Typer Av Bonsai (32 Bilder): Bonsai -stilar, Trädslag Och Deras Beskrivning. Hur Identifierar Jag En Sort Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Bonsai (32 Bilder): Bonsai -stilar, Trädslag Och Deras Beskrivning. Hur Identifierar Jag En Sort Korrekt?

Video: Typer Av Bonsai (32 Bilder): Bonsai -stilar, Trädslag Och Deras Beskrivning. Hur Identifierar Jag En Sort Korrekt?
Video: How to easily make a Bonsai Tree under 50 rupess | Best Bonsai for beginners 2024, Maj
Typer Av Bonsai (32 Bilder): Bonsai -stilar, Trädslag Och Deras Beskrivning. Hur Identifierar Jag En Sort Korrekt?
Typer Av Bonsai (32 Bilder): Bonsai -stilar, Trädslag Och Deras Beskrivning. Hur Identifierar Jag En Sort Korrekt?
Anonim

Bonsai kan definieras som ett "krukväxträd". Konsten har sitt ursprung redan 200 f. Kr. NS. i Kina. Flera århundraden senare förde invånarna i Landet för den stigande solen det till perfektion, så tekniken anses verkligen vara japansk idag. Bonsai fungerar som en original och dyr dekoration för alla interiörer.

Populära stilar

Under många år spreds odlingen av dvärgträd främst bland de fattiga, och först i slutet av 1700 -talet blev denna konst ett föremål för närmare studier. Flera ganska intressanta bonsai -stilar har skapats. Kompositioner av miniatyrträd är mycket populära i dessa dagar. De är inte bara en krukväxt, utan en miniatyrkopia av en representant för floran . Det finns träd med starka grenar och kraftfulla stammar, blommor och frukter. Rötter blir en oumbärlig del av reliefen, och för en större likhet med skogslandskapet används sphagnum och stenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera grundläggande stilar där trädet odlas.

Upprätt korrekt

Detta är den vanligaste bonsai -stilen. Trädet kännetecknas av en ganska rak stam, som gradvis avsmalnar uppåt. Rötterna är förtjockade, divergerande och grenarna lutar något. Toppen är vanligtvis gjord i form av en sfärisk eller konisk form. Denna bonsai ser bäst ut i ovala krukor. Tunnelns design i denna teknik är den viktigaste. Det är visuellt uppdelat i 3 delar. Den nedre är helt utan blad och grenar, så att stammen, rhizomerna och barkstrukturen syns tydligt. Grenar sträcker sig från den mellersta delen av stammen.

Två av dem går åt sidorna, och den tredje rusar till mitten av kompositionen som skapas: denna lösning förstärker känslan av perspektiv. Denna gren anses vara den viktigaste, den måste verkligen vara med blad och ha en vacker form.

Bild
Bild

Fel upprätt stil

Dess karakteristiska särdrag är en krökt fat. För att uppfattningen av kompositionen ska vara panoramisk måste kronan vändas mot betraktaren. Alla andra element: grenar, löv, rötter är ordnade på samma sätt som i rätt upprätt stil.

Bild
Bild

Lutande träd

Vanligtvis i detta fall är trädet böjt och lutat något i en riktning. Samtidigt är grenarna böjda mot stammens lutning, och dess övre del ser framåt.

Bild
Bild

Trädet böjt av vinden

Definitionen i sig ger en beskrivning av exakt hur din komposition ska se ut. Lutningen måste vara i en specifik riktning. Den sida från vilken, enligt författarens idé, vindbyar blåser, kanske inte har grenar.

Om det finns en gren riktas den i samma riktning som resten av grenarna.

Bild
Bild

Kaskad och halv kaskad

Halvkaskadtekniken kallas ofta”träd på en sten”. Stammen riktas först uppåt och böjer sig sedan plötsligt och kraftigt åt sidan. I en kaskad hänger dess grenar strax under blomkrukans nivå. För att öka intrycket placeras ett sådant träd på skrivbordskanten eller på en annan höjd . Alla tre huvudgrenar ska vara tydligt synliga på baksidan av kaskaden.

Bild
Bild

Kvast träd

Växten liknar en panicle: den har en upprätt stam och alla grenar höjs upp.

Bild
Bild

Bunjin

Detta är en elitstil. Ett särdrag hos bunjin är en speciell böjning av pipan. Det ser elegant och sofistikerat ut och förkroppsligar bokstavligen alla de bästa estetiska traditionerna i Japan.

Det finns få blad, men varje blad har en tydlig kontur, så att du kan uppskatta dess attraktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Multi-stam träd

Denna bonsai har 2 eller fler stammar, men de växer från en punkt. En sådan komposition kan utföras på olika sätt på grund av sammanfogning av stammarna. Deras krona kan vara antingen separat eller singel.

Bild
Bild

Grupp av träd-mix

Denna teknik innebär att man odlar från 2 träd i en kruka till att dekorera en hel lund. Faktum är att hela landskapet återskapas här, därför anses det vara en oumbärlig förutsättning för användning av ytterligare dekorativa element: stenar, ormbunkar, sphagnum.

Det är de som kommer att ge den övergripande kompositionen fullständighet, konceptualitet och smak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bonsai på klipporna

Ett oumbärligt attribut för en sådan teknik är stenar. Som regel utförs kompositionen i form av en sten, som är flätad av rötter, och det ser ganska imponerande ut. Trädet har en tydligt definierad stam, grenar och krona . Sådana kompositioner är naturalistiska.

Bild
Bild

Funktioner av arten

Beroende på kompositionens storlek finns det 5 typer av bonsai.

  • Mame … Översatt som "liten". Detta inkluderar växter vars storlek inte överstiger 20 cm. Dessa är dvärgträd, de odlas ofta i burkar.
  • Sekhin … Bonsai upp till 25 cm i storlek.
  • Kifu … Medelstora växter växer till en höjd av 25 till 40 cm.
  • Tyukhin … Ganska stora träd, deras längd når 120 cm.
  • Daiza … Enorma träd är gömda under denna definition, de inkluderar alla bonsai med en höjd av mer än 120 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på antalet stammar utmärks också arter.

Enfat

Den har en rot och en stam. Detta alternativ anses vara det vanligaste och fungerar som grund för att skapa en mängd olika stilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerfat

I det här fallet växer flera växter från en rot samtidigt. Sällan, men det finns kompositioner när flera träd växer i en behållare med sina individuella rötter.

Bild
Bild

Flera alternativ skiljer sig beroende på blomningstiden.

Vintergröna

De flesta växterna tillhör denna kategori, de ser väldigt imponerande ut i hemmet, skapar en atmosfär av nåd, sofistikering och komfort runt dem.

De vanligaste är barrträd.

Bild
Bild

Blommar på våren

De avslöjar till fullo sin skönhet på våren och tar hem känslorna av ljus, sol, värme och naturens uppvaknande. Fruktträd är särskilt bra.

Bild
Bild

Blommar på sommaren

Sådana bonsai glädjer sina ägare med riklig blomning i varmt väder, i harmoni med den omgivande naturen utanför fönstret.

Bild
Bild

Blommar på hösten

I en tid då färgerna bleknar på gatan, råder ett upplopp av färger och friskhet i huset, vilket ger en touch av romantik och charm till varje hem.

Miniträd ser väldigt imponerande ut, där lövverket målas i ljusa färger på hösten.

Bild
Bild

Vilka växter används?

När du väljer en optimal gröda för att odla bonsai måste du tänka på att bladens längd ska vara ganska liten, blommorna ska inte heller vara för stora, eftersom de kommer att se oproportionerliga ut på en miniatyrväxt. Från barrträd bör företräde ges till enbär. Denna buske anses vara idealisk för bildandet av bonsai: den utmärks av sin uthållighet, kan ta vilken form som helst. Det växer dock och utvecklas ganska långsamt, så du måste vänta på resultatet mycket länge.

Roxburgh Pine har långsträckta nålar och används för att odla landskapsbonsai odlad i trädgården. Om så önskas kan det dock klippas till önskad storlek och skapa en kompakt version av trädet. Gran, gran och idegran formas lätt. Av lövträd är mullbär de mest lämpliga för odling i bonsai -tekniken: de kännetecknas av förmågan att ta den nödvändiga formen. Dessutom växer de ganska snabbt, därför har de inom några år förvandlats till en ganska intressant bonsai.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ficuses, till exempel bengali, ser särskilt snygga ut. Det ger uttalade markrötter och en förtjockad stam, som tar en kolonnform under flera år och upptar ett ganska imponerande område. Samtidigt börjar lövverket att krympa med tiden. Dessa egenskaper gör att du kan skapa rätt bonsai när det gäller odlingsteknik. Kamferlager, liksom ek, lämpar sig bra för att odla och forma.

Bland lövträd är det värt att notera flera sorter av lönn, al, hornbalk samt björk, gråtande pil, från vilken en ganska spektakulär dekorativ bonsai kan odlas. Vissa sorter av aprikos, persika eller plommon ser bra ut i denna teknik.

Det är anmärkningsvärt att de blommar innan bladen dyker upp, så den här bonsai ser särskilt intressant ut på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japansk päron, äpple och mandel kan också användas för att skapa en komposition. Under våra klimatförhållanden är många sorter av körsbär lämpliga, liksom hagtorn. Med noggrann skärning och kronformning erhålls en bra bonsai från mullbär och akacia.

Bland buskarna för odling av bonsai används oftast malpigia - en liten opretentiös växt med blanka mörka blad . Malpighia stjälkar starkt grenar, och kraftfulla rötter sprider sig längs marken. Kinesisk lime, muraya och cotoneaster kan också ge bra resultat om kronan är korrekt formad. I bonsai -stil ser klätterväxter, till exempel kaprifol och blåregn, ganska imponerande ut. De odlas för att skapa kompositioner i stil med "kaskad" eller "hängande över ett klippträd". Mindre vanligt, men du kan använda bambu.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Ett bonsai -träd behöver särskild vård. Dess odling åtföljs av konstant tillväxtbegränsning, kronbildning. Anläggningen har begränsad kapacitet. Därför är det värt att följa några regler.

  • Bonsai bör skyddas från drag , och lägg inte heller en kruka nära värmeapparater.
  • Rötterna beskärs vanligtvis före plantering ., sedan planteras växten i en behållare, rötterna är täckta med jord och vattnas rikligt med tinat eller sedimenterat vatten. Efter transplantation ska behållaren förvaras på en mörk plats i karantän i 2 veckor.
  • Vattningen ska vara måttlig … Det är önskvärt att utföra det med den nedsänkta metoden. Under perioden med aktiv tillväxt bör vattning vara frekvent, och på vintern bör de minskas.
  • Växter kräver befruktning ungefär varannan vecka ., för varje trädslag är de olika. På vintern behöver bonsai vila, det är bäst att placera det i ett rum utan uppvärmning, samtidigt som rotsystemet skyddas.
  • Växten behöver årlig sanitär och dekorativ kronbeskärning . Det låter dig ställa in den nödvändiga riktningen för tillväxt av grenar och omfördela energi från starka skott till försvagade.

Rekommenderad: