Mögel På Druvor (22 Bilder): Hur Man Behandlar Sjukdomen? Förberedelser För Behandling Av Mjöldagg, Andra Kampmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Mögel På Druvor (22 Bilder): Hur Man Behandlar Sjukdomen? Förberedelser För Behandling Av Mjöldagg, Andra Kampmetoder

Video: Mögel På Druvor (22 Bilder): Hur Man Behandlar Sjukdomen? Förberedelser För Behandling Av Mjöldagg, Andra Kampmetoder
Video: Identifying and Treating Grape Vine Diseases: powdery mildew of grapes | powdery mildew treatment 2024, April
Mögel På Druvor (22 Bilder): Hur Man Behandlar Sjukdomen? Förberedelser För Behandling Av Mjöldagg, Andra Kampmetoder
Mögel På Druvor (22 Bilder): Hur Man Behandlar Sjukdomen? Förberedelser För Behandling Av Mjöldagg, Andra Kampmetoder
Anonim

Mögel är en vanlig sjukdom som ofta förekommer på vingårdar. Vi kommer att berätta om hur det ser ut och hur man behandlar det i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av sjukdomen

Mögel är en av svampsjukdomarna som ofta kan observeras i de flesta druvsorter .… Denna sjukdom kallas också dunmögel, mögel eller rost. Orsaken till denna sjukdom är svampen plasmapar vitikola. Det upptäcktes först i Nordamerika på 1800 -talet. I slutet av seklet gjorde sjukdomen sig på europeiska territorier. Fram till 1900 -talet kunde denna infektion förstöra de flesta druvorna, som fortsatte tills kemikalier uppfanns för att bekämpa det, varefter trädgårdsmästare kunde bekämpa viruset själva.

Bild
Bild

Mögel har flera utvecklingsstadier, och varje steg har sina egna egenskaper .… Första stadiet - mycelium … Hon är den första, vid denna tidpunkt sker svampens spridning. Fruktkroppar ökar på grund av den höga fuktnivån, varefter de spricker, och sedan bärs de av vinden. Den andra etappen kallas förtroendeingivande … Under denna period kommer svampens sporer in i planteringen och efter att ha bosatt sig där börjar de utvecklas gradvis. Denna fas sker ganska snabbt, oftast slutar den innan druvorna börjar bära frukt och dess frukter mognar. Nästa kommer pungdjur skede. Det blir svårt att inte lägga märke till henne. I detta skede av utvecklingen av en svampinfektion täcks lövverket som har påverkats av viruset med en märkbar blomning och gulaktiga fläckar. Vidare på samma blad börjar fruktkroppar bildas, i vilka det finns sporer, som inträffar någonstans i juli eller augusti. I slutet av sommaren flyttar de till friska plantor.

Mögel infekterar nästan hela växten och kringgår bara rotsystemet. Detta är en skadlig och uthållig infektion, vars orsakande medel lätt tolererar både höga temperaturer och frost. Ofta stannar den i marken eller på fallna löv för vintern, där den går i viloläge. Dess livslängd är från 2 till 5 år.

Bara under en säsong kan den producera cirka 20 generationer sporer som kan färdas upp till 100 kilometer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker och tecken på nederlag

Först och främst, låt oss prata om orsakerna till druvornas nederlag med en sådan svampsjukdom som mögel. Huvudorsaken är oftast en felaktigt organiserad vingård . Så sjukdomen kan uppstå i fall där platsen för att plantera druvor väljs felaktigt och är för skuggad. En annan orsak är förtjockningen av landningarna, vilket stör normal luftcirkulation. Avsaknaden av ett normalt avstånd mellan druvbuskar leder till en överdriven planteringstäthet och brist på ventilation, vilket sedan medför utveckling av svampsjukdomar.

Orsaken till sjukdomen kan också vara en felaktigt utvald druvsort som inte har stark immunitet och är mycket mottaglig för denna typ av sjukdom … Detta inkluderar också användning av svagt planteringsmaterial, vilket i framtiden sannolikt inte kommer att kunna motstå svampen. Brist på regelbunden och högkvalitativ vård kan också leda till att svampinfektion uppträder och sprids. God vård innebär att gallra växten, höstbeskärning och andra åtgärder för att bilda en buske, samt observera förebyggande åtgärder, bli av med ogräs och rester av gammalt lövverk. Om allt detta saknas, kommer sjukdomen inte att vänta länge.

Toppdressing är en annan anledning till att sjukdomen drabbar vingården … Och här menar vi inte bara brist på användbara mikroelement, utan också deras överskott. Till exempel kan orsaken till uppkomsten av mögel vara för mycket kväve i jorden, liksom brist på kalium och andra ämnen som är nödvändiga för växten. Väderförhållandena har också en inverkan på uppkomsten och vidare spridning av sjukdomen. En hög luftfuktighet och värme från +8 till +30 grader - det är under sådana förhållanden som svampen börjar utvecklas. Torka och temperaturer på +30 grader och högre, tvärtom, hämmar spridningen av svampsjukdomar.

Låt oss nu tala om tecknen på att drabbas av sjukdomen. Det första man ska hålla utkik efter är förekomst av plack på bladen, som har en tjocklek på 1 millimeter . Vanligtvis täcker den hela bladplattan på en planta som är sjuk. Med utvecklingen av sjukdomen bildas gula fläckar på lövverket, därefter vissnar bladen helt enkelt och faller av. På själva bären kan du också märka fläckar. Först är de ljusa, och sedan ändrar de färg till en mörkare. Smaken på bären försämras också markant, smaken blir bitter . Antalet bär minskar också. Fruktnivån med denna sjukdom kan minska med 60% eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läkemedel

Läkemedel

Kemikalier är mest effektiva i kampen mot olika infektionssjukdomar, att använda dem är den bästa lösningen, särskilt när det gäller avancerade ärenden . Trots att kemikalierna är effektiva och snabbverkande har de också betydande nackdelar. De är ganska giftiga och kan därför, om de används felaktigt, skada både växten och personen själv. Dessutom måste den första behandlingen för sjukdomen utföras innan plantan blommar. Under insamling av juice med druvor och dess intensiva tillväxt är det omöjligt att spruta växten med fungicider.

Så, för behandling av vindruvor mot mögel och dess behandling, de mest använda medlen som t.ex. Fitosporin, Hom, Baikal, Consento, Topaz, Profit Gold . Sprutning med dessa läkemedel måste ske strikt enligt instruktionerna och observera deras dosering. I detta fall måste du följa säkerhetsåtgärder och använda skyddsutrustning, inklusive andningsskydd, skyddsglasögon, gummihandskar och en skyddsmask.

Det är lämpligt att bearbeta växten i lugnt och torrt väder, medan intervallet före vattning av planteringen bör vara minst en timme - så du minskar sannolikheten för att växten får brännskador. För att se den bästa effekten av dessa läkemedel rekommenderas det att växla mellan dem.

Det är tillåtet att bearbeta en vingård med denna typ av medel högst 5 gånger under hela säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Folkmedicin är också mycket populärt bland sommarboende. De är lätta att använda, helt ofarliga för människor och ganska ekonomiska, du kan göra dem själv hemma . Det bör dock komma ihåg att i dessa fall när sjukdomen startas behövs de mest effektiva kontrollåtgärderna brådskande, folkmedicin fungerar inte här . En växt kan behandlas med sådana lösningar antingen i förebyggande syfte eller för att eliminera en svampsjukdom i de tidiga stadierna av dess utveckling och spridning.

Låt oss nu prata om recepten själva. Så för en av lösningarna kan du använda vanlig läsk och kaliumpermanganat . Metoden för framställning av blandningen är enkel. Du behöver 5-6 gram kaliumpermanganat, 60-70 gram bakpulver och 10 liter vatten. Allt detta måste blandas väl, varefter planteringarna kan sprutas. Lämplig för att bekämpa sjukdomar och tinktur baserad på lökskal . Du behöver en behållare som du behöver fylla halvvägs med huvudkomponenten och fylla det återstående utrymmet med vatten. Allt detta måste kokas i ungefär en halvtimme, sedan lämnas för infusion i en dag. Efter denna tid, tillsätt en matsked honung till lösningen, blanda den och sila. Därefter kan den användas på växter.

Ett annat effektivt botemedel i kampen mot svampsjukdomar Är en tinktur baserad på vitlök . Du behöver 200 gram av huvudkomponenten, som måste krossas och fyllas med en liter vatten. Allt detta bör infunderas under en dag, varefter 2 stora matskedar salt, 50 gram riven tvål och 5 gram kaliumpermanganat måste tillsättas till blandningen.

Blandningen måste blandas noggrant och tillsättas så mycket vatten att lösningens volym är 10 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också göra lösning med jod, bakpulver och kaliumpermanganat . För att förbereda en sådan produkt behöver du 5 matskedar bakpulver, 10 liter vatten, 20-30 droppar jod, beroende på infektionsgrad och 5-6 gram kaliumpermanganat. För att en skyddande film ska bildas på anläggningen efter bearbetning måste ytterligare 50 ml flytande tvål tillsättas till lösningen, varefter den måste blandas väl och användas för bearbetning.

En annan bra murbrukskomponent är det här är träaska … Det är effektivt inte bara som växtfoder, utan också i kampen mot en mängd olika svampsjukdomar och skadliga insekter. För lösningen behöver du 350 gram av huvudkomponenten, som du behöver hälla kokande vatten, allt detta måste blandas väl och ges flera timmar för tinktur. För vätskans tjocklek kan du släppa 70-80 milliliter tvål där. Vidare kan du utföra bearbetning, det är önskvärt att göra detta antingen på kvällen eller på morgonen med ett intervall på 30-40 dagar.

Dessutom rekommenderar många sommarboende växtdill nära druvor … Denna växt kan inte bara förhindra uppkomsten av denna svampsjukdom, utan också skrämma bort många parasitiska insekter med hjälp av lukten. Du måste plantera den på ett avstånd av 30-50 centimeter från din vingård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordbrukstekniker

Agrotekniska metoder är mer förebyggande . Deras systemiska användning kommer att bidra till att minska risken för att sjukdomen uppstår och sprids till ett minimum. Så först och främst måste växterna placeras i de områden som är väl upplysta av solen. Du måste plantera druvor så här så att det finns ett visst avstånd mellan dess buskar, vilket kommer att säkerställa normal luftcirkulation.

När en sjukdom uppstår är det nödvändigt att omedelbart eliminera de drabbade planteringsområdena. Det är också nödvändigt att i tid utföra strumpeband, beskärning och klämning av vinstockarna. För att öka växtens immunitet och dess motståndskraft mot olika sjukdomar måste den dessutom förses med näringsämnen och spårämnen på alla möjliga sätt för att undvika brist eller överskott.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt utfodring med ett högt innehåll av fosfor och kalium.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Efterlevnad av förebyggande åtgärder hjälper till att säkerställa att din växt är helt skyddad mot mögel och andra sjukdomar . Så inledningsvis är det nödvändigt att regelbundet kontrollera vingården för förekomst av symptom på en viss sjukdom. När de hittas, de drabbade områdena måste omedelbart elimineras och brännas, och den friska delen måste bearbetas noggrant.

Efter den sista skörden måste du bli av med alla växtrester, eftersom ett virus kan finnas kvar på dem, som med tiden kan flytta till friska delar av druvorna. Innan övervintringen måste planteringen behandlas med järnsulfat för förebyggande. På sommaren, särskilt i varmt väder från +8 till +30 grader, måste du noggrant övervaka plantans vattning. I inget fall bör överskott av vatten tillåtas, eftersom värme och hög luftfuktighet är de mest gynnsamma förutsättningarna för utveckling av svampsjukdomar. Samtidigt, under vattning, låt inte vatten komma in på druvbladet och skott, annars finns det risk för att växten får en brännskada.

En frisk frövariant måste användas för att plantera druvor .… Det rekommenderas också att titta närmare på de växtsorter som är mycket resistenta mot olika sjukdomar, inklusive mögel. Detta kommer inte att kunna skydda din vingård 100%, men med god vård och förebyggande åtgärder kommer det att avsevärt minska risken för sjukdom.

Dessutom måste du bli av med ogräs och skadliga insekter, som ofta är bärare av olika sjukdomar, regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Resistenta sorter

Tyvärr finns det inga druvsorter som är 100% resistenta mot sjukdomar som mögel. Det finns dock de som kan motstå sjukdomen. Så de mest resistenta är sådana druvsorter som " Vitis riparia", "Cleret Bulbasa", "December", "Arched ". Jag har genomsnittligt motstånd sådana sorter som Bianca, Moldavien, Victoria, Augustin, Timur, Arcadia, Talisman, Laura, Danko, Rusmol, Viorica, Muromets och Riesling Magarach ".

Rekommenderad: