Druvstjälk Eller Planta - Vad Ska Man Välja? För- Och Nackdelar Med Varje Metod

Innehållsförteckning:

Video: Druvstjälk Eller Planta - Vad Ska Man Välja? För- Och Nackdelar Med Varje Metod

Video: Druvstjälk Eller Planta - Vad Ska Man Välja? För- Och Nackdelar Med Varje Metod
Video: Training grape vines.From Beginning To Canopy.pt6 2024, Mars
Druvstjälk Eller Planta - Vad Ska Man Välja? För- Och Nackdelar Med Varje Metod
Druvstjälk Eller Planta - Vad Ska Man Välja? För- Och Nackdelar Med Varje Metod
Anonim

Att veta hur man framgångsrikt odlar druvor innebär att man väljer rätt sort för regionen där den kommer att växa. Denna växt behöver solsken hela dagen, väldränerad jord som är fri från ogräs. En bra vingård börjar med kvalitetsplanteringsmaterial. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att nybörjare tar sticklingar och plantor från dem som gör dem från sina vinstockar och är professionellt involverade i produktionen av sådant material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre?

Även den mest erfarna odlaren kommer inte att berätta vad som är bäst för plantering: en skärning eller en planta. Båda metoderna har både fördelar och nackdelar.

Sticklingar

Bland de främsta fördelarna med sticklingar är det värt att lyfta fram:

  • kompakthet;
  • låg kostnad;
  • låg sannolikhet för infektion.
Bild
Bild

Brister:

  • många trädgårdsmästare noterar att sådant planteringsmaterial rotar sig värre, men detta är en kontroversiell åsikt;
  • det tar mer tid och ansträngning att odla en fullfjädrad vinstock från en skärning.

Vid köp, fråga säljaren under vilken period materialet för plantering anskaffades. Bättre om det var tidig vår. Sådana växter rotar väl och har ökad vitalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planter

Fördelar med plantor:

  • överlevnadsgraden för sådant planteringsmaterial, om de nödvändiga villkoren är uppfyllda, är nästan 100%;
  • det är lättare att odla en stark vinstock;
  • på ympade växter är avkastningen högre.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland bristerna är det nödvändigt att lyfta fram följande:

  • svårt att transportera och lagra;
  • insekter eller sjukdomar kan föras in i vingården.

När du köper sådant material för plantering är det absolut nödvändigt att kontrollera att det inte finns några tillväxter, svullnader och andra tecken på möjliga sjukdomskador på stammen.

Bild
Bild

Dessutom är plantor av flera typer:

  • 1: a klass;
  • 2: a klass;
  • elit;
  • undermålig.

Låt oss överväga varje typ mer detaljerat

Elit … De har från 4 eller fler rötter, tjockleken på rotsystemets bas är minst 2 mm, längden på mogna skott är 25 cm.

Bild
Bild

Ha toppklass det kommer att finnas minst 4 rötter. Minst 2 ryggar måste ha en tjocklek på 2 mm.

Bild
Bild

Ha andra klass det finns tre tillväxtnoder och minst två mogna rötter.

Bild
Bild

Undermåliga plantor - det här är dem vars tillväxt inte har mognat bra. Sådant material slaktas eller odlas.

Bild
Bild

Tillverkare

Om vi vänder oss till marknaden är de flesta som säljer plantor och sticklingar återförsäljare, det vill säga att de köper varorna själva och sedan säljer dem helt enkelt . Nackdelen med sådana säljare är att de måste betala för mycket, och de kan inte lagra plantmaterialet ordentligt. De kan inte förklara var, under vilka förhållanden druvorna växte. Därför tar de inte ansvar för de erbjudna varorna.

Även om det upptäcks en defekt efter köpet är det inte längre möjligt att lämna tillbaka plantorna. Men ofta säljer återförsäljare en helt annan sort i sken av en sort, och det är omöjligt att känna igen denna defekt i skärningsstadiet.

Det är bäst att kontakta plantskolan: där är det klart att växten köps, och även en sådan säljare tar ansvar för sticklingarna.

Bild
Bild

Om det inte är möjligt att köpa plantor och sticklingar i en specialiserad plantskola måste du kunna känna igen bedragare på marknaden . Först och främst bör uppmärksamhet ägnas åt kostnaden för planteringsmaterial. Det finns en regel som inte alla trädgårdsmästare känner till. Kostnaden för en planta kan inte vara lägre än kostnaden för ett kilo frukt från vinstocken, där den togs ifrån … Om en vanlig sort är dyrare betyder det inte alls att den är bättre, det är bara att efterfrågan skapar en uppblåst kostnad.

Men när det är möjligt att hitta sticklingar och plantor av druvor på marknaden, vars sort inte är så lätt att hitta, måste du vara beredd på ett högt pris. Knappt nya föremål är dyra, och det finns ingen anledning att prata om samlarvarianter. Det är nödvändigt att prata med säljaren, detta är det enda sättet att ta reda på om hans medvetenhetsnivå.

Bild
Bild

Man bör fråga om:

  • fruktfärg och smak;
  • resistens mot sjukdomar och skadedjur;
  • korrekta odlingsförhållanden;
  • personen som skördade plantorna;
  • möjligheten att besöka moderplantans planteringsplats.

Medan säljaren svarar på frågor måste du noggrant bekanta dig med produkten. Det är viktigt att utvärdera rotsystemet, stammen. Du kan skada dem lite för att förstå graden av färskhet av sticklingar eller plantor.

Experter inom sitt område svarar enkelt på alla frågor och för att öka konsumenternas efterfrågan på produkten är de alltid glada att bjuda in dig till plantagen.

Bild
Bild

De bästa sorterna

Du måste välja rätt sort för din region. Frölösa alternativ är efterfrågade.

" Edelweiss ". En tidig vit sort, frukterna går till bordet och vin.

Bild
Bild

Seibel . Hybrid, vinsortiment.

Bild
Bild

Swenson Red … Frostbeständig sort. Detta är en röd bordsdruva.

Bild
Bild

" Magnolia ". Vita muskotdruvor, söta. Den växer bäst i zoner med ett frostbeständighetsindex på 7-9.

Bild
Bild

" Tapper " … Dessa är frukter för mat. Druvorna är inte frostbeständiga.

Bild
Bild

För trädgårdsmästare finns det tre huvudsakliga druvsorter att plantera: amerikanska, europeiska och fransk-amerikanska hybrider.

Amerikanska druvor är de mest frosthärdiga, medan europeiska druvor vanligtvis är mer lämpliga för vin . Bordsorter trivs i varma, torra områden av medelhavstyp. Hybrider är i allmänhet kalla och sjukdomsresistenta, men inte lika aromatiska som europeiska druvor. En annan populär typ är muskot … De tjocka skalen på dessa druvor gör dem mest lämpliga för användning i sylt, vin eller andra livsmedel.

Bild
Bild

Europeiska sorter föredrar varmare klimat. Här är de mest efterfrågade alternativen:

  • "Svart skönhet";
  • "Calmeria";
  • Svart Korint;
  • "Kejsare";
  • "Exotisk";
  • "Drottning";
  • Röd Malaga;
  • Ribier;
  • "Rubin";
  • Thompson;
  • Tokay.

Odlaren bör tänka på vilken druvsort han gillar bäst och vad han planerar att göra med frukten. Amerikanska druvor används till mat, medan europeiska druvor används för vinframställning. Starka ettåriga lämpar sig bäst för plantering. Mindre och svagare plantor hålls ofta i plantskolan och säljs först under det andra året. De kommer inte att sälja dåliga varor i plantskolan, varför det är värt att köpa certifierat plantmaterial. Det är inte bara tillräckligt starkt och rotar sig bra, utan det är också fritt från virus.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Att hitta en ansvarig tillverkare är bara halva striden. Det är också viktigt att kunna välja rätt sticklingar och plantor .… Du måste kunna skilja en död stjälk från en levande som kommer att slå rot i det öppna fältet. Tänk inte att du petar för mycket: du vill bara få en kvalitetsprodukt för dina egna pengar. Om en planta förbereddes för försäljning av en kompetent säljare, efter att ha grävt alla blad från den måste klippas av. Genom greenerna kommer växten snabbt att tappa fukt och slutar vara livskraftig.

Du bör inte ta plantor långt innan perioden med plantering i marken börjar. Du kan artificiellt framkalla tillväxten av skärningen, vilket är vad återförsäljare använder .… Sådant material lagras sämre, även om de försöker sälja det snabbare än andra. Du bör inte ta plantor med ett stort rotsystem. Om säljaren levererar produkten i en ogenomskinlig kruka, be honom att ta ut anläggningen så att kvaliteten kan bedömas.

Bild
Bild

Du kan bara utvärdera skärningen genom att skära av en liten mängd av barken. Om säljaren börjar bli nervös, kommer sannolikt inte sådana växter att slå rot. En expert kommer aldrig att kommentera, eftersom han förstår vad frågan är. Snittet ska vara grönt och saftigt, och om roten är markerad är den alltid vit och fuktig på snittet.

Ett bra planteringsmaterial ser ut så här:

  • längd från topp till rot - 35-40 centimeter;
  • tjocklek med en penna, det finns 3-4 knoppar;
  • från 3 till 5 rötter, vars längd är minst 15 cm.

I plantskolan är sådana plantor certifierade. Om du köper plantmaterial från en återförsäljare är varornas ursprung inte alltid klart. Många växter är infekterade, och om de planteras i en befintlig vingård, sprider sig ibland sjukdomen till alla planteringar. Ouppmärksamhet och en önskan att spara pengar leder till ekonomiska förluster.

Rekommenderad: