfelsia Americana och Brunfelsia Grandiflora användes för sin uppfödning. Har en behaglig doft och attraktivt utseende. Blommor är ofta långsträckta och långsträckta, grädde eller lila i färgen. Den blommar långsamt under hela sommaren.

Bild
Bild

Brunfelsia "Nitida"

Det ovanliga arrangemanget av blommor ger denna art unikhet och exklusivitet. Blommorna ser inte bara intressanta ut utan har också en delikat och behaglig doft.

Bild
Bild

Brunfelsia AS Monaco

Denna sort är en medelstor buske, cirka 2 meter hög. Blommorna är vita. Brunfelsia "Monaco" berövas inte dess karakteristiska behagliga doft.

Bild
Bild

Brunfelsia "Laktea"

Eller "Lady of the Night" - blomman fick detta namn på grund av sin trevliga lukt på natten. Brunfelsia "Laktea" kan fylla utrymmet runt sig själv med en utsökt och oförglömlig doft. Men under dagen är dess doft nästan osynlig.

Bild
Bild

Brunfelsia "Uniflora"

Det är en stor och massiv buske med vackra små blommor (2,5 cm i diameter). Under blomningen är kronbladen färgade blå eller lila, men i slutändan blir alla delar av knoppen vita.

Bild
Bild

Brunfelsia "Latifolia"

Den lockar med sin ovanliga bladform (brokig form). Ganska kompakt, växer inte mer än en meter i höjd. Den blommar hela sommaren, nämligen från maj till september. Blommorna är rika på vitt och lila.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Brunfelsia är inte så rädd för sjukdomar som olika skadedjur som är redo att äta på denna vackra blomma. Om du märker stam- och rotrot i en växt, indikerar detta en invasion av skadedjur. Nämligen, såsom: spindelmider, mjölmaskar, vitflugor, bladlöss och skalinsekter. För att skydda din växt från oönskade skadedjur, inspektera blomman regelbundet och vid behov behandla den med ett speciellt medel.

Brunfelsia kan också utveckla kloros på bladen . För att förhindra detta, vattna blomman endast med mjukt vatten och mata den med kvävegödsel ett par gånger i månaden. Tja, om detta redan har hänt, behandla bladen med ett järnkelat eller annat kelatkomplex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk om blomman efter övervintringen gav ut knoppar utan löv?

Det finns flera orsaker till detta resultat.

Kanske vattnade du växten för ofta på grund av att du har vattnat i jorden. Du måste också observera temperaturregimen, särskilt i början av blomningen - Brunfelsia gillar inte kyla.

Bild
Bild

Reproduktion av brunfelsia

Brunfelsia förökas på två sätt: från växtfrön eller sticklingar.

Reproduktion från frön

För att få Brunfelsia -frön måste du artificiellt pollinera blommorna. Efter 4-5 veckor visas de första skotten i fröna. Vidare kan plantorna planteras i förberedda krukor. Och efter en eller två månader kan de första skotten visas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förökning genom sticklingar

Det vanligaste sättet att sprida Brunfelsia är genom sticklingar. För att få sticklingar är det tillräckligt att klippa av de apikala skotten 8–10 cm långa (beroende på typ och sort av brunfelsia).

Därefter måste du rota sticklingarna i vatten (perlit eller sand) med hjälp av en tillväxtfrämjare. Glöm inte att hålla en gynnsam lufttemperatur runt 24 grader över noll.

Själva rotprocessen tar flera månader, så skynda inte på att transplantera en blomma som inte är rotad i en kruka. När du märker utseendet på nya rötter och unga skott, fortsätt att transplantera växten i en separat behållare.

Rekommenderad: