Beskär Druvor (42 Bilder): Hur Man Beskär Korrekt? Detaljerat Beskärningsschema Efter år För Nybörjare - Steg För Steg Och I Bilder

Innehållsförteckning:

Video: Beskär Druvor (42 Bilder): Hur Man Beskär Korrekt? Detaljerat Beskärningsschema Efter år För Nybörjare - Steg För Steg Och I Bilder

Video: Beskär Druvor (42 Bilder): Hur Man Beskär Korrekt? Detaljerat Beskärningsschema Efter år För Nybörjare - Steg För Steg Och I Bilder
Video: Beskära vindruvor - Kosters Trädgårdar 2024, April
Beskär Druvor (42 Bilder): Hur Man Beskär Korrekt? Detaljerat Beskärningsschema Efter år För Nybörjare - Steg För Steg Och I Bilder
Beskär Druvor (42 Bilder): Hur Man Beskär Korrekt? Detaljerat Beskärningsschema Efter år För Nybörjare - Steg För Steg Och I Bilder
Anonim

Korrekt beskärning av vinstockarna är nyckeln till en bra skörd och normal tillväxt av druvbusken. Många oerfarna odlare vet inte vad beskärning är och hur man korrekt utför det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är beskärning?

Beskärning avser åtgärder som utförs för att förkorta eller ta bort ettåriga skott samt två- och treåringar efter behov och bilda den önskade formen på druvbusken.

Bild
Bild

Under olika åldersperioder av druvor har beskärning sina egna egenskaper

  • Unga buskar anses vara 3 till 5 år gamla . Beskärning av dessa druvor börjar från det första året av plantering. Dess främsta mål är att bilda buskens huvudhylsa.
  • Vuxna fruktplantor beskärs årligen för att forma busken och för att öka avkastningen.
  • Gammal växterna beskärs för att förlänga frukttiden. I detta fall utförs en kortare beskärning än i tidigare perioder.
  • På hösten kan beskärning av vinstockar påbörjas efter skörd, efter 10-14 dagar . Under denna tid kommer växten att ha tid att återställa sin styrka efter fruktning.
Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma rekommendationerna för höstbeskärning

Vinstocken ska klippas till levande trä - du kan lätt känna igen den med sin ljusgröna färg, det är absolut nödvändigt att se till att 1,5-2 cm av skottet förblir ovanför knoppen. Beskärningstiderna beror på regionen där druvorna odlas och på väderförhållandena.

Först görs en preliminär beskärning av vinstockarna. Under denna period tas gröna skott bort, som är fullt mogna. De kan identifieras med sin gröna nyans. Skott som har en mörkbrun eller brun nyans kan inte vidröras, detta kan ytterligare påverka buskens tillväxt och dess avkastning ytterligare.

Oftast utförs denna procedur under det första decenniet i oktober.

Bild
Bild

Lite senare, runt det tredje decenniet i oktober, utförs huvudsaklig beskärning av vinstockarna. Efter noggrann undersökning av kulturen tas tunna, torra och omogna skott bort.

Odlare skiljer tre huvudtyper av beskärning:

  • sanitär eller återställande - det utförs på våren, vid den här tiden sjuka, skadade, liksom grenar frusna över vintern tas bort;
  • beskärning mot åldrande det utförs huvudsakligen på hösten, när de första tecknen visar att vinstocken är gammal, i detta fall skärs enskilda skott av eller busken tas bort helt och lämnar 15-20 cm av huvudskelettet på ytan av jorden;
  • formativ beskärning börja utföra redan på en tvåårig buske.
Bild
Bild

Korrekt beskärningsteknik:

  • från 7 till 12 ögon är kvar på vinstocken;
  • ettåriga skott skärs av vid basen och lämnar en liten stubbe på cirka 1 cm;
  • skärvinkeln ska motsvara 90 grader, i detta fall läker såret snabbare;
  • alla sjuka, svaga och deformerade skott måste tas bort;
  • det rekommenderas att lämna endast vinstocken med en medeldiameter på 6-7 cm.
Bild
Bild

Beskärning av vinstockar är ett ganska allvarligt förfarande .som kan stressa druvor. För att undvika denna situation efter beskärning måste du följa några agrotekniska regler för vård av växten:

  • det är absolut nödvändigt att ta bort den unga tillväxten , eftersom det växer snabbt och vinstocken kan överlappa mycket starkt, kommer detta att leda till att busken tjocknar, sedan till sjukdomar, brist på solljus och en minskning av avkastningen;
  • det är absolut nödvändigt att lossa jorden nära buskarna - detta kommer att ge syrgasåtkomst till rotsystemet;
  • också nödvändigt glöm inte behandlingen av växter från sjukdomar och skadedjur;
  • i rätt tid mata och vattna växten;
  • i den riskfyllda jordbrukszonen, där solen är under en mycket kort tid , det är nödvändigt att ta bort stora löv som blockerar bären från solen och bromsar fruktens mognad.
Bild
Bild

Formningsmetoder

Under en lång tid som odlar druvor har trädgårdsmästare utvecklat olika system och metoder för att forma en buske. Detta beror främst på sortens egenskaper och på vädret och klimatförhållandena i regionen där druvorna odlas.

Bild
Bild

Fläkt

Denna metod för att bilda en buske skiljer sig genom att växten har flera armar, det vill säga att flera fleråriga skott sträcker sig från stammen

Ärmarnas längd kan variera, så det finns olika långarmsfläktar (de kan vara från 60 till 100 cm) och kortarmade fläktar (deras höjd är från 30 till 40 cm).

Kortärmade fläktar är mycket mindre vanliga, eftersom de främst används i låglänta områden. Långarmsfläktar är mycket mer populära, de används väldigt ofta vid design av lusthus, valv och pergolor.

Hylsorna på busken kan gå antingen åt ena hållet eller åt båda hållen.

Bild
Bild

För täckning av druvsorter används oftast ett ensidigt växtbildningsschema, vilket underlättar täckningsprocessen mycket. Antal ärmar får inte överstiga tre till fyra stycken.

Det finns olika system för bildandet av ärmar

Det ensidiga långärmade systemet utvecklades av Sh N. N. Guseinov . Oftast bildas den i tre nivåer. Stansfläkten är också en mycket populär metod för beskärning; detta schema används i regioner med gynnsamma klimatförhållanden. Buskar som bildas med denna metod är problematiska att täcka för vintern.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för bildandet av en druvodling med hjälp av fläktmetoden:

  • under vårens första växtsäsong unga druvor beskärs inte, den starkaste av skotten väljs på hösten och toppen skärs av och lämnar 2 till 4 knoppar på den;
  • under den andra vegetationen två unga bildade skott klipps av: 2-3 knoppar finns kvar på en av dem, den andra blir lång, så att det bildas kluster på den;
  • under det tredje växande året ärmar börjar bildas, deras antal beror på antalet starka skott, resten av skottet måste knytas till den lägsta tvärstången.
Bild
Bild

Skott beskärs också nästa vår.

Inre skott bör göras kortare än yttre.

För fruiting skapas länkar, för detta måste den nedre basen skäras i två ögon, och den övre vinstocken skärs i 5-6 ögon.

Bild
Bild

Avspärrning

Cordonmetoden för vinstockbildning utförs huvudsakligen på höga bollar och används i de regioner där druvorna inte kräver skydd . Huvuddragen i detta schema är att bildandet av kardoner sker över flera år.

Cordons är skott som ser ut som långsträckta sladdar och hänger ner under sin egen vikt.

Alternativen för en sådan bildning kan vara olika:

  • på en hög bagageutrymme;
  • omvänd kordon;
  • vertikal kardon;
  • skål;
  • stråleform och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lusthus

Lusthusmetoden innebär tillväxt av en buske runt omkretsen av hela lusthusets område . I detta fall är fruktlänkarna lika fördelade över stödet. Sådana buskar har mycket trä, så det är mycket bekvämare och lättare att ta hand om dem. Vinstocken som bildas med arbormetoden är lättare att lägga på marken och täcka.

Den mest populära formningen är en standardfläkt med fyra armar.

Bild
Bild

Denna metod för att bilda en buske anses vara en av de enklaste och snabbaste för nybörjare vinodlare . Med rätt agroteknisk vård ger grödan ett högt skörd efter tre växtsäsonger. Sådana buskar har från 4 till 6 ärmar, deras längd varierar från 40 till 65 cm eller mer. Druvbuskens form liknar en fläkt. I denna metod lämnas en eller två grenar för ersättning.

För att den fyrarmade druvbusken ska kunna bildas ordentligt, det måste trimmas ordentligt under de första åren . Låt oss analysera de grundläggande reglerna för beskärning steg för steg under denna period.

Bild
Bild

Första vegetationen

Huvuduppgiften för denna period är att odla två välutvecklade skott på en ung druvbuske.

På våren det första året, när man planterar en planta på marknivå, måste det sista titthålet lämnas, allt annat måste tas bort.

Agroteknisk vård under denna period måste uppfylla följande krav

Vattning … Efter plantering måste plantan vattnas 2 gånger till, avbrottet mellan vattningen bör inte överstiga 10-14 dagar. En buske behöver 3-4 hinkar kallt vatten. Att vattna druvorna under denna period är absolut nödvändigt, även om det regnar. Ytterligare vattning görs efter behov. Det är lämpligt att göra den sista vattningen under den första växtsäsongen under det första decenniet i augusti. Bevattning, som görs senare, påverkar vinstockens mognad negativt.

Bild
Bild

Ta bort onödiga skott . Som nämnts tidigare, under den första växtsäsongen, är uppgiften att odla två bra skott. Ibland händer det att 2-3 ögon kan ge många skott, om de inte tas bort i tid kommer druvorna att se ut som en kvast. Från de vuxna skotten måste du lämna de 2 mest framgångsrika, de återstående skotten tas bort när de når en längd på 3-5 cm.

Bild
Bild

I september är det nödvändigt att utföra myntning, samt övervaka styvbarns utseende, och om deras antal överskrids är det nödvändigt att ta bort dem … I samma månad är de utvecklade övergivna vinstockarna kopplade till stödet.

Bild
Bild

Beskärning av vinstockar utförs i slutet av oktober, och i vissa regioner - i november, lämnar 3 knoppar på skottet … Sedan är växten förberedd för skydd för vintern - en keps är gjord av plastflaskor och unga druvor är täckta med den. Därefter vattnas druvorna och täcks med torv, sågspån eller tallnålar. Vissa människor använder marken för dessa ändamål. Det rekommenderas att göra en hög över buskens huvud till en höjd av cirka 25 cm.

Bild
Bild

Andra vegetationen

Uppgiften är att odla fyra välutvecklade skott, de kommer att bli huvudarmarna

På höjden av den nedre tråden som är fäst vid stödet bör tjockleken på den bildade vinstocken vara cirka 8 mm. Mogna grenar av vinstockarna känns lätt igen genom sitt karakteristiska sprakande när de är böjda och ljusa färger.

En omogen vinstock är kall vid beröring och saknar elasticitet.

Bild
Bild

Huvudarbetet utfördes under den andra växtsäsongen

  • Under det andra decenniet i april ska druvbusken öppnas … Förra årets hål ovanför busken måste restaureras. Detta är nödvändigt för att rotsystemet ska stärkas och vidareutvecklas i de lägre horisonterna. Om du behöver en genväg blir det mycket lättare. I framtiden kommer detta att underlätta processen att skydda anläggningen för vintern.
  • För att huvudskotten ska utvecklas väl måste styvbarn tas bort på dem under hela perioden av den andra växtsäsongen . Detta hjälper till att skydda ärmarna från att skära sår.
  • Under det tredje decenniet i augusti saktar tillväxten av skott vanligtvis ner, detta är den mest lämpliga tiden för att jaga skott … Skottets topp klipps till det första välutvecklade bladet. Det är enkelt att bestämma rätt tid för detta förfarande - när tillväxten saktar ner, räknas den övre delen av skottet.
  • Bladdressing är bra under denna växtsäsong .… De hålls en gång i veckan. Beskärning rekommenderas två veckor efter den första frosten eller i slutet av oktober. För att göra detta måste ärmarna lutas till den nedre tråden (lutningsvinkel 45) och klippa vinstocken på en höjd av 15 cm. Med den andra ärmen utförs samma åtgärder, men trimningen görs på en höjd av 21 cm.
  • Shelter följer samma mönster .som under det första växande året.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tredje vegetationen

Huvudmålet med den tredje odlingssäsongen är att odla två vinstockar på varje arm

  • Efter vinteröppningen måste vinstocken vara bunden till trellisens botten … Skotten ska placeras i en fläktform, lutningsvinkeln är cirka 40-45 grader.
  • Vid tidpunkten för tillväxten av unga skott rekommenderas att inte lämna mer än tre skott på varje ärm, de nedre skotten tas bort . Under hela perioden måste också alla nya skott brytas av. De formade hylsorna ska förbli "nakna" upp till spaljans botten. Under den första växtsäsongen bör 8 till 12 skott växa.
  • Under denna växtsäsong börjar den första frukten . För att inte överbelasta växten rekommenderas att du lämnar ett gäng på skotten.
  • Det var under denna period som bildandet av fruktlänken börjar .… Under det tredje decenniet i oktober skärs den nedre mogna vinstocken på ärmen inom kort och lämnar bara tre eller fyra knoppar. Detta kommer att bli den framtida ersättningsknuten, som kommer att ligga på utsidan. Den andra vinstocken ska skäras i högst 6 knoppar. Detta kommer senare att bli en fruktpil.
Bild
Bild

Fjärde vegetationen

Om trädgårdsmästaren inte hade några problem under de tre föregående stadierna, kommer växten att ha önskad form i början av den nuvarande växtsäsongen.

Efter vinteröppningen är det lämpligt att binda upp druvorna.

Ärmarna är bundna i en vinkel på 40-45 till botten. Under fruiting, liksom i föregående period, bör busken inte överbelastas. På hösten, utför klassisk beskärning, enligt rekommendationerna från den andra växtsäsongen.

Bild
Bild

Vi tar hänsyn till klimatet och säsongen

Väldigt ofta undrar odlare när det är bäst att beskära - på våren eller hösten. Den mest optimala tiden för denna procedur är höst. Detta kan förklaras av flera skäl som är fördelarna med höstbeskärning:

  • många druvsorter kräver skydd för vintern , och en beskuren vinstock gör denna process enklare;
  • efter höstens beskärning läker druvornas "sår" mycket snabbare , i framtiden påverkar detta buskens goda frukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

På våren utförs också beskärning, men detta är redan förknippat med vissa risker. Vårbeskärning är farlig eftersom sapflödet har börjat och tillsammans med saften kommer spårämnen och näringsämnen som är nödvändiga för växter att komma ur "såret".

Vårbeskärning rekommenderas endast på buskar som inte är äldre än 3 år.

Mycket ofta är detta farligt för busken eftersom vinstocken kan torka ut och i framtiden kan druvorna helt dö .… Om du beskär en växt som är mer än 3 år gammal kan njursyrning uppstå. Av detta kan vi dra slutsatsen att den bästa tiden för beskärning av druvor är höst, eftersom många negativa konsekvenser kan undvikas med att saftflödet upphör.

Bild
Bild
Bild
Bild

I alla fall, så att buskarna inte lider måste de klippas ordentligt . En vanlig beskärare används för att trimma unga buskar. För alltför försummade druvor används oftast antingen en bågfil eller en beskärare, som är särskilt utformad för att ta bort grenar från träd. För att inte infektera växten med någon sjukdom under beskärning måste verktygen desinficeras och slipas väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höstbeskärning utförs för att bevara och ge busken önskad form, ta bort gamla, bördiga vinstockar, bedöma och förbättra plantans allmänna tillstånd.

På sommaren skärs oftast sjuka skott av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppmärksamhet - till sorten

Under bildandet av busken måste man vara uppmärksam på växtsorten. Inte varje sort kommer att fungera bra med olika formningsmetoder.

Det är också nödvändigt att känna till och ta hänsyn till normaliseringen av antalet skott.

Många unga odlare, för att få en riklig skörd, lämnar mycket tillväxt på busken, detta blir deras främsta misstag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gråtande vinstockar

Druvan av druvor är flödet av juice från nedskärningar och sår. Läckage av saft på våren är ganska normalt. Detta indikerar att busken lever. Sapmängden beror ofta på buskens storlek och rotsystemets utveckling. Den genomsnittliga varaktigheten av saftflödesprocessen varar cirka 25-30 dagar.

Rekommenderad: