Dracaena Marginata (35 Bilder): Vård Av Dracaena Gränsar Hemma, Födelseplatsen För Magenta -sorten Och Reproduktion, Beskärning Och Kronbildning

Innehållsförteckning:

Video: Dracaena Marginata (35 Bilder): Vård Av Dracaena Gränsar Hemma, Födelseplatsen För Magenta -sorten Och Reproduktion, Beskärning Och Kronbildning

Video: Dracaena Marginata (35 Bilder): Vård Av Dracaena Gränsar Hemma, Födelseplatsen För Magenta -sorten Och Reproduktion, Beskärning Och Kronbildning
Video: РАЗМНОЖЕНИЕ ДРАЦЕНЫ В ДОМАШНИХ УСЛОВИЯХ | Dracaena Marginata 2024, April
Dracaena Marginata (35 Bilder): Vård Av Dracaena Gränsar Hemma, Födelseplatsen För Magenta -sorten Och Reproduktion, Beskärning Och Kronbildning
Dracaena Marginata (35 Bilder): Vård Av Dracaena Gränsar Hemma, Födelseplatsen För Magenta -sorten Och Reproduktion, Beskärning Och Kronbildning
Anonim

Tricolor tree dracaena marginata har lång, som ett bälte, löv och en hög stam. Det ger inte blomning. Den kan växa i ett rum eller utomhus, om klimatet tillåter det, eftersom en sådan växt inte är anpassad för kallt väder. Kronan blir vacker och sprider sig om odlaren tar hand om den ordentligt.

Bild
Bild

Särdrag

Dracaena marginata växer uppåt. Trimma vid behov de kvarvarande bladen nära toppen av stammen. Varje blad är kantat har röda och gröna ränder som gör växten färgstark, även om den inte blommar. En sådan palm lätt att odla hemma emellertid är ett brett temperaturintervall tillåtet i rummet. För bästa resultat, välj en plats med mycket ljus men inget direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arten i fråga tolererar svagt ljus väl, men i detta fall tappar lövverket sin attraktiva nyans. Grytan kan placeras på en bädd av fuktiga stenar för att öka fuktigheten i jorden i krukan. De flesta proffs använder lerig eller torvdränerad jord … Det håller jorden jämnt fuktig under hela växtsäsongen. Vattningen reduceras från höst till sen vinter.

Växter med olika höjd får placeras i samma behållare. Höga kan klippas genom att ta bort kronan och rota den efteråt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den beskrivna typen av dracaena är en mycket populär krukväxt som vanligtvis växer upp till 6 meter eller mer om du stänger av det först. Smala gråa upprätta stjälkar toppade med buntar med blanka svärdformade blad. De skiljer sig åt vacker mörkgrön färg och smala rödaktiga kanter. Nedre löv faller med åldern lämnar karakteristiska diamantformade ärr på stjälkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Doftande små vita blommor ger plats för sfäriska gulorange bär på våren. Men de visas nästan aldrig på inomhusväxter. Arten som beskrivs kallas också ibland den "spanska dolken" eller det röda drakträdet, ibland Madagaskar -drakträdet.

Olika sorter

Denna blomma förblir ganska smal och lång även efter år med tillväxt och ser alltid bra ut. Dess stavar är hårda och starka , så att de kan hålla perfekt utan ytterligare stöd. Kanske handlar det om botten på de billigaste krukväxterna vilket är lättast att ta hand om.

En annan fördel är att ett sådant träd dessutom kommer att rena luften i rummet där det står. Denna typ av naturlig filtrering förbättrar atmosfären avsevärt.

Bild
Bild

Undertypen "Magenta" representeras av flera sorter, bland vilka du kan välja något intressant för ditt rum.

" Bicolor " … En bra lösning som hjälper till att gröna upp ett slutet utrymme, även om det är lite solljus inuti. Växten absorberar skadliga ämnen , vilket är viktigt på kontor där mycket utrustning fungerar. Trädet får ett särskilt attraktivt utseende när det blir vuxet. I genomsnitt stannar varje blad på stammen i två år och faller sedan av. De som finns kvar på toppen bildar en spridande krona.

Under åren stiger växten upp och redan vid fem års ålder mycket lik en palm … I genomsnitt kan stammens höjd vara upp till 2,5 meter. Lövverket är krökt och smalt, upp till 50 centimeter långt. Färgen är grön, kanterna är rödmålade.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Tricolor ". Samma träd som originalet har bara tre färger på bladen. Rand av gul nyans skiljer de ljusgröna kanterna från den röda nyansen. Utifrån ser det ut som att växten är grön-guld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colorama . En ny sort som växer långsammare än originalet. Detta är samma trefärgade på bladen, förutom den röda randen runt kanterna, som är mer synlig, så det verkar som gjuter rött eller rosa .

Bild
Bild
Bild
Bild

" Tarzan ". Dess blad har samma färg som originalet, men de är något styvare, bredare och tjockare. Högst upp på varje stam finns det taggiga bollar , som ser ut som slutet på en drakens svans. Nya blad kommer upp från kronan och riktas initialt uppåt.

När de växer och gradvis ersätts av färska, ändrar de gamla riktningen och när de blir fullt mogna, häng ner och bli gul . Därmed blir grenarna längre och längre. Även om det är en unik och intressant växt, det kostar mycket därför kan du inte träffa honom så ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Att ta hand om dracaena hemma är inte så svårt. Det växer snabbt, så det kräver beskärning i tid , om du inte vill ha en hög palm. Odlaren kommer att behöva styra trädet för förekomsten av spindelmider som lever och livnär sig huvudsakligen på lövverkets undersida. För att ta bort dem behöver du inte använda kemikalier, du behöver bara sätta blomman i badet och skölja bladen under ett högt tryck av vatten, till exempel med en dusch.

Bild
Bild

Men att behandla kvalster är inte det enda sättet att ta hand om en växt. Hon behöver beskärning, befruktning, efterlevnad av vissa villkor. Trädet kan bilda nya rötter; med åldern måste skotten transplanteras till en ny kruka.

Temperatur och luftfuktighet

Den beskrivna växten gillar inte kylan, eftersom den är van vid det tropiska klimatet. Hans hemland är Kanarieöarna. Av detta skäl, i rummet där dracaena står, temperaturen får aldrig sjunka under 10 ° C . Om detta tillstånd inte observeras börjar lövverket att ruttna och själva trädet dör.

När anläggningen överförs utanför för sommaren är det värt att komma ihåg att lufttemperaturen på natten inte bör sjunka under det angivna märket, eftersom även en liten frost kommer att döda trädet … Temperaturområdet för idealisk tillväxt ligger mellan 16 ° C - 24 ° C.

Bild
Bild

Anläggningen har speciella krav på fukt, så odlaren måste strikt övervaka denna parameter. Marken måste förbli fuktig, men inte våt, eftersom detta kommer att ruttna rötterna. Dracaena tål en kort torka, men ingen vattentäppning . Minska vattningen på vintern, eftersom det under denna period inte krävs mycket vatten för tillväxt.

Du behöver en rimlig luftfuktighet i rummet, för ibland blir det märkbart hur de ser ut på lövverket bruna fläckar , som är blommans reaktion på bristande efterlevnad av villkoren för kvarhållande. Specifikt för denna anläggning är denna siffra från 60 till 100%.

Du kan behålla önskad nivå med en sprayflaska eller helt enkelt genom att placera en luftfuktare.

Bild
Bild

Belysning

Dracaena älskar ljus och värme , men gillar inte att vara i direkt solljus, eftersom det i sin naturliga miljö växer i skuggan av högre tropiska träd. En idealisk plats är där det är ljust större delen av dagen, men belysningen är diffus. En fönsterbräda på husets norra sida är väl lämpad. På den södra kan du också sätta en kruka, men placera den så att solen inte faller på trädet, annars kommer fläckar att dyka upp på lövverket.

Bild
Bild

Gödsel

När det gäller den använda jorden finns det inget speciellt, den beskrivna växten behöver bara torka den väl och använda en kruka med dräneringshål för att förhindra rotröta. Du kan lägga till stenar i behållarens botten för att vattnet inte ska stagnera. Denna och alla andra sorter behöver inte mycket gödselmedel , men om du vill främja tillväxt är det tillåtet att applicera toppdressing en gång i månaden under växtsäsongen (vår, sommar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Organiska vilande formuleringar är idealiska för detta. Under växtsäsongen används mineralkomplex, som ofta används för lövväxter. Det enklaste alternativet är kolinfusion.

Vattning

Det är nödvändigt att vattna växten när jorden redan har torkat ut, medan det är värt att ta hand om bra dränering. För vattning varmt vatten utan fluor så ta inte ur kranen. Om det finns en brunn är det lämpligt att använda vatten därifrån eller regnvatten, som måste värmas upp innan vattning. Om det inte finns några sådana alternativ måste du använda destillerat.

Vatten hälls i grytan tills det rinner genom dräneringshålen från botten på brickan. Det dräneras 30 minuter efter vattning, när allt överskott redan har runnit ut. Om röta och en obehaglig lukt uppstår betyder det att uppfödaren fuktade jorden alltför ofta och växten började ruttna . I det här fallet kan du fortfarande hjälpa till, för detta behöver du bara vänta tills jorden torkar ut och därefter fastställa rätt sätt för markfuktning.

Bild
Bild

Beskärning och formning av kronan

Vuxen växt måste klippas i tid därmed bildas en attraktiv krona. Skär av trädets huvudstam om stammen blir för hög. Beskärning sker till önskad höjd med sax. Toppen kan sedan planteras i marken och den kommer att gro och bildar ett nytt träd. En bar stam kommer att utveckla två eller flera sidogrenar och nytt lövverk under snittet.

Dracaena kan växa i flera år utan beskärning om storleken inte är ett problem för rummet.

Bild
Bild

Överföra

Efter köpet måste du transplantera dracaena stor kapacitet … För att göra detta behöver huset mark, en kruka med bra dränering. Marken kan köpas färdig eller du kan göra den själv . Före transplantation används inte gödningsmedel på en månad, efter det väntar de också tills trädet acklimatiseras, annars kommer det att belastas ytterligare.

Det är nödvändigt att transplantera växten på våren, tills växtsäsongen har börjat och den fortfarande är i sömntillstånd. Som regel transplanteras de när kapaciteten blir för liten och rotsystemet inte längre kan utvecklas normalt.

Dessa träd växer exceptionellt snabbt, så varannan år byts behållaren ut mot en stor.

Bild
Bild

Fortplantning

Eftersom det inte är så lätt att få frön av denna växt, är sticklingar det enklaste och mest prisvärda alternativet för avel av dracaena. Det finns tre huvudsakliga sätt:

  • trunk;
  • topp;
  • luftutlopp.
Bild
Bild

Den tredje bland dem är den svåraste, eftersom det kräver uppmärksamhet, omsorg och tidskrävande. För att göra detta, på den plats där de gamla bladen föll av, gör ett snitt, sätt in en tandpetare, lägg mossa, fukta den med vatten och linda den sedan med polyeten så att fukt kan avdunsta ovanifrån, och växtförädlaren kan tillsätta vatten från sprayflaskan uppifrån. Efter några månader eller tidigare kommer ett separat skott att dyka upp, som kan transplanteras i marken, där det kommer att kännas bra och växa.

Oftast bara klipp av toppen , som tillåter inte bara att ändra kronans utseende på den gamla växten, utan också att få ett nytt, starkt och vackert träd. Planteringsmaterialet placeras i den nedre delen i flera dagar i en lösning med en tillväxtförstärkare och sedan i fuktig jord.

Bild
Bild

Stamförökning låter dig odla flera träd samtidigt. För att göra detta torkas först den snittade stammen i flera dagar vid rumstemperatur och skärs sedan i bitar. Var och en ska fastna i marken med tillväxtsidan uppåt. Varje bit måste vara minst 3 centimeter lång.

Om plantmaterialet planteras i jorden , det måste hållas varmt och fuktigt, och när de försöker rota i vatten byts vätskan varje dag och ser till att den inte är kall. Efter att det erforderliga antalet rötter har dykt upp planteras växten i krukkompost.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om vi pratar om sjukdomar och skadedjur, då detta växten lider av dem sällan , men ändå måste växtförädlare möta ett antal problem, och det här är inte bara en spindelkvalster, som kan tvättas av med vanligt vatten för att bli av med den. Det händer också att lövverket faller av, bladspetsarna torkar. I detta fall beror odlarens åtgärder på orsaken till problemet.

Spindelmider, mjöliga buggar kan attackera ett träd även under inomhusförhållanden. För att inte ens komma nära det måste du ofta spraya bladen med vatten. Om angrepp har märkts, tillsätt lite flytande tvål i vattnet, det bör döda dem alla.

Bild
Bild

Rotröta och lövskada är ett standardproblem för alla inomhusväxter. Dessutom är dracaena ganska känslig för fluor, som finns i kranvatten. Användning av filtrerat eller destillerat vatten för bevattning hjälper växten att känna sig frisk. Du kan ta reda på att en växt lider av toxicitet genom att titta på bladen, som börjar bli gula vid spetsarna, deformeras och visas bruna fläckar.

Bild
Bild

Om det nya lövverket blir väldigt litet , det är nästan för lite ljus i rummet. När det bara faller av i några veckor är det inte ett tecken på att trädet dör, i själva verket är det en normal process. Men det är då det dyker upp ohälsosam gulhet vattning kanske inte görs tillräckligt ofta.

Mjuk stjälk tvärtom speglar den för mycket fukt som har kommit in i växten, eller att den har lidit av effekterna av kalla temperaturer. Om detta hände, är trädet förmodligen redan dött. Om kronan fortfarande är intakt kan du prova att klippa av den och gro den.

Bild
Bild

Blad med bruna fläckar - också ett tecken på brist på fukt. Bruna spetsar och gula kanter är ett symptom på torr luft eller kalla drag i närheten. Missfärgade och brända löv - för mycket ljus.

Behandling från mjöliga buggar enligt beskrivningen förutsätter användning av bomullsull doppad i denaturerad alkohol. Lövverket och stammen gnids försiktigt på det. På nederlag röd spindelkvalster du kan spraya med insekticider. Men hemma är det bättre att inte applicera kemikalier inomhus, utan helt enkelt öka luftfuktigheten.

Rekommenderad: