Grevillea (25 Bilder): Odla Blommor Från Frön Och Ta Hand Om Dem Hemma, Drag Av Robusta -arter, Kraftfull Och Enbärsgrevillea

Innehållsförteckning:

Video: Grevillea (25 Bilder): Odla Blommor Från Frön Och Ta Hand Om Dem Hemma, Drag Av Robusta -arter, Kraftfull Och Enbärsgrevillea

Video: Grevillea (25 Bilder): Odla Blommor Från Frön Och Ta Hand Om Dem Hemma, Drag Av Robusta -arter, Kraftfull Och Enbärsgrevillea
Video: Plantera en kärna från frukter du har hemma - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Grevillea (25 Bilder): Odla Blommor Från Frön Och Ta Hand Om Dem Hemma, Drag Av Robusta -arter, Kraftfull Och Enbärsgrevillea
Grevillea (25 Bilder): Odla Blommor Från Frön Och Ta Hand Om Dem Hemma, Drag Av Robusta -arter, Kraftfull Och Enbärsgrevillea
Anonim

Grevillea (Grevillea) är en vintergrön växt från familjen Proteaceae. I naturen kan det ses i form av en buske eller träd. Kulturen bor i Australien. Några av de 400 arterna finns dock någon annanstans, till exempel Nya Guinea. Växter skiljer sig åt i utseende, även om de alla har gemensamma drag. De högsta buskarna växer upp till 1,5 meter. Träd når 30-35 meter.

På grund av sitt ovanliga utseende och höga dekorativitet är växten av intresse för många blomsterodlare . Därför odlas kulturen hemma. I en lägenhet är anläggningen begränsad till två meter i höjd.

Att ta hand om en stämningsfull australiensisk kultur är lätt. Det är bara nödvändigt att ge henne de rätta levnadsvillkoren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Kulturen utmärks av släta cylindriska stjälkar av en gråaktig nyans. Bladen är långa, fjäderiga, elliptiska i form. Färgen är djupgrön. I längd når de 30 cm, ligger i stort antal på stjälkarna. På grund av detta liknar växten en thuja, ser voluminös och attraktiv ut. Undersidan av bladen är täckt med fin hög.

Racemosblomställningarna består av små blommor med långa pistiller . Deras form är ganska ovanlig. Kronbladets färg kan vara vit, men vanligtvis är de målade i ljusa färger (djuprosa, orange, crimson). Det är mycket svårt att uppnå blommans utseende när man växer ett träd i ett rum.

Anläggningen kräver höga klimatförhållanden. Men om alla villkor är uppfyllda kan kulturen glädja odlaren med ett elegant blommande utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Det är bäst att placera växten i ett ganska ljust område utan drag. Det är önskvärt att han har tillräckligt med utrymme. Kultur älskar rymden och tolererar inte gröna grannar i närheten.

Belysningen ska vara ljus . Det är dock oacceptabelt att solens direkta strålar faller på blomman. Detta gäller särskilt för den varma perioden, under vilken solen är mycket aktiv. Diffust ljus kan uppnås med ljusridåer. Grevillea ska utsättas för ljus i minst 11 timmar om dagen. Under grumliga dagar kan du använda ytterligare ljuskällor. Fytolampor är ganska lämpliga.

Under varmare månader kan trädet flyttas utanför. Det är lämpligt att placera den på ett ställe med mjukt ljus. Det viktigaste är att se till att kulturen inte störs av starka vindar.

Bild
Bild

Temperaturregim

På våren och sommaren känns växten bra på +20,25 grader Celsius. Under höst- och vintermånaderna bör svalare förhållanden organiseras - från +7 till +12 grader. Detta är inte svårt att uppnå - du kan flytta kulturen till en inglasad balkong.

Luftfuktighet

För att skapa en efterlikning av klimatet i australiensiska skogar för ett husträd måste du ge hög luftfuktighet. För att göra detta bör växten sprutas regelbundet. Du kan hålla en optimal luftfuktighet med en hushållsgenerator.

Om du försummar denna regel kommer kulturen att börja må dåligt, vilket kommer att återspeglas i dess utseende. I ett rum med torr luft (särskilt under uppvärmningsperioden) kommer gulhet att visas på plantans blad. Då kommer lövverket att torka ut och falla av.

Bild
Bild

Vattning

Det är viktigt att vattna grevillea i tid, undvika både stillastående fukt och stark uttorkning av jorden. Regelbunden bevattning av grödan utförs från mars till oktober. Under dessa månader är det värt att se till att bara det översta lagret av jorden torkar ut. Resten av tiden måste mängden inkommande fukt minskas. Det viktigaste är att jorden inte torkar helt på vintern. För vattning, använd mjukt vatten efter sedimentering. Dricksvatten är också bra. Vätskans temperatur bör vara vid rumstemperatur.

Jorden

För en fullständig tillväxt och utveckling av en växt hemma behövs en speciell jordblandning. Du bör ta barrträd, torv och lövmark samt sand (2: 1: 1: 0, 5). Kol- och tegelflis är bra tillskott.

Marken ska inte vara för sur, näringsrik, men lätt, den ska vara bra för luft. När du placerar en växt i en behållare är det viktigt att inte glömma dräneringen, som ligger längst ner. Expanderad lera, småstenar, bitar av polystyren är lämpliga. Detta förhindrar att vattnet stagnerar vid rötterna.

Bild
Bild

Toppdressing

Växten behöver extra näring under de varmare månaderna. Komplexa gödningsmedel avsedda för inomhusgrödor av denna typ bör användas. De måste anges varannan vecka. På vintern krävs inte markanrikning med mineraler.

Överföra

Under de tre första åren bör proceduren genomföras årligen. Sedan kan du transplantera växten efter 3-4 år. Mogna exemplar behöver inte denna procedur. Istället ändras markens topp. Förfarandet rekommenderas tidigt på våren. Öka krukans bredd för varje transplantation . En behållare med ett stort djup bör inte tas, annars utvecklas kulturen långsamt.

Ett dräneringsskikt läggs i behållarens botten. Sedan placeras en högkvalitativ jord i potten (kompositionen beskrivs ovan). Grevillea avlägsnas försiktigt från den gamla behållaren, skakas av marken. Ruttna rötter ska trimmas. Glöm i så fall inte att behandla skärpunkterna med ett fungicid. Därefter placeras växten i en ny behållare, strös med jord, pressar jorden lätt runt stammen.

Sammanfattningsvis bör kulturen vattnas och lämnas i 2-3 dagar för anpassning på en skuggad plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Grevillea växer snabbt. På grund av detta börjar det ta mycket plats. För att bilda en snygg växt med en vacker och välskött krona krävs det att i tid beskära de utskjutande grenarna. Och också kommer ett sådant förfarande att begränsa tillväxten något, så att trädet inte kan sträcka sig för mycket.

Fortplantning

Det är möjligt att föröka Grevillea på flera sätt.

Frön

Att odla en gröda från frön är en enkel process. Färskt frö växer bra. Under lagring minskar denna siffra. Situationen kan förbättras genom att blötlägga fröet i varmt, rent vatten eller i en tillväxtfrämjande komposition. Förfarandet genomförs i februari.

  • En jordblandning hälls i en liten behållare. Detta är en sammansättning av lummigt, blötland, humus och sand (1: 0, 5: 0, 5: 1).
  • Fröna placeras på 0,5 cm djup och sprutas med en sprayflaska.
  • Behållaren är täckt med polyeten för att skapa växthusförhållanden. Glas kan användas.
  • Behåll mjuk belysning och en temperatur på + 18,20 ° C.
  • Varje dag luftas och sprutas planteringen efter behov.
  • När groddar dyker upp tas täckdelen bort.
  • Efter utseendet på flera löv tunnas plantorna ut (avståndet mellan växterna bör vara cirka 2 cm).

När växterna växer planteras de i separata små krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

För denna metod används halv-lignifierade skott med en längd på cirka 8 cm. Processen börjar i slutet av augusti. Det är önskvärt att behandla sektionerna med ett tillväxtstimulerande medel. Sedan ska du placera sticklingarna i ren sand. Plantor vattnas, täcks med folie- eller glasbehållare (till exempel burkar). Sedan placeras de på en varm plats (vid en temperatur på + 20 ° C) med mjuk belysning. Periodiskt ventileras plantorna.

När bladen dyker upp kan du plantera unga växter i separata behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kulturen är sjukdomsresistent. Men med fel vård kan problem börja. När plantorna hålls i ett varmt rum blir de gula på vintern, och ibland faller även löv av. Med dålig vattning och torr luft börjar ändarna på bladen torka ut. När de är vattentäta börjar rötterna ruttna. Därför är det viktigt att följa villkoren för att behålla anläggningen och bevattningsregimen, samt komma ihåg om dränering.

Om inomhusklimatet är olämpligt för växten kan spindelmider attackera lövverket . Om en tunn bana, gulning och deformation av lövverket upptäcks bör akuta åtgärder vidtas. Det är nödvändigt att omedelbart behandla växten med ett insekticid och justera luftfuktigheten. Och glöm inte att regelbundet undersöka det gröna "husdjuret".

Bild
Bild
Bild
Bild

Odling utomhus

Kulturen planteras i trädgården tidigt på hösten. Vårplantering är också acceptabelt, men i det här fallet är det nödvändigt att ofta vattna växten så att den slår rot. Soliga områden är att föredra, ljus nyans är möjlig. Om det finns tillräckligt med nederbörd behöver grödan nästan ingen bevattning. Under torra perioder bör den vara måttligt återfuktad.

Det är inte nödvändigt att mata växten i trädgården. Det viktigaste är att ge ett litet lager av mulch, som kommer att ge grevillea alla användbara ämnen. I söder kan kulturen övervintra i trädgården, men är föremål för sitt skydd. I andra regioner flyttas växter till krukor för vintern och placeras i ett svalt, upplyst rum, ibland vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Låt oss överväga flera sorter av växten.

  • Grevillea banksii . Det är ett litet träd eller en buske. Bladen är udda-fina, släta, mörkgröna, med ett litet fluff på baksidan. Blommorna är djupröda, har böjda pistiller.
  • Kraftfull (Grevillea robusta) . Grevillea robusta är ett stort träd. Det kallas ofta silke ek. I naturen når denna art 15 meter. Kulturen har stora grågröna blad med en liten dun. Blommorna är rika på orange färg. Pistillerna "tittar" upp.
  • Rosmarin (Grevillea rosmarinifolia) . Det är en liten buske vars löv liknar barr. Vackra blomställningar inkluderar skarletblommor med vita fläckar.
  • Enbär (Grevillea juniperina) . Denna art liknar mycket en enbär. Många blommor är dekorerade med ljusröda ståndare med gula stövlar. På grund av detta ser växten särskilt "smart" ut och liknar fyrverkerier mot bakgrund av tätt grönt bladverk. Ibland är blommorna gula eller orange.
  • Candelabra (Grevillea candelabroides) . Det är en ganska attraktiv frodig buske. Bladen är pinnade. Blommorna är snövit. Stora fluffiga blomställningar är cylindriska.

Rekommenderad: