Sansevieria Cylindrisk (23 Foton): Funktioner I Hemvård Och Reproduktion, Jämförelse Av Sorterna "Skyline", "Bonselensis" Och "Velvet"

Innehållsförteckning:

Video: Sansevieria Cylindrisk (23 Foton): Funktioner I Hemvård Och Reproduktion, Jämförelse Av Sorterna "Skyline", "Bonselensis" Och "Velvet"

Video: Sansevieria Cylindrisk (23 Foton): Funktioner I Hemvård Och Reproduktion, Jämförelse Av Sorterna
Video: Lektion 14: Projektioner i relationer 2024, April
Sansevieria Cylindrisk (23 Foton): Funktioner I Hemvård Och Reproduktion, Jämförelse Av Sorterna "Skyline", "Bonselensis" Och "Velvet"
Sansevieria Cylindrisk (23 Foton): Funktioner I Hemvård Och Reproduktion, Jämförelse Av Sorterna "Skyline", "Bonselensis" Och "Velvet"
Anonim

För att ha ett "grönt husdjur" hemma står många nybörjare för trädgårdsmästare inför valet. Det är viktigt att växten inte bara är glädjande för ögat, utan också kräver ingen komplex vård och "förlåter" eventuella misstag.

Den cylindriska sansevieria uppfyller helst dessa kriterier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Cylindrisk sansevieria, populärt kallad "gäddsvans", är en lövväxt som odlas för dekoration och tillhör sparrisfamiljen. Cylindrica har ett ovanligt rotsystem som utvecklas av rhizomer och inte bildar rötter i ordets vanliga mening. Istället bildas en specifik bildning av liten storlek, från vilken blad med ovanlig form omedelbart börjar växa, som om de vrids in i ett rör. Expansionen till sidan sker på grund av uppkomsten av korta underjordiska skott med dotterrosetter. Växtens blad liknar en cylinder eller till och med en tjock grön pinne med en skarp ände.

De är täckta med ett lager vax, är släta och rundade i snitt. Den täta huden är ansvarig för sansevierias förmåga att förhindra riklig avdunstning av fukt, och dess hårdhet tillför busken stabilitet. De läderaktiga bladen är målade i en djupgrön nyans, som ljusas upp av närvaron av en vaxbeläggning.

Bild
Bild

Ränder av en silverfärgad nyans är synliga över varje ark, som blir ljusare med tiden. En ovanlig egenskap hos sansevieria är förmågan att "fläta" skotten för att bilda buskens ursprungliga form utan att skada den. Det är dessa variationer som är mest populära på marknaden.

Sansevieria -sorterna visar höjder från 50 till 120 centimeter. De kan ha en färgad kant av en silverfärgad eller gyllene nyans, samt skilja sig åt i färg.

Cylindern blommar bara under vissa ganska svåra förhållanden, vilket det inte alltid är möjligt att uppnå på egen hand. Detta manifesteras i utseendet på peduncles med miniatyrblommor.

Pedunkelns längd kan vara upp till 1 meter. Rörformiga vita blommor med rosa kanter är jämnt fördelade, som en spikelet. Färgen på själva peduncle kan målas i en beige-rosa nyans eller i olika nyanser av grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

En av de mest populära sorterna av sansevieria är Horisont … Den har en ovanlig form: bladen är riktade till sidorna så att de bildar en åttaspetsad stjärna. Som ett utmärkt dekorativt element fungerar "Skyline" också som ett filter, som rensar luften från kemiska föroreningar och olika bakterier.

Sansivieria " Velvet touch " kan identifieras med närvaron av löv som ser rakt upp, som påminner om en palissad. Det kan också återvinna koldioxid och skadliga föroreningar i luften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bonselensis har tjocka, fläktiga blad, vars längd sträcker sig från 10 till 30 centimeter. Sansivieria "Spaghetti" kännetecknas av närvaron av taggiga blad, i själva verket lite som liknar äkta spaghetti.

Växten är mycket opretentiös och har liksom sina "bröder" en gynnsam effekt på husets skick.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns ett stort antal varianter av cylindrar, men alla är opretentiösa, så valet är till stor del baserat på utseende. Det tas till exempel hänsyn till vilken storlek en växt kan växa, vilka förutsättningar som är nödvändiga för en framgångsrik utveckling och även om den passar in i ett visst interiör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Cylindrisk sansevieria kommer att utvecklas perfekt även i djupet av rummet, så det finns inget behov av att välja platsen för dess "bostad", baserat på kardinalpunkterna och belysningen av lokalerna. Men om sorten har färgglada löv, eller om ägaren vill uppnå blomning, är det bättre att exponera krukorna på platser med god tillgång till ljus. Det är bättre att placera växten inte på golvet, men åtminstone på små stativ. Du kan placera en dekorativ buske på ett bord eller en byrå. Kulturen trivs på alla levande temperaturer. För att få det att blomma kan du försöka ta bort det tillfälligt i ett kallare utrymme, men resultatet av ett sådant förfarande är inte hundra procent.

Det är tillåtet att transplantera en växt vid en tidpunkt då den aktivt utvecklas, och det är bättre att göra detta på våren. Unga växter bör blandas vart och ett halvt år och vuxna - en gång vartannat år. Marken ska tas lätt och lös, inte innehållande torv i kompositionen, med en svagt sur eller neutral reaktion. Den optimala jorden kan bildas av torv, lövmark och sand. Vissa experter lägger också till lite humus .… Även moderna material som hydroponics, inert jord eller stenig prydnadsjord kommer att göra.

Om jordblandningen köps i affären, tas en sort som är avsedd för succulenter och har en neutral surhetsgrad. Det är viktigt att lägga ett högt dräneringsskikt av expanderade lerbitar i behållarens botten.

På begäran är det möjligt att organisera toppdränering, liksom användning av dekorativ mulch. Grytan är hämtad från en keramik, med tjocka väggar och ett grunt djup.

Bild
Bild

Hur förökas?

Det finns två huvudsakliga sätt att odla denna kultur. För det första kan en övervuxen bred buske helt enkelt delas upp i flera separata delar, separera unga plantor tillsammans med en del av rötterna. För det andra är separata ark av tillräcklig storlek också lämpliga. Cylindrarna måste klippas helt och delas upp i fragment, vars längd kommer att vara i gränsen från 5 till 10 centimeter.

De rotas sedan i kalcinerad sand eller lätt jord till ett djup av cirka 2 centimeter. Det rekommenderas att förtorka sektionerna från skärets sida och behandla med stimulanser och strö över krossat kol i moderplantan. För det tredje kan du också använda separationen av stora rhizomer med knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Hemsjukvård för cylindern är mycket enkel. Även absoluta nybörjare inom trädgårdsarbete kan klara det, eftersom växten kommer att överleva den enda vattningen på en hel månad, och frånvaron av särskilda förfaranden.

Toppdressing

I princip kan cylindern odlas utan ytterligare gödning, men bara vid regelbunden transplantation, så att växten inte hamnar i en situation där alla näringsämnen i jorden har tagit slut. Men för att aktivera tillväxt eller göra utan omplantering kan du organisera ett befruktningssystem. Detta händer antingen en gång i månaden, eller en gång varannan vecka om en dos minskas med ett par gånger.

Du kan ta den överdressing som är avsedd för kaktusar eller succulenter. Om universella formuleringar väljs, halveras dosen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Cylindrisk sansevieria föredrar regelbunden, men sällan bevattning. Du kan vänta tills matjorden torkar ut och sedan vattna växten. Cylindern är inte rädd för torrhet, men överflöd och vattentäppning kan vara farligt för den. Om markblandningen är korrekt vald kan vattning utföras en gång var fjärde vecka.

Dessutom är det inte nödvändigt att spraya kulturen, eftersom den torra luften inte är farlig för den. Men, damm bör avlägsnas från arken då och då.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Även om sansevieria är immun mot de vanligaste sjukdomarna kan ibland olämplig vård leda till symptom på vissa utvecklingsstörningar. Till exempel, om spetsarna på ett blad torkar ut, signalerar detta att växten får för mycket vatten eller är för kallt. Samma störningar i vården kan leda till att mörka fläckar uppträder på själva arken. I båda situationerna är det tillräckligt att helt enkelt normalisera bevattningssystemet och flytta busken till en varm plats. Ändringar i färg till gul är karakteristiska för sansevieria som växer i en kruka som är för liten eller utan tillgång till ljusstrålar.

Mjukningen av bladet vid basen kan vara ett resultat av att vätska kommer in i mitten av utloppet och den vidare utvecklingen av en svampsjukdom. Svampen kan identifieras genom utseendet på röda fläckar med gula kanter.

Av skadedjuren attackeras cylindriskt oftast av mjölkfiskar och thrips, som bäst hanteras med hjälp av speciella inköpta preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Det finns ingen anledning att bilda en cylinder. Förstörda eller sjuka löv måste dock skäras regelbundet. Detta görs med desinfekterade instrument. Om det finns en önskan att skapa vävning på egen hand, måste du välja unga växter med tätt växande mjuka löv. Efter att ha bildat en pigtail måste den säkras med en mjuk garn eller dekorativ garn. Det är värt att nämna att blomningen på varje blad, om det händer, då bara en gång. Därför måste en redan vissnad peduncle omedelbart elimineras.

Rekommenderad: