Plantering Av Druvor (42 Bilder): Hur Man Planterar Korrekt? Planteringsschema För Plantor Och Sticklingar. Tips För Nybörjare

Innehållsförteckning:

Video: Plantering Av Druvor (42 Bilder): Hur Man Planterar Korrekt? Planteringsschema För Plantor Och Sticklingar. Tips För Nybörjare

Video: Plantering Av Druvor (42 Bilder): Hur Man Planterar Korrekt? Planteringsschema För Plantor Och Sticklingar. Tips För Nybörjare
Video: PLANTING GRAPES/STEP BY STEP PROCEDURE. HOW TO PLANT GRAPES 2024, Mars
Plantering Av Druvor (42 Bilder): Hur Man Planterar Korrekt? Planteringsschema För Plantor Och Sticklingar. Tips För Nybörjare
Plantering Av Druvor (42 Bilder): Hur Man Planterar Korrekt? Planteringsschema För Plantor Och Sticklingar. Tips För Nybörjare
Anonim

Att plantera druvor är en process som kräver särskild uppmärksamhet från trädgårdsmästaren. För att vinstocken ska ge en signalskörd efter 3 år är det nödvändigt att ta hänsyn till många faktorer - från jordtypen på platsen till de närliggande växterna. Tips för nybörjare hjälper dig att förstå den optimala layouten av plantor och sticklingar, liksom andra invecklingar i denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild

När är den bästa tiden att plantera - på hösten, våren eller sommaren?

Du kan bestämma när du ska plantera druvor korrekt baserat på skottens utseende. Den bästa tiden för de flesta sorter är höst och vår; det är oönskat att plantera på sommaren.

I kalla områden börjar förberedelserna för plantering på hösten i augusti. Plantorna överförs till marken i slutet av september eller under det första decenniet i oktober.

Endast växter är lämpliga för höstplantering:

  • med en mogen vinstock;
  • med ett utvecklat rotsystem;
  • med 8-10 ögon.

När de överförs på hösten till öppen mark, överlever helt enkelt inte svaga växter. Om de har ett outvecklat rotsystem, gröna vinstockar, är det värt att vänta till våren.

Bild
Bild

Skotten förberedda för höstplantering placeras i jorden som tidigare vattnats med varmt vatten - så här komprimeras den . Proceduren upprepas efter att ha spridit rötterna med jord. Sådana åtgärder under höstplanteringen ökar vindruvens överlevnad, minskar risken för infektion med infektionssjukdomar.

Planter för vintern måste täckas . Tidigare är det värt att linda skottet med lutrasil eller annat fibröst agromaterial på basis av polypropen. Detta ökar chanserna för en lyckad övervintring, även för en ofullständigt mogen vinstock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårens planteringstid börjar från det ögonblick som jorden värms upp till + 10-12 grader . I genomsnitt motsvarar denna norm det tredje decenniet i april. Det är viktigt att atmosfärstemperaturen vid landningstillfället inte sjunker under +14 grader. För vegetativa skott flyttas dessa datum till slutet av maj, eftersom de är mer sårbara för påverkan av yttre faktorer.

Tidiga vårar agrotekniska åtgärder rekommenderas att genomföras innan saftflödet börjar i druvorna, det vill säga tills växten har knoppat . I det här fallet måste gropen förberedas på hösten, och på våren, cirka 3 veckor innan växten överförs till marken, täck den med en svart film för att värma jorden.

Sommaren är inte den bästa tiden att plantera druvor. Men om det är nödvändigt måste växten tas tillsammans med en jordklump för att minska rotskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja plats

Att plantera växter på en permanent plats är en viktig punkt som kräver särskild uppmärksamhet. När man odlar druvor i öppen mark och i ett växthus på platsen är det nödvändigt att ta hänsyn till orienteringen till kardinalpunkterna. Optimal för denna ljusälskande och värmeälskande växt anses vara en sydvästlig, sydlig eller västlig plats . Det är bra om plantorna placeras bredvid hus eller andra byggnader - detta gör att skotten får ytterligare värme på natten. Denna teknik fungerar bra när man anpassar sorter med medelhög mognadstid i de norra regionerna - bären mognar snabbare, de visar sig vara sötare.

Bild
Bild
Bild
Bild

De södra, sydvästra och västra delarna av exponeringen är också de bästa alternativen för plantering i sluttningar.

Samtidigt är det viktigt att undvika lågland, där vinstocken utsätts för de ökade effekterna av frost . Det rekommenderas att inte placera druvor bredvid stora träd. Det är bättre att dra sig tillbaka från dem med 3-6 meter så att rotsystemet hos den större "grannen" inte påverkar tillväxten av plantor.

Bild
Bild

Vi tar hänsyn till jordtypen

Olika typer av jord kräver viss uppmärksamhet på plantering. Druvorna odlas på sandig, svart jord och lerjord. För vart och ett av markens sammansättningsalternativ blir beredningsprocessen märkbart annorlunda.

Chernozem och lera

Lignifierade skott kräver gropberedning innan de planteras i sådana jordar. Den har en fyrkantig sektion med måtten 80x80 cm och ett djup på 80 cm. I den nedre delen förbereds ett speciellt näringsskikt upp till 250 mm högt:

  • 7-10 hinkar humus;
  • bördig jord för sängkläder upp till nivån;
  • mineralgödselmedel (300 g superfosfat och kaliumklorid);
  • 3 liter träaska.
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt detta placeras på ett djup av cirka 10 cm, komprimerat. Det är täckt med ett löst lager av bördig jord med 5-10 cm . Ett utrymme på cirka 50 cm återstår ovanpå kudden - den används för plantering, efter att tidigare ha bildat en hög i mitten av gropen. Det är viktigt att "hälen" för den lignifierade växten fördjupas med 0,5 m, belägen vid den övre punkten av vallen. Rötterna ska räta ut längs en kon.

Planter från förkortade sticklingar placeras vertikalt, med en längd på mer än 25 cm - snett, så att tillväxtens bas är 25 cm under gropens kant . Det hälls inte upp till toppen med jord, det komprimeras, 20-30 liter vatten hälls under roten.

Efter att det översta lagret av jorden har torkat utförs lossning, vattning två gånger med ett intervall på 14 dagar. Därefter lossas jorden, mullas och procedurerna upprepas efter kraftiga regn eller applicering av konstgjord fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sandstrand

Att landa på sanden har sina egna skillnader. Sådan mark är mycket mer mottaglig för temperaturfluktuationer . På sommaren värms det intensivt upp, på vintern fryser det snabbt och djupt. Detsamma gäller förmågan att bevara näringsämnen och fukt. På grund av dess sammansättning är sandiga jordar från början fattigare än chernozem och lera.

Denna nackdel elimineras när man planterar druvor genom att öka djupet i gropen till 1,05 m samtidigt som dess storlek bibehålls . I botten läggs ett "hydrauliskt lås" av tät lera 20 cm tjock, liknande ett fat.

Bild
Bild

Ovanpå den placeras en näringskudde av humus, bördig jord och gödningsmedel upp till 250 mm i höjd.

När du väljer potashdressingar att placera i hålet innan du planterar, är det viktigt att ge företräde åt de som också innehåller magnesium . Plantorna fördjupas med 60 cm, till basen av tillväxten från kanten av gropen, minst 30 cm bör finnas kvar. Vattning med ett intervall på 7-10 dagar utförs tre gånger. Dess intensitet ökas. Tillsätt 30-40 liter vatten för 1 växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ska du plantera olika sorter sida vid sida?

När man bildar en vingård från olika sorter är det värt att placera sina tomter med hänsyn till ett antal faktorer. Till exempel är gruppering av växter utbredd enligt:

  • utnämning;
  • mognadstid
  • frostbeständighet;
  • buskens höjd.

Du ska inte vara rädd för korsbestämning i amatörodling . Men det är fortfarande bättre att välja grödor med bisexuella blommor, som praktiskt taget inte är beroende av insekts aktivitet under överföring av pollen. De är mindre beroende av yttre faktorer. Buskar som endast bildar blommor av den kvinnliga typen kräver en obligatorisk plats bredvid självpollinerade sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel vid plantering

Den viktigaste dressingen som är nödvändig för druvor vid plantering är organisk gödselmedel i form av humus, kompost. De tas in rikligt, upp till 70-100 liter per grop. Sådan utfodring utgör ett näringsmedium för växter. Komplexa gödningsmedel tillsätts torrt direkt till jorden-vanligtvis superfosfat, liksom kalium- eller kalium-magnesiumblandningar i mängden 300-500 g.

Träaska och aska hjälper till att avoxidera mycket förkalkad jord, 3 liter per 1 m2 räcker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera vegetativa plantor

Grundreglerna här är desamma för lignifierade och vegetativa plantor.

Ett hål görs 250 mm djupt i lerjord eller chernozem, 300 mm - i sand . Planteringsschemat på platsen bestäms individuellt, baserat på växtsorten. Förberedelse av en grop för druvor görs i förväg, med hjälp av nödvändigt gödningsmedel, med hänsyn till jordtypen. Sedan komprimeras den, 2-3 gånger med ett intervall på 7 till 10 dagar, 20-40 liter vatten spills ut-detta gör att jorden krymper.

Växthusplantor kallas vegetativa . De har ett slutet rotsystem med en grön tillväxt på minst 15 cm. Om det finns 2 skott bör varje vara cirka 70 mm lång.

Bild
Bild

Plantor i behållare kan planteras på vanligt sätt, utan skalet. För att jordklumpen lätt ska kunna avlägsnas slutar plantorna att vattna 5-6 dagar innan de överförs till marken.

Om den andra planteringsmetoden väljs, skärs först endast behållarens botten av . Därefter placeras den på en förberedd plats i hålet, täckt med jord, och når inte 25 mm till den gröna skotten. På hösten eller våren (vid plantering i september-oktober) grävs hålet från ena sidan. Plastbehållaren skärs och tas bort.

Detta tillåter mindre trauma för de känsliga rötterna hos en vegetativ planta, stimulerar utvecklingen av hälprocesser när dagg undertrycks, vilket med den vanliga planteringsmetoden måste klippas med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Processen att förbereda plantor för överföring till marken börjar med inspektion och val av material. Friska unga växter är alltid starka, utan blåsor, fläckar, pormaskar, plack . Den normala tjockleken för dem är från 3 mm. Blad ska ha en grön färg utan grå eller brun blomma, enhetlig färg. När du väljer ett färdigt planteringsmaterial är det bättre att föredra ett som placeras i en transparent behållare med ett klart synligt rotsystem.

Årliga skott väljer väl mogna . Deras snitt kommer att visa sig vara ljusgrönt. För plantering, välj växter med 3 eller fler knoppar. Den årliga tillväxten är mogen, den har en halmfärg. Det är viktigt att inspektera växterna för fläckar, defekter.

Bild
Bild

Att falla av ögonen efter lätt tryck kan betraktas som ett alarmerande tecken.

De beredda plantorna bör inte få torka ut, torka ut . Under förberedelserna för plantering utförs blötläggningen i rent, sedimenterat vatten i 12-24 timmar. Sedan klipps ettårsskottet av, bara 3-4 ögon återstår.

De övre noderna befrias från rötterna, de nedre uppdateras bara . Undantaget är planteringsmaterial från förkortade sticklingar. I detta fall beskärs alla rötter bara, inte helt borttagna. Det rekommenderas att ytligt behandla tillväxten med svampdödande läkemedlet "Dnok" i en lösning av 5 g / 1 l vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Härdning

Grönsaksplantor måste härdas för att förhindra att de brinner ut under påverkan av solljus. Det görs så här.

  1. Växter hålls i 4-6 dagar under en baldakin eller i skuggan av träd under dagsljus. För vegetativa plantor som odlas i svagt ljus och höga temperaturer ökas härdningstiden med 1,5 gånger. De känns igen av sina tunna långsträckta skott och mycket ljusa blad.
  2. De närmaste 8-10 dagarna placeras de på en öppen plats. Plantorna måste vara i direkt kontakt med solen. Detta slutför härdningen.

Det är värt att notera att plantor som inte genomgick detta förfarande, med tidig vårplantering (i det tredje decenniet i april), i frånvaro av mikroväxthus som ett extra skydd, kan uppfatta övergången till öppen mark som höstens början. I det här fallet kommer de att visa ett stopp för tillväxt, lignifiering och mogning av skott. Så här förbereder de sig för övervintring. Detta bör inte befaras - i slutet av juni eller tidigare kommer de att återhämta sig i tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsstadier på våren

Från 2: a decenniet i april till mitten av maj planteras brunkylda ettåriga plantor i marken. Gröna vegetativa skott överförs till jorden tidigast i slutet av maj och fram till juli. Gropen bereds i förväg, cirka 1 månad i förväg.

7 dagar efter att den sista delen av fukt har tillsatts bildas ett hål i det förberedda området för behållaren: 55 cm djup på svart jord eller lerjord, 65 cm - på sand. En planta som försiktigt avlägsnats från behållaren, som tidigare har härdats, placeras i den.

Det är viktigt att inte förstöra jordklumpen där växten ligger.

Bild
Bild

Därefter fylls hålet med bördig jord, komprimeras och vattnas noggrant. En pinne placeras bredvid plantan. Anläggningen håller på att bindas. Icke-acklimatiserade plantor kommer att behöva en skärmskärm på södra sidan de första 10 dagarna. Den är byggd av trädgrenar eller en plywoodskiva, en plåt.

Under det första levnadsåret behöver en vegetativ planta uppmärksamhet . På busken tas alla sidoskott bort, förutom den centrala. Strumpebandet måste bevaras.

Om buskarna inte placeras separat är det möjligt att bilda en vingård på stöd, efter att ha kört i pelarna 2 m höga till ett djup av 60 cm i marken. Avståndet mellan dem görs cirka 2, 5-3, 5 m, sedan dras tråden över marken på en höjd av 40, 70 och 100 cm, stödskenor placeras enligt antalet plantor. Druvorna planteras i rader, när de växer kommer de att fläta stöden, vilket gör det lättare att ta hand om och skörda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsstadier på hösten

Tiden för att plantera druvor på hösten kommer i oktober, varar fram till frosten. Det är viktigt här att uppmärksamma skyddet av den ömma unga skottet. För detta bildas ett konstgjort skydd av en plastflaska med 3 hål för luftcirkulation.

Landningsordern kommer att vara följande:

  1. val av plats;
  2. bildning och beredning av en grop 80x80 cm i storlek;
  3. placera en planta på en konstruerad hög;
  4. somna med jord utan gödningsmedel till tillväxtplatsen;
  5. installation av ett skydd mot en plastflaska skuren från nacken;
  6. vattna med 3-4 hinkar vatten.

Före frost återstår bara att ta hand om skydd för unga druvbuskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera sticklingar

Sticklingar - skott utan eget rotsystem - är alltid rotade på hösten . Efter att lövverket har fallit av skärs en hälsosam fruktrankning som separerar de centrala delarna av de två år gamla skotten. Flera framtida skott från 20 cm långa med 2-4 levande knoppar på varje bildas av det. Sedan placeras de i fuktig jord på ett avstånd av cirka 15 cm från varandra, hälls med varmt vatten, täckt med en film från kylan.

Övervintrade sticklingar kommer att gro på våren. När frosten stannar ventileras miniväxthuset. Det är helt öppet endast när stabila varma dagar är etablerade.

Bild
Bild

Vilka grödor kan placeras i närheten?

Bland trädgårds- och trädgårdsodlingar finns det många växter, vars grannskap kan anses vara gynnsamt för druvor. De kan grovt delas in i flera grupper.

  1. Siderata . De berikar jorden med kväve. Denna kategori inkluderar baljväxter och spannmål - råg, senap, lupin, klöver. Det är viktigt att plantorna har tillräckligt med fukt. I torra regioner skulle ett sådant grannskap bli farligare än fördelaktigt för druvor.
  2. Gurkor . När de odlas på en spaljé kommer de bra överens med druvor.
  3. Jordgubbe . Förhållanden i skuggan av en vinstock fungerar bra för dess buskar. Och skillnaden i rotsystemets utvecklingsdjup skapar inte konkurrens om fukt och näringsämnen.
  4. Lök och vitlök . De är de flesta fienders naturliga fiender.
  5. Rosor . De planteras som en indikator på farlig mögelsjukdom hos druvor. Det visas tidigare på rosor.
  6. Tidiga sorter av vitkål . De har god effekt på druvornas tillväxt och utveckling.
  7. Gröna . Spenat, sorrel, dill skadar inte druvor. De kan placeras i gångarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fruktträd, som plommon, körsbär, äpple och päron, anses ha en neutral effekt på druvor. Det är bara viktigt att placera dem på ett tillräckligt avstånd för att inte skugga buskarna. Kontraindicerade druvor "grannar" i form av hallon, tomater, andra solanaceous växter, majs.

Vilket år efter plantering ska frukt förväntas?

Efter att ha planterat druvor på platsen väntar trädgårdsmästare gärna på skörden. Men det finns ingen anledning att rusa. De första vinstockarna på planteringar från sticklingar kommer ut först efter 4 år. I vegetativa eller årliga plantor är denna process snabbare. Du kan samla de första klasarna i 2-3 år.

Bild
Bild

Tips för nybörjare

Nya vinodlare måste hantera många saker som de inte är redo för. Bland de viktiga tipsen som definitivt hjälper dig att räkna ut det kan följande punkter noteras.

  1. Placera inte druvplantor för nära byggnader. Minsta avstånd mellan dem bör vara 0,7 m.
  2. På sandiga jordar är det bättre att använda grävmetoden för att plantera druvor.
  3. I de norra regionerna lämnas plantor ofta i en skola (i ett skydd) till själva signalborstarna. Samtidigt transplanteras växterna inte i marken, utan lämnas i hinkar, bara stänker dem med jord. För vintern överförs plantorna till källaren.
  4. Om planteringen inte sker direkt måste platsen för de olika sorterna planeras noggrant. Med sin spontana placering är det svårt att följa normerna för avståndet mellan växter. För juicevinsorter är de 0,8 m, för bordsorter - minst 1,5 m.
  5. Vid plantering placeras de ympade plantorna inte vertikalt utan horisontellt i en vinkel. Annars kommer växter från södra eller europeiska klimat att visa dålig vinstockmognad.

Rekommenderad: