Gråröta På Druvor: Hur Ser Det Ut Och Vad Ska Man Göra? Förberedelser. Hur Man Sparar Och Botar Druvor?

Innehållsförteckning:

Video: Gråröta På Druvor: Hur Ser Det Ut Och Vad Ska Man Göra? Förberedelser. Hur Man Sparar Och Botar Druvor?

Video: Gråröta På Druvor: Hur Ser Det Ut Och Vad Ska Man Göra? Förberedelser. Hur Man Sparar Och Botar Druvor?
Video: Bengt Frithiofsson: Druvor med rätta draget! - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Gråröta På Druvor: Hur Ser Det Ut Och Vad Ska Man Göra? Förberedelser. Hur Man Sparar Och Botar Druvor?
Gråröta På Druvor: Hur Ser Det Ut Och Vad Ska Man Göra? Förberedelser. Hur Man Sparar Och Botar Druvor?
Anonim

Vinodling är en givande och spännande aktivitet. Soliga bär på vackra klasar är mycket välsmakande och friska. De är ett verkligt förråd av ämnen som är nödvändiga för kroppen. Men för att odla sådana klasar måste du lägga ner mycket ansträngning och energi. Särskilda ansträngningar i odlingsprocessen kräver kamp mot många sjukdomar hos denna växt. Om vad gråröta är, hur det ser ut och hur det ska hanteras, och kommer att diskuteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur det ser ut: särdrag

Gråröta avser svampsjukdomar hos vinstockarna . Oftast visas det där växterna är kraftigt förtjockade. En förutsättning för utseendet på detta ömma är varmt, fuktigt väder. Sjukdomen är ganska allvarlig, den leder till en minskning av buskens tillväxt och utveckling, vilket stör fotosyntesen.

Om brådskande åtgärder inte vidtas i tid leder sjukdomen till att grödan dör . Ofta leder utseendet på en svamp till att hela busken dör.

För att påbörja behandlingen i tid är det nödvändigt att känna igen sjukdomen så tidigt som möjligt.

Bild
Bild

Det finns grundläggande tecken på gråröta

  • Utseendet på bruna fläckar och grå blomning på lövverk.
  • Utseendet på bruna strimmor och grå dammning på vinstocken. Samtidigt börjar barken från vinstocken ofta falla av.
  • Torkning och fallning av löv.
  • Saktar ner buskens vegetation och utvecklingen av blomställningar. Om infektionen inträffar under den period då växten ska blomma torkar de oformade blomställningarna ut.
  • Torkning av en del av bär och peduncles. Utseendet på bruna fläckar på bären. Delvis avverkning av äggstocken.
  • Fruktmumifiering, bildandet av en grå kanon på ruttna bär, utseendet på en obehaglig lukt.
Bild
Bild

Dessa skyltar täcker inte alltid hela busken helt. Om bara enskilda vinstockar och några klasar påverkas kan busken fortfarande räddas. Men om växten blir helt sjuk kommer den att dö.

Skada gjord

En av odlarens huvuduppgifter under fruktsäsongen är att skydda växter från många sjukdomar. En särskilt vanlig sjukdom på vingården är gråröta. Denna svampsjukdom orsakar oåterkallelig skada på grödan, eftersom infekterade frukter inte är lämpliga att äta eller bearbeta.

Grå röta orsakar följande skada:

  • leder till döden av blomställningar, frukter och blad av växten;
  • påverkar växtsäsongen negativt, minskar turgor avsevärt;
  • förhindrar den normala utvecklingen av busken, stör tillväxten av den vegetativa delen;
  • stör den normala processen för fotosyntes;
  • leder till vissnande, vissnande, sönderfall och död av växter, vilket också bidrar till att grödan dör.
Bild
Bild

Om vingården infekterad med röta ligger i ett område med hög luftfuktighet, utvecklas sjukdomen snabbare och bildar ett kraftfullt mycel . Svampsporer sprider sig över stora avstånd och infekterar snabbt växter i närliggande och ofta avlägsna områden.

Gråröta är särskilt farligt för mogna bär . Med ett överskott av fukt spricker fruktens skal, vilket skapar idealiska förutsättningar för utvecklingen av en svampsjukdom. Ofta kan skadan vara förknippad med hagelfallet, vilket mekaniskt skadar bärens hud. Även getingar, genom att skada klungorna, bidrar till infektion med gråröta.

Bild
Bild

Hur botar man druvor?

Väderförhållanden och rätt jordbruksmetoder har en enorm inverkan på vingårdens normala utveckling och frukternas kvalitet . Om druvorna börjar värka är ingrepp nödvändigt. Nyckeln till framgång i detta fall är tidig upptäckt av sjukdomen. Endast i detta fall är det möjligt att bevara både busken själv och skörden.

Om tecken på sjukdom hittas bör hela vingården undersökas noggrant och de infekterade fragmenten tas bort . Skärplatser för infekterade vinstockar behandlas med en speciell förening. Om infekterade bär hittas, ta bort hela gänget.

Efter ett sådant förfarande används behandling med medicinska preparat på de växande buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

På små buskar används folkmedicin framgångsrikt

Bikarbonat . Det är helt ofarligt för människor och försämrar inte fruktens smak. Enligt många experter främjar det ackumulering av fler sockerarter. För att få en arbetslösning späds 80 g soda ut i en hink vatten.

Bild
Bild

Kaliumpermanganatlösning . Behandling med en sådan lösning utförs 2 gånger med ett intervall på 2 veckor.

Bild
Bild

Jodlösning . Ta 10 droppar jod i en hink med vatten.

Bild
Bild

Tvålösning . Sprutning utförs i grumligt väder. För 10 liter vatten, ta 100 g tvätttvål.

Bild
Bild

En lösning av senapspulver, beredd med en hastighet av 50 g pulver per 5 liter vatten, fungerar också ganska effektivt. Goda resultat uppnås genom att använda en vattenlösning av kefir eller mjölk i en koncentration av 1 liter mejeriprodukt per 5 liter vatten.

Granskning av effektiva läkemedel

Svampdödande medel används också för att bekämpa gråmögel. Bordeauxvätska ger bra resultat. Medel som innehåller tiofanat-metyl eller penkonazol anses vara ganska effektiva. Dessa läkemedel är ganska skadliga för människor, men de förstör effektivt gråröta.

Experter rekommenderar också att du använder Euparen, Sumileks, Rovral, Ronilan, och anser att de definitivt är de bästa . Behandling med dessa läkemedel utförs inte mer än 2 gånger i månaden. Komplexa fungicider, som har ett bredare spektrum av effekter på sjukdomar, är mycket praktiska.

Bild
Bild

Följande åtgärder anses vara de mest effektiva läkemedlen

Mikal . Den kan användas både för förebyggande behandlingar och för direktkontroll av gråmögel.

Bild
Bild

" Shavit ". Detta läkemedel är mycket giftigt, därför är det nödvändigt att använda personlig skyddsutrustning under behandlingen. Men han hanterar lätt alla typer av råtta, smittsam torkning och mjöldagg.

Bild
Bild

Flinta . En effektiv fungicid mot ett brett spektrum av sjukdomar. Detta är ett giftfritt preparat som gör att det kan sprutas på vingården upp till 3 gånger per säsong.

Bild
Bild

Det är dock inte värt att använda ofta samma läkemedel, inte ens det mest effektiva. Med tiden utvecklar svamparna anpassning till det, och botemedlet slutar fungera. Därför rekommenderas att använda de fungicider som används.

Vilka sorter är mer mottagliga för sjukdomar?

Urvalet står inte stilla. Genom forskarnas ansträngningar har resistenta druvsorter skapats som tål ett antal sjukdomar, inklusive gråröta. De mest mottagliga för sjukdomar är gamla, ofta älskade och läckra druvsorter. Bland särskilt sårbara växter är det värt att notera sorter av tidig mognad:

"Duva"

Bild
Bild

"Pearl Sabo"

Bild
Bild

Rusbol

Bild
Bild

"Muscat Tairovsky"

Bild
Bild

Riesling, Rkatsiteli, ungerska Muscat, Italien, Chassela Belaya, Cabernet Sauvignon, Aligote, Alimshak är också ganska smärtsamma . Sådana sorter är särskilt krävande för odlingsförhållanden och jordbruksteknik. Att arbeta med sådana druvor är omöjligt att klara sig utan regelbundna behandlingar med speciella preparat. Bland fungiciderna används kopparinnehållande medel.

När de minsta tecknen på sjukdom uppträder på dessa sorter är det först och främst nödvändigt att ta bort de infekterade områdena i buskarna och sedan omedelbart fortsätta behandlingen av växter.

Bild
Bild

Tips och förebyggande

Erfarna odlare vet att det är mycket lättare att förebygga växtsjukdomar än att behandla dem senare. Innan du planterar en vingård är det nödvändigt att välja stabila, zonerade sorter som bäst passar förhållandena för deras odling. Buskarnas hälsa och deras avkastning beror direkt på korrekt plantering, vård, beskärning, gröna procedurer, förband och markbehandling.

Det är mycket viktigt att följa rätt jordbruksmetoder

  • Växter måste förses med tillräcklig belysning.
  • Beskärning bör göras korrekt och i tid.
  • Gödselmedel måste väljas korrekt och appliceras i tid.
  • Toppdressing bör utföras enligt schemat, medan tillsats av flytande organiskt material under buskarna inte rekommenderas.
  • Det bör inte finnas ogräs, torra löv eller ruttna bär under busken.
  • Vingården måste vara väl ventilerad.
  • Det är nödvändigt att vattna buskarna regelbundet. Lossa jorden regelbundet efter vattning.
  • Buskens tillstånd bör undersökas regelbundet för att identifiera sjukdomar.
Bild
Bild

Även om inga sjukdomar upptäcks är det nödvändigt att utföra förebyggande sprutning av vingården enligt det rekommenderade schemat . Vinrankorna måste vara bundna i tid, de får inte komma i kontakt med jorden för att undvika uppkomsten av svampsjukdomar.

Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om metoderna för att bekämpa gråröta på druvor nedan.

Rekommenderad: