Sniglar På Jordgubbar: äter Bär - Hur Man Kämpar Under Fruiting? Hur Skyddar Man Utan Kemi Med Folkmedicin? Hur Sparar Man Aska?

Innehållsförteckning:

Video: Sniglar På Jordgubbar: äter Bär - Hur Man Kämpar Under Fruiting? Hur Skyddar Man Utan Kemi Med Folkmedicin? Hur Sparar Man Aska?

Video: Sniglar På Jordgubbar: äter Bär - Hur Man Kämpar Under Fruiting? Hur Skyddar Man Utan Kemi Med Folkmedicin? Hur Sparar Man Aska?
Video: How To Protect Strawberries From Insects (Stake Them To Keep Them Off The Ground!) 2024, April
Sniglar På Jordgubbar: äter Bär - Hur Man Kämpar Under Fruiting? Hur Skyddar Man Utan Kemi Med Folkmedicin? Hur Sparar Man Aska?
Sniglar På Jordgubbar: äter Bär - Hur Man Kämpar Under Fruiting? Hur Skyddar Man Utan Kemi Med Folkmedicin? Hur Sparar Man Aska?
Anonim

Sniglar orsakar enorma skador på jordgubbsgrödan - de äter upp saftiga frukter och förstör ibland det mesta av grödan. För att rädda bären måste skadedjuret bekämpas. För detta används en mängd olika metoder - kemiska, biologiska och mekaniska. Hemmodlade recept från våra mormödrar och morfäder ger också en bra effekt . I vår artikel kommer vi att berätta hur du får ut en snigel från trädgården.

Bild
Bild

Beskrivning

Sniglar är det generiska namnet på marklevande gastropoder . Utåt liknar de en snigel, men skiljer sig från den i frånvaro av ett skal. Kroppen hos denna varelse kan ändra sin form som ett resultat av muskelsammandragning - i vila är blötdjuret brett och förkortat, och i rörelseögonblicket börjar det sträcka sig och tunna ut. I lugnt tillstånd når dess längd 5 cm, färgen är ljus, gråbrun. Det finns tentakler på huvudet, snigeln använder dem för syn och beröring.

En enorm mängd slem utsöndras på ytan av huden på en gastropod . Det skyddar kroppen från att torka ut och skadar inte vid gnidning när snigeln rör sig på grova ytor. Dessutom kan lukten av slem skrämma bort vissa rovdjur.

Bild
Bild

Denna blötdjur är mest aktiv på natten. På dagarna gömmer han sig under växtskräp, i skuggan av träd, gömmer sig nära komposthögar och mitt i träskräp . Direkta ultravioletta strålar är farliga för honom, under påverkan av solen torkar slem snabbt och blötdjur dör. I en bekväm livsmiljö kan en snigel leva i 1-2 år. På en säsong lägger han cirka 30-40 ägg, och efter en månad dyker upp bildade individer från dem, som på ett par månader når storleken på vuxna snäckare och blir könsmogna.

I deras naturliga livsmiljö är sniglarnas fiender mol, ormödlor, paddor samt grodor och spetsar . Vissa fågelarter och markbaggar lever av sniglar.

Men att mata blötdjur till fjäderfä (ankor, höns och gäss) är inte värt det, eftersom sniglar ofta är bärare av helminter och andra parasiter.

Bild
Bild

Av vilka skäl visas de?

Sniglar är mest aktiva i mörkret. De kryper ut för att jaga efter solnedgången, när solen redan har gått ner i horisonten och inte längre är en fara för dem. Dessa blötdjur visar stort intresse för mogna jordgubbar. De biter i mjuka saftiga hålrum och skadar dem. Ett sådant bär är absolut olämpligt för livsmedel. Gastropodernas aktivitet är särskilt hög när naturliga faktorer gynnar deras tillväxt och utveckling. Så underlättas massinvasionen av blötdjur av:

  • varm sommar med långa regnskurar;
  • överdriven plantering av en tomt med jordgubbar;
  • tjocklekar av ogräs;
  • tät jord som håller kvar vatten;
  • träiga rester från förra säsongen;
  • förekomsten av brädor, polyeten, takmaterial och annat byggavfall i trädgården.

Vid varmt och torrt väder minskar skadedjursbeståndet markant. Dessutom har det märkts att välskötta områden attackeras av denna gastropod mycket mindre ofta.

Bild
Bild

Tecken på nederlag

Det är väldigt enkelt att förstå att du har en snigel - detta kan ses från de nappade bären. På dagarna gömmer sig snäckdjur under löv, i jordsprickor och nära skräp kvar på sängarna. Under dessa timmar visar de sig knappt, så det kan vara ganska svårt att hitta dem. Följande faktorer kan dock indikera förekomsten av sniglar:

  • hål och silverfärgade fläckar på blad med jordgubbar;
  • vitaktig skimrande slem på plantans löv och bär, liksom i gångarna längs snigelbanan.

Sniglar är bärare av svamp- och virussjukdomar. Patogena svampsporer i magdjurens matsmältningsorgan förstörs inte, därför sprids infektioner tillsammans med avfallsprodukter och slem över hela området.

Således kan vissnande av trädgårdsgrödor bli ett indirekt tecken på närvaron av en snigel.

Bild
Bild

Mekaniska metoder för kamp

Våra morföräldrar använde mekaniska metoder för att bli av med sniglar - det enklaste sättet är att ta bort dem med egna händer. Dessa är stora blötdjur, i gröna jordgubbsbuskar sticker de ut för sin färg, dessutom vet de inte hur de ska krypa och flyga snabbt . Därför är det inte svårt att upptäcka gastropoder och ta bort dem från ytan. Det är nödvändigt att samla sniglar på kvällen, när de kryper ut för att "jaga" bränns de fångade individerna.

För att göra ditt jobb enklare och för att påskynda sökningen efter snäckdjur kan du använda fällor . Ta till exempel vilken bräda som helst (en bit skiffer, linoleum eller takmaterial), smörj den med kefir eller gräddfil och lägg den på en liten höjd. På natten börjar sniglar krypa för att lukta från alla områden. Allt som blir kvar för trädgårdsmästaren på morgonen är helt enkelt att ta brädan och skaka av sniglarna från den i påsen.

" Ölfällan" anses vara inte mindre effektiv . Det är ingen hemlighet att gastropoder är stora älskare av denna dryck, även om den är giftig för dem. För att fånga sniglar måste du förbereda flera plastbehållare och gräva dem runt jordgubbsbädden så att behållarens väggar ligger under marknivå. Lite berusande dryck hälls i botten och fällan lämnas över natten.

Som praktiken visar, glider dussintals blötdjur ner till öl, så att du på morgonen kan samla en imponerande "skörd" av skadedjuret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bearbetas?

Om du har sniglar kan olika metoder användas. För att permanent bli av med gastropoden kan du spraya plantorna med kemiska föreningar. Om du vill bevara skörden så mycket som möjligt är det bättre att föredra folkmedicin.

Kemikalier

Kemisk behandling av snäckor är mycket effektiv, men inte alltid säker. Faktum är att perioden för invasionen av blötdjur sammanfaller med tiden för frukt av jordgubbar. Genom att behandla buskarna med bekämpningsmedel riskerar du att få bär där innehållet av giftiga ämnen är många gånger högre än de tillåtna gränserna. För att vara på den säkra sidan kan du använda något av följande alternativ.

  • Spraya med bekämpningsmedel, men ät inte frukterna under den aktuella säsongen. Denna metod är optimal när det är för många skaldjur, och de flesta bären är redan skadade, och du kan inte räkna med en bra skörd.
  • Utför bearbetningen efter att de överlevande bären har skördats och alla löv klippts. I början av nästa vår kommer bekämpningsmedlen att vara inaktiva.
Bild
Bild

För att bekämpa snäckdjur är det nödvändigt att odla marken, oftast strös den med släckt kalk - cirka 30 g av preparatet kommer att krävas per kvadratmeter plantering. Sniglar tolererar inte torrt gödselmedel . Därför kan superfosfat spridas runt trädgårdsbädden och i gångarna kommer cirka 40 g att behövas per kvadratmeter av det behandlade området. Denna metod kan användas om jordgubbsplanteringarna upptar ett litet område, annars kommer kostnaden för befruktning att bli många gånger överstiger kostnaden för den skördade grödan.

Sådan behandling bör utföras på kvällen före skadedjurets aktivitet. När läkemedlet kommer i kontakt med huden på blötdjur blir de senare brända och dör.

Bild
Bild

Läkemedlen "Slizneed", "Ulicid", liksom "Metaldehyd" och "Thunderstorm" utmärks av sin höga effektivitet i kampen mot sniglar . I enlighet med tillverkarens instruktioner sprids produkterna på trädgårdsvägar, nära skadade buskar och i gångarna. Vanligtvis 5 kvm. m av platsen ta 15 g av läkemedlet. Dessa kemikalier tillhör den tredje faroklassen, det vill säga de har låg toxicitet för människor och husdjur.

Järnvitriol har visat sig bra i kampen mot trädgårdsblötdjur. Det kan hällas i ren form eller blandas med kalk eller sand. Gastropoder kringgår sådana sängar vid sidan, eftersom de vid kontakt med järnvitriol dör omedelbart.

Vid bearbetning av jordgubbar med bekämpningsmedel bör du använda personlig skyddsutrustning - handskar, andningsskydd och speciella skor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Om lesionsvolymen är liten är det bättre att använda folkmedicin utan kemi

  • Björktjära . Ett effektivt botemedel mot sniglar. För bearbetning måste du ta små servetter, smörja dem med tjära och sprida dem runt jordgubbsträdgården. Lukten av ämnet skrämmer bort sniglar och blir ett naturligt hinder för deras rörelse.
  • Vitlök . 250-300 g finhackad vitlök läggs i en hink med vatten och infunderas i ungefär en dag under omrörning då och då. Den resulterande lösningen hälls i en sprayflaska och jordgubbsblad behandlas på båda sidor.
  • Senapspulver . För att skapa en fungerande infusion löses 50-70 g torr senap i 100 ml vatten, infunderas i 5-6 timmar, bringas till en volym på 5 liter. Bearbetningen utförs på kvällen eller i grumligt väder.
  • Tobaksdamm . Doften av tobak och makhorka stöter effektivt bort sniglar och sniglar, liksom många andra skadedjur. För att förbereda en effektiv komposition hälls 1 kg tobaksdamm i en hink med vatten, infunderas under en dag och 50 g riven tvätttvål tillsätts. Den resulterande lösningen blandas och sprayas.
  • Bitter peppar . 1 kg färsk peppar hackas noggrant och hälls med en hink vatten. Tål 2-3 dagar, koka sedan över låg värme i 40-60 minuter, kyla och bearbeta jordgubbsbuskar rikligt. I avsaknad av en färsk grönsak kan du hälla infusionen av het pepparpulver i trädgårdsbädden - det tar 50-60 g.
  • Ammoniak . 4 msk. l. ammoniak löses upp i en hink med vatten och jordgubbarna behandlas.
Bild
Bild
Bild
Bild

En bra effekt uppnås genom att behandla platsen med träaska . Det utgör inget hot mot jordgubbar, dessutom kan det användas som toppdressing, så det kan tas "för ögat". Som ett alternativ till aska kan du strö släckt kalk på marken. I det här fallet, när du behandlar webbplatsen, bör du följa standarden - 15-20 g / kvm. m.

Förebyggande åtgärder

För att skydda planteringar från sniglar är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder. Det märktes att kulturen planterad i höga sängar skadas i mindre utsträckning . Den optimala höjden är 30 cm. Sängarna är vanligtvis begränsade till skiffer eller brädor. Dessutom kan du köpa färdiga sängar i alla butiker för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare.

För att förhindra att gastropoder rotar i din trädgård måste allt ogräs nära jordgubbsträdgården klippas i tid och ogräset måste dras ut . Om planteringarna är för tjocka måste de tunnas ut - buskarna ska ventileras på alla sidor och torka snabbt efter bevattning. Då och då bör jorden mellan raderna lossas ordentligt.

Mulching kan ersätta lossning och ogräs

Mot gastropoder är det bäst att använda mulch från små sågspån, liksom nålar. Deras vassa element skadar snäckorna, och de kan inte röra sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skaldjur avskräcks av stark lukt. Därför övar trädgårdsmästare blandad plantering. Till exempel, ringblommor och vitlök planteras bredvid jordgubbar, och persilja och senap sås längs kanterna på trädgården - dessa växter kommer att bli ett effektivt skydd för jordgubbsträdgården.

På hösten, innan frosten börjar, bör du gräva upp marken till djupet av en spadebajonett. Sniglar i marken kommer att ligga på ytan och kommer att förlora sina bekväma övervintringsförhållanden. Vid denna tidpunkt kommer det att vara användbart att lägga till lite träaska till marken. På våren upprepas behandlingen så att individer som överlevde på vintern dör under påverkan av direkt solljus.

Och slutligen igelkott anses vara obekväma grannar för blötdjur; dessa rovdjur äter sniglar med stort nöje . Du kan köpa en taggig beskyddare av planteringar i plantskolan, eller du kan locka honom till platsen - för detta måste du organisera en liten damm, ett vanligt vattenbassäng kommer att räcka.

Genom att följa dessa enkla regler kan du rädda jordgubbarna från snigeln, bevara skörden och njuta av utsökta saftiga frukter.

Rekommenderad: