Sansevieria "Hanni" (22 Bilder): Beskrivning Av "Hanni Golden", "Hanni Silver" Och Andra Underarter, Ta Hand Om Dem Hemma, Välja En Kruka Och Avelsfun

Innehållsförteckning:

Video: Sansevieria "Hanni" (22 Bilder): Beskrivning Av "Hanni Golden", "Hanni Silver" Och Andra Underarter, Ta Hand Om Dem Hemma, Välja En Kruka Och Avelsfun

Video: Sansevieria
Video: 70 Sansevieria varieties with names // Snake plant varieties with names // Pinkish paradise 2024, April
Sansevieria "Hanni" (22 Bilder): Beskrivning Av "Hanni Golden", "Hanni Silver" Och Andra Underarter, Ta Hand Om Dem Hemma, Välja En Kruka Och Avelsfun
Sansevieria "Hanni" (22 Bilder): Beskrivning Av "Hanni Golden", "Hanni Silver" Och Andra Underarter, Ta Hand Om Dem Hemma, Välja En Kruka Och Avelsfun
Anonim

Många försöker dekorera sina hem med blommor. Du kan skapa en mängd olika kompositioner av dem, återuppliva interiören och valen är helt enkelt oändliga. Ofta kan du i lägenheter hitta en sådan växt som "Hanni" sansevieria. Men innan du köper en växt måste du känna till beskrivningen av sorten och ta hänsyn till vårdens egenskaper. Endast i detta fall kommer växten att glädjas i många år och dekorera rummet.

Bild
Bild

Beskrivning och funktioner

Det finns cirka sextio sorter av denna växt. Hans hemland är ön Madagaskar. I vårt land är Sansevieria "Hanni" i folkmun kallad "gäddsvans" eller "svärmors tunga". I Storbritannien kallas det "tigerlilja". Släktet till dessa växter fick sitt namn från namnet på prinsen, botanikern och filantropen Sanseviero, därför började denna växt i Europa odlas redan på 1700 -talet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och 1941 uppfödde uppfödaren S. Khan en ny sort, som fick namnet "Hanni Silver". Det säregna med denna sort är att växten växer upp till 30 centimeter, det vill säga den tillhör underdimensionerad. Bladen är stora, mörkgröna, växer uppåt, som om de bildar en vas. Tolv år senare föddes en annan sort - "Hanni Golden". Till skillnad från den tidigare arten, här är bladen dekorerade med gyllene ränder. Bladen har också förmågan att krypa ihop. Av de sorter som har blivit utbredda kan du namnge "Hanni Silver" och "Hanni Lucille Polan".

Beskrivningen av sorterna indikerar att detta är en ljus växt som växer framgångsrikt hemma och kan dekorera vilken inredning som helst om den är korrekt placerad och välskött . Blomningen sker i mitten eller sen vår. Sansevieria skjuter en pil med små blommor på vilka det finns droppar nektar. När växten blommar sprider den en subtil delikat doft runt sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Hemma känns sansevieria mycket bra om du ger den nödvändig vård, vilket är ganska enkelt.

Nästan året runt (förutom vintern) varierar den optimala temperaturen för en växt från 18 till 25 grader. Under vintermånaderna bör det vara minst +16, men detta är gränsen . Vid lägre temperaturer kan växten infekteras med sjukdomar.

Vattningen ska vara måttlig men regelbunden. Tillåt inte övertorkning eller vattentäppning av jorden. Det är inte svårt att kontrollera detta: du måste ta lite jord och slipa det mellan fingrarna - om jorden ligger kvar på fingrarna är den tillräckligt fuktad. Och om inte, då kan växten redan vattnas. På vintern kan vattningen minskas. Men det beror på vilken temperatur som hålls i rummet. Om det är för varmt eller om växten är nära en värmare kan jorden torka ut snabbt. Vid vattning måste du vara försiktig, vattnet bör inte falla in i mitten av blomman, på grund av detta kan växten börja ruttna och så småningom dö.

Om det finns överflödigt vatten i pannan under glaspannan vid vattning måste det genast hällas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Solens strålar av sansevieria behövs, liksom andra blommor, men det är önskvärt om de sprids. Penumbra är också acceptabelt, alla typer av sansevieria tolererar det väl. Men för ägarna av brokiga löv är solens strålar nödvändiga, annars blir bladen inte ljusa. Om anläggningen ligger på norra sidan, där det praktiskt taget inte finns någon sol, bör den förses med extra belysning med hjälp av speciella lampor i flera timmar om dagen.

För att plantera "Hanni" måste du lägga till humus, torv, sand till marken. Dränering måste placeras längst ner i grytan . Det kan vara fragment av tegel, små stenar, sand. Volymmässigt bör dräneringen ta upp ungefär en fjärdedel av krukan. På våren och sommaren befruktas växten varje månad med mineralgödsel. Florister noterar att gödselmedel för succulenter gör det mycket bra med denna uppgift.

Om växten lever mer i skuggan behöver den ofta inte befruktas. En gång varannan månad kommer att räcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av behållare för plantering måste hanteras ansvarsfullt. Denna växt har mycket starka rötter som utvecklas när markdelen växer. Grytan ska vara rymlig i bredd, men inte nödvändigtvis djup. Huvudsaken är att den är hållbar. Det är bättre att välja lera, eftersom plast kan spricka vid rotväxt. I botten är det absolut nödvändigt att göra dräneringshål.

Växten kräver ingen särskild vård. Om det finns gamla gulnade blad måste de klippas av i tid, eftersom de förstör plantans utseende.

Du kan också ta bort torkade bladspetsar.

Bild
Bild

Hur transplanteras och förökas?

När det växer bör sansevieria transplanteras. Och huvudsignalen för detta kan vara att rötter började kika ut ur dräneringshålen i botten av krukan.

Innan du transplanterar till en annan kruka måste du lägga dränering på botten och sedan lägga till lite jord. Ta sedan försiktigt bort blomman från den gamla krukan tillsammans med en jordklump för att inte skada rötterna och flytta den till en ny kruka. Tillsätt sedan den mängd jord och vatten som krävs. Men det är inte nödvändigt att missbruka transplantationer, bara efter behov, inte mer än en gång om året.

Det bästa och enklaste sättet att reproducera hemma är med roten. För att göra detta tas växten ur potten, roten tvättas väl, en del separeras med en vass kniv tillsammans med bladen, transplanteras i en annan kruka och vattnas väl.

Reproduktion görs bäst tidigt på våren. Då kommer växten att slå rot bättre och bli starkare för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan metod är mer komplicerad och tidskrävande, men förökning med sticklingar används också. För detta skärs ett bra friskt blad av. Sedan skär de den i bitar ca 6-7 cm i storlek, det här är sticklingarna. De kan sedan odlas på två sätt.

  • I det första fallet placeras de med ett lägre snitt i vatten och lämnar den andra delen på ytan, och rötterna väntar på utseendet. När de dyker upp kan växten flyttas till marken.
  • I det andra fallet placeras de med ett lägre snitt direkt i marken och kan täckas med en film ovanpå för bättre rotning. Med båda metoderna kan bladsticklingar behandlas med Kornevin för bättre groning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare skickar sansevieria till rabatter på sommaren, och det här är rätt beslut. Där får hon tillräckligt med solljus, luft, och det är mycket mer sannolikt att hon blommar. Tidigare bör rabatten grävas upp, ett hål ska grävas inte mindre än krukans höjd där växten bodde, det är bra att vattna hålet. Ta sedan försiktigt bort blomman från krukan tillsammans med en jordklump och sänk ner den i hålet. Lägg sedan till jorden, tampa försiktigt, vattna växten.

Hela sommaren måste du ta hand om samma som för andra blommor: vatten, gödsla, lossa jorden . Till hösten, när temperaturen sjunker, måste du utföra den motsatta processen: gräva försiktigt upp växten och transplantera den i en kruka, men redan större i volym än den var innan du planterade i rabatten.

Växten måste lämnas på terrassen i flera dagar, och sedan kan den föras inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Om blomman sköts ordentligt blir den inte sjuk och kommer att kännas bra.

Bild
Bild

Men om det ändå gick något fel, kommer växten att berätta att den behöver hjälp

  • Så om bladen blir gula betyder det att det finns ett överskott av fukt. Det är nödvändigt att transplantera sansevieria, ta bort skadade löv, torka rötterna.
  • Om blomman inte växer alls saknar den värme. Rumstemperaturen bör vara högre.
  • Utseendet på ljusfläckar på bladen indikerar att direkt solljus faller på dem, varför en brännskada uppstod.
  • Och mörka fläckar, tvärtom, signalerar överdriven fukt och brist på ljus. Om det är vinter eller regnig höst ute kan du skapa ytterligare belysning, minst 3-4 timmar om dagen.
  • Bruna fläckar indikerar en svampsjukdom. Då måste du klippa av de drabbade bladen, behandla de klippta platserna med fungicider, transplantera blomman i färsk jord och förvara den i ett varmt rum, vilket minskar vattningsmängden.
  • Spindelmider och thrips kan invadera växten om den försvagas. De måste tas bort genom att behandla växten med tvålvatten. Transplantation till ett nytt land kommer också att vara användbart.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lära dig mer om hur man sprider Hanni Sansevieria efter blad.

Rekommenderad: