Ruttna På Jordgubbar (16 Bilder): Grå Och Svart, Kontrollåtgärder Vid Fruktning. Preparat För Behandling Av Rotröta Och Bär, Resistenta Sorter

Innehållsförteckning:

Ruttna På Jordgubbar (16 Bilder): Grå Och Svart, Kontrollåtgärder Vid Fruktning. Preparat För Behandling Av Rotröta Och Bär, Resistenta Sorter
Ruttna På Jordgubbar (16 Bilder): Grå Och Svart, Kontrollåtgärder Vid Fruktning. Preparat För Behandling Av Rotröta Och Bär, Resistenta Sorter
Anonim

Vit, grå och svart ruttna på jordgubbar är ganska vanligt; åtgärder för att bekämpa det måste tillämpas under fruktning och efter skörd. Korrekt organiserat förebyggande kan skydda växter, men även det ger inte 100% garantier - ibland visar det sig vara lättare att plantera sjukdomsresistenta sorter. Om tecken på rotrot och skador på bär upptäcks måste du använda speciella preparat för bearbetning.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Tecknen på röta på jordgubbar är svåra att missa. Med en lesion visas en specifik plack på bären, tecknen på sjukdomen blir mer och mer uttalade med tiden. Jordgubbar ser osmakliga ut, mognar sämre och ska inte ätas. Det är värt att prata mer detaljerat om vilka typer av detta nederlag som finns.

  1. Vit ruttna . Dess tecken är utseendet på ett specifikt lätt fluff på fruktens yta. Under den finns spår av röta. Bladen blir bleka, torkar ut och börjar dö av när luftfuktigheten stiger. Du kan inte äta bär.
  2. Grå röta . Med denna sjukdom är hela busken täckt med ludd av en specifik grafitskugga; vid beröring släpper den svampsporer. Frukt ändrar form, löv och äggstockar torkar ut. I avsaknad av hjälp dör växten snabbt.
  3. Svart ruttna . Det manifesterar sig som en brun jordgubbsfrukt. Bären själva blir vattniga, täckta med en färglös blomma, som blir svart med tiden.
  4. Sent blight läderrött . När den påverkas av denna sjukdom utvecklar växten specifika bruna fläckar på frukterna: mörka på mogna och ljusa på gröna. Stammarna får gradvis en brun nyans, dör av. Inuti blir bären grövre och har en bitter smak.
  5. Rotröta eller rhizoctonia . Jordgubbar slutar växa underjordiska skott. Busken blir gradvis svart, dess enskilda delar dör av. Bladen på plantans botten tar en brun nyans.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett sjukdomens källa är skador på frukter och rötter en allvarlig fara. Eventuella förändringar kan inte ignoreras, annars kan du lämnas utan en gröda, samt utsätta andra grödor för risk för kontaminering.

Orsaker till förekomst

Huvudkällan till alla typer av röta på jordgubbar är svamp. Varje typ av sjukdom har sin egen patogen. Till exempel, läderröta orsakad av Phytophthora cactorum - en svamp som aktivt reproducerar sig vid en omgivningstemperatur på +10 till +25 grader vid hög luftfuktighet. Det utgör den största faran under vår- och höstperioderna.

Rotröta orsakas av ett annat smittämne, svampen Rhizopus nigricans Ehrend . Det påverkar skadade bär, är mest aktiv vid extrem värme. Svampen är mycket kontaktbar, kan överföras till skor och trädgårdsredskap och komma in i jorden med vatten. Dess distributionsvägar påverkar också luftmiljön, och ibland är insekter källan till infektion.

Bild
Bild

Gråröta på jordgubbar förekommer på våren och sommaren, under perioder med hög luftfuktighet. Sporerna av svampen Botrytis cinerea Pers förs genom luften, de kan komma på bären med vattendroppar när de bevattnas eller fälls ut . Säsonger med kraftiga regn är särskilt farliga.

Vissa svampsjukdomar utvecklas bara när trädgårdsmästaren själv skapar gynnsamma förutsättningar för detta. Till exempel, vit röta orsakas av Whetzelinia sclerotiorum . Det manifesterar sig med för mycket vattning, överbeläggning av planteringar.

Växter påverkas under mognadsperioden av grödan.

Kontrollåtgärder

Det finns vissa regler för att hantera jordgubbsrutt snabbt och effektivt. Alla läkemedel som kan användas för att bearbeta ett trädgårdsbär, om det är sjukt, är uppdelade i biologiska och kemiska . Den första gruppen hjälper till att bekämpa svampen under fruktperioden, det utgör ingen fara för fruktens smak, den saknar en kumulativ effekt. Det är möjligt att bli av med röta efter skörd med kemiska preparat baserade på svavel, kopparsulfat. Dessa buskbehandlingar och behandlingar är hårdare men förhindrar återinfektion.

Behandling med biologiska medel kan göras när äggstockarna dyker upp, i närvaro av bär . Det är vanligt att behandla jordgubbar genom ytbehandling av läkemedlet. Med rotröta måste du vattna den vid basen. I alla andra fall är det tillräckligt att spraya buskarna. Upprepade behandlingar kan krävas för att rädda växterna.

Sätten att bli av med röta på jordgubbar är ganska varierande

Du kan också hantera de första manifestationerna av sjukdomen med folkmedicin. Dessa inkluderar att vattna rotzonen med en stark lösning av kaliumpermanganat. Därefter bör du dessutom använda "Fitosporin" för att återställa användbar mikroflora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under fruiting

Under fruktperioden kan du inte använda droger som ackumuleras i bär under lång tid . Här kommer biologiska preparat att bli mer effektiva, förstöra patogena mikroorganismer och ersätta dem med användbar mikroflora. Med deras hjälp är det möjligt att ge fullt skydd av växter utan att skada deras smak. Biologier som är effektiva mot olika typer av röta är välkända för många trädgårdsmästare.

Dessa inkluderar följande kompositioner

  1. Fitosporin . Mikrobiologiskt läkemedel som fungerar omedelbart från appliceringstillfället. Till försäljning presenteras den i form av en vattenlöslig suspension, pulver eller pasta. Medlet undertrycker utvecklingen av patogen mikroflora, är inte giftig, behåller sina egenskaper vid frysning och uppvärmning. Frukterna är helt säkra att äta även på bearbetningsdagen.
  2. " Väsentlig ". En biologisk produkt som lämpar sig för behandling av buskar under växtsäsongen. Kompositionen inkluderar humata, fördelaktiga mikroorganismer. Produkten påverkar inte smaken, fruktens mognadstid.
  3. " Sporobacterinvegetation ". Produkten innehåller sporer av fördelaktiga mikroorganismer, finns i en 10 g förpackning, vilket är tillräckligt för omorganisation av 200 buskar. Lämplig för profylaktisk behandling och behandling av svampsjukdomar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Även mot vissa typer av röta är preparat såsom "Trichodermin", "Trichoderma", "Trichophyte", som innehåller en vanlig aktiv ingrediens, effektiva. De kan tillverkas i suspension, pulver eller tablettform.

Efter skörd

Bland de medel som ska användas tidigt på våren eller senhösten, efter skörd, kan följande kemikalier särskiljas

  1. Teldor . Det appliceras genom sprutning med den beredda lösningen, bildar en film på ytan av plåtplattan. Skyddseffekten varar i 14 dagar även vid kraftig nederbörd. Tre gånger bearbetning visas under säsongen: under rosettbildningen, efter spirande och i slutet av skörden.
  2. Horus . Långvarigt fungicidpreparat, det kan inte användas vid stadium av äggstockbildning. Kemikalien är effektiv även i kallt väder, lämplig för tidig vår och sen höstbearbetning.
  3. Bordeaux -blandning . Det appliceras i en koncentration av 3% i slutet av fruktperioden eller före blomningens början.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla typer av röta kan inte avlägsnas framgångsrikt. Rotskador kräver fullständig förstörelse av planteringarna. Buskarna är brända. Det återstående utrymmet desinficeras med en stark lösning av kaliumpermanganat. Det rekommenderas att bearbeta det igen under våren.

Förebyggande

Du kan rädda jordgubbsbuskar från skador av olika typer av röta om du följer vissa rekommendationer. Regelbunden transplantation hjälper till att skydda växterna. Dess timing och frekvens bestäms enbart av sorten. Plantera inte jordgubbar i marken där potatis brukade växa.

Grundläggande förebyggande åtgärder

  1. Iakttagande av ett tillräckligt avstånd mellan landningarna.
  2. Bra ventilation och belysning av växter.
  3. Mulking jorden under sorter med en låg frukt position.
  4. Använd svart lakan eller linne för att bibehålla planteringsfrekvensen.
  5. Följ rekommendationerna för frekvensen av vattning för en viss sort.
  6. Avlägsna ogräs i tid.
  7. Periodisk inspektion av buskar, avlägsnande av drabbade skott, löv, bär.
  8. Noggrant urval av planteringsmaterial.
  9. Matar växter med mangan i rotzonen, vilket minskar volymen av organisk och kvävegödsel.
  10. Klipper grön massa på hösten. Sådana åtgärder gör att du kan bli av med sjukdomar och parasiter. Det rekommenderas att klippa tidigt på hösten, så att växten hinner återhämta sig före den första snön.

Vid rotröta är den främsta förebyggande åtgärden preliminär jordbearbetning. "Trichodermin" eller "Gamair" hjälper till att förstöra svampens sporer.

Dessutom kommer det att vara användbart att kontrollera plantorna innan de planteras i marken. Det är viktigt att inspektera växts rotsystem när du köper för att se till att det är hälsosamt och välutvecklat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Resistenta sorter

Det finns ett antal svampresistenta jordgubbssorter. Bland dem finns följande.

  1. Talka . Sorten är inriktad på plantering i Black Earth -regionen och Centralregionen. Frukt i medelstora bär, mognar tidigt och ger höga skördar.
  2. " Tidigt tät ". En populär variant av Krim -urvalet. Skiljer sig i god produktivitet, mognar tidigt, resistent mot många sjukdomar.
  3. " Leningrad sent ". En sort med en lång historia av framgångsrik odling i nordvästra Ryssland. Sorten är fuktälskande, med stora bär, bär frukt rikligt.
  4. " Elvira ". Sort av nederländskt ursprung, kännetecknat av tidig fruktning. Lämplig för odling under korta dagsljus.
  5. " Underbar ". En produktiv sort med en avlång bärform, uppfödd i Sovjetunionen. Anspråkslös, kan odlas i ett växthus eller öppet fält, buskarna är höga, med kraftfulla peduncles, som kan självpollineras.
  6. " Genève ". En remontant sort uppfödd av amerikanska uppfödare. Skiljer sig i riklig och långsiktig frukt, små buskar höjd. Vid odling krävs jordmullning. Massan av bär når 50 g.
  7. " Festival Kamomill ". En sort uppfödd 1992. Den kännetecknas av en buske upp till 20 cm i storlek med ett tätt lövhuvud och upp till 15 stammar. Skotten är kraftfulla, välutvecklade, böjer sig inte under bärens vikt. Frukterna är stora, kan nå en vikt på 40 g.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt val av jordgubbsorter är särskilt viktigt när de odlas i fuktiga områden. Det är här som svampsjukdomar hos växter utvecklas särskilt aktivt.

Rekommenderad: