Alsobia (22 Bilder): Hemvård. Särdrag Hos Arter Alsobia Rosea Och Nejlika-blommiga, San Miguel Och Avsnitt

Innehållsförteckning:

Video: Alsobia (22 Bilder): Hemvård. Särdrag Hos Arter Alsobia Rosea Och Nejlika-blommiga, San Miguel Och Avsnitt

Video: Alsobia (22 Bilder): Hemvård. Särdrag Hos Arter Alsobia Rosea Och Nejlika-blommiga, San Miguel Och Avsnitt
Video: Warm Bodies Movie 2021 | Nicholas Hoult, Teresa Palmer, Rob Corddry, John |Hasan Khan | H Series Pro 2024, April
Alsobia (22 Bilder): Hemvård. Särdrag Hos Arter Alsobia Rosea Och Nejlika-blommiga, San Miguel Och Avsnitt
Alsobia (22 Bilder): Hemvård. Särdrag Hos Arter Alsobia Rosea Och Nejlika-blommiga, San Miguel Och Avsnitt
Anonim

Alsobia är en ört som naturligt finns endast i tropiska klimat (hög temperatur och hög luftfuktighet). Trots detta kan denna blomma också odlas hemma. Det viktigaste är att veta hur man gör det korrekt.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Alsobia (populärt kallas växten ofta "nejlika-blommande episod") är en flerårig. Blomman är ganska liten, men mycket attraktiv i utseende. Mexiko och Brasilien anses vara växtens hemland, medan Alsobia i Ryssland är lite känt och impopulärt. Så mycket bättre - genom att odla en sådan blomma hemma blir du ägare till en original och ovanlig växt som kommer att locka gäster, samt göra ett outplånligt intryck på ditt hushåll.

Bild
Bild

Enligt botaniska egenskaper klassificeras växten som en marktäckart . Blommans blad är gröna i olika nyanser (det kan vara antingen ljusgrönt eller mörkgrönt). I sin form liknar de oregelbundna ovaler, och kännetecknet är strukturen. Dessutom är bladen något pubescenta.

Bild
Bild

Blommorna på växten är vita. Det kan finnas rosa eller röda prickar. Blommans mitt är beige, matt.

Alsobia får växa både på traditionellt sätt i en vanlig kruka och hängande i krukor . I det senare fallet kan blomman bli en original dekoration inte bara för interiörer utan också för balkonger eller lusthus.

Bild
Bild

Vyer

Beroende på utseendets särdrag, liksom de botaniska egenskaperna, skiljer forskare flera arter och sorter av Alsobia.

Dianthiflora (kryddnejlika)

Ett särdrag hos denna typ av växt är kortare skott. Dessutom finns tandningar på bladens kanter och fransar på blommorna.

Bild
Bild

Punktera

Till skillnad från sorten som beskrivs ovan har denna växt en stjälk som har en träig struktur. Blommor skiljer sig också - eftersom de är vita i basen kan de ha en beige eller grön nyans.

Bild
Bild

Cyqnet

Denna art är en hybridväxt. På grund av det faktum att många arter av Alsobia är ganska kräsna i vården och dör i ett hus eller lägenhet, har forskare odlat Cyqnet-sorten, som är bäst lämpad för självodling av människor. Det är viktigt att notera att blommorna av denna växtart är mycket stora och når 40 millimeter i storlek, vilket ger det "gröna husdjuret" en extra dekorativ funktion.

Bild
Bild

San Miguel

Denna sort är också hybrid. Dessutom är det mer populärt bland inhemska blomsterhandlare och hemmafruar som gillar att odla och odla blommor. San Migel har större blommor och löv (ännu större än den art som beskrivs ovan). Samtidigt är blommans färg också något annorlunda - den snövita tonen åtföljs av en blå nyans.

Bild
Bild

Chiapas

Botaniker hänvisar denna typ av Alsobia inte till örtväxter, utan till buskar. Blommorna är gulaktiga och det finns en tjock lugg längs kanten.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Alsobia, precis som alla andra prydnadsväxter, behöver ett helt komplex av vårdåtgärder.

Vattenbalans

Först och främst bör det noteras att det inte finns något strikt schema för vattnets regelbundenhet. Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till att nästa vattningsprocedur endast bör ske när jorden har torkat efter det föregående vätningsförfarandet.

Bild
Bild

Under vattningsprocessen är det mycket viktigt att se till att vätskan inte kommer på bladen och blommorna . I detta avseende måste alla manipulationer utföras underifrån, under anläggningen. Vattnet du häller måste sedimenteras eller filtreras. Kranvatten är inte tillåtet. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till att vattnet ska ha rumstemperatur (20-25 grader Celsius).

Bild
Bild

Det är också viktigt att ta hänsyn till att 20-30 minuter efter vattningsproceduren är det nödvändigt att höja grytan, och om det finns vatten i pannan måste den tömmas.

Ljus

Blomman tål inte direkt solljus, så belysningen bör vara i diffust läge. Samtidigt kan du inte lämna blomman i skuggan. Om du bor i ett geografiskt område där dagsljuset är ganska kort (detta gäller även för den kalla årstiden) måste konstgjord belysning tillhandahållas. Detta kan göras med hjälp av speciella lampor eller LED -remsor. På ett eller annat sätt bör minsta dagsljus timmar vara minst 12 timmar . Den optimala platsen för att placera en kruka med en växt är en fönsterbräda (men i det här fallet är det viktigt att fönstren vetter mot öster eller väster).

Bild
Bild

Temperaturregim

Alsobia är en värmeälskande växt som inte tål drag. Det är därför som man måste ägna särskild uppmärksamhet åt uppvärmningen av växten. Den optimala temperaturen anses vara 18-25 grader Celsius. Det är också viktigt att undvika temperatursteg och förändringar.

Bild
Bild

Fuktighet

Växten, som är tropisk i naturen, älskar fuktig atmosfärisk luft. Om naturliga förhållanden inte ger en tillräcklig luftfuktighet är det nödvändigt att öka det med artificiella metoder. Så blomsterodlare använder ofta en blomsterpall fylld med expanderad lera. Tänk dock på att krukans botten inte ska vidröra vattnet på något sätt.

Bild
Bild

Viktigt: det är strängt förbjudet att spruta Alsobia. Sådana förfaranden kommer att orsaka ruttnande och därefter blommans död.

Gödselmedel

Vid införandet av gödningsmedel i jorden behöver blomman uteslutande under den varma årstiden (vår och sommar). Det är just nu som Alsobia är i den aktiva fasen av sin tillväxt och utveckling. För utfodring rekommenderar experter att använda färdiga blandningar avsedda för växter som kan blomma (sådana tillsatser kan köpas i vilken blomsterbutik som helst). Innan du gödslar jorden måste du noggrant läsa instruktionerna . Först därefter, efter att ha reducerat den angivna dosen med 2 gånger, kan du börja tillsätta tillsatser. Den rekommenderade matningsfrekvensen är högst 1 gång på 2 veckor.

Bild
Bild

Beskärning

För att bilda en estetiskt tilltalande och kompakt växt används en teknik som beskärning. Det bör noteras att endast de stjälkar och blommor som har blivit för stora ska beskäras. Du kan också skörda oönskade styvbarn.

Efter korrekt beskärning förstärks växten, bladen blir större och friskare och blomningsprocesserna är intensivare.

Bild
Bild

Överföra

Om Alsobia har vuxit för mycket måste det transplanteras. Under normala förhållanden rekommenderas en sådan procedur att utföras en gång vartannat år.

För transplantation bör du använda en blomkruka som är tillräckligt bred, men samtidigt inte för djup. Det är också viktigt att ha speciella hål för att ta bort överflödig fukt.

Bild
Bild

I botten av den valda behållaren är det nödvändigt att hälla ett lager av valfritt material som är lämpligt för dränering .(expanderad lera används oftast). En liten del av jorden hälls ovanpå. Dessutom bör jorden bestå av torv, humus, grov sand (helst flod) samt löv- eller trädgårdsjord. De rekommenderade proportionerna är 1: 1: 1: 2.

Därefter lägger vi växten i en kruka, fyller upp den saknade mängden jord och vatten Alsobia. Därefter utför vi alla vårdåtgärder som beskrivs ovan.

Bild
Bild

Viktigt: för att skydda och skydda växten från sjukdomar, skadedjur kan du lägga till en liten mängd mossa eller träaska vid transplantation i marken.

Användbara tips

Om du vill att Alsobia aktivt ska växa och utvecklas hemma, bör du följa några av rekommendationerna från experter.

Det är absolut nödvändigt att hålla en lämplig luftfuktighet i rummet . Annars ökar risken för utseende av en spindelkvalster eller skalinsekt, vilket kommer att ha en negativ inverkan på växtens tillväxt och utveckling. Vattna inte blomman med kallt vatten, annars kan fläckar och fläckar dyka upp på bladens yta. Underlåtenhet att följa vattenregimen kan leda till vissnande av blommor eller ruttnande av rotsystemet. Effekten av direkta solstrålar på en blomma är kategoriskt kontraindicerad. Detta kan orsaka brännskador.

Bild
Bild

Vid tidig och korrekt implementering av alla vårdåtgärder, samt efter råd från specialister och botaniska forskare, kommer Alsobia att växa, utvecklas och blomma i många år.

Rekommenderad: